sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Välillä vähän sukkia ja tumppujaLaatikko on pullollaan lankoja, sillä joka kerran tarjouksen ohi kävellessä muutama kerä tarttuu mukaan. Ja kivahan se on, että inspiraation tullessa voi heti ryhtyä toimeen. Meidän lähimarketissa on kyllä muutama peruslankakerä aina hyllyssä, mutta eivät ne tuolla omassa laatikossakaan miksikään happane.


Mitään ihmeideoita ei ole päähän päässyt putkahtamaan, joten näin syksyn alkuun olen yrittänyt tuhota vajaita keriä. Aloitin kirjavista langoista, joihin olen yhdistänyt yksiväristä. Jos vain niistäkin on vajaita keriä löytynyt. Aina ei löydy ja silloin on otettava avaamaton kerä käyttöön.

Nämä polvisukat kudoin fuksianpunaisesta 7-veikasta ja sävyyn sopivasta 7-veikan Polkasta. Mallineuleena on neljä kerrosta 3 o, 1 n ja viides kerros kaikki nurin. 

 
Koska pinkkisävyistä Polkaa jäi vielä vähän, kudoin lasten nilkkasukat, joihin terät kudoin vaaleanpunaisesta 7-veikasta.


Toiset lasten nilkkasukat kudoin turkoosista 7-veikasta ja 7-veikan turkoosiväsyisestä Raidasta. Resoreissa kudon nykyisin aina oikean silmukan sen takareunasta, sillä minusta neuleesta tulee silloin kauniimpi ja napakampi. Näin myös vahvistetussa kantapäässä. 


Lilat nilkkasukat on niinikään 7-veikkaa. Mallineuleen aloitin kutomalla joka puikon alussa 1 n, 1 o, 1 n ja näiden jälkeen puikon muut silmukat oikein. Siirsin mallineuletta joka puikolla yhdellä silmukalla eteenpäin. Näin kohokuvio kiertää sukan ympäri. Jalkaosassa kudoin mallineuleen vain jalan päälle. 


Välillä teki mieli vaihtaa vihreään ja sen vuoksi oli pakko kipaista naapurikylän paremman lankatarjonnan pariin. Nilkkasukat syntyivät vihreästä 7-veikasta ja vihreäsävyisestä 7-veikan Polkasta.


Vihreiden sukkien valmistuttua palasin jälleen vajaiden kerien tuhoamiseen. Punaista lankaa minulla on tallessa useampi kerä, sillä rohmusin sitä loppukeväällä erään kaupan tarjouksesta. Perusvärejä on hyvä olla aina varastossa, sillä niille löytyy kyllä käyttöä. Kauppojen valikoimista löytyy yleensä uutuusuvärit ja suosituimmat langat, joten välillä perusvärejä saa etsiä kissojen ja koirien kanssa tai tilata verkkokaupoista.

Punaiset nilkkasukat kerrosrivinousumallilla valmistuivat siis 7-veikan kirkkaanpunaisesta ja 7-veikan punasväyisestä Raidasta, joka riittikin juuri ja juuri näihin sukkiin. 


Viime talvena kudoin ensimmäiset tumput vuosikausiin. Tumput ovat kivaa vaihtelua sukkien välillä ja ne valmistuvatkin nopeasti. Niihin voi käyttää vielä pienemmät jämäkerät. Ruskeasävyistä Polkaa oli laatikossa niin vähän, ettei ollut varaa etsiä kerästä molempiin tumppuihin samaa aloituskohtaa. Luonnonvalkoinen yhdistää tumput pariksi, joten tuskin haittaa, vaikka raidat eivät menekään samalla tavoin molemmissa tumpuissa.


Viime vuoden kirjavaa Viidakko-lankaa hillitsin yhdistämällä siihen tummansinisen 7-veikan resorissa, peukaloissa ja kärjessä. 


Ja vielä fuksianpunaista lankaa yhdistettynä Polka-lankaan. 

Nyt kutkuttaisi aloittaa jotain monimutkaisempaa ja opetella kenties uusia mallineuleita. Toisaalta telkkua katsellessa yksinkertaisuus on neuleessa valttia. Väreillä on kuitenkin kiva leikitellä.


Mukavaa ja aurinkoista lokakuun viikonloppua kaikille!

