sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Kevätprojektien suunnittelua, osa 1 eli vesiallas


Puutarhastajien kevätherätyshaaste sai minut vihdoin käyntiin. Tarkoitus on oman pään ideavilinää järjestelläkseni kirjata ylös joitakin sellaisia projekteja, jotka ovat joko pitkään jo hautuneet tai muuten saattaisivat olla alkavan kevään ja kesän ohjelmistossa.

Ensimmäisiin kohteisiin kuuluu tuon yläkuvassa näkyvän - näkyyhän se, kun tarkkaan katsoo - altaan kaivaminen ylös. Se on jo kertaalleen siirretty hieman eri paikkaan, mutta ei ole hyvä paikka tuokaan. 

Kuvattu 26.4.2015

Tässä allas on alastomimmillaan eli huhtikuun loppupuolella  Todennäköisesti altaassa killuu vielä menneen talven sateet ja sulamisvedet. Allas on kaivettu tuohon terassin läheisyyteen, koska siihen sähköjohdon vetäminen pumppua varten on yksinkertaisinta. Koska meillä ei rakennusvaiheessa huomioitu pihan sähkötarpeita, tällaiset kesäviritykset kulkevat maan pinnassa ja ne täytyy kerätä talveksi pois. Meillä johto kulkee kulkutien halki puolen metrin verran, eikä se ole tähän mennessä muita kuin minua häirinnyt. 


Sähköjohto kulkee altaaseen vasemmalla olevien kivien lomassa. Pitkään suunnittelin naamioivani kivillä noita altaan reunoja paremmin, mutta kesän edetessä kasvit hoitavat sen ja naamioiminen on vuosi toisensa perään jäänyt. Vasen reuna on lähellä hiekkapintaista kulkuväylää ja istutukset siksikin matalia, koska allas on pakko päästä putsaamaan pari kertaa kesässä. Aiemmin vieressä kasvoi iso kotikoivu, jonka valtaisan roskaamistehokkuuden vuoksi altaan vesi piti siivota parhaimmillaan kolmen viikon välein.

Kuvattu 1.5.2015

Viime kesän lopulla allaspumppu hajosi. Se vain hiljeni ja pysähtyi, eikä puhdistamisista huolimatta lähtenyt enää käyntiin. Uutta pumppua etsiessäni huomasin, kuinka kesäsesonki on meillä tavattoman lyhyt. Toukokuussa pihatarvikkeita kaupattiin jokaisessa marketissakin, mutta elokuussa yksinkertaisen allaspumpun löytäminen olikin jo työn takana. Useimmat oli myyty, eikä uusia tilata ennen seuraavaa kesäsesonkia.

Löysin yhden pumpun, joka osoittautui liian tehokkaaksi. Sitä ei yksinkertaisesti saa säädettyä niin matalalle ja hitaaksi, ettei kaikki vesi roiskuisi pois altaasta. Altaan uudelleen täyttämiseen ei paljon aikaa mene, mutta pumppua oli pakko vahtia. Tyhjässä altaassa pörrätessään se olisi hajonnut.

23.5.2014

Pumppuseikkailun jälkeen päätin, että allas saa lähteä. Se on helppo kaivaa tuosta ylös. Raahaan sen kellariin odottamaan jotain uutta ideaa. Joskus olen ajatellut, että kaivaisin alapihalle uuden altaan ja ideoisin sen ympärille oman kasvustonsa. Pysyvän sähköjohdon vetäminen alapihalle on kuitenkin isohko projekti, johon en taida omin voimin pystyä.


Kun allas lähtee, jää sen paikalle syvä tyhjä monttu. Sen täyttäminen ei tule olemaan minkäänlainen ongelma. Mielessäni olen jo tuumaillut täyttäväni montun hyvällä mullalla ja istuttavani siihen uusia pioneja. Sen verran täytyy olla tarkkana, että eristän uuden pioniosuuden muusta kasvillisuudesta huolellisesti. Altaan läheisyydessä kasvaa aikamoinen tarha-alpi keskittymä, jonka ylöskaivaminen häämöttää jossain tulevaisuudessa, mutta joka on niin iso urakka, ettei se ole ensi kesän suunnitelmissa. Oletteko kenties tutustuneet tarha-alpin juurakkoon? Aika työläs kasvi siirrettäväksi. 

