torstai 31. maaliskuuta 2016

Kyllä meitä nyt hellitään


Voisiko upeampia kevätpäiviä ollakaan, kuin mitä tämä viikko on meille tarjonnut. Aurinkoa, lämpöä ja lintujen sirkutusta. Vaikka ei alkuillasta olisi ulos mitään asiaa, sinne kannattaa mennä ihan vain kuuntelemaan mustarastaan laulua. Siihen en vain kyllästy, en laisinkaan.

Esikkohan se sieltä kurkistaa

Tänään oli mahdollisuus käyttää aikaa omiin hommiin ja mikäpä muu meikäläiselle tärkeämpää olisi, kuin aika pihamaalla. Alapihalla lunta on vielä riittämiin ja kyllä sitä riittää vielä yläpihallakin. Mutta niin vauhdilla auringossa tänäänkin lumi suli, että ihan korvissa suhisi.

Unikko ottaa esikosta mallia

Yläpihan käytävät alkavat olla sulina, joten haravoin hiekkapinnat talven roskista. Siellä täällä istutusalueillakin on jo paljasta maata ja paikoin jopa sulavesistä kuivaa. Hirvittävä houkutus kävi haravan varressa hiukan rapsuttaa kukkapenkkejäkin, mutta sain itseni pysymään kurissa. Antaa nyt penkkien olla rauhassa ja kunhan maa vielä vähän sulaa ja lämpenee, nakkaan päälle multaa. Ihan tavallista multaa, jolle viime keväänä kaupat keksivät nimeksi katemullan. Minä olen sitä vain mullaksi nimittänyt ja keinon siinä mielessä hyväksi todennut, että sillä saa sopivasti maatuvat lehdet peittoon ja penkit siisteiksi. Kunnes viherrys valtaa alaa.

Kevätkaihonkukka on oitis pirteänä

Lintulautojen alustoille näytin hiukan haravaa, sillä maahan pudonneet siemenet eivät ole niitä kauneimpia näkyjä. Vein jo suurimman osan siemenautomaateista kokonaan pois odottamaan puhdistusta ja kesävarastoon laittamista.


Alapihan ruusupöheiköstä leikkasin hansaruusut tapille. Ne ovat kasvaneet korkeiksi ja alhaalta lähes lehdettömiksi. Enpä ole niitä moneen vuoteen leikannutkaan. Tuet oli pakko jättää paikolleen, sillä ne olivat jäätyneet maahan kiinni. Kunhan lumi sulaa ja maa kuivahtaa, yritän kitkeä kaikkialle leviävää pikkutalviota ruusujen alustoilta pois. Ei hansaruusu siitä ole pahemmin närkästynyt, mutta pikkutalvio vyöryy sieltä raparperien kimppuun.


Kotiloitakin jo löytyi. Useimmissa ei enää ollut asukasta sisällä, mutta asuttujakin löytyi. Jos näin lämpimät säät jatkuvat, täytyy muistaa kaivaa Ferramolit esiin. Luin viime vuonna jostain, että Ferramolia kannattaa ryhtyä käyttämään heti ensimmäisten kotiloiden löytyessä. Näin niiden leviämiseen pääsee tarttumaan heti alkuunsa.


Löytyihän niitä piippojakin jokunen. Muiden blogien upeita piippopostauksia lukiessani olen harmitellut, kuinka en ole hyödyntänyt riittävästi kevään ensimmäisiä sulapaikkoja istuttamalla niihin pikkusipuleita. Lumikellojakin puutarhassani on, mutta paikassa, josta lumi sulaa ties koska. Vahingosta viisastuneena olen pyörinyt ympäri tonttia kuvaamassa paikkoja, joista maa paljastuu ensimmäisenä. Useimmiten ne ovat paikkoja, joihin ei isoja sipuleita voi edes istuttaa. Niihin siis runsain mitoin pikkusipuleita syksyllä.

Yhdessä jouluruusussa on jo nuppu.


