torstai 2. helmikuuta 2017

#Tulppaanitorstai


Kukkalan Sanna aloitti jälleen tulppaanimanian jakamisen torstaisin. Tarkoitukseni oli lähipäivinä laittaa vähän juttua tulppaaneista, mutta Sannan innoittamana homma aikaistui. Ehtiäkseni ensimmäisen tulppaanitorstain kyytiin, postaus saattaa tuntua vähän tyngältä. Tai kenties en edes täysin sisäistänyt kaikkia Sannan ohjeita. 

 
Maljakossa on meneillään tämän vuoden kolmas tulppaanikimppu. Ensimmäistä en tullut kuvanneeksi. Keltaisen kimpun ostin marketista. Ne eivät koskaan avautuneet kunnolla, mutta jököttivät kyllä maljakossa kohtalaisen pitkään ihan siedettävinä.


Kolmas kimppu on niinikään marketista kauppamatkalla mukaan lähtenyt. Tarjouksessa oli itse asiassa kaksi kimppua kuudella eurolla. Jäljellä oli lähinnä kahta oranssinpunaista väriä, toinen enemmän keltainen. Otin kimpun kumpaakin. Olen nyt muutaman päivän katsellut avautuvia tulppuja ja ihastellut niiden värisävyjä. Mieleen tulee viime kesältä omaan puutarhaan istutettu Texas Flame, jossa alkuun oli samat värisävyt. Joskin keltainen valtavärinä.

Tulipa Texas Flame

Tulppaanin alkaessa kukkia ajattelin, että onpa aika ärtsyt värit. Eivätkä kyllä istuneet muihin samassa kukkapenkissä oleviin tulppaaneihin tai kukkiin. Minulla nyt nuo sävy-suunnitelmat tuppaavat muutenkin menemään pieleen, joten en antanut asian liikaa häiritä. Toisaalta olen aina ollut sitä mieltä, että tulppaanissa saa olla väriä ja loistetta. Ja tulppaanikimppuunkin sopii vaikka kaikki värit kerrallaan. Oli aika, jolloin mielelläni ostin pelkästään valkoisia tulppaaneja. Nykyisin kelpaa kaikki värit ja sävyt. Tulppaani on tulppaani, vaikka väri olisi mikä.

Tulipa Texas Flame

Texas Flamea ostaessani ja istuttaessani en tiennyt, että kukinnan edistyessä se vaihtaa väriä. Keltaisuus muuttuu punaiseksi ja punainen syvenee ja laajenee. Harmikseni löysin vain muutaman kuvan Texas Flamesta, vaikka tiedän sitä enemmän kuvanneeni. Etsinnän vaikeus kannustaa jälleen kerran kehittämään arkistointi- ja nimeämismenetelmiä. Jos kuvia tallentaessa tuntuukin kiireiseltä, jälkikäteen säästää senkin ajan ja vaivan, joka kuluu järkevään nimeämiseen.

Tulipa Texas Flame kukinnan loppuvaiheessa

Sen verran jännä tuo Texas Flamen kukinnan värimuutos eri vaiheissaan oli, että yritin löytää ko. tulppua myös viime syksynä. Olin myöhässä, sillä kun sitä eräästä nettikaupasta löysin, se oli jo myyty loppuun. Nyt toivon, että edes osa edellisenä syksynä istutetuista 10 Texas Flamesta nousee, jotta pääsen seuraamaan sen mielenkiintoista taivalta nupusta lakastumiseen.

PS. En kirjaa tähän Kukkalan Sannan ohjeita. Käykää tsekkaamassa hänen blogistaan, etten puhu läpiä päähäni. Tässä vielä kertaalleen linkki Kukkala -blogiin eli KLIK.
 

46 kommenttia:

 1. Tulppaanitorstai; heti innostuin, sillä olen ottanut useita kuvia tulppaaneista, jotka ostin viime sunnuntaina. Nyt ne alkavat jo kuihtua ja repsahtaa.
  Tuppaani on niin kuvauksellinen. Kauniita ovat kuvasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkalan Sanna kutsui kaikki mukaan, joten nyt sinäkin tulppaanipostausta tekemään. Ne ovat tosiaankin kuvauksellisia, eikä ainakaan ulkona pahemmin nyt värejä löydy.

   Poista
 2. Kauniita tulppaanikuvia! Tulppaaneilla onkin monta ilmettä.

  Kivaa torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa! Ota sinäkin osaa tulppaanimaniaan.

