keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Mahoniaongelmia

Mahonia - Mahonia aquifolium

Mahonia-vauva on selvinnyt talvesta ja vaikka ainoat kaksi lehteä ovatkin hiukan ränsistyneen näköisiä, on kasvi ihan elossa. Sen sijaan emokasvi ja sen kaveri ovat aivan harmaita. Vain alaosassa lehdet ovat vihreitä. Suurin osa harmaista lehdistä on rapissut pois ja näkyvissä on paljaita oksia. Pitääkö minun leikata oksat lyhyiksi tai peräti pensaat mataliksi niihin vehreisiin lehtiin saakka? Vai tekeekö mahonia uusia lehtiä tyhjiin oksiin? 


Ovaalipenkkiin olen istuttanut kuvassa mullasta tunkevaa kasvia, mutta kirjaaminen on jäänyt tekemättä. Kuolemaksenikaan en muista, mikä tämä on. Olisiko vuorikaunokki? Sitä ainakin sain viime kesänä tuppaan, mutta en ole aiemmin nähnyt vuorikaunokkia keväisessä oloasussaan.

Särkynytsydän - Dicentra spectabilis

Aamulla satoi hivenen lunta ja nyt vuorotellen vettä ja räntää. Onneksi maahan ei sentään jää valkoista kerrosta, joten edelleen tuntuu ihan keväiseltä. Tai no, joka kevät sitä lunta ja räntää sataa, joten kaipa se kuuluu suomalaiseen kevääseen.

Tulpuilla on tunkua valoon

Ukkokulta saapui hetki sitten peräkärrylastin kanssa ja kannoimme pihalle läjän puutavaraa. Vihdoin alan uskoa siihen, että terassille nousee uusi katettu pergolarakenne vanhan puutarhakatoksen tilalle. Katoksen kangas oli niin hapertunut, että vesi tihkui sen läpi. Katoksen metallirakenteet odottavat pihamaalla purettuina uusia ideoita. Mielessä muhii jonkinlainen kärhöseinämä, mutta katsotaan nyt. Pitäisi keksiä, mihin sellaisen sijoittaa.

Rohtoraunioyritti - Symphytum officinale

Eilen illalla tabletilta blogeja lueskellessani huomasin, että oman blogini ulkoasu käyttäytyi ihan kummallisesti. Tänään etsin syytä ja löysinkin. Lahden Pihapiiri-arpajaisia käsittelevään postaukseen kopioin pari kuvaa suoraan messujen mediasivustolta. Yleensä siirrän muualta otetut kuvat ensin joko Picasaan tai Photoshoppiin, jossa muutan kuvakoon omiin tarpeisiini sopivaksi. Nyt käyttämäni kuvat näyttivät itse postauksessa ihan normaaleilta, mutta sivupalkin "Suositut tekstit" -osiossa kuvat muuttuivat jättikokoisiksi ja sotkivat koko ulkoasun. Otin kuvat kokonaan pois ja laitoin kyseiseen postauksen siitä huomautuksen. Aina oppii uutta.


Nyt alkaakin tulla hoppu, sillä kohta pitää napata Juuso ikkunalaudalta ja viedä se naapurikylän eläinlääkäriin rokotettavaksi. Koppaan se ei tykkää mennä, mutta eläinlääkärille päästessä sitä ei taasen saa sieltä pois. Tietää kyllä, että taas joku vieras täti kiusaa sitä. 

Mukavia kevätpäiviä kaikille!
 
 

32 kommenttia:

 1. Hei, meilläkin mahonia on kuivunut talven aikana. Leikkasin muutamia pahimmin kuivuneita oksia pois, kastelin (mahonia kasvaa kuivassa paikassa männyn alla) ja toivon parasta. Rhodolannoitetta ajattelin myös antaa. Aikaisempina talvina mahonia on säilynyt vihreänä, mutta tämä vuosi oli ilmeisesti sillekin liikaa. Ehkä jollakin on enemmän kokemusta mahonioista?

  Vuorikaunokin aluilta nuo hopeanvihreät minusta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahoniani ovat pärjänneet hyvin monta vuotta, mutta ilmeisesti tammi-helmikuun vaihteen vesisateet ja sen jälkeen takaisin palannut talvi oli liikaa. Olen kuullut muilta samanlaisia uutisia.

   Kiitos Kaisa, vuorikaunokki se varmaan on.