50 kommenttia:

 1. Ihania villasukkia jälleen <3 pitääkin tässä kohtapuoliin itsekin ruveta kutomaan sukkia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ronja! Pimenevät illat houkuttelevat ottamaan käsityöt esiin.

   Poista
 2. Voi apua, minkälaane sukka- ja lapaasteheras teillä onkaa! Hyvin oot jämälankoja hyätykäyttäny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta täytyy keksiä jotain muuta työtä käsilleen, kun ei tiedä, mihin noita neuloomuksia tyrkkäisi. No, joulu on tulossa....

   Poista
 3. Voi miten ihania sukkia ja lapasia. Niin kauniit kuviot ja kauniit värit. - Mukavia neulomishetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Kivahan noita on tehdä.

   Poista
 4. Ihanan värisiä sukkia, varsinkin nuo pirteät vaaleanpunaiset :). En vaan lakkaa ihmettelemästä, millä taikakonsteilla tuollaiset taidokkaat kantapäät ja kavennukset syntyvät. Minuunkin on iskenyt viimeaikoina neuloosi, ja nyt harjoittelen neulomista tekemällä tyynynpäällisen näin alkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opettelun ja harjoittelun tulos. Nykyisin on netti pullollaan ohjeita ja videoita, joiden avulla tällainen paukapääkin oppii pikkujippoja. Tyynynpäällinen onkin hyvä idea. Pitäisi varmaan minunkin siirtyä vaihteeksi johonkin uuteen.

   Poista
 5. Oletpa ollut touhukas! Ihania, ihania, ihania! Minulla on lanka-osto-kielto, sillä lankoja on tullut ostettua liikaa, pitäis vain ryhtyä neulomaan niistä jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja! Joo, ei parane mennä lähellekään lankahyllyjä, jos meinaa ilman niitä kaupasta ulos päästä.

   Poista
 6. Kyllä nyt pysyy tassut lämpiminä =) Sukkien neulomiseen jää helposti koukkuun, eikä vähiten herkullisen väristen lankojen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tässäkin on tainnut käydä. Ei vain pysty istumaan sohvalla ilman kudonta.

   Poista
 7. On ihania! Nyt voisikin jo pistää puikot heilumaan, lapsenlapset varmaan kaipaavat uusia sukkia:) Tyttö ilahtuisi taatusti noista pinkkisukista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa! Harmi, ettei ole omia lapsenlapsia. Täytyy kutoa toisten lapsille, että pääsee välillä myös pienempiä sukkia tekemään.

   Poista
 8. Huh miten paljon olet ehtinyt tekemään! Ihania! Minä olen unohtanut kokonaan miten sukkien kantapää tehdään, auts. Haaveilen kyllä pienesti jostain käsityöstä pitkän tauon jälkeen. Jostain pitäisi kerätä rohkeutta siihen ekaksi. Kiitos siis kovasti antamastasi inspiraatiosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa vaan, tuottiko vaikeuksia tehdä ensimmäinen kantapää, kun välissä oli liki 20 vuotta edellisestä. En meinannut edes ohjetta ymmärtää ja purin tekeleen monta kertaa. Nyt menee jo rutiinilla ja vähän pystyy säveltämään omia muutoksiakin. Netti on aikamoinen aarreaitta, kun sieltä löytyy videoituja ohjeita ja ideoita.

   Poista
 9. Onpa pirteänvärisiä sukkia ja lapasia!
  Itsekin olen "tuhonnut" langanloppuja villasukkiin. Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi varmaan vaihteeksi tehdä niitä harmaita sukkia, joita paljon kysytään. Väreillä on vain niin tavattoman mukava leikkiä.

   Poista
 10. Voi että, miten kauniita! <3
  Alkoi ihan käsityöinto kutkuttamaan...Taidan tarttua virkkuukoukkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! On se ihanaa, että jokainen osaa jotain. Minusta ei ole virkkaajaksi ja siksi aina ihailen sen taidon omaavien töitä.

