maanantai 11. heinäkuuta 2016

Ruusuhanskat - vihdoinkin


Kunnon ruusuhanskat ovat olleet hakusessa pitkään. Sellaiset, jotka suojaavat kättä riittävästi ja joilla kuitenkin pystyy työskentelemään ilman, että kädet ovat tönkkönä, eivätkä sormet taivu.


Ruusuja - etupäässä ruusupensaita - meidän pihasta löytyy jo monensorttisia. Useimmissa piikkejä on enemmän tai vähemmän runsaasti. Yleensä minä hoidan ruusupensaiden hoitotoimet, mutta Ukkokullan tehtäväkenttään on kuulunut oksien hakettaminen. Joka kerran ruusunoksia haketettavien joukosta löytyessä, seuraa aikamoinen marmatus piikkien inhottavuudesta. Ja kieltämättä niiden piikkien kaivelu sormista ja kämmenistä on inhaa touhua. Pahimmillaan sormeen uponnut ruusunpiikki tulehtuu ja aiheuttaa kipua ja kosketusarkuutta. Olen kuullut jopa verenmyrkytyksistä.


En liiemmin harrasta mainosbloggaamista, mutta poikkeus vahvistakoon säännön. Kun minulle tarjottiin kokeiltavaksi Tegeran hanskoja, mielessä oli juurikin mahdollisuus löytää kunnolliset ruusuhanskat. Työhanskoilla on suuri merkitys työn sujuvuuden ja käsien suojelemisen kannalta ja hanskoja kuluu puutarhatöissä vuoden mittaan monet parit. Ei siis vallan mitätön aihe paneutua enemmänkin.


Samanlaisia, näitä kevyempiä Tegeran puutarhahanskoja minulla on ollut ennenkin ja ne olen hyväksi havainnut. Hiukan tuo vettähylkivä lateksivaahdosta valmistettu materiaali hiostaa, mutta toisaalta se myös pitää kädet puhtaina työskennellessä märkien rikkaruohojen ja kostean mullan parissa. Hanskat sujahtavat mukavasti käteen ja istuvat hyvin. 


Leikkasin muutama päivä sitten jättimäiseksi kasvaneesta metsäruususta aimo osan kokonaan pois. Tarkoitus oli vain karsia oksa sieltä täältä, mutta pensas osoittautui sisältä likimain kaljuksi. Lehdistö oli keskittynyt lähinnä paksujen ja korkeiden oksien latvustoon. Ne taasen kaatuilivat jo oman painonsakin vuoksi nurmikolle. Korkeiksi ja honteloiksi kasvaneiden oksien tukeminen osoittautui varsin hankalaksi. Koska metsäruusu on nopeakasvuinen, eikä laisinkaan turhan ronkeli, annoin mennä reilulla kädellä. Niinpä haketettavaa syntyi melkoinen pino.


Ukkokulta pääsi siis hanskojen koekäyttäjäksi ihan tositilanteessa. Kolmen vartin ajan hän työnsi eri paksuisia ruusunoksia hakettimeen. Siinä tehtävässä on yleensä jäänyt lukuisa joukko piikkejä hanskoista huolimatta käsiin. Nyt Ukkokulta sanoi havainneensa kaksi ruusunpiikkiä käsissään hanskoista huolimatta, eivätkä ne ilmeisesti painuneet ihoon saakka. Ukkokulta myhäili tyytyväisenä, mikä on melkoisen positiivinen merkki. 


Näiden pitkävartisten hanskojen materiaali on naudan pinta- ja haljasnahkaa. Punainen trikoo-osa toimii venykkeenä. Hanskat ovat jämäkät, mutta sormet ja käsi taipuu niissä hyvin työskentelyyn. Materiaalin on luonnollisestikin pakko olla tiivistä ja paksuhkoakin, jotta niiden suojaava ominaisuus täyttyy. 

   
Ukkokullan kädet ovat aika pienikokoiset ja silti hän koki hanskat hieman ahtaiksi. Minun käteni ovat ehkä vähän isommat, joten hanskat saisivat olla puoli numeroa tai numeronkin isommat. Tietojeni mukaan kokoa 8 isompaa näissä hanskoissa ei ole, mikä on merkittävä puute. Puutarhanhoitoa harrastaa myös lukuisa joukko ihmisiä, joiden kädet eivät ole kaikkein pienintä mallia 


Erityisen mukavaa on se, että hanskat ovat myös kauniit. Kenties raavas mies ei vaikkapa betonihommiin kaipaa ruusuisia koristeita, mutta puutarhassa työskennellessä kukkakoristeet piristävät yhtä paljon kuin oikeat kukatkin.  

