maanantai 18. huhtikuuta 2016

Kevätsateen jälkeen

Kevätvuohenjuuri - Doronicum orientale

Sade alkoi lauantai-iltana ja jatkui eilisen päivän, välillä oikein kunnolla ikkunalautoja takoen. Ei harmittanut laisinkaan, sillä sulattipa routaa ja putsasi ylimääräisiä pölyjä. Aika kuivaakin alkoi jo paikoitellen olla.


Kevät on saapunut monessakin mielessä, sillä lakaisukone ehti vihdoin meidän kotitielle. Johan tässä ehdittiin kärvistellä ohi kulkevien autojen nostattamissa pölypilvissä.

Sormustinkukka - Digitalis purpurea

Mitään vihreää vallankumousta ei sade mukanaan tuonut, mikä johtunee koleasta säästä. Radion mukaan mennään ihan normisäässä, joten ehkä tässä vain itse on jo valmiina vastaanottamaan lämpöä ja jopa t-paitakelejä. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei vielä olla edes vapussa ja silloin perinteisesti on saanut kaivaa tumput ja pipon esiin. Mikäli on ne jo ehtinyt talvisäilöön pakata.


Pihatarkastusta tehdessäni huomasin sormustinkukkien saaneen eloa lehtiinsä. Muutama päivä sitten siellä täällä oli ruskeita limanuljaskoita, mutta nyt niiden nuljaskaryppäiden keskelle on kasvanut vihreitä pikkuruusukkeita. Viime kesä oli sormustinkukkien juhlaa, joten mielenkiintoista nähdä, keskittyvätkö pukkaamaan lähinnä uusia kasvustoja.

Lemmikki - Myosotis sylvatica

Loppukesästä aina vähän surettaa riipiä lemmikkikasvustoja kompostiin, mutta kun niitä ruskean kuivettuneita ryppäitä on kukkapenkit täynnä. Ei kannattaisi sitä asiaa murehtia, sillä takuuvarmasti uutta kasvua riittää jälleen keväällä. Joka sitä epäilee, kannattaa niitä kuivia varsia liikutellessaan kuunnella, kuinka siementen joukko rapisee multaan.


Mutta mikä on tässä kuvassa? Paikalla kasvoi aiemmin lewisia, ja siltä tuo vähän näyttääkin. Tosin lewisian siirsin jo viime vuoden alkukesästä toiseen paikkaan, mutta olisiko siitä jäänyt osia vanhaan paikkaan? Listojeni mukaan en ole tuohon paikkaan mitään tilalle istuttanut.


Monilla jo kukkii ties mitä pihoissaan, mutta meillä ollaan pitkälti vielä piippovaiheessa. Nekin, jotka kukkivat, ovat sen verran etäällä, että lähelle päästäkseen pitäisi astella mullasta työntyvien piippojen päällä. Sitä en henno tehdä. Hauskoja ovat nuo mullastakurkkijatkin. Tuokin kuvassa ikäänkuin suu ammollaan ja huulet kevätjuhlia varten punattuina ponnistaa valoa kohti.

Isomaksaruoho - Sedum telephium/Hylotelephium telephium

Isomaksaruohosta on vähitellen tullut eräs suosikeistani. Etenkin syksyllä se kukkii pitkään ja hartaasti silloin, kun monet ovat jo aikaa sitten lopettaneet. Sieltä se taas pukkaa suloisia ruusukkeitaan, kuin pikkuruisia suukkosuita.

Mukulaleinikki - Ranunculus ficaria (vasemmalla puolella punaisena Töyhtöangervo)

Tänään oli tarkoitus vain tehdä pikainen pihakierros. No, tulipa sitten lakaistua alapihalle johtavat portaat ja haravoitua nurmikko portaiden alapäästä. Kun ne lumetkin vihdoin kaikki sulivat. 