Kuvan löysin netistä, kuvaajana Pasi Takkunen/Yle

Vesiaihe puutarhassa on kyllä niin rauhoittava, että mielelläni sellaisen jatkossakin ottaisin. Vaikkapa tuollaisen, kuin tuossa netistä löytämässäni kuvassa. Meidän puutarhan koko huomioiden kuvan vesiaihe jää unelmaksi.


Kuva netistä

Joku tällainen ratkaisu voisi olla ihan hyvä. Tämä lienee sellainen, jossa eri tasoille laitettu vesi pyörii rakenteessa olevan pumpun avulla eli uskoakseni tämä ei tarvitse erillistä vesijohtoa, vaan pelkkä sähköjohto riittää. Ainakin sellaisia olen kaupoissa nähnyt. 

Kuva netistä

Sain joululahjaksi lahjakortin, joka on vielä käyttämättä. Pari kertaa jossain kaupoilla liikkuessani olen ajatellut, että menisinkö ostamaan lahjakortilla jonkin korun itselleni. Pidän kyllä kovastikin koruista, mutta niissäkin minulla on tietyt lempikorut, joita käytän vuodesta toiseen. Useimmat korut viettävät aikansa laatikossa. Miksi niitä sitten ostaisi lisää, kun samalla rahalla voisin hankkia jotain kivaa ja tarpeellistakin puutarhaan. Vaikkapa suihkulähteen. Niin minä aion tehdä ja olen tosi tyytyväinen, että allasongelma ja lahjakortti kohtasivat toisensa ja johtivat ratkaisuun.

23,5,2014

Tylsä Mörökölli postasi omassa blogissaan la 30.1. niinikään vesiaiheesta, joka tosin on aivan eri luokkaa kuin tämä minun pieni monttuni. Juttu kannattaa käydä lukemassa, varsinkin jos on aikeissa omaan puutarhaansa rakentaa vesialtaan.

Nyt alkaa kuulkaas olla niin mahtavat kutkutukset vatsanpohjassa, että tähän auttaa ainoastaan mustarastaan luritukset kuusen latvassa ja multaiset työhanskat takaoven rappusilla. Sitä kohden siis ystävät!Vilma, virve.kieksi, Piipe Elch ja Marru
olette lämpimästi tervetulleita blogini pariin. 


Huomenna tämä nainen menee ostamaan itselleen nastakengät. Kengän kärkeen laitettavat piikkiviritykset eivät pitäneet riittävästi tämän päivän lenkillä, joten nyt saa loppua moinen kieli keskellä suuta ulkoilu.

 
Valoisaa tammikuun viimeistä päivää kaikille! 

41 kommenttia:

 1. Pioneja lisää. Se kuulostaa oikein mukavalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin tykkään, että pioneja voi olla ihmisen pihalla enemmänkin.

   Poista
 2. Sulla on aivan ihana kurki!

  Meillä on allaskumin avulla tehty vesiaihe. Postasin siitä syksyllä. Melko isotöinen se on pitää puhtaana, koska en käytä kemikaaleja. Muutan sen suoksi kun kyllästyn! Mutta sen pinnasta näkee sataako vai ei kun kurkkaa keittiön ikkunasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurki taitaa olla Multasormesta muutaman vuoden takaa. Luin jostain, että Multasormet ja Agrimarketit sun muut samaan S-ketjuun kuuluvat muuttuvat kuulemma Hankkijaksi.
   Erinomaisen tärkeä elementtihän se allas sitten on, jos sen pinnan liikehdinnästä voi päättää, mitä pukee ulos mennessään.

   Poista
 3. Aika tyäläs on tuallaane piänempiki allas, puhumattakaa isoommasta. Nostin kans parivuatta sitte altahan pois terassipenkistä ja istutin tilalle kärhöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi olla allaspoika jatkuvasti putsaamassa vettä, niin ehkä se sitten menisi.

