lauantai 6. helmikuuta 2016

Laskiaista herkutellen


Kevätkuume senkun pahenee, kun postilaatikkoon putoaa erilaisia kasviluetteloita. Eilen selasin innostuneena Kauppilan luetteloa, laitoin sen pois silmistä laatikkoon ja hetken kuluttua hain uudelleen käsiini. Nettiostaminen on tehty niin helpoksi, että itsensä kurissa pitämiseksi tarvitaan välillä ihan voimatoimia. Toisella kädellä riistin luettelon hyppysistäni ja huokaisten piilotin sen takaisin laatikkoon. Nyt pitäisi malttaa ja ensin tehdä jonkinlaisia suunnitelmia. Sitten vasta ryhtyä ostotoimiin.


Vihdoin sain laadittua kevättöistä alustavan listan. Iltaisin päivän töistä rauhoittuneena mieleen putkahtaa monia hommia, mutta ellei niitä heti kirjaa johonkin ylös, sinne ne haihtuvat, muistin alimpiin syövereihin. Lista on työpöydällä esillä ja siihen on nyt helppo kirjata pulpahtavia ideoita. Kaikkien ei ole tarkoituskaan toteutua, mutta osa on toki tehtäviä, jotka kuuluvat jokakeväiseen aikatauluun.


Seuraavaksi pitäisi laatia pakollisten (ainakin kivituhkaa on tilattava) ja vähemmän pakollisten (uusi vesiaihevempain) hankintojen lista, kylvölista ja tietenkin lista niistä kasveista, jotka voisi sovittaa tulevan kesän hankinta-arsenaaliin (ehkä se kirsikkapuu, joka jäi viime kesänä hankkimatta).

Minä tykkään tehdä listoja, sillä niiden avulla saan järjestettyä päässäni sinkoilevia ajatuksia selkeiksi suunnitelmiksi. Hankintoja ja tekemisiä tulee harkittua tarkemmin, kun ne kirjaa paperille.


Huomasin muuten, että pari päivää sitten kellarista sisälle kantamistani pelaguista yhdessä on nuppu. Rohkea pelaguu, itsetunto paikallaan. Siellä se on kellarissa pohtinut, että aivan varmasti kevät on tulossa ja kohta minä pääsen täältä pimeydestä valoon. Pykäänpä siitä ilosta nupun. Kiitos pelaguuni, itse siemenestä kasvatettu ja jo kolmannen talven kellarissa hengissä selvinnyt.


Eilen syötiin Runebergin torttuja ja huomenna on laskiainen. Yhtä pullan mussutusta tämä helmikuun alku. Minusta erilaiset pienetkin merkkipäivät tekevät arkielämästä juhlimisen arvoisen ja luovat viikkoon tavoitteita. 

Useasti olen täälläkin maininnut, ettei minulla ole visuaalista lahjakkuutta ja näköjään se ulottuu hyppysiin saakka. Laskiaispullani on kaikkea muuta kuin kuvauksellinen, mutta kuvasinpa silti. Se nimittäin syödään iltapäiväkahvilla muiden kaltaistensa kera, kun Poikakin tulee pitkästä aikaa käymään. Olisi se ihan kauheaa, jollei voisi itse leipoa ja tehdä ruokaa sen vuoksi, että niiden ulkonäkö ei vastaa keittokirjan kiiltäviä mallikuvia. Maku ratkaisee meidän huushollissa.

Oikein mukavaa huomista laskiaista kaikille!

Ronja Ryövärintytär, olet lämpimästi tervetullut blogini lukijaksi.
 

48 kommenttia:

 1. Kyllä vaan on herkullisen näköinen tuo pullasi. Olet jo tosi pitkällä kevätsuunnitelmien kanssa,mulla on kovin kummallinen talvi ollut,kun en ole mitään suunnitellut. Samaista kuvastoa eilen selasin ja raksin suosikkeja mutta mitään en tilannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä sitten harrastit sitä säästeliästä ostostapaa. Siinä ruksataan ostostoiveita ja sitten se ruksattu lehtinen laitetaan piiloon tai hävitetään kokonaan. Halpaa.