Pystykiurunkannus - Corydalis solida

Pihakierroskin kesti yllättävän pitkään, kun samalla tuli noukittua useampi kotiloyksilö purkkiin. Tällä hetkellä pihalla on kaksi etikalla höystettyä pesuainepurkkia, mutta taidanpa viedä vielä pari lisää. Kun purkkeja on talon joka nurkalla, ei tule kiusausta jättää kotiloita poimimatta. Niitä on ihan mahdottoman vaikea paikallistaa uudelleen, jos välillä poistuu hakemaan etikkapurkkia. 

Meidän pihalla en vielä ole nähnyt kotiloiden ryömivän, mutta eilen kävin kyläilemässä vanhassa puutarhassa, jossa useampi kotilo kulki tarmokkaasti kuivaa kortta pitkin ylöspäin. Kyllä ne meilläkin liikkuvat, sillä miten muuten löytäisin aina uusia samoista paikoista.

Kurgaani valmiina kesään

Piha on osapuilleen haravoitu ja kukkapenkkehinkin katemullat levitetty. Seuraavaksi voisi ryhtyä leventämään pikkupuutarhan yhtä polkuhaaraa, kuten tälle keväälle olen tehtäväksi suunnitellut. Uskoisin, että eilinen sade on maata jo sen verran sulattanut, että lapioiminen onnistuu. Pitänee kuitenkin ensin odottaa tilaamiani kivituhka- ja multasäkkiä. 

Jalopähkämö - Stachys macrantha

Vesiallaskin on ollut suunnitelmissa kaivaa ylös, mutta vasta sinne talven aikana kertynyt vesi on sulanut. Ja siihenkin projektiin tarvitsen sitä multaa, joten olkoon toistaiseksi. Uutta vesiaihetta en ole vielä löytänyt, mutta enpä ole kaupoissa liiemmin kierrellytkään.

Pelaguu Pink Inspire
 

Seuraavina päivinä taas muut hommat painavat päälle, joten pihaan ei juurikaan ehdi. Tai ei mitään isompaa touhuamaan, mutta aina sen verran aikaa jostain löytyy, että ehtii tärkeimmät paikat katsastaa ja kevätlintujen ääniä kuunnella. Ellei muuten, niin postilaatikolla käydessä voi hetkeksi seisahtaa korvia höristelemään ja keväisiä tuoksuja haistelemaan.

Mukavaa huhtikuista viikkoa kaikille!
 

37 kommenttia:

 1. Kyllä noita pikkuisia piippoja on ihana bongailla. Hitaasti edistyvät tässä viileydessä. Minulla oli viime vuonna niukalti sormustinkukkia, mutta nyt noita talvesta rähjääntyneitä ruusukkeita on pilvin pimein. Kyllä nuo sinunkin nyt kukkivat. Isomaksaruoho on ihana, minusta kaunein nuppuvaiheessa . Mukavia pihabongailuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään isomaksaruohon siitä nuppuvaiheesta, jolloin väri hieman pilkottaa. Ne ovat silloin kuin pieniä tähtiä.

   Poista
 2. Ihana tämä blogistania kun voi jännittää muidenkin pihoilla, mitä kaikkea maasta nousee. En ole vielä ehtinyt omaa pihakierrosta tekemään sateen jälkeen, mutta ihan kohta käyn katsomassa onko edistystä tapahtunut. Sade oli tervetullut ja jos päälle saisi pyytää vähän lämpöä niin kasvupyrähdys olisi taattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt jos lämpö kipuaisi toiselle kymmenelle tai peräti enemmänkin, maailma räjähtäisi vihreäksi. Silmut ovat niin paisuneet, kuin lehdet vain odottaisivat sopivaa hetkeä.

   Poista
 3. Varhainen kevät on ihanaa aikaa, malttamattomana ja innoissaan riemuitsee pienistä piipoista ja ensimmäisistä kukkijoista. Ihan kuin saisi pieniä lahjoja joka päivä:) Aurinkoista kevättä sinulle! https://villabranten.wordpress.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tämä on parempaa aikaa kuin joulu.

