sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Puutarhavuoden 2016 tilinpäätös


Monessa blogissa on kiertänyt kiva haaste, jonka päätin napata käsittelyyn. Jonkinlaista menneen vuoden tilinpäätöstä olen toki blogissani haasteen muodossa työstänyt jo aiemminkin (Kaksitoista kuvaa puutarhavuodesta 2016), mutta aina voi asioita katsella eri näkökulmista. 

 Ylävasemmalta: Charlettenburgin linna, Gärten der Welt/kiinalainen puutarha, Sansucci, Cecilienhof

Mitä unelmia toteutit 2016?

Matkustaminen ei suinkaan kuulunut päällimmäisiin kesäunelmiini. Matkustaminen on enemmänkin jossain taustalla sykkivä toive ja ajatus, kuinka kivaa olisi lähteä katsomaan vieraita maisemia ja päästä tutustumaan uusiin kulttuureihin. Minulla on ollut onni ja mahdollisuus matkustella ihan mukavasti nuorena ja myös silloin, kun elimme lapsiperheen elämää. Matkalle pääsy ei siis kaikenaikaa keiku ykköstoiveena. Kieltämättä jokainen lukemani matkapostaus herättää innostuksen nähdä ja kokea uusia paikkoja.

Sattumoisin elokuussa tuli tilaisuus päästä reissuun. Olimme Pojan kanssa viiden päivän reissulla Berliinissä. Pojalla oli oma aikataulunsa ja sain viihdyttää itseäni mielin määrin seikkailemalla ympäri Berliiniä, jossa en ole aiemmin käynyt. Enpä ole koskaan aiemmin kiertänyt niin monta upeaa puutarhaa yhtä lyhyessä ajassa. Koska aikaa oli vähän, se oli käytettävä tehokkaasti. Yli +35 asteen helteestä huolimatta lähdin joka aamu innokkaana kohti uusia puutarhoja ja seikkailuja. Huh, vieläkin tulee hiki muutamia pitkiä kävelyreissuja ajatellessa.

Lilja Sweet Surrender

Mitä opit?

Opinko mitään? Toivottavasti jotain sentään, sillä eikös tämä elämä ole loputonta opettelemista. Ehkä opin myös hivenen enemmän kärsivällisyyttä ja oman kriittisyyteni löyhentämistä. Tuskin tulemme koskaan valmiiksi, joten opetteleminen saa jatkua tänäkin vuonna.


Mitä murehdit?

Keväällä ja alkukesällä murehdin ankaran talven tuottamia mahdollisia vaurioita. Kuljin pitkin puutarhaa rapsuttamassa multaa ja vahtimassa, mitä mistäkin tulee ja milloin. Malttamattomana olin jo heittämässä hyvästejä kärhöille, joillekin ruusuille, syyshortensioille ja monille muillekin kasveille. Itse asiassa menetykset olivat luultua pienemmät. Menetin vain muutaman kärhön ja ruusun. Talvesta selvinneet kärhöt nousivat hitaasti, mutta kukkivatkin sitten enemmän, kuin aiempina kesinä. Myös hortensiat heräsivät ehkä normaalia hitaammin ja etenkin Vanille Fraise vaisuna ja vähemmän kukkivana. Vaan nousivatpa kuitenkin.

Kesällä murehdin sateita, joita tuli usein ja kun satoi, satoikin sitten todella rankasti. Kesä oli kuitenkin tasaisen lämmin ja näin jälkikäteen kaatosateetkin ovat jo unohtuneet. Murehdin myös kotiloita, joita näyttää olevan vuosi vuodelta enemmän. Kevättalvesta uutisoitiin, että rankka talvi olisi koitunut tuhoksi nilviäisille. Ei koitunut ainakaan meidän pihamaalla. Kotilo-ongelma on ilmeisesti tullut jäädäkseen ja se on niitä asioita, joiden kanssa täytyy vain opetella elämään.

Ylävasemmalta: Ruusuretki Päivölään, Loviisan avoimet pihat, Turku, Avoimet puutarhat/Magnolia-puisto
  
Mistä nautit?

