tiistai 3. toukokuuta 2016

Ihailkaa ihmiset pieniä yksityiskohtia

Hyasintti

Tässä kasvien kehitysvaiheessa tykkään ihailla niiden yksityiskohtia, kun laajemmat näkökulmat ovat vasta hahmottumassa. 

Katsokaa, miten herkulliset lehdet punaisine kärkineen on mullasta esiin kaivautuvalla hyasintilla.

Tulppaani - Tulipa Silver Parrot

Tai miten Silver Parrot -tulppaanin lehtien sivuissa on kaunis vaaleanpunainen raita.

Poimulehti - Alchemilla vulgaris

Poimulehti on kuin alakoululaisen askartelema silkkipaperikoriste. Oikeastaan poimulehdestä tulee aina mieleen vanha lastenlaulu "Keijujen häät". Muistelen laittaneeni sen joskus aiemminkin tänne, mutta tulkoon uudemman kerran.

KEIJUJEN HÄÄT

Kun Ruusu ja Poimulehti kävivät nukkumaan,
niin kissankello kuiski, tänä yönä juhlitaan.
Ne juhlat on suuret ja hienot, jos valvot niin silloin näät
Ovat kaikki kutsuttuja, ne on keijukaisten häät.

On morsian kaunein keiju orvokkipuvussaan
ja sulhasenaan yön prinssi usvaviitassaan.
Ja kun valkea hieno usva niitylle laskeutui
niin sirkat aloitti valssin, joka tuulesta punoutui.

Oli kaikilla pienillä keijuilla kuunsäteet hiuksissaan.
Ja kauneimmat kastehelmet loistivat puvuissaan.
Ja rastas huilua soitti, ja myyrät tanssi niin.
Ja leppäkertut ja kirvat oli puettu parhaimpiin.

Kun aamulla aurinko nousi, oli juhlat päättyneet.
Vain Ruusu ja Poimulehti, nukkuivat yksikseen.
Mutta kaikki keijujen helmet, oli jääneet kukkasiin.
Ne kimalsi auringossa ja nauroi, nauroi niin.
 
Sävellys: Yrjo Mattila
Sanat: Liisa Lääveri

Syyskimikki - Actaea sipl. 'White pearl'

Entäs sitten syyskimikki? Se on nukkunut koko talven ja nähnyt paljon unia. Kevätauringon myötä kimikille on tullut kiire nousta ylös ja siinä tiimellyksellä hiukset ovat jääneet kampaamatta ja pörrölleen.

Vuorikaunokki - Centaurea montana

Vuorikaunokin lehdet ovat joukko ujoja pikkueskarilaisia, jotka tungoksessa toinen toisiinsa nojaillen ihmettelevät uuden kevätkauden alkua. Vähän vielä haukotuttaa ja oudoksuttaa, mutta kyllä sieltä taas vauhtia riittää, kunhan kunnolla kasvuun päästään.

Akileija - Aquilegia vulgaris

Akileijakin lienee ollut mukana keijujen häissä, sillä siinäkin kimaltaa keijujen helmiä öisten juhlien jäljiltä.
 
Iloa ja aurinkoa päiviinne!
 

40 kommenttia:

 1. Hienot kuvat <3 iloa ja aurinkoa myös sinun päiviisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ronja! Aurinkoa on taas tähän päivään mahtunut upeasti.

   Poista
 2. Ihania pikku juttuja, uutta kasvun ihmettä. Siinä riittää ihasteltavaa, kun osaa katsoa - sinä osaat :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhakierroksia tulee tehtyä välillä monta päivässä. Ja tänään kun en ole ehtinyt kierrokselle laisinkaan, on ihan outo olo.

   Poista
 3. Voi, hienoja tulokkaita ja yksityiskohtia! Suloinen tuo Keijujen häät -laulu. Se ei ollutkaan minulle tuttu. Aamun keijujen helmet ovat kyllä kaunista katsottavaa ja kevätaamut ihania muutenkin. Oma kamerani meni ilmeisesti sitten lopullisesti rikki. Uusi on kyllä ollut suunnitteilla jo jonkin aikaa, joten nyt täytyy varmaan ryhtyä tuumasta toimeen, jotta ehtii vielä jotain kevään merkkejä kuvaamaan. Aurinkoista päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keijujen häät-laulua laulettiin 80-luvun lopulla meidän lasten päiväkodin kevätjuhlassa. Sieltä se löysi tiensä tänne kotiin ja on jäänyt mieleeni siten, että yhä kuulen sen sävelet katsoessani poimulehtiä puutarhassa.