Hanskat ovat työväline siinä, missä lapio tai oksasakset. Puutarhassa työvälineitä lasketaan erilaisiin paikkoihin työn eri vaiheissa tai sen keskeytyessä. Siksi raikkaat ja näyttävät värit niin hanskoissa kuin kaikissa puutarhan työvälineissä ovat myös käytännön seikka. Löytyvät helpommin erottuessaan vihreästä tai ruskeasta massasta.  


En muista, mistä noita ohuempia puutarhahanskoja olen aiemmin ostanut. Netin mukaan niitä myydään monissa eri myymälöissä. Varrellisten ruusuhanskojen myyjistä minulla ei ole tietoa, mutta varmasti niitä voi tarvittaessa pyytää myyjää tilaamaan. Mallin numero on Tegera 90050. 

Taisi vihdoinkin löytyä meidän huusholliin kunnon ruusuhanskat. Niille tuli lisääkin käyttöä, sillä perjantaisella ruusuretkellä sain oivallisia leikkausideoita, joiden avulla monien ruusupensaiden kukintaa voi lisätä ja pidentää.
  

34 kommenttia:

 1. Löysin hanskojen nimen perusteella, että näitä hanskoja saa K-Raudoista. Minua lähinnä on Porin K-Rauta, joten aion piipahtaa sinne hanskaostoksille.
  Kiitos hyvästä vihjeestä! Olen tuskaillut piikkien kanssa kun hanskani ovat olleet piikkisiin hommiin liian ohuet, muuhun puutarhatyöhön kylläkin oikein sopivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tegeraa myy näköjään moni kauppa, mutta ruusuhanskoja ehkä ei niin moni. Hyvä, jos löysit juuri tuon ruusuhanskamallin.

   Poista
 2. Minulle tuli kokeiluun samat hanskat, mutta en ole vielä ehtinyt niitä kokeilemaan. Kiva kuulla, että ovat hyvät, ainakin näyttävät ja tuntuvat sellaiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin positiivisesti yllättynyt. Ja hanskojen kaunis ulkoasu on mukava plussa.

   Poista
 3. Aivan mahtavat ruusuhanskat. Tuommoiset pitäisi itsekin löytää pirunkeppien raivaamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tegeraa myy moni kauppa, mutta tuota ruusuhanskamallia saattaa joutua tilaamaan. Tuskin on kaupoille mikään ongelma.

   Poista
 4. Mä olen tuonut jostain, muistaakseni Englannista, sama firman lyhytvartiset nahkahanskat ja ne oli mun lempparit. Kauniit ja kätevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googletin hanskoja valmistavan firman mallistoa ja sieltähän löytyy pilvin pimein erilaisiin tarkoituksiin sopivia käsineitä. Lyhyempivartisia näin eilen parissa puutarhamyymälässäkin, mutta noita pidempivartisia saattaa joutua tilaamaan.

   Poista
 5. Kerrankin löytyi hanskat, joista piikit eivät mene läpi. Kauniit ha kätevät, mutta kokoja tarvittaisiin lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokohaitari on tosiaan miinuspuoli. Varsinkin isompia kokoja saisi olla lisää.

   Poista
 6. Nyt löytyi kunnon hanskat. Kasit sopivat minulle, mutta miehen käsi on kaksi kertaa isompi. Hänen on vaikea löytää ylipäänsä mitään toimivia hanskoja ja ruusupensaisiin ymmärrettävästi ei mielellään kouriaan asettele.
  Kaino toivomus firmalle, että valmistaisivat myös suuria ja vielä suurempia kokoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä ruusuhanskoja ei tosiaan ollut isompia, mutta googletin firman kotisivuja ja sieltä löytyi kaikenlaisia hanskoja pilvin pimein. Ehkä vastaavat isompikokoisina löytyy jostain toisesta hanskaryhmästä. Tosin, isokätisiä naisiakin on, joten miksei samalla voisi olla myös kauniita hanskoja isona kokona.

   Poista
 7. Noi ruusunpiikit on viheliäisiä! Jos ite hanskan materiaali ne kestää, nii löytävät kyllä tiensä sormeen saumojen kautta! Mur!

  Komeet on hanskat, minulle menisivät nippa nappa. Mutta Beibelle olisivat auttamattomasti liian pienet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät ruusuhanskat ovat olleet minulla hakusessa pitkään ja nyt näyttää sellaiset löytyneen. Kokoja saisi kyllä olla enemmän.