   Poista
 2. Antakaa aijan kulua niiren harmairen ja ruskeetten mahoniooren kans. Mahonia teköö aika hyvin uusia lehtiä vaikka kuallehelta näyttääski. Leikakkaa sitte vasta ku ootta varmoja ettei uusia lehtiä enää tuu. En yhtää hoppuule omani kans, johona ei oo pätkääkää viheriää. Son ollu monta kertaa ennenki samas pistehes ja ainavaa porskuttaa..... Nysson tiätysti kuallu,ku mä näin sanon :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvä, katsotaan, miten mahoniat jatkossa jakselelevat. Kyllä niissä eloa on, mutta riittääkö eloa ylempiin oksiin, se jää nähtäväksi. Sitä juuri pohdin, tekeekö mahonia lehdet niihin varsin, joista lehdet ovat karisseet pois. Siispä odotellaan. Sinänsä harmi, sillä aika hidaskasvuiseksi mahonia on osoittautunut.

   Poista
 3. Hauskoja nuo ukkokullat, vähän hitaasti pakkaavat lämpenemään rouvien ideoiden kanssa, mutta kun pääsevät vauhtiin, valmista syntyy! Mahoniasta ei ole kokemusta, mutta kasvi olisi toivelistalla. Tsemppiä sinulle ja Juusolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kaikessa sellainen hämäläinen meininki, että sitten vasta voi uskoa, kun ihan valmista näkee.

   Poista
 4. Mukava on kun on uusia projekteja odottamassa. Pergolaprojekti kuulostaa mielenkiintoisalta. Käyn joka päivä katsomassa, näkyykö särkyneissäsydämissä mitään eloa, mutta vielä ei näy mitään. Juuso on kyllä söötti kissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siirsin oman särkyneensydämeni viime kesänä, joten olin vähän epävarma sen selviytymisestä. Toisaalta, olen siirtänyt sen kahdesti aiemminkin ja hyvin on pärjännyt.

   Poista
 5. Vuorikaunokilta näyttää. Oma kaunokki valtasi koko kukkapenkin ja tukahdutti muut allensa. Nyt pidän sen tiukasti kurissa. Toivottavasti mahoniasi selviävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuorikaunokki taitaa olla kova leviämään. Mietin, josko sen vielä nostaisi ylös ja istuttaisin vaikkapa maahan upotettuun, pohjattomaan ämpäriin. Silloin se ei pääsisi leviämään. Toisaalta, nykyisessä olopaikassaan sillä on tilaa levitäkin.

   Poista
 6. Sama juttu mahonioiden kanssa, vaikka ne olivat havuilla peitettynä. Joskus ne selviävät hyvin lumen peitossa, mutta kokemusteni mukaan enimmät varret tekevät uusia lehtiä. Me ollaan myös joskus loppusyksystä leikattu mahonioita ja viety viheraineeksi paikalliselle kukkakauppiaalle ja talvisiin asetelmiin ja hautavihkoihin on kuulema käytetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koskaan mahonioitani sen enempää peitellyt. Vasta keväällä laitan varjostuksen ja hyvin ovat selvinneet. Kulunut talvi taisi olla liikaa. Nyt on tullut sen verran hyviä ohjeita, etten vielä leikkaa yhtään. Jollei oksiin tule uusia lehtiä, leikkaan niitä, koska alaosat on kuitenkin pensaista ihan normaalin näköisiä.

   Laita Pirkko blogiisi jossain välissä kuvia omista mahonioistasi. Olisi kiva nähdä, millaisissa paikoissa ja minkä kokoisia pensaita muilla on.

   Poista
 7. Aika harmailta meilläkin mahoniat näyttivat, kun ne viimeksi näin. Todennäköisesti uutta kasvua tulee, mutta osa oksista jää aina hiukan raasuiksi. Minä ajattelin omani leikata rankalla kädellä nyt tänä keväänä. Itse asiassa tarkoitus oli karsia mahoniakasvustoa jo viime kesänä, se kun ryönää pihapolulle, mutta jäi tekemättä.

  Vuorikaunokkihan siinä, kuten moni jo on tunnistanutkin. Vuorikaunokki tekee herkästi siementaimia, joten kannattaa leikata kukkavarret ennen siementen kypsymistä. Muutoin se ainakin meillä pysyy hyvin sijoillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä blogistania mainio paikka. Aina saa hyviä vinkkejä.
   Löysin viimein papereistani vahvistuksen, että vuorikaunokin olen juuri tuohon kohtaan istuttanut. Hain tietoa viime vuodelta, mutta sepä onkin jo edellisen vuoden istutus. Nyt myös muistan, että sain joltakin sinunkin antamasi ohjeen leikata kukkavarret ennen siementämistä ja sen mukaan toimin.

   Siirsin kolmisen vuotta sitten mahoniat parempaan paikkaan juuri siksi, että niillä olisi enemmän tilaa kasvaa. Innostuivatkin uudessa paikassa ja nyt ovat niin surkean näköisiä. Tällaista se suomalainen talvi teettää.