Ylipäätään kevät ja kesä ovat vuoden parasta aikaa. Nykyisin usein myös syksy, joka viime vuonna jatkui lämpimänä ja valoisana todella pitkään. Heti, kun maa alkaa sulamaan ja aurinko lämmittämään, elämä siirtyy yhä enemmän ulos ja pihamaalle. Keksin kyllä tekemistä puutarhassa niin paljon, että siinä on ajankulua loputtomiin. Eikä puutarhassa ja pihalla tarvitse välttämättä mitään konkreettista tehdä. Nautin aivan tavattomasti kiertelystä ja katselemisesta. Joskus sovittuihin tapaamisiin tulee äkkilähtö, kun unohdun pihareitilläni tutkimaan kasvien nuppuja ja mullasta työntyviä versoja.

Viime kesänä nautin erityisesti monista mukavista retkistä, jotka suuntautuivat Haagan Rhodopuistoon, Raumalle puutarhabloggaajien tapaamiseen, Loviisan Avoimet puutarhat -tapahtumaan, kesäpäiväretki Turkuun ja elokuiseen Avoimet puutarhat -tapahtumaan Lohjalle.
  
Ylävasemmalta: valk. riippabegonia, päivänlilja Agnes elpers, omena Huvitus, lumikärhö

Nautin myös kahvihetkistä Ukkokullan kesän aikana valmiiksi rakentamassa pergolassa, jonka katon reunassa valkoinen riippabegonia kukki upeasti. Nautin Päivölän Ruusuretkellä hankkimanii Agnes elpers -päivänliljan sametinpunaisesta kukinnasta. Nautin elokuisen runsaasta omenasadosta ja nautinpa myös pitkään ja hartaasti kukkineesta lumikärhöstä, jonka alkukesästä ostin sen enempää asiaa miettimättä. Monia pieniä nautintoja, jotka yhäkin nostattavat hyvän mielen tunteita. Monia oli sellaisiakin ihania hetkiä, joita en nyt osaa ja muista edes mainita, mutta jotka varmasti taas heräävät henkiin, kun vastaan tulevat.  

Näkymä alapihan kulmasta kohti Kriikunapolkua

Mitä haaveita on mielessäsi vuodelle 2017?

Hmmm, haaveita? Ei oikeastaan mitään erityisiä haaveita, eikä edes isoja suunnitelmia tulevalle vuodelle tai kesälle. Toki päässä vilisee monenlaisia ajatuksia, mutta mikään niistä ei maailmaa kaada, vaikka siirtyisivät seuraavaan vuoteen tai jäisivät kokonaan toteutumatta. Perfektionistina ja listaihmisenä tuntuu oikeastaan aika vapauttavalta mennä eteenpäin ilman tarkkaan viitoitettuja suunnitelmia. Parhaiksi ja tuotteliaimmiksi ovat osoittautuneet ne päivät, kun aamulla on noussut sängystä pää tyhjänä ja antanut vain mennä. Impulsiivisuus ei välttämättä ole pahasta.

Kunpa tulisi lämmin kesä, ei liian kuiva eikä liian märkä. Kunpa vanhusten terveys ei romahtaisi niin paljon, että heidän hoitamisensa nielisi kaiken aikani. Kunpa maailma pysyisi radallaan ja ihmiset säilyttäisivät harkintakykynsä. Onhan sitä haavetta siinäkin.55 kommenttia:

 1. Sinulla on ollut aivan upea kesä. Löysin itseni noista haaveistasi; impulsiivisuus antaa enemmän kuin uskaltaa toivoa, jos vain rohkenee päästää irti sen vietäväksi. Niin totta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesä oli tosiaan monellakin tavoin aika ihana.
   Impulsiivisuuttakin näköjään voi opetella ja se opettelu tuottaa hedelmää. Itse asiassa viime kesänä tuli paljonkin tehtyä asioita ilman suuria ennakkosuunnitelmia, joka ehkä antoi sysäyksen impulsiivisuuden lisäämisestä tähänkin vuoteen.

   Poista
 2. Mukava tilinpäätös menneestä kesästä. Ja niin ihanat kuvat olet valinnut tähän postaukseen. Positiivinen tilinpäätös kaiken kaikkiaan. Kaunista ja lämmintä kesää minäkin toivon. - Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasta nyt huomasin, että vaikka haaste on puutarhvuoden tilinpäätös, olen pitkälti käsitellyt sitä kevään ja kesän näkökulmasta. Kertonee siitä, miten suuri merkitys puutarhalla kaikkinensa on.