   Poista
 8. Kauniit on ruusuhanskat noilla passaa:)

  VastaaPoista
 9. Loistava juttu, että löytyi hyvät ruusuhanskat. Siitä on muuten aiemminkin ollut puhetta, että ruusuhanskoja ei valmisteta miesten koossa. Outoa ja tyhmää.
  Omaan esteettiseen makuuni nuo hanskat eivät istu, joten jäisivät kaupan hyllylle ellen sitten tietäisi, että ne ovat jotenkin ylivertaisen hyvät. Olen käyttänyt Nelsonin ruusuhanskoja, joissa varsi on paksua kangasta ja käsiosa nahkaa, joka ei vaikuta noin paksulta, mutta on toiminut hyvin - tosin en uskalla puristaa ruusun vartta niillä(kään) hanskoilla. Ne piikit osaavat tehdä kipeää ja niitä on vaikea saada pois, kun ovat niin ohuita ja joskus sormeen on mennyt vain pikku pätkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tasa-arvo ei ole yltänyt vielä ruusuhanskoihin saakka. On niitä isokätisiä naisiakin, joten kokohaitari voisi olla laajempi.

   Poista
 10. Onpa hyvän näköiset hanskat. Noitten ruusujen kanssa pitää melkein olla teräshanskat, ne piikit on kyllä terävät.

  VastaaPoista
 11. Ruusuja onkin tosi inhottava leikkailla ja karsia, joten hyvät hanskat siihen työhön tarvitaan. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohuilla hanskoilla ei edes kannata ajatella ruusuhommia. Kunnon työvälineet on siinäkin asiassa a ja o.

   Poista
 12. Hyvän ja pätevän näköiset hanskat. Meillä ruusun oksat poltetaan pois, sillä hakettimen jälkeenkin piikit elävät ja pistävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisessa tiheään asutussa taajamassa ei voi eikä saa polttaa oksia, joten hakettaminen on järkevin vaihtoehto. Ruusuhanskoja toki tarvitaan myös oksien leikkaamiseen ja muuhun ruusujen hoitoon.

   Poista
 13. Ne pitkävartiset hanskat olivat jopa todella kauniit. Itselläni muistaakseni on just ton merkkiset nuo toiset hanskat. Pihalla touhutessa käytän muutenkin aina hanskoja. On sit kädet puhtaat jos vastaa puhelimeen tai niistää nenää(allergiaa) Kynnet kuluttaa yleensä hanskat sormenpäistä rikki. Mutta menee ne silti vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihahommissa hanskat ovat ehdottomat. Muuten kädet olisivat aina ihan kamalassa kunnossa.

   Poista
 14. Hei kiitos tästä hanskapostauksesta! Minulta puuttuvat kokonaan, olen vain jotenkin kitkutellut muutamat oksat poikki ja joskus jopa paljain käsin. Katsonut vain kohdan mitä tarttua tarkasti:) Hankalaa se on ollut, tuollaiset pitäisi kyllä hommata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletpas sitkeä tyyppi. Ruusunpiikkien nyppiminen sormista on viheliäistä hommaa, joten nyt vain hanskakauppaan.

   Poista
 15. Oletpa saanut kokeiluun kauniit ruusuhanskat. Tuollaiset voisin hankkia itselleni, jos löytyisi isompaa kokoa. Kaikki puutarhahanskani ostan kokoa 9, vaikka en omasta mielestäni mikään suurikätinen olekaan. Kiitos hyvästä postauksesta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä ei ole kasia isompaa kokoa, mutta toivottavasti monien toiveeseen isommista hauskoista vastataan. Ovat kyllä nätit ja mikä parasta, myös toimivat ruusuhanskoina erinomaisesti.

   Poista
 16. Olihan hyvä postaus kiitos nyt onkin etsittävä jos löytyisi ruusu hanskat
  Meilläkin on niitä ruusuja paljon niitä on hirveän ikävä leikellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löydät sopivat hanskat ruusuhommikn. Mukavampi tehdä töitä, kun on hyvät ja kauniit hanskat käsien suojana.

   Poista
 17. Mä olen myös etsinyt kunnollisia työkäsineitä puutarhan hoitoon. Sellaisia juuri, mistä ei tulisi mitkään piikit tai muut läpi. Kiva kuulla, että nuo ovat olleet toimivat hanskat ja olette olleet tyytyväisiä. Pitääpä itsekin mennä selailemaan tuollaisia hanskoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo ruusuhanskat ovat olleet parhaat mahdolliset, mitä vastaan on tullut. Hyvin ovat kestäneet kolmen vuoden ruusutyöt. Toivottavasti niitä edelleen löytyy.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!