   Poista
 4. Kivaa ja hyödyllistä allaspohdintaa. Minullakin on suunnitelmissa jonkin sortin sadevesiallas tulevaisuudessa. Saisin sitten kasteluveden siitä. Katsotaan mitä ensi kesä tuo tullessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Altaassa seisonut vesi on kyllä erinomaista kasteluvettä. Mutta on se aika työläs ratkaisu kasteluveden hankkimiseksi.

   Poista
 5. Oi oi, vesiaihetta täälläkin tekisi mieli. Mutta samanmoisten ongelmien kanssa ollaan mekin kamppailtu. Jotenkin vaan sen vesiaiheen tarvitsisi olla ilmeisesti niin suuri, että se toimeisi oikein kunnolla. Mutta jatkakaamme siis haaveilua =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tylsän Mörököllin allasratkaisu on aika suuri ja työlääksi hän senkin kokee. Sellainen luonnonlampi voisi olla mukava. Ei vaan mahdu pienelle tontille.

   Poista
 6. Kiva katsoa kesäkuvia. Ihanaa kasvirunsautta. Vesiaiheen ääni on niin rauhoittava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se veden lorinan ääni nimenomaan tuntuu mukavalta lämpimänä päivänä.

   Poista
 7. Tuollainen suihkujuttu oiskin hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin arvelin, mutta katsotaan miten käy.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Aina pitää jokin suunnitelma olla mielessä.

   Poista
 9. Kiva postaus! Minullakin on monta kertaa käväissyt puutarhasuunnitelmat mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä se lähtee, kun ne jutut pyörivät mielessä. Toivottavasti saat Rikun kuntoon, että aikaa ja energiaa jää muullekin.

   Poista
 10. Hieno piha siellä ja apulainen :)
  Kyllä ne nastakengät on tarpeen, saa reippaammin kävellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nastakengät on hankittu ja huomenna käydään kokeilemassa.

   Poista
 11. Kivoja suunnitelmia! Toivottavasti sopiva suihkulähde löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän noita vempaimia löydy - kunhan hinnat vaan olisivat kohtuulliset.

   Poista
 12. Mulla on sellainen suihkukaivo, johon riittää pelkkä yksi sähköjohto ja vesi kiertää. Toiveissa ja suunnitelmissa on lammikko alapihalle, tarkoitus kaivella ensi kesänä, mutta saa nähdä. Tuo Ylen julkaisema lammikkoinen kelpaisi kyllä, aivan ihana:)
  Nyt suunnitellaan ja sitten kesällä katsotaan, mitä toteutuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En laisinkaan sulje sitä pois, etteikö meilläkin joskus olisi alapihalla lammikko. Nyt sen toteuttaminen käytännössä tuntuu liian työläältä. Aina pitää olla jokin suunnitelma muhimassa.

   Poista
 13. Minäkin haluaisin puutarhaani kunnollisen ison lammikon, mutta taitaa tontin koko loppua kesken. Näin talvella on aikaa ideoita uutta ja tulevan kesän töitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tontin koko täälläkin laittaa rajat unelmille. Sellainen ihana lampi laskuojineen ja siltoineen.... Unelmille ei ole loppua.