   Poista
 2. Kuvaston plarailua on täälläkin harrastettu mutta olin toistaiseksi lujana...vielä...kunnes tulee se Kauppilan kakkonen, sitten voi jo käydä höpösti!
  Kyllä mullekin maistuis tuollainen pullukka... Hyvää laskiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime keväänä tilasin jonkin verran kasveja toisesta nettikaupasta ja olin enemmän kuin pettynyt. Silloin päätin, että pitää olla malttavainen noiden nettitilausten kanssa. Saapa nähdä, kuinka tämän akan käy.

   Poista
 3. Minäkin tykkään listoista. Käytän tosin kierreselkäistä vihkoa, johon kirjaan mieleen tulleet puutarhapuuhat. On nautinto vetää sitten yli! Minä taidan napata ip kahvin kera vielä Runebergin tortun! Mukavia suunnittelutuokioita sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiemmin minäkin käytin kierrevihkoa, mutta nykyisin kirjaan tietokoneella.

   Poista
 4. Oon toistaaseksi pystyny vastustamahan nettiostoksia. Onneksi.... Kyllä leipomuksis on tärkkiämpi maku, ku näkö ja pitäähän niiren olla itteteheryn näköösiä. Tuloo kotoosa olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesän nettiostosten jälkeen tein päätöksen, etten niihin sortuisi. Saapa nähdä, kuinka tässä käy.

   Poista
 5. Between, sinä olet kuin minä ;) Tykkään kaikesta järjestelmällisyydestä ja teen listoja, kaavioita, luetteloita ja suunnitelmia. Tuo olisi voinut olla mun tekemä lista :) Olen ollut jotenkin laiskalla päällä, olen hankkinut vain 2 siemenpussia marketista! Netissä on aivan liian helppoa klikkailla menemään, kassalla tajuaa ostosten määrän.
  Kaiken aikaa pää raksuttaa ja miettii mitä voisi tehdä ja tosiaan, kaikkea ei tarvi heti sinä vuonna saada tehtyä. Pääasia että on ylhäällä ja asia mietinnässä.
  Makoisan näköinen pulla:) Mehän ei pidetäkään ruokablogia, joten tuotoksia esille vaan. Ja todellakin: maku ratkaisee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että löytyy muitakin listaihmisiä. Joillekin se ilmeisesti on hyväksi koettu tapa toimia. Niitä listoja on myös kiva lueskella pidemmän ajan takaa. Saa hyvin perspektiiviä tekemisiinsä. Eikä tarvitse miettiä, mikä ihmeen vuosi se oli, kun tuonkin penkin rakensin.
   Ei tule tänne ruokablogia, mutta puutarhaelämään kuuluu kyllä pullat ja herkut silloin tällöin.

   Poista
 6. Sinä olet niin fantastisen suunnitelmallinen. Ensin suunnitelmat ja nekin oikein tietokoneelle näpyteltynä. Sitten vasta ne tilaukset. Se on ihan oikea järjestys. Mutta kyllä nuo luettelot tuppaavat sotkea tuon järjestyksen. Minulla ainakin. Kun ihastuu ensisilmäyksellä, niin siten myöhemmin ihmettelee, mihin ne saa oikeasti mahtumaan.
  Mies rakastaa kaikkia listoja. Pitäisikö vilauttaa hänelle tuota listaasi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, täältä löytyy listoja joka lähtöön. Viime vuosina olen laatinut omat työlistansa sekä keväälle että syksylle. Samoin minulla on siemenlistat, joihin kirjaan myöhemmin kylvöt, taimettumiset ja maahan istutukset ym. Löytyy myös syyssipulilistat määrineen, väreineen ja istutuspaikkoineen sekä kasviluettelot penkeittäin (sen sain valmiiksi syksyllä). No, voisihan sitä aikaansa toisinkin viettää.
   Ihanin kuvin varustettuja luetteloita on tosi vaikea vastustaa. Yleensä en pystykään. Viime kesänä petyin erään nettifirman tuotteisiin sen verran, että päätin pysytellä jatkossa tiukkana. Katsotaan, miten pitkälle sitä vastustuskykyä riittää.