   Poista
 4. Kyllä tässä tulee postausta lukiessa ihan pakottava tarve lähteä tarkistamaan omat penkit sateen jälkeen:) Josko jotakin uutta olisi noussut pintaan<3 Kyllä tämä on niin parasta aikaa. Kaikkea pientä jo pinnalla, mutta kuitenkin se kevään huipentuma vielä edessä päin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivittäiset puutarhakierrokset ovat aiheellisia, sillä joka päivää ilmestyy jotain uutta.

   Poista
 5. Kiva keväinen postaus. Tekisi mieli lähteä tekemään samanlaista tarkistuskierrosta pihalle, mutta siellä sataa nyt sen verran rankasti, että pysyn sisällä. Toivottavasti sade vie mukanaan viimeiset lumet. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesisade vei täällä lumia mennessään. Meillä on vain pari tiivistä paakkua varjoisimmassa paikassa ja tien varren ojissa, jonne aura on työntänyt jäisiä paakkuja.

   Poista
 6. Lemmikki on niin ihana kukkiessaan, mutta tosiaan aika kamalaksi menee kukinnan jälkeen. Minulla on sama tyyli repiä kasvustoja pois, ja aina niitä onneksi tulee lisää kukkimaan :)
  Mökillä on lemmikkiä paljonkin, tänne kotitontille täytyy kylvää niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille lemmikki on tullut omia aikojaan. Hämärästi muistelen siirtäneeni sitä tontin laidalta pariin kukkapenkkien ja nyt sitä alkaa olla runsaasti vähän joka paikassa. Onneksi se on nätti ja helppo kiskoa ränsistymisvaiheessa pois.

   Poista
 7. Mikä onni sinulla, kun saat halutessasi joka päivä ihastella kasvun voimaa. Minulla kun kaikki kevätkukkijat ja perennat ovat siellä mökillä, tulee viikon tauko aina ennen kuin seuraavan kerran voi tehdä "pihatarkastuksen"...Joten nautihan päivittäisistä kierroksistasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä pihakierroksista nautinkin. Ihan hyvä on välillä itseään muistuttaa elämän aurinkoisista puolista ja mahdollisuus mittailla omaa pihaa päivittäin kuuluu ehdottomasti sellaisiin.

   Poista
 8. Nuo sinun kuvasihan suorastaan tuoksuivat keväältä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Timo! Vielä pitäisi ympätä lintujen mahtava kevätsirkutus kuviin, mutta videot vievät turhan paljon kapasiteettia.

   Poista
 9. On se kumma juttu. Just sulla on ollu viälä palio enempi lunta ku täälä, mutta ny jo viheriää palio enempi ja nuan siistiä. Täälä olis voinu sataa enemmänki, mutta toivottavasti tuaki jotaki vaikutti. Useen pikaaset kävääsyt pihalla venyyvät huamaamatta tunniiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä tuli ajoittain kaatamalla ja se pehmitti ja vei mennessään loputkin lumet.
   Minuuttiaikataululla pihalta ei selviä milloinkaan. On vain niin mahdottoman mukavaa käännellä ja käännellä, mennä eteenpäin ja palata taas takaisin. Ja pysähtyä katselemaan ja kuuntelemaan. Mutta kaiken tämän sinä tiedätkin. Ja niin tietävät kaikki muutkin kevääseen hurahtaneet.

   Poista
 10. Onpa siellä kevät vauhdissa - monipuolinen puutarha palkitsee heti alkukeväästä :-) Ihania puutarhahetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Tämä on suorastaan hengästyttävän hienoa aikaa.

   Poista
 11. Meillä se kevätsade jatkuu edelleen...
  Mutta sateen jälkeenhän tulee aurinko:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin täällä oli jo melko kuivaa ja varoiteltiin ruohikkopaloista. Sade tekee hyvää, kunhan ei viikkotolkulla jatku.

   Poista
 12. Ihania pieniä alkuja jo vaikka kuinka paljon! Uuden piipan huomaaminen on kuin vanhan ystävän tapaaminen pitkästä aikaa. Iloista viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aliina! Puutarhan pieniä ystäviä on kiva tavata.