   Poista
 14. Meilläkään ei ole kunnon vesiaihetta. Yksi pieni jalallinen "naisallas" on kyllä vuosien takaa, jota emme ole viime vuosina muistaneet oikein koskaan edes viritellä esille. Se on vähän samaa tyyliä kuin nuo loppupuollella olevat vesiaiheet. Se on siitä kätevä, että sama vesi juoksee edestakaisin ja vesiaiheen voi laittaa vaikka terassille, sähköpistokkeen lähelle. Myös veden putsaaminen on ehkä helpompaa.
  Kunnon vesiaihe olisi todella ihana, mutta on myös työläs, jos aikoo pitää sen siistinä. Siksi minä olen siirtänyt sen suunnittelua.
  Mutta eikö olekin kiva, kun voi suunnitella ja miettiä ja ennenkaikkea haaveilla. Jään innolla seuraamaan suunnitelmiesi toteutusta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisia terassivirityksiä nuo julkaisemani kuvien altaat taitavat olla, mutta sellainenkin olisi ihan mukava. Olen kokenut tuon pienen altaan putsaamisen tosi työlääksi, kun sitä pitää polvillaan kuurata muutaman kerran kesässä. Usko pois, että vesi alkaa jopa haista, jos sinne joutuu paljon roskia. Esimerkiksi kastemadot löyhkäävät tosi pahalle aikansa vedessä lilluttuaan. Ja niitähän tuonne altaaseen näyttää joutuvan. Sellainen ihana lammikko laskuojineen ja siltoineen olisi toiveissa, mutta eipä taida meidän tontille edes mahtua. Olet oikeassa, haaveita saa olla. Ei kaikkien asioiden ole edes tarkoitus toteutua.

   Poista
 15. Minulla on ollut samanlainen allas kuin sinulla kaivoin sen ylös koska oli tosi työläs pitää täällä metsässä puhtaana. Neulasia oli aina ihan täynnä..Olen tyytynyt nyt tuohon luonnonlammikkoon.
  Varastossa tai olla pikkuruinen patsas jossa vaan vesi kiertää.
  Ei ollut oikein toimiva sekään koska helteellä vesi haihtuu melko äkkiä ja lähde jää puksuttamaan yksikseen..eli oli muistettava aina sammuttaa kun lähti töihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, olen kokenut altaan alituisen puhdistamisen työlääksi. Pumppu tukkeutuu ja vesi samentuu. Useimmiten olen tyhjentänyt altaan käsipelillä ja hyvää kasteluvettähän se on, mutta inhoan polvillani läträämistä monen monituista kertaa kesässä. Katsotaan nyt, mihin ratkaisuun päädy. Veden lorina on niin mukava ääni puutarhassa.

   Poista
 16. Hui mikä tajunnanräjäyttävä kesäasiapostaus pullollaan kukkia! Ihan meinaa täällä talvihorteessa lukijakin herätä.Meillä oli tarha-alpi kun tähän muutimme vuonna 2002, se kaivettiin silloin pois, mutta edelleen joitakin varsia saattaapi nousta. Tosi törkee tyyppi! Tuo jälkimmäinen vesijuttu olis upea yksinkertaisuudessaan. Aloin jo miettimään, josko betonista saisi jonkun itse rustattua. Meille ei suurta mahdu ja tiedän nuo altaat liiaan vaativiksi mulle.

  Mutta oli mulla asiaakin! Mä pika-arvoin niitä messulippuja ja koska arvonnassa kaikki voittivat, niin onnea! Sä saat toki jotakin ihan muuta pientä ;) Laitatko mulle yhteystietosi sähköpostilla elamanimatkat@gmail.com, niin laitan postiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että taatusti jollakin on kokemuksia tarha-alpista. Kunpa joku tekisi postauksen kaikista kasveista, joista eroon pääseminen on työn takana. Kokemukseni mukaan tarha-alpi on juuri sellainen.
   Googletapa suihkulähteita ja vesialtaita. Muistelen nähneeni myös betonista tehtyjä ratkaisuja. Pieneen pihaan on ihan turha haalia liian isoja härpäkkeitä. Näyttävät pikemminkin koomisilta. Sinun pihaasi sopisi erinomaisesti jokin betoninen ratkaisu ja sinähän olet tutustunut jos jonkinloisiin tekniikoihin viime aikoina, joten betoninen allas tuskin on sinulle liian suuri haaste.
   Yhteystiedot on laitettu. Nyt vain odottelen postista jotain pientä kivaa. Nykyisin postilaatikkoon tipahtelee lähinnä mainospostia, joten kaikki muu alkaa olla ylellisyyttä.