   Poista
 3. Mukava postaus!
  Teidän pergolasta tuli kyllä hieno. Kaunis liljakuva, en muuten ole yhtään liljaa istuttanut kotipihalle, pitäisi sekin asia korjata ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin pergolaan tyytyväinen. Tosin tässä yhtenä päivänä mietin, miten saisin sen ympärille enemmän köynnöksiä. Yhden viiniköynnöksen istutin pergolan päätyyn ja sen kasvu vie oman aikansa. Pergolan ympäristössä ei kuitenkaan liiemmin ole istutuspaikkoja.

   Liljat ovat ihania ja seikkailin juuri netissä ajatuksella, että tilaisin niitä keväällä vielä lisää. Tuo tiikerililja Sweet surrender on aivan ihana ja yllättävän kestävä ja pitkään kukkiva. Yläpihan remontoitavaan kukkapenkkiin ajattelin uusia liljoja. En vain pääse suunnittelussa yhtään eteenpäin. Luultavasti hommalle käy niin, että kevään tullen isken lapion maahan ja siitä se sitten taas lähtee.

   Poista
 4. Kiva katsaus menneeseen kesään ja sen tapahtumiin. Kauniit liljakuvat ja yleisnäkymä alapihaltasi.
  Mukavaa sunnuntaipäivän jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisina sumuisina päivinä on mukava katsella menneen kesän kukkia ja antaa ajatuksensa rientää valossa ja lämmössä.
   Kiitos, samoin sinulle mukavaa sunnuntai-iltaa!

   Poista
 5. Kivat vastaukset ja hienot kesäkuvat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puutarhamyyrä! Ei tässä enää pitkään mene, kun päästään taas nauttimaan uusista kukkakuvista.

   Poista
 6. Hyvä tilinpäätös. Impulsiivisuudella on puolensa. Joskus hiukkasen suunnittelua ja loput impulsiivisuutta voi olla parempi kuin tiukka suunnittelu. Tai siis minun kaltaiselleni, joka ei pysty aina ennakkoon visualisoimaan asioita, vaan niitä pitää myös tuumia kokeilemisen kautta.

  Toivotaan kotiloille jotain yllättävää joukkotuhoutumista. Siis muutakin kuin Ferramolin muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkapenkkihommissa minulle sopii paremmin impulsiivisuus. En oikeastaan edes osaa suunnitella ja mielessäni visioida, miltä jokin todellisuudessa voisi näyttää. Parhaillaan pähkäilen yhden yläpihan kukkapenkin kanssa. Se pitäisi uudistaa, mutta vaikka kuinka pyörittelen kasvien nimiä, en saa sunnitelmaa yhtään eteenpäin. Kuten tuossa ylempänä Pirjolle totesin, luultavasti täytyy vain työntää lapio multaan ja antaa mennä.

   Poista
 7. Kauniit liljakukat mukava katsella menneen kesän antimia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljat ovat tosi kauniita ja tuo tiikerililja Sweet Surrender on ehdottomasti hankinnan arvoinen. Kestävä ja pitkään kukkiva.

   Poista
 8. Ihanat kesäfiilikset! Minulle impulsiivisuus tulee ihan luontojaan, olen yrittänyt opetella suunnitelmallisuutta. Ihan uusi aluevaltaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenköhän näitä luonteenpiirteitä voisi vaihtaa? Tai ostaa ja myydä, kuten valtiot päästöoikeuksia. Antaisin mielelläni osan perfektionistisesti suunnitelmallisuudestani vaihdossa annokseen impulsiivisuutta. Tosin sitäkin minulta löytyy, mutta ei suinkaan riittävästi.

   Poista
 9. Ihania puutarhakohteita olet päässyt vuoden aikana koluamaan! Ja niin kaunista puutarhassasi! Maailman raiteilla pysymistä ja ihmisten harkintakykyä toivon minäkin, kaikki muu on silkkaa bonusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesä oli retkien suhteen poikkeuksellisen antoisa. Vieläkin ilolla sitä muistelen.
   Jos maailma pysyy radallaan, on meidän ihmistenkin helpompi olla. Myös puutarhassa.