   Poista
 3. Kyllä tulppaanit ovat kauniita.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Ja koska ovat myös edullisia, niitä raaskii ostaa.

   Poista
 4. Kauniita kuvia! :)
  Noita kelta-punaisia tulppaaneja kuvasinkin paljon viime keväänä kun niitä näkyi kovasti puistoissa olevan. Kauniita mutta minustakin hiukan liian ärtsyjä väriltään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelta-punaisen Texas Flamen muuttumisleikki oli kyllä hienoa seurattavaa. Millaistakohan se olisi, jos tulppuja olisi satamäärin?

   Poista
 5. Tulppaanit ovat niin kauniita sekä ulkona, että sisällä! Ja niillä voi helposti leikitellä värien kanssa sisustuksessa, kun eivät kestä iänkaiken, samoin kuin vaikka maalattu seinä.
  Nyt voi ottaa jo varaslähdön kevääseen leikoilla ja jatkaa tätä tulppaanimaniaa pitkälle kesään vielä ulkona. Aah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka hiukan surettaakin, miten tuontileikot ovat nujertaneet kotimaisen leikkokukkatuotannon, on silti kiva, että niiden edullisuuden vuoksi kukkia raaskii ostaa usein omaankin kotiin. Ei vain kyläpaikkaan tuliaisina vietäväksi. Tulppuja on ihan mahdoton kaupassa ohittaa.

   Poista
 6. Kauniita kuvia. Kyllä tulppaanit ovat niin ihania, varmoja kevään merkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaanit ovat tosiaankin ihania. Niitä tulee hankittua ihan omaksi iloksi kotia ja mieltä piristämään.

   Poista
 7. Tuo Texas Flame on todella mieletön! Ihana väriläiskä ja sitten jännittävä kypsyminen ja kuihtuminen. Tähän haasteeseen voisi ehkä osallistua kevätkuvillakin, kun en ole leikkokukkaihmisiä... kiva idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, että kommentoit viime kesänä Texas Flame-postaustani ja muistaakseni sinullakin oli niitä omassa puutarhassasi. Oli kyllä ihan taianomaista seurata TF:n muuttumisleikkiä. Siksipä olin tosi harmissani, että myöhästyin saadakseni uuden sipulierän. Mutta ensi syksynä sitten uudelleen.

   Kaikki aasinsillat pihakukkiin on sallittuja. Tämä Sannan tulppaanitorstai tuli kuin tilauksesta, kun omaa oranssinkeltaista tulppukimppuani katsellessa muistelin kesäistä Texas Flamea. Anna palaa postausta vaikka omilla pihatulpuilla!

   Poista
 8. Kauniita tulppaaneja kaikki. Talven jälkeen kirkkaita, jopa räiskyviä värejä kaipaakin näin lähestyvän kevään korvalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan näinä harmaina päivinä värikkäät tulppaanit ilostuttavat ja piristävät kummasti. Huomenna täytyy taas kipaista kukkakauppaan.

   Poista
 9. Hauska idea tämä tulppaanitorstai. Jotakin piristystä tämän helmikuuhun. Tulppaani on räiskyvä väripilkku ja hillittynä valkeanakin sitä voi yhdistellä kivasti.
  Ei kait tämä rajoitu mitenkään pelkästään leikkokukkiin. Sinä ainakin kivasti otit mukaan nuo ulkotulput. Texas Flame on varsinainen kameleontti - en tiennytkään. Toivottavasti ne nousevat keväällä ylös penkistäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuossa Saaripalstan Sailalle totesin, eiköhän kaikki aasinsillat kukka-asioissa ole sallittuja. Käy vilkaisemassa Kukkala-blogiin, mitä hän on tulppaanitorstaista kirjoittanut. Enpä usko, että Sanna laittaa luovuudelle rajoja tässäkään asiassa.

   Texas Flamen muodonmuutos oli minullekin yllätys, mutta todella jännittävä sellainen. Tuskin kaikki 10 mullasta keväällä nousee, mutta yleensä sentään osa jaksaa kukkia vielä seuraavanakin kautena.

   Poista
 10. On ne kauniita, ja väriä pitäis nyt ollakin, kun on välillä niin harmaata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaaneissa värejä riittää ja nyt tosiaan sitä väriä kaipaa. Parhaillaan jo ilta alkaa hämärtyä, mutta harmaata on ollut tänäänkin.