   Poista
 4. Kauniita pieniä yksityiskohtia! Minun pokkarillani tuollaiset kuvat vain eivät tahdo onnistua ...
  Minullekin tuo Keijujen häät -laulu oli uusi, kiitos kun jaoit. Akileija muuten onkin varsinainen keijukukka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa, vaikka kaikkia omia kasveja ei saisi kuvatuksikaan. Pääasia, että niitä käy ihailemassa.

   Poista
 5. Voi miten suloisia! Itse olen erityisen ihastunut akileijojen ensimmäisiin lehtiruusukkeisiin! Muuten akileija ei yllä ykkössuosikkien joukkoon jostain syystä, mutta keväisen suloisuuden vuoksi siitä pidän kovasti.

  Kyselit muuten olkipaaleista blogini puolella, ja kun satuin huomaamaan että Hyötykasviyhdistyksen kautta voi ostaa (nouto toki Helsingistä, eli ei ehkä kovin kätevää), niin tulit mieleeni ja ajattelin tulla vinkkaamaan. Varmasti kyllä jostain paikalliselta myyjältä saa paljon edullisemmin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos olkipaalivinkistä. Hyötykasviyhdistyksestä hakeminen ei ole minulle ongelma. Tosin nyt tuli mieleen naapurikylästä maanviljelijä, jolta saattaisi myös olkea löytyä.
   Joskus yritin saada akileijat pysymään tietyissä kukkapenkeissä, mutta eihän se ollut mahdollista. Nyttemmin saavat seikkailla puutarhassa ja täysin sopimattomista paikoista nappaan sitten pois.

   Poista
 6. Keväinen luonto ja puutarha on täynnä ihania yksityiskohtia, joita pitää ja on ilo polvistua ihailemaan ja kuvaamaan! Muhkean näköinen tuo maasta puskeva hyasintti, mun hyasintit eivät vain nouse, onkohan talvi vienyt ne mennessään? Ja tuo tyylikäs tulppaani, jo pelkkä lehti on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minullakaan edellisvuotiset hyasintit ole osoittaneet minkäänlaista elonmerkkiä. Toisaalta se penkki on vähän myöhäisempi, joten kenties ne sieltä vielä tulevat. Juuri tuo kuvan hyasintti on ollut jotenkin niin mahdottoman ponnekas heti mullasta ilmestyessään, että sitä on pakko käydä päivittäin parikin kertaa vahtaamassa. Oikea hyväntuulen kasvi.

   Poista
 7. Tauon paikka ja siihen sopii hienosti tuo ihana runosi/laulu.
  Poimulehden jutut, joskus tällä nimimerkillä kirjoitin......Kiitos piristävästä kirjaoituksesta sitä tässä tarvitsen, joka nurkka ja kolkka kaipaa kohennusta, melkein kuulen miten ne kuiskivat tule tänne, tänne ja anna multasormesi pöyhiä!
  Tänään on tosi kesäinen päivä, auringolla on ihmeellinen suuri voima.
  Jatketaan....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molley, nyt sinun kannattaa pitää toinenkin tauko. Huomaan itsestäni, että lämmön vihdoin saavuttua tuntuu, että joka nurkkaan pitäisi ehtiä jotain tekemään. Ja kun ei ehdi, on pikkaisen huono omatunto. Koko ajan pitää muistuttaa itseään, etteivät ne työt sieltä mihinkään karkaa ja toisaalta kaikesta tästä kevään kauneudesta haluaa nauttiakin. Ihan vain olla möllöttämällä. Huominen menee minullakin omaishoitohommissa pitkälti ihan sisätiloissa. Mieluummin olisin ulkona, mutta työt on tehtävä. Onneksi näitä hienoja säitä on luvattu pitkälle eteenpäin, joten yksi päivä sinne tänne ei maailmaa kaada.

   Poista
 8. Niin paljon kaunista ihmeteltävää on puutarhassa juuri nyt <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tuntuu, ettei millään malttaisi illalla sisään tulla. Nyt oli pakko käydä suihkussa ja valmistautua huomiseen työpäivään.