   Poista
 7. Ihailen tuota tapaasi laatia selkeitä listoja. Minulla muistiin laitettavat asiat ovat vihkossa sikin sokin kirjoitettuna. Olen tietokoneen tekstinkäsittely ja taulukko-ohjelmissa todellinen tumpelo, joten tuollainen siisteys muistiinpanoissa ei tule minulla tapahtumaan :D
  Mukava kun pelargonisi olivat selvinneet, ja heti yksi aikoo palkita sinut kukkalla.

  Itse selasin tuota samaa kuvastoa, mutta maltoin mieleni. Kaikkea ihanaa siinäkin oli, mutta ajattelen josko pitäisin esikasvatettavien määrän minimissä. Tai oikeastaan pionien juurakot kiinnostavat, erityisesti se missä on pari todella tummaa pionia (nyt en muista lajiketta) ja pari maxima festivaa. Josko niitä tilaisin... ;)
  Myöhemmin keväällä heiltä ilmestyvästä taimikuvastosta voisi sitten tilata kärhöjä ja muuta kivaa.

  Oikein onnekas oletkin ollut, kivat palkinnot edellisessä postauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta listahommia helpottaa, että tietokoneohjelmien käyttö on minulle tuttua. Järjestelmällisyys on minun luonteenpiirteeni ja varmastikin ilman tietokonetta vähäisin listoja ruutuvihkoon.
   Esikasvatustilat ovat kovin rajalliset, joten senkin vuoksi pitää olla maltillinen.

   Poista
 8. Maku ratkaisee, ehdottomasti :) Minulla ei vielä ole mielessä mitä ensi kesänä puutarhassa tehdään, pari suurempaa linjaa on tiedossa mutta ne kaikki muut. Kasvimaalla on todennäköisesti samat kasvit kuin ennenkin, mies havittelee suurempaa perunamaata. Lista varmasti auttaisi asiaa, muisti pätkii ajoittain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hajallaan ne minunkin suunnitelmani vielä ovat, mutta vähitellen tästä alkavat selkiintyä. Tai sitten ei. Spontaaniset jututkin ovat usein ihan kivoja.
   Meillä oli aikanaan iso perunamaa, mutta se on kutistunut kutistumistaan ja nyt perunamaata ei ole laisinkaan.

   Poista
 9. Komea on laskiaispullasi, tein vain karjalanpiirakoita, meinasin pullaakin mutta isännällä on miestenlenssu päällä, joten leipominen jäi minimiin ja siivosin vaatehuoneen! No jotain kumminkin!

  Kävin tuon saman jaakopinpainin tuon Kauppilan listan kanssa ja piilotin sen itteltäni, ja taas uusi paini...höh, tilaan jotain mutta toimitusajat ovat niin varhaisia! Listan teossa on varmaan itua, unohduksen lumet peittävät niin helpolla hyvät suunnitelmat

  Oikein mukavaa laskiaista! Pitkiä pellavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karjalanpiirakat eivät kuulu osaamisalueeseeni, mutta olen päässyt syömään juuri uunista tulleita itse leivottuja piirakoita ja ne ovat kyllä aivan jotain muuta kuin kaupan valmispiiraat. Luultavasti meillä miesväki vaihtaisi pullat lennossa piirakoihin.

   Siinäpä se, missä niitä juurakoita ja pikkutaimia säilyttäisi ja kasvattaisi uloslaittokuntoon saakka. Nettiostoksissa tuppaa myös budjetti paukkumaan, kun kaikki kuvat ovat niin houkuttelevia. Parempi siis pitää se luettelo piilossa.

   Poista
 10. tehokasta, tuollainen lista on hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eräänlaista esiherkuttelua varsinaisia kevät- ja kesähommia odotellessa.

   Poista
 11. Listat auttavat tosiaan jäsentämään töiden määrää ja aikataulua. Suorastaan rrraaakastan listoja. :)

  Pullasi on täydellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi, olet jo toinen listaihmiseksi ilmoittautunut. Ei ole niin yksinäistä.