   Poista
 11. Sukkaa pukkaa! Sinulla on oikea neuletehdas käynnistynyt. Kainiita ja lämpimiä teoksia. Ehkäpä talven koittaessa otan minäkin puikot ja langat esille. Olen saanut tuliaisiksi muutamatkin sukat kesän aikana, ne ovat tervetulleita lahjoja ja aina jalkaan vetäessä muistuttavat lämmöllä tekijästään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisen tekemät sukat lämmittävät erityisen hyvin. Minullakin on Helena-sukat, jotka eräs ystäväni minulle antoi. Aina muistan hänet sukat jalkaan laittaessani. Itse asiassa vasta pari viikkoa sitten laitoin ensimmäiset itse tekemäni sukat jalkaan. Villasukissa on niin mukava sisällä kulkea.

   Poista
 12. Oi, mitä sukkia ja lapasia! Itseltäni ei onnistuisi yksinkertaisinkaan malli. Patalappu onnistuisi just ja just ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina! Sinä osaatkin tehdä sitten jotain muuta hienosti ja kauniisti. Jokaisella meillä on jokin taito, jota kelpaa esitellä ja josta kannattaa olla ylpeä.

   Poista
 13. Onpa puikoilta valmistunut monet sukat ja lapaset. Kauniita väriyhdistelmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitu! Kaupoissa on niin ihanan värisiä lankoja, että väkisinkin niitä tulee hankittua ja puikoille nostettua.

   Poista
 14. Kyllä on kauniita sukkia ja lapasia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sesse! Mukava kuulla, että muutkin väkerryksistäni tykkää.

   Poista
 15. Oletpa tehnyt ihania sukkia ja lapasia puikon on siellä heiluneet.Hyvää pyhäpäivää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Hiukan on vaikea tyhjin käsin sohvalla istua, joten valmistaminen syntyy.

   Poista
 16. Parhaat tumput ja sukat tulee jämistä, kun saa päästää luovuutensa valloilleen. Tosi kauniita raitoja olet saanut sukkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Jämien jämät on vielä tuhoamatta, joten niissä vasta luovuus kukkiikin.

   Poista
 17. Oletpa ahkeroinut puikkojen kanssa!!! Upeita neuleita. Erityisesti tykkäsin noista pinkkien polvisukkien ja vaaleanlilan nilkkasukan pintaneuleesta. Minun pitäisi ruveta neulomaan itselleni sukkia, koska kaikki vanhat ovat jo rikki, mutta niinhän se on, ettei suutarinlapsella ole kenkiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se menee. Runsaan kaksi vuotta olen nyt sukkia kutonut ja kuukausi sitten vasta raaskin omatekoiset ottaa itselleen käyttöön.

   Poista
 18. Vastaukset
  1. Kun ei voi tähän aikaan vuodesta puutarhassa kukkien kanssa touhuta, pitää siirtyä lankojen pariin. Väriä elämässä olla pitää.

   Poista
 19. Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Aina pitää jotain olla väsäämässä.

   Poista
 20. Voi miten paljon kauniita sukkia olet kutonut.

  VastaaPoista
 21. Oletpa kauniita sukkia ja lapasia neulonut. Ihastuin oitis varsinkin noihin ruskea-luonnonvalkoisiin tumppuihin :) Juuri tämän ajan käsineet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki! Tumpuille alkaa jo olla käyttöä. Sen verran kylmää on tänäänkin ollut.

   Poista
 22. Sulla on puikot kilisseet ahkerasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina kilisee, ellei kissa ole välissä.

   Poista
 23. Onpa hienoja, kivat nuo neulepinnat. Helposti saa elävää pintaa kun vaan hoksaa.
  Mulla ei lamppu syty, joten tulee neulottua ihan tavan sukkaa. Olet kyllä ollut ahkerana. Kyllä nyt pitää keksiä jotain käsityötä iltojen pimentyessä. Ostin lapasohjevihkosenkin, jos syntyis jotkut lapasetkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapasia on kiva kutoa, kun ne valmistuvat vielä nopeammin kuin sukat. Netissä on runsaasti erilaisia neulontaryhmiä, joista löytyy paljon hyviä ideoita. Aina se lamppu ei vaan syty, vaikka tahtoa olisikin.

   Poista
 24. ihania värejä! Nyt niille on tarvetta, aamulla puhalsi sellainen viima

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa tuulla suoraan pohjoisnavalta. Sen verran kylmältä nyt tuntuu.

   Poista
 25. Ihania neuleita ja kauniita värejä. Kyllä lämmittää.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!