Eilen kaivoin esiin syksyisen sipuli-istutuskarttani ajatuksella, että nyt tiedän helpommin, mitä mistäkin nousee. Enpä vain tullut ajatelleeksi, että toki siihen karttaan täytyy ympätä myös muiden vuosien sipulisijoitukset. Tämän puutteen oivalsin heti talon päädyssä rhodojen edestä nousevia piippoja ihmetellessäni. En nimittäin viime syksynä istuttanut kyseiseen paikkaan ainuttakaan sipulia. Edellisenä kylläkin.


Juuso oli päivän kanssani pihamaalla. Aikansa se ihmetteli haravaa ja kottikärryjä ja totesi sitten, ettei tuosta mammasta nyt ole minulle seuraksi. Niinpä se kävi terassin ovimatolle päiväunille nautiskelemaan auringon lämmöstä. Vain hieman nousevasta hännänpäästä huomaa, että kyllä se mamman kameratähtäilyt huomasi. Ei vaan viitsinyt sen enempää reagoida.

Ruusuherukan silmut pullistelevat

Olo on ihanan raukea monen tunnin pihatouhujen jälkeen. Taivas on mennyt pilveen, mutta ei se nyt niin harmita. Vesisadekaan ei nimittäin olisi pahitteeksi, sillä kotikatu pölyää kuin Saharan aavikkohiekka tuulessa. Lumen koostumus on niin haurasta, että muutama kunnon sadekuuro hoitaisi osan sulattamisesta. Etenkin nyt, kun kävin vähän isompia yläpihan kasoja hajottamassa.


En mahdu kissani viereen keinutuolin alle, vaan sen sijaan lähden keittämään iltapäiväkahvia. Huomenna sitten taas pihalle, jos sää niin suo.

Ai niin, meinasi unohtua. Tänään on maaliskuun viimeinen päivä ja huomenna alkaa tämän kevään toinen kuukausi. Nautiskelkaa!
 

47 kommenttia:

 1. Minä siivosin tänään sisällä ja ulkona kävin vain juomassa päiväkahvin (onneksi toppis päällä, siellä oli kylmä tuuli) ja laitoin kevään ensimmäiset "ulkopyykit" narulle nauttimaan auringosta ja tuulesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenna pitäisi hoitaa kodin siivous alta pois ennen pihalle menoa. Seuraava pyykki pitääkin laittaa ulos kuivumaan. Pitää ensin pyyhkiä narut talven pölyistä.
   Upeaa, ehdit jo avata terassikauden. Käy se toppatakissakin.

   Poista
 2. Täällä oli eilen tosi ihana sää ja aurinko helotti täydeltä terältä ja auton mittari näytti yhtätoista plus astetta. Tänään onkin ollut sitten huomattavasti kylmenpi. Kevät näyttää tulevan nyt vauhdilla ja lumet saavat onneksi kyytiä.
  Mikä nautinnollinen ilme Juuso kissallasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmä tuuli täälläkin tänään ajoittain puhalsi, mutta sitä ei niin huomannut, kun innostusta pihahommiin riitti.

   Poista
 3. Viime keväänä harmittelin tuota samaa asiaa. Lumikellot olin istuttanut kaikkein pimeimpään paikkaan. Sitten tutkin tarkkaan, mikä kohta sulaa ensiksi keväällä ja syksyllä sitten kylvin paljon pikkusipuleita. Nyt sitten saan ihastella talventähtiä ja lumikelloja.
  Voi tätä ihanaa kevättä. Ulkona puuhaan niin paljon, kun aika antaa muilta hommilta ja kunto kestää.
  Juuso nauttii myös kevätauringosta omalla tavallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on alkanut ne hetket, jolloin ei malttaisi olla sisällä laisinkaan. Uusia lihaksia saa taas etsiä kropastaan, mutta on se vaan niin kivaa touhuta pihalla.