   Poista
 10. Kivat vastaukset, monenlaista tapahtumaa onkin mahtunut vuoteesi. Kotilot ovat kyllä varmasti inhottava riesa puutarhassa, toivottavasti säiden vaihtelut lopulta nitistävät ne. Kauniita kuvia pihamaaltasi, erityisesti nuo liljat ovat aivan ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotilot on aina pakko mainita, sillä niin inhottava riesa ne ovat. En kuitenkaan aio hiuksiani niiden vuoksi repiä, vaikka luultavasti ovatkin tulleet jäädäkseen.

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiitos Riitu! Vaikka tammikuun loppua vasta eletäänkin, alkaa jo olla mukava, kesää tähyilevä olo.

   Poista
 12. Oh, minulta jäi Berliinin matkalla nuo hienot puutarhat näkemättä. Siinäpä syytä uuteen matkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin tuoreessa Kotipuutarhalehdessä mainoksen lukijamatkasta Berliinin IGA2017-puutarhatapahtumaan. Se järjestetään Gärten der Welt -puutarhanäyttelyssä, jossa myös kävin. Berliinin ympäristön puutarhat olivat todella näkemisen arvoisia. Vaikka monen upean paikan kiertäminen lyhyessä ajassa oli fyysisesti rankka kokemus, oli se sen arvoista. Aivan upeita paikkoja. Sain paljon kiinnostavia vinkkejä 1003puutarhaa -blogin Sirpalta. Jos vain harkitset puutarhamatkaa Berliiniin, käy vilkaisemassa reissupostauksiani 1.-5.9.2016.

   Poista
 13. Kivasti kirjoitit viime vuodesta ja kesäiset kuvat nyt vaan ovat niin ihania tällä hetkellä. Liljoja pitäisikin istuttaa lisää, pitääpä laittaa loputtoman listan jatkoksi =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskasti sanoit, sillä loputtomia nuo toivekasvilistat ovat. Aina jossain blogissa törmää uuteen ihanuuteen ja pakkohan se on laittaa jonon jatkoksi. Onneksi sitä jonoa tulee kyllä lyhennettyäkin.
   Liljat ovat ihania ja minunkin toiveissani on muutama lisää, toivottavasti jo tulevana kesänä.

   Poista
 14. Olipa kaunis postaus! Jäin haaveilemaan kuviisi, upeita, valoa täynnä! Taidamme kulkea samaa opinpolkua elämän koulussa, onneksi luokalle ei jää koskaan ja oppimista riittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin! Aina ollaa ekaluokkalaisia ja koko elämä edessä.
   Oikein ihanaa lomamatkaa teille!

   Poista
 15. Ihana vuosi sinulla ollut <3 Ja mikä onkaan viisaampaa kuin elää päivä kerrallaan, ilman mitään tarkkoja suunnitelmia! Lopulta asiat ja hommat kuitenkin rullaavat eteenpäin ihan omalla painollaan. Joku asia johtaa johonkin toiseen ja viimein sitten ihaillaankin jo valmista lopputulosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turha murehtiminen ei ainakaan elämästä yhtään parempaa tee, vaikka ajoittain siihenkin tulee sorruttua. Toisaalta joskus taaksepäin katsomalla huomaa, että iloja on enemmän kuin edes muistaa. Viime vuosi oli tosiaan aika mukava.

   Poista
 16. Sinulla on ollut upea vuosi! Ja ihania retkiä olet tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäiset päiväretket ovat helppoja ja tosi kivoja. Niitä aion jatkossa harrastaa enemmän.

   Poista
 17. Mukava postaus. Sinulla on ollut mainio puutarhavuosi ja toivottavasti tästä kesästä tulee yhtä hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesä oli mukava. Eiköhän tulevastakin tule ihan hyvä. Yritän ainakin suhtautua tulevaan positiivisella odotuksella.

   Poista
 18. Hieno ja hyvä puutarhavuosi on takana ja toivotaan sen toistuvan taas uudelleen,ehkä aurinkoa,lämpöä ja sateita sopivasti. Myöskin sellainen syksy kuin viime lokakuu olisi tervetullut meidän kaikkien pihalle.
  Ihanat matkakuvat ovat mukava muisto kesästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säihin on ihan mahdoton vaikuttaa, joten lienee parasta ottaa yrittää suhtautua positiivisesti kaikkeen, mikä eteen tulee. Toiveissa on tietenkin mukavan lämmin kesä.