   Poista
 8. "Kiva" lukea, että muillakin on samanlainen mahoniaongelma.
  Odotellaan, miten käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu lohdulliselta kuulla muiden kertomuksia ja todeta, ettei kaikkea ole vielä menetetty. Hyviä neuvoja on jo tullut, joten nyt vain hiukan odotellaan.

   Poista
 9. Mukavia keväisiä kuvia!
  Ilmottaudun samaan mahoniaongelmaisten jengiin. Joka vuosi pensas on tähän asti selviytynyt kuusten siimeksessä ihan vihreänä, vain muutama kuivunut lehti, mutta tämä talvi vesisateesta kolmeenkymmeneen pakkasasteeseen oli näköjään täälläkin liikaa. Kiitos neuvoista, jään minäkin odottelemaan, josko elämä palaisi vielä pensaaseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulunut talvi taisi tosiaankin olla liikaa, sillä aiemmin mahoniani ovat selvinneet kevääseen erinomaisesti. Nyt on tullut hyviä vinkkejä, joten odotellaan mahonioidemme suhtautumista.

   Poista
 10. Anna vain ajan kulu ja sitten vasta myöhemmin leikkaat kuivat oksat jos mitään uusia lehtiä ei varsiin kasva.
  Vuorikaunokki se siinä sinnittelee, kesäkodissa meillä se kasvaa niin huonossa maassa, että ei onneksi pääse kovasti rehevöitymään.
  Perkolan suunnittelu on varmasti inspiroivaa ja uskon hyvään lopputulokseen.
  Juusolle tsemppiä, ei se lääkärireissu niin mahdottoman kamalaa ole ja menee ohi aika pikaisesti.
  Sinulla on blogissasi kaunis uusi banneri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisit nähnyt, millaisen kissaressukan lääkärireissulta kotiin kannoin. Poika oli uupunut, eikä takajalat kantaneet, mutta niin vain piti mennä ruokakupin ääreen nuokkumaan. Nyt se alkaa jo olla entisellään ja nukkuu sohvalla.
   Lääkärireissu hiukan jännitti, sillä Juusolla alkaa jo olla tuota ikää. Sehän täyttää alkukesästä 15 v. Lääkäri totesi, että kissa on oikein hyvässä kunnossa hampaita myöten. Hammaskiveä poistettiin ja sitten vain kotiin heräämään.

   Mielelläni ottaisin sellaisin lasiterassin, kuin teilläkin. Meidän taloon sellaisen rakentaminen talon muodon vuoksi olisi isompi ja kalliimpi juttu, joten unelmaksi jää. Jonkinlainen katettu kahvipaikka on kuitenkin tarpeen näissä Suomen epävakaissa säissä. En nyt ihan sitä saa, mitä ajattelin, mutta toki tyydyn vähempäänkin.

   Banneri on viime vuoden keväältä. Vielä ei kevätkirjotähdet ja scillat noin sinisinä kuki. Sinivuokotkin ovat menneet takaisin nupulle, kun jatkuvasti on niin koleaa. Vuoroin sataa vettä, vuoroin rakeita ja siinä välissä vähän paistaa.

   Poista
 11. Vuorikaunokkia on, ja hyvässä alussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta, kyllä täällä kannattaa epäilynsä pukea sanoiksi. Aina tulee tietoa.

   Poista
 12. Voi huoletta leikata kuivuneet versot pois mahoniastasi. Mahonian voi leikata myös alas. Noin 20-senttiseksi. Voit myös varmistaa mahoniasi kunnon yksinkertaisella testillä. Leikkaa yksi varsi pensaastasi noin kymmenen sentin päästä latvasta ja tarkista onko kuoren alla vihreää. Jos on, pensaallasi ei ole mitään hätää ja se tekee uudet lehdet aikanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Tulipa erinomainen vinkki, jota on helppo kokeilla.

   Poista
 13. Vuorikaunokilta näyttää. Odotan mielenkiinnolla kuvia tulevasta kärhöseinämästä, kuulostaa hienolta idealta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, nyt tuli paineita. Homma on vielä aika lailla suunnitteluasteella. Lähinnä siis pääkopassa.

   Poista
 14. Harmaina ovat minunkin mahoniat, mutta maltti on valtti ja varttoillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäpä olikin yleinen vitsaus tänä keväänä. Malttia siis.

   Poista
 15. Mulla vielä vakavampi mahonia-ongelma,ei ole sitä lainkaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtava lohkaisu. Kiitos Pirkko, tarjosit päivän naurut!

   Poista
 16. Mulla vielä vakavampi mahonia-ongelma,ei ole sitä lainkaan ;)

  VastaaPoista
 17. Meidän kesämökillä kasvaneesta mahoniasta tippuivat lähes kaikki lehdet talven aikana pois. Pitääpä tutkia Kruunu Vuokon ohjeilla, onko mahonia vielä elossa.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!