   Poista
 17. Ihana postaus Kyllä nastakengät ovat hyvä ostos näin liukkailla keleillä
  minä olen käyttänyt jo kaksi talvea ja olen tyytyväinen niihen Nytkin on niin liukasta Eilen lenkkeilin aivan jäätikkö tiellä ei kyllä tarvinnut luistella eikä varoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monena talvena olen nastakenkiä ollut hankkimassa, mutta aina se on jäänyt ja kevään tullen ongelma poistuu. Eilen meinasin kahdesti kaatua, vaikka minulla oli liukuesteet päkiöissä. Ohi meni nainen rivakkaa tahtia askelten vain rapistessa. Hän totesi, että hänellä on nastakengät ja niillä pysyy pystyssä. Tänään sitten kävin päivän päätteeksi ostamassa itselleni nastakengät, joita huomenna menen käytännössä testaamaan. Ostin myös Ukkokullalle, jotta on nastakenkäkaveri lenkeille mukaan.

   Poista
 18. Altaat pihalla ovat yleensä aika työläitä olipa kyseessä pienehkö tai puhumattakaan sitten isosta altaasta. Minulla myös ensimmäinen allas oli vastaavanlainen, kuin tuo sinun muovialtaasi ja päädyin sen poistamiseen vähän samoista syistä, jotka sinäkin toit esille. Pihallamme on myös kaivinkoneen avulla kaivettu ja allasmuovilla katettu 4x4 metrinen piha-allas alapihalla ja sen puhdistaminen ja puhtaana pitäminen on jo sinällään sen verran työlästä, että totesin muovialtaan saavan lähteä. Tilalle hankin ruukun muotoisen vesiaiheen ja olen ollut siihen enemmän kuin tyytyväinen. Ei kaipaa suuremmin pesemistä, eikä muutakaan huoltoa. Ainoa asia joka täytyy huomioida on, että ruukun alla olevassa, maahan kaivetussa kannellisessa saavissa on tarpeeksi vettä pumpun pyöritykseen. Pumppun teho on suhteutettu ruukun kokoon. Minulla saavina on 90 litran vetoinen pyöreä laastisaavi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen ruukkuvaihtoehto on myös käynyt mielessä. Jossain vaiheessa meillä oli vesiaiheena maahan kaivettu laastipalju, siinä rei'itetty kansi, jonka keskeltä nousi suihkuvarsi. Paljun kannelle ladottiin kiviä naamioksi. Yllättävän paljon sinnekin meni roskaa, eikä sen siivoaminen ollut sen hauskempaa. Joskin pienen koon vuoksi nopeampaa. Vanha palju siis saattaisi toimia, kun ilmeisesti sitä ruukkua kanssa pärjää tiiviimmällä ja vähempireikäisellä kannella.
   Tämä olikin yksi postaukseni tarkoitus: saada kommentteja ja ideoita löytää erilaisia ratkaisuja. Kiitos sinulle!

   Poista
 19. Tosi hyvä idea käyttää lahjakortti puutarhailuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ja hyödyllinen idea - kerrankin ajallaan.

   Poista
 20. Mukavaa, että olet päässyt kesäsuunnitelmiin.
  Haikaraa olen ihaillut postauksissasi useammankin kerran. Sopii hyvin altaan ääreen.
  Ei pionikaan hassumpi ratkaisu ole. Onpahan kuoppa valmiina.

  VastaaPoista
 21. Between, meillä on pyöritelty tuota allasideaa voskausia, mutta kun lehtomme läpi virtaa suurella voimalla puro huhtikuulta toukokuun lopulle ja sitten taas sateilla, emme saa toimeksi. Meillä on myös isoja lehmuksia, joista emme aio luopua ja ne roskaisivat siinä allasalueella paljon.

  Keskityn nyt vian numrikon hävittämisene eli villikukkaniittyä ja sitten niihin valkoisiin varjoliljoihin.

  Tuo kurki on ihana <3

  VastaaPoista
 22. Täälläkin haikaillaan vesiaihetta. Periaatteessa terassin päälle voisi jonkinlaisen kehitellä, naapurissa olen sellaisen solinaa ihaillut jo monta vuotta. Mutta ollapa pihassa tilaa oikealla lammelle!!

  Nastakengille peukkuja täältä, mulla jo kahdeksas talvi menossa samoilla ja hyvin potkii.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!