   Poista
 4. Ihan parhaita kevätpäiviä on nyt tarjolla! Tein myös työpäivän jälkeen kierroksen pihalla ja yritin keksiä pieniä hommia. Vielä ei pääse kunnolla rehkimään, täytyy hetki malttaa.
  Lumikellojen kanssa tein samankaltaisen virheen. Kyseiseen penkkiin pääsee kinostamaan lunta, joten vielä ei ole merkkiäkään lumikelloista. Mutta onneksi muista paikoista nousee jo kaikkea ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika rajallista tekeminen pihalla nyt on, mutta kaiken aikaa mennään eteenpäin. On tämä vain niin upeaa aikaa!

   Poista
 5. Kyllä kevät nyt etenee vauhdilla. Ihanaa!

  VastaaPoista
 6. Ihania piippoja täälläkin :) Tänään lensi kurkia matalalta yli pohjoista kohti, sykähdyttävää kevätiloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin jännä, miten kurkien tai joutsenten ylilento tuntuu ihan vatsanpohjassa. Tai sydämessä. Niin upeaa. Ei pelkästään lintujen näkeminen ja kuuleminen, vaan kaikki se tunne, mitä nuo kevääseen kuuluvat ennusmerkit sisältävät.

   Poista
 7. Keväiset puutarhakierrokset ovat ihania, aina löytyy jotain uutta ihmeteltävää. Hyvä idea tehdä tehdä kartta istutuksista. Jotenkin ne unohtuvat talven aikana. Juuso ainakin nauttii auringon lämmöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun pääni näyttää talven aikana tyhjenevän tyystin ja keväällä moni asia on taas ihan uusi.

   Poista
 8. Juuso otti ihanan rennosti kevättyöt :) Mustarastaat pitää nyt ääntä, niitä on meillä enemmän pihassa kuin koskaan, toistakymmentä. Ja mikä luritus käy kun lintulaudan alla tulee riitaa parhaista paloista.
  Minä olen keväällä keskittynyt kotiloiden hätämiseen, keräämiseen ja Ferramolilla myrkyttämiseen. Mieluiten heti kun ekat ilmaantuvat etteivät ehdi pariintua ja lisääntyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että viime kesä oli oikea kotilokesä. Milloinkaan aiemmin niitä ei ole niin paljon ollut. Nyt täytyykin olla ajoissa Ferramolin kanssa.

   Poista
 9. Nupun löysin minäkin jouluruusustani, kunpa vielä aukeaisikin.
  Ferramolia pitää käydä ostamassa valmiiksi, etanoita oli viime kesänä riesaksi asti.

  Juuso osaa nauttia lämpimästä kevätsäästä!
  Mukavaa alkavaa huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin meillä oli kotiloita ihan tuskastuttavan paljon. Ferramolia jäi viime kesältä, mutta lisää täytyy hankkia.

   Poista
 10. Voih tuota Juuson nautiskelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulisitpa, miten autuaasti Juuso kuorsaa nukkuessaan.

   Poista
 11. Nämä ovat kevään parhaita hetkiä, kun pihalta löytyy piippoja. Minä tein tänään piippakierroksen omalla pihallani, kylläkin ilman kameraa. Huomenna huhtikuun kunniaksi kameran kanssa uudelleen, vaikka täällä onkin paljon enemmän lunta kuin teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on alkanut ne ajat, jolloin päivittäinen pihakierros täytyy tehdä. Muutoksia tapahtuu hetkessä.

   Poista
 12. Kyllä minua nyt hellitään!, ajattelin, kun sain arvontavoittoni. Kiitos messulipukkeen kera tulleesta ihanasta yllätyksestä, arvostan elettäsi suuresti! Olet herttainen ja sydämellinen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin ajattelin, kehtaanko lähettää. Olen iloinen, että tykkäsit. Lämmin kiitos itsellesi omasta yllätyksestäsi.

   Poista
 13. Ihania kevään merkkejä. Sulava lumi on tähän aikaan vuodesta kyllä niin odotettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelin, kun lehdessä luki tänään, että terminen kevät on harvinaisen aikainen. Ei se kyllä siltä ole tuntunut.

   Poista
 14. Munki lumikellot on aiva liian pimiäs ja kylymäs paikas. Syksyllä taas uus yritys, uurella onnella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän tässä onkin mukavaa, ettei mitään ole menetetty. Aina voi ottaa opiksi.