   Poista
 9. Ihana runo. Täytykin mennä youtubettamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha lastenlaulu. Meidän lasten päiväkodin kevätjuhlassa tuota laulettiin 80-luvun lopulla.

   Poista
 10. Puutarhassa alkaa olla uutta katseltavaa ja kuvattavaa joka päivä. Ihanaa aikaa tämä kevät. Mukava runo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpö suorastaan siivittää kaiken kasvua. Ihmeellisintä on, että viime yönä oli +7 astetta. Viime kesäkuussa taisi olla päivälläkin vähemmän. Ihanaa!

   Poista
 11. Ihana postaus. Kasvit näyttävät niin suloisilta kun ne lykkäävät pieniä alkujaan mullan alta. Niistä löytyy kauniita yksityiskohtia, jotka jäävät kiireessä huomaamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, sitä katselee seisaaltaan viherrystä ja ajattelee, että kunpa nyt tuokin nuppu aukeaisi ja tuo lehti kasvaisi. Lähelle kumartuessa avautuu ihan uudenlaisia näkymiä ja moni kasvi on jopa kauniimpi pienenä taimena, kuin isona kasvina.

   Poista
 12. Rakastan pieniä yksityiskohtia, ja etenkin juuri tähän aikaan vuodesta on todellakin niiden hetki. Kiitos ihanien kuvien ja runon jakamisesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä hetki menee hurjaa vauhtia ohi näin lämpimässä, joten nyt nautitaan.

   Poista
 13. Totta, moni kasvi on kaunis pienenä versona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, monilla kasveilla on persoonallisen kauniita tapoja työntyä ylös mullasta.

   Poista
 14. Ihanat kuvat, itsellä on suosikkini poimulehden yksityiskohdat, varsinkin juuri näin keväällä kun se on vielä pieni, ja vielä jos on vesipisara sen lehdellä :) Ja akileijan lehdet ne vasta koristeelliset ovatkin, ja kukka myös sitten myöhemmin kuin taideteos. Kesällä tahtoo kaikki yksityiskohtaisuudet hukkua kaiken runsauden sekaan.. Mukava kuvaus vuorikaunokin lehdistä, - ja tuo runo on niin ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, isojen kasvien joukosta pienet erikoisuudet eivät erotu. Nyt on erinomainen hetki ihastellaan yksityiskohtia.
   Poimulehti on kyllä todella kaunis. Sen sukulainen tunturipoimulehti ehkä vielä asteen kauniimpi.

   Poista
 15. Erittäin hyvä juttu ja tässä on just se pointti, että pieni on kaunista ja se kauneus on jo kun kukakka aloittaa tai siinä, että poimulehdet ovat aivan ihania ja akileijat tuovat keijut puutarhaan.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samalla myös annos tasa-arvoa puutarhaan, etteivät pikkuiset tule mustasukkaisiksi, kun myöhemmin hehkutetaan pioneja ja ruusuja.

   Poista
 16. Kiitos.
  Ihana postaus.
  Tykään myös katsella kasvia kun juuri nousevat maasta. 
  Ihania päiviä sinne teille♥ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi, hienompia ilmoja tuskin voisi toukokuussa toivoakaan. Toivottavasti myös teillä riittää lämpöä ja aurinkoa.

   Poista
 17. Jep! Mitä kaikkea ihanaa sitä löytääkään, kun konttaa pitkin pihaansa. Tänäänkin makasin lähes mahallani katselemassa kasvejani, oli kivaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä on pakko maata mahallaan, jotta kaikki pienet ihanuudet kunnolla näkisi. Pitää varmaan hommata polvipehmusteet mukavuuden lisäämiseksi.

   Poista
 18. Ihana tuo laulu, kuten myös kuvasi. Täytyypä loppuviikosta konttailla puutarhassa, josko jotakin pientä saisi zoomailtua.

  VastaaPoista
 19. Kaunis runo. Nyt puutarhassa tapahtuu ja vauhdilla. Pitää olla tarkkana, jotta ehtii havaita kauniit yksityiskohdat.

  VastaaPoista
 20. Oon kans kyykkiny syksyllä istutettujen hyasinttien viäres. Vanhempia istutuksia ei viälä näy.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!