   Poista
 12. Työlista on oiva apu ja siitä on helppo tarkastaa tehtävät työt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, saa helpommin hahmotettua, mihin aikaa tulee varata. Muuten menee tyhjän kelailuksi.

   Poista
 13. Nam nam, mikä pulla :)Olen vasta harkinnut tehä lasiaispullia...
  Eilen väänsin vielä runen torttuja, enkä saanut niitä irti vuokasta :)))
  Vuokat läksi tänään metallinkeräykseen.
  Onneksi ei noita houkutuksia tule mulle, nimittäin siemenkuvastoja :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kerran jos toisenkin olen harkinnut markkinointikieltoa. Mutta noita kuvasto ja on kiva selata ja kyllä niistä jotain voi oppiakin. Uusia kasveja ja itsehillintää, kun yrittää olla tilaamasta

   Poista
 14. Voi ihanuutta, pelargonissa jo nuppu :) Minäkin tykkään tehdä erilaisia listoja, niiden avulla on helppo suunnitella työt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes, meitä listatyyppejä onkin enemmänkin. Onneksi kaikki tyylit on sallittuja.

   Poista
 15. Herkullisen näköinen pulla minusta, sylkirauhaseni ovat samaa mieltä. Minäkin kävin läpi siemenvarastoni, tietää sitten mitä pitää hankkia lisää. Kevään aikana ehtii hurahtaa vielä monta kertaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti hurahdusten aika on vasta aluillaan. Siksi onkin syytä pitää maltti mielessä, ettei helmikuussa törsää koko kauden budjettia nollille.

   Poista
 16. Herkullisen näköinen laskiaispulla minun mielestäni. Lurps... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivat muuten ulkonäköään paremman makuisia.

   Poista
 17. Hienosti kasvatettu pelaquu! Herkullisen näköinen laskiaispulla, mieheni aina vakuuttelee että maku on tärkein, kun ulkonäköä aina moitin leipomuksissani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten sitä onkin aina niin kriittinen kaikkea omatekoista kohtaan. Ei kaikkien tarvitse mestareita olla. Sen kun muistaisi.

   Poista
 18. Tunsin piston sydämessäni kun katsoin kevättyösuunnitelmaasi. Ennen minäkin tein koti- ja pihatöille samanlaisia listoja, mutta nykyään teemme mieheni kanssa pihatöitä fiiliksellä eli sitä, mikä tuntuu sillä hetkellä parhaimmalta vaihtoehdolta. Usein se ei ole tehokkain vaihtoehto vaan mielenkiintoisin.
  Nam, miten maukkaan näköinen laskiaispulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nuo minunkaan listani välttämättä mitään must-listoja kaikin osin ole. Osa hommista on sellaisia, jotka on suoritettava tiettynä ajankohtana. Muiden suhteen voi sitten harrastaa luovuutta. Minulla on kyllä tapana hoitaa pois päiväjärjestyksestä ensin ne ikävät hommat, koska ne tuppaavat häiritsemään muuta työskentelyä.

   Poista
 19. Ihanaa järjestelmällisyyttä! Minäkin tykkään listata asioita ja sitten ruksia niitä yli, se taitaa ollakin se paras juttu. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu tosiaan kivalta ruksata hoidetut hommat.