   Poista
 15. Kyllä nyt kelpaa olla pihalla ja aloitella pihatöitä :) Lumi on sulanut pihalta kaikkein varjoisimpia paikkoja lukuunottamatta. Pikkusipulikukat aloittelevat kukintaansa: ensin lumikellot, tänään ensimmäinen krookus ja kohta skillat. Juuso osaa nauttia kevään lämpimistä päivistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin niin aurinkoinen tontti ja osittain vielä rinnettä. Sieltä on varmasti enin osa lumista jo lähtenyt.

   Poista
 16. Kyllä tosiaan meidän on nyt kelvannut! Näistä hetkistä ollaan niin haaveiltu, ja nyt ovat täällä. On ihanaa kierrellä puutarhassa ja pysähtyä etsimään pieniä piippoja. Niitä ei kiireessä huomaakaan, täytyy pysähtyä ja katsoa tarkkaan. Teillähän löytyy jo vaikka mitä. Jouluruusukin on noin pirtsakan näköinen. Meillä jouluruusut ovat hieman saaneet siipeensä, mutta kyllä ne varmasti vielä virkoavat. Myös pikkutalviot ovat ruskeita, pakkasesta, lumettomuudesta ja auringosta.
  Voi harmi, että teiltäkin löytyi eläviä kotiloita. Mutta nyt vielä ehtii alkamaan hyvin taiston, kun eivät vielä liikuskele.
  Nautinnollisia hetkiä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen talven aikana vienyt kellariin tyhjiä pesuainepulloja, joihin lorautan etikkaa. Minulla on niitä etikkapulloja siellä täällä sopivasti käsillä, ettei tarvitse pitkältä haeskella, kun lähtee vaikkapa pihakierrokselle.

   Kyllä taas on puutarhahörhöillä rinta onnesta rottingilla. Ainakin minulla on sellainen tunne, kuin puoli maailmaa omistaisin tällaisina kevätpäivinä pihalla tepastellessani.

   Poista
 17. Aivan ihania kevään merkkejä, eli kyllä se kevät sieltä tulee. Meillä on vielä runsaasti lunta, mutta tulemme kyllä perässä. Eli annetaan nyt kaikki aistit keväälle. - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On meilläkin vielä ihan liikaakin lunta, mutta vähitellen sen määrä vähenee ja ohenee. Päivässä tapahtuu nyt niin paljon, ettei perässä tahdo pysyä.

   Poista
 18. Minäkin olen kuvaillut niitä ensimmäisenä lumesta vapautuvia paikkoja, niihin pikkusipulita ja paljon;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että aina oppii uutta. Tietääpä nyt, mihin syksyllä sipuleita pitää istuttaa.

   Poista
 19. Ihana kevät on tullut... nautin kuvistasi, mutta tuo kotelokuva sai kyllä kylmät väreet... inhoan niitä yli kaiken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotilot suututtavat minuakin, mutta minkäs teet. Kaipa sitä jokaisessa paratiisissa täytyy omat käärmeensä olla.

   Poista
 20. Vastaukset
  1. On, nyt se on tullut. Jokainen päivä paljastaa jotain uutta.

   Poista
 21. Tästä se puutarhakausi alkaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä niin upeaa aikaa, ettei malttaisi enää sisällä olla.

   Poista
 22. Hiljalleen piipottajat voittavat jään ja roudan! Juuso on löytänyt mukavat auringonpilkut nukkumapaikaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava voima noilla piipoilla. Tänään en ole ehtinyt laisinkaan tekemään pihakierrosta, joten varmaan on taas jotain uutta ilmestynyt.

   Poista
 23. Ihana kevät,lumi sulaa vauhdilla ensi viikoksikin lupasivat aurinkoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivässä tapahtuu niin paljon, ettei perässä tahdo pysyä. Mahtavaa aikaa.

   Poista
 24. Uutta kasvustoa pukkaa nyt ihan silmissä. Ihanasti aurinko lämmittää.
  Viime viikko saatiin nauttia ihanista kissanpäivistä :)
  Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!