   Poista
 19. Ihana vuosi takana ja edessä jälleen uusi. Listaamalla asioita pysyn joten järjissäni, mutta hetken mielijohteessa tuleekin paljon enemmän tehokkaampaa tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, en minäkään niistä listoista ja etukäteissuunnitelmista eroon pääse. Jospa kuitenkin oppisin olemaan joustavampi ja toimimaan enemmän impulsiivisesti.

   Poista
 20. Sullon ollu ihanan monipualine vuasi. Kivoja reissujaki pääsit tekemähän.
  Hyvä pohoja luarahan suunnittelemalla, joka toteutetahan impulssiivisilla mausteella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomainen neuvo; yhdistämällä erilaisia elementtejä lopputulos taitaa olla parempi, kuin yksiviivaisesti eteenpäin runnomalla.

   Poista
 21. Ihana postaus edellisvuodesta. Paljon kierteli kotimaan tapahtumia, huomaan kaipauksella, kun ne multa jäi niin vähiin. Tuo Berliini olisi kiva kokea, edelliskäynnistä on liki 30 vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin ensimmäistä kertaa Berliinissä ja kertalaakista ihastuin kaupunkiin. Puutarhat olivat toki mahtava kokemus, mutta itse kaupunkikin todella mielenkiintoinen ja jotenkin tavattoman helppo kulkea ja olla.

   Tuollaisia kesäpäiväretkiä olen ajatellut lisätä ohjelmistoon, sillä yhden päivän puitteissa ehtii katsella ja kokea. Kotiin ehtii illaksi, eikä tarvitse hankkia kissavahtia ja kukkienkastelijaa. Piristäviä!

   Poista
 22. Mahtavissa paikoissa olet päässyt käymään, upeita puutarhoja. Kesää kaipaillaan täälläkin ja odotellaan niitä ensimmäisiä piippoja.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenties tässä vielä kuukauden verran joudutaan kaipaamaan, mutta sitten alkaakin olla jo hyvät mahdollisuudet niihin piippoihin...

   Poista
 23. Oih, puutarhamatkailu! Sekä kotimaassa että ulkomailla on runsaasti ihania puutarhakohteita. Aina kun joku esittelee niitä blogissaan, tulee tunne että tuonnekin olis ihana mennä:) Ehkä johonkin taas ensi kesänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogeista saa todella mielenkiintoisia matkakohdevinkkejä. Laitan niitä itselleni muistiin, vaikka vain osa on sellaisia, joissa on mahdollista käydä. Niin vain nuo Berliinin puutarhatkin tulivat minulle mahdollisiksi vierailukohteiksi, vaikka vielä keväällä en ikinä sitä olisi uskonut. Ja kuten sanottu, päiväretkikin voi olla tosi hieno elämys.

   Poista
 24. Hieno puutarhavuosi sinulla on ollut! Edelliskesän värjeä ja puutarhanautintoja on mukava muistella tällaisena talvettomana talvena. Vasta nyt ehdin tehdä blogipostauksen haasteesta, jonka sain sinulta jo kesällä! Uusi puutarhakesä onkin jo kohta ovella, ja toivotaan suosiollisia säitä ja että maailma pysyisi edes kohtuullisesti raiteillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että otit haasteen vastaan. Kävinkin jo postauksesi lukemassa.
   Kesässä on se ihana ominaisuus, että aina on edessä uusi kesä. Säähän on mahdoton vaikuttaa, joten nautitaan tulevasta kesästä täysillä, oli se millainen tahansa.

   Poista
 25. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 26. Hienoja kuvia. Hetki enää, niin päästään taas hommiin. Kevät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, vaikka tämä pimeys ja harmaus hiukan tympii, ollaan jo lähellä.

   Poista
 27. Sinullepa on tapahtunut vuodessa paljon kaikenlaista. Puutarharetkiesi ja puutarhasi onni! Toivon kovasti, että tämän vuoden haaveesi toteutuisivat. Uskon paljon myös tuohon toteamaasi: irtautuminen perfektionismista tekee hyvää ja vapauttaa ihmistä nauttimaan. On ihana jos ei aina tarvitse suorittaa ja olla tehokas. Harjoitellaan sitä tänäkin vuonna :)

  VastaaPoista
 28. Always nice to see these beautiful flowers !!
  Greetings

  VastaaPoista
 29. Todella ihastuttavat kuvat kukkasista <3

  Suvi K.

  http://valokuvallinenpaivakirjani.blogspot.fi

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!