   Poista
 20. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 21. Itse teen listoja yleensä, jos pitää muistaa esim. mitä pakata mukaan matkalle ja töissä tietysti listaa työtehtävistä, jotta niitä voi jotenkin laittaa tärkeysjärjestykseen, että mitkä on ihan välttämättömiä tehdä heti jne. Mutta puutarhatöistä en ole vielä tehnyt listauksia, ehkä se on minulla enemmän intuition kanssa puuhastelua ja voin mielessäni ajatella, että huomenna kitken rikkaruohot ja sitten en viitsikään, kun tuleekin muuta mukavampaa tai keli on liian helteinen siihen puuhaan tms. Ja sitten jonain hetkenä voin vain yhtäkkiä aloittaa rikkaruohojen nypinnän ja yleensä urakka ei jää yhteen, kahteen rikkikseen, vaan nypin kerralla niin suuren alan kuin kroppa kestää :) Minulle ei ole tullut Kauppilan kuvastoa kotiin, ehkä hyvä niin. No, siemenostokset on kaikki tehty ja kun flunssa hellittää, suuntaan kylvömultaostoksille! Orvokit ja akileijat voisi jo kylvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikkaruohon kitkemiset meneekin usein enemmän sattumanvaraisesti. Sitä vain lähtee kiertämään puutarhaa ja yhtäkkiä huomaa käsiensä olevan täynnä sieltä täältä nyhdettyjä rikkaruohoja. Jos on aikaa, sitten sitä hakee mukaan työvälineitä. Usein rikkaruohoshow alkaa ihan huomaamatta juuri silloin, kun itse asiassa pitäisi tehdä ihan jotain muuta. Pari kertaa on tullut tosi kiire lähtö, kun olen "unohtunut" nyppimään pihamaalla jotain.

   Poista
 22. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 23. Täällä on lueskeltu myös tuota Kauppilan kuvastoa. Minä, "järkevä ammattilainen", melkein tilasin jo kaikkia pionilajeja. Niin höperöksi sitä tulee nähdessään ihania kuvia keskellä talvea.
  Sitten tuli joku järjen ääni mukaan kuvioon ja laitoin kuvaston vähäksi aikaa huilaamaan.
  Kasvimaan kylvöjä ja suunnitelmia minäkin kirjailin ylös eilen. Niin kuin ennenkin ollaan puhuttu, minä olen myös listaihminen. Minun täytyy kirjata kaikki aina paperille, ennenkuin asia järjestyvät päähänkin. Jo kouluaikoina pänttäsin kaiken kirjoittamalla ylös.
  Ja nuo laskiaispullat ovat juuri oikean näköisiä. <3 Sitä tulee vaan kriittiseksi omille tuotoksilleen, kun blogeissa vilahtelee täydellisiä luomuksia. Siksi minäkin laitoin omat Runebergin torttuni postaukseeni, tulee vähän realismia ja kotikutoisuutta peliin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, listojen tekemisellä saa hyvin asiat omassa päässä järjestykseen. Varmaan siihen on monia tapoja ja jokaisella omansa. Olen kokenut tämän itselleni hyväksi ja toimivaksi. Kun lista on tehty, voikin siirtyä seuraavaan asiaan.
   Viime keväänä tilasin nettikaupasta pari pionin juurakkoa, jotka tulivat tosi aikaisin. Kylmän kevään vuoksi niiden kasvattaminen ja hengissä pitäminen oli oma prosessinsa. Saivat huonon alun ja kituivat koko kesän. Saapa nähdä, selvisivätkö talvesta. Päätin jatkossa harkita tarkemmin nettiostoksia, mutta kauniita kuvia katsellessa meinaa hyvät päätökset unohtua.
   Totta, että täällä netissä näkee niin hienoja juttuja ja alkaa sitten katselemaan itse tekemiään liiankin arvostelevasti. Pitäisi luottaa itseensä ja hyväksyä rosoisuus ihan joka elämän alueella. Kaikilla ja kaikella on paikkansa. Tulipa syvällistä....

   Poista
 24. Ihanan järjestelmällisiä listoja! Hyvin listattu on puoliksi tehty :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin voisi sanoa. Listaaminen on minun tapani suunnitella.

   Poista
 25. Ihailtavaa järjestelmällisyyttä!
  Mää kirjaan vihkoon, tai paperille, tai kalenteriin niiden kasvien nimiä, joita pihaani haluaisin, kun jossain kauniin kuvan nään;)

  VastaaPoista
 26. Ihailtavaa itsehillintää =) Minä jo tilasin kahdestakin eri paikasta siemeniä ja nyt on kyllä toppuuteltava, kun en kaikkea kuitenkaan jaksa kasvattaa. Onneksi minulle ei tule Kauppilan luetteloa =)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!