   Poista
 13. Jipii, tervetuloa piipat, pelargonit ja muut ihanuudet! Tein jutun sinun kasvit edellä -termistä, se on aiheuttanut paljon keskustelua blogissaja facessa. Kiitos sinulle, omia ajatuksiani se selkeytti paljon <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, täytyykin käydä lukemassa. Minusta on mukavaa, että jonkun yksittäisen henkilön jutut lähtevät ikäänkuin lentoon ja herättävät keskustelua. Se on hyvin avartavaa.

   Poista
 14. Ihana kevät ja ihana luonnon ihme! Sieltä se kasvu jälleen alkoi heti kun lumet suli. Ihania kuvia jälleen.

  VastaaPoista
 15. Voisiko tuo Lewisian paikalta puskeva olla himalajanesikko? Mun penkissä pukkaa samanlaista, on todella räiskyvän pinkki, kuten pienistä aluistakin jo huomaa : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta mistä minulle olisi himalajanesikko tullut? Tätä arvoitusta on mielenkiintoista seurata.

   Poista
 16. Nyt kun on alkanut vihreätä pukkaamaan ylös niin kohta sieltä kasvaakin kaikki niin tosi kohinalla!

  VastaaPoista
 17. Nuo pikkuiset piipot ovat kyllä niin ihania, kuten sanoit suu ammollaan tulossa tervehtimään uutta kevättä! Pihakierros pitäisi tehdä joka päivä kun uutta pukkaa koko ajan! Meillä satoi vain eilinen, tänään oli aika vilpoista, sopiva työilma! Harmi nuo kotilot!

  VastaaPoista
 18. Pikkupiipot on aina yhtä ihania! Mulla on tuhatmäärin kuvia niistä joka keväältä, sitten kesää kohden kuvausinto alkaa hiipua.

  Hyi niljakkaita nuo kotilot, onneksi ollaan ainakin toistaiseksi niiltä säästytty!

  VastaaPoista
 19. Oletpa kuvannut söpösti nuo pienet ihmeet - kauempaa katsottuna ne näyttävät vaatimattomilta. Sinulla on siis kunnon muistiinpanot kasvisiirroista - se täytyisi minunkin tehdä. Juuri sillä hetkellä luulee muistavansa kaikki, mutta nyt taas ihmettelen, mitä kummaa olen tuohonkin istuttanut...

  VastaaPoista
 20. Ei pidä vielä hoppuilla, kyllä pipoja ja hanskoja saadaan vielä käyttää. Onneksi tuli vettä, jotta ilmakin raikastuisi ja kevään kurkkijat virkistyisivät.

  VastaaPoista
 21. Meillä täällä tuntuu kevät olevan samassa vaiheessa, jotenkin ne kaikki pikkuiset piipposet tuntuvat jähmettyneen paikoilleen. Melkein mitään muutosta ei ole ollut havaittavissa viime päivien pihakierroksilla.
  Meillä ei viikonloppuna oikeastaan satanut, vähän tihkutti sunnuntaina päivällä. Yöstä en tiedä mennä sanomaan.
  Sitä on niin malttamaton, kun ne piipat ja kukat ilmestyvät ihan liian hitaasti. No työpaikan kasvareissa ollaan jo pitkällä keväässä, kasvihuoneissa on jo ihan kesäinen tunnelma! Kotona on kukkansa avannut vasta muutama krookus ja kurjenmiekka.
  Kotilot ovat varmasti harmillinen riesa, meille asti eivät onneksi ole osanneet.
  Eivät nuo minusta kyllä lewisialta näytä, minun lewisiani ovat ainakin ihan erinäköisiä. Jännä nähdä mitä noista "isoina" tulee :)

  VastaaPoista
 22. Juuri kävin pihalla kuvaamassa ja meillä näyttää suurin piirtein samanlaiselta kuin sinunkin kuvissasi. Jotain pilkistää, mutta vielä hetki menee kukintaan. Kiva jos vanhaan kasvupaikkaankin on jäänyt lewisiaa, saat nyt uuden taimen.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!