   Poista
 11. Tulppaanit ovat kyllä parasta talven piristystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mikä parasta, tulppaanikautta kestää miltei siihen saakka, kun omat alkavat puutarhassa nousta mullasta.

   Poista
 12. Upeat tulppaani kuvat!
  Hyvää torstai päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! Torstai on kohta pulkassa ja huomenna menen kauppaan ostamaan uuden satsin tulppuja.

   Poista
 13. Ihana tuo kameleontti Texas Flame! Kuvien arkistointi pitäis todella tehdä jotenkin ajan ja järjen kanssa, mulla on vain päivämäärät, joista ei ole lajitunnistuksessa tai -haussa mitään iloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Texas Flamen teki mielenkiintoiseksi juuri tuo värin muuttuminen. Oli muutenkin aika kestävä kukkija. Kukkiin liittyvät erikoisominaisuudet saavat ne jäämään paremmin mieleen ja tekevät niistä muutenkin erityisiä.

   Minullakin on pääasiassa arkistointi päivämäärän ja jonkin lyhyen kuvauksen mukaan. Nyt mietin, että esimerkiksi juuri tulppaaneista, pioneista ja muutamista muista voisi laittaa vähän tarkemman tallennusnimen. Jälkikäteen jotain etsiessä joutuu avaamaan kansion toisensa perään ja miettimään, mihin kummaan on mitäkin tallentanut.

   Poista
 14. Heti kun pääsen täältä sairastuvalta haen tulppaaneja! Eli toivottavasti jo huomenna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, toivon sinun paranevan pikaisesti. Muustakin syystä, kuin vain päästäksesi tulppaanikauppaan.

   Poista
 15. Tulppaaneja pitäis kyllä ostaa, kun muistais huomenna.
  Toi Texas Flame tulppaani on hieno. En ole nähnyt enkä kuullutkaan siitä. Aika kiva kun vaihtaa väriä.
  Mä en voi laittaa pihalle tulppaaneja, olen kokeillut.......myyrät syövät ne kaikki. Meillä on joki vieressä ja sieltä ne mönkivät mun tarhaani. Olen istuttanut sanoisinko satoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillisia nuo myyrät. Meillä niitä on joinain vuosina enemmän, toisinaan taas vähemmän. Ehkä tuo Juuson läsnäolo vähän rajoittaa niiden mellastusta.
   Texas Flame on kyllä jännittävä tulppaani muodonmuutoksineen.

   Poista
 16. Ostetut nyt sisustaa talon jonkin aikaa, mutta on kaikkein kaunis puutarha keväällä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkokukkana tulppaani ei pitkään kestä, mutta helpottaa sentään vähän värikaipuuta. Puutarhassa ne ilahduttavat todella paljon.

   Poista
 17. Tulppaaniaika on ihana, ensin tämä leikkotulppaanien kausi ja sitten jännityksellä odotettu piippojen nousu kukkapenkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se piippojen nousu on ehdottomasti yksi vuoden kohokohtia. Voittaa joulunkin.

   Poista
 18. Kauniit kukat. Minusta tulppaanin kuuluis aueta kunnolla. Muuten se on huijausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkäänpä, että nuo keltaiset saivat kylmää raahatessani ne repussa kolmen kilometrin matkan lähikaupasta kotiin. Oma vika siis.

   Poista
 19. Sain joulukuussa lahjaksi kimpun kirjavia papukaijatulppaaneja. Pettymys oli suuri, kun ne eivät auenneet, vaan kuivuivat nuppusina pystyyn. Jos olisin itse ne ostanut, olisin vienyt takaisin kauppaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppusi oli varmasti kukkakaupasta ostettuja, sillä harvemmin marketeissa mitään erikoisempia näkee. Harmillista, etteivät auenneet.

   Poista
 20. Tuluppaanikimppu piristää kummasti, näitä harmoota talaven päiviä. Jännä tua Texas Flame. Mullaki oli färiä vaihtavia tulppuja ja niitä oli kiva käyrä kattomas, ku noli aina erinäköösiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kaikki ylimääräiset väripilkut tuntuvat olevan tarpeen.
   Texas Flame oli tosi hauska ja jännittävä seurattava.

   Poista
 21. Hienot, pirteän värikkäät tulput:)

  VastaaPoista
 22. Ihania tulppaaneja, kauniit värit! Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
 23. Kaunis kiitos postauksesta!!!!! Ihania <3

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!