lauantai 11. helmikuuta 2017

Ensimmäiset kylvöt ja saumalla makaamista


Nyt se on taas aloitettu. Ensimmäiset siemenet ovat päässeet multaan. Kylvin muutaman Hungarian Black -chilipaprikan siemenen ja Ukkokulta halusi pari purkkia omille chileilleen.


Muut siemenet saavat vielä odottaa jokusen viikon. Maaliskuussa sitten alkaakin varsinainen kylvöshow, silloin ovat vuorossa tomaatit. Siitä sitten kylvöjä riittääkin toukokuulle saakka. Perennakylvökset jätän kesällä pihalla ja kasvihuoneessa tehtäviksi. Ei vain ikkunalautatila riitä.


Voipi olla, että edessä on vielä jonkinmoiset neuvottelut siitä vähäisestäkin ikkunalautatilasta. Takkahuoneeseen on tulossa sisustusmuutoksia ja vanhat huonekalut on jo siirretty pois. Juuso tykästyi kovasti tyhjään tilaan ja viettää nyt päivänsä maaten rentona patterin lämmittämällä ikkunalaudalla. 


Ehkä pitää virittää Juusolle jonnekin kahdesta isosta tyynystä sopiva nukkumapaikka. Se tykkää erityisesti kaikenlaisista saumapaikoista. Sinänsä hankalaa, sillä olkkarin sohvalla kissa vie kahden ihmisen paikan valloittaessaan tyynyjen saumakohdan. Juuso kun on aika isokokoinen kissa ja jos sen keskivartalo onkin siinä sauman päällä, riittää karvaista makoilijaa myös molemmille tyynyille. Ei siinä oikein enää saa omaa takamustaan samalle sohvalle tungettua. 


 "Minäkö muka vien liikaa tilaa?" "Ei todellakaan, aina on tilaa karvaiselle lemmikille!"



Tiiu Puutarhahetki -blogista on laatinut erinomaisen taulukon hyötypuutarhan kumppanuuskasveista. Se on monelle ajankohtainen juuri nyt, kun itse kukin suunnittelee esikasvatuksia ja kesän suorakylvöjä. Tulostin taulukon saman tien itselleni työpöydälle käytettäväksi omien kylvöjeni suunnitteluun. 

Tiiun luvalla laitoin hänen postauksestaan linkin omaan sivupalkkiini, jotta löydän sen tarvittaessa myöhemminkin. Pääset tuohon kumppanuuskasvi-postaukseen myös tästä.
 

60 kommenttia:

  1. On niin söpö kissa teillä. Ihania kuvia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuso ON söpö. Tietenkin saatan olla hivenen puolueellinen...

      Poista
  2. Ihana Juuso <3 Ikkunan vieressä meilläkin kissat tykkäävät olla ja tietysti kaikilla pehmeillä sohvilla ja peitoilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikkunasta on varmaan hyvä välillä tiirailla maisemia. Ainakin Juuso välillä myös istuu ulos tuijottamassa. Sen huomaa etenkin niistä sadoista nenänjäljistä, joita ikkunasta saa vähän väliä pyyhkiä.

      Poista
  3. Niin söpö Juuso. Täällä ei ole vielä mitään kylvetty. Hyvää viikonloppua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritva, samoin sinulle!
      Hyvin vielä ehtii kylvöhommiin. Vastahan tämä on alkua.

      Poista
  4. Voi tuota Juusoa, ihana lämmössä köllötellä<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissa osaa valita talon mukavimmat paikat, luultavasti.

      Poista
  5. Onpa teillä ihanan pörheä saumantilke❤️. Meillä Nipsun lempipaikka on tällä hetkellä induktiolieden päällä. Ennen kissat viihtyivät uuninpankolla, niin se muuttuu näköjään kissojenkin maailma. On meillä silti leivinuunin päällinenkin vielä suosiossa.
    Tiistaina tein minäkin ekat kylvöt, lukuunottamatta tammikuussa kylvämiäni latva-artisokkia, joista yksikään ei suvainnut itää! Nyt kylvin uudet ja lisäksi muutamia köynnöksiä. Päivänsinet olivat pinnalla jo torstai-aamulla��.
    Mutta tosiaan, maaliskuussa on jo palvon enemmän kylvettävää, laskiaistiistaita maaliskuun 11. päivään asti on taas suotuisa kylvöajankohta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja, laitoin tuon otollisen kylvöajankohdan muistiin kalenteriin. Silloin alkaa olla tomaattikylvöjen aika.
      En tiedä, seuraatko fb:ssa Leena Luodon Puutarhan parhaaksi-sivustoa, mutta siellä oli hiljan vertailuja siitä, miten eri aikoina tehty kylvö vaikuttaa. Usein tammikuussa on niin vähän valoa, että vaikka silloin kylvetyt itävätkin, myöhemmin kylvetyt ottavat kasvussa nopeasti eron kiinni. Mielenkiintoinen juttu.

      Kissoilla on jokin salaperäinen systeemi, miten ne valitsevat nukkumapaikkansa. Juuri, kun kuvittelen löytäneeni selityksen, systeemi vaihtuu kokonaan. Nipsu meinaa varmaan, että syliinpääsy on taattu, kun makaa induktioliedellä. Kuka sitä nyt liettä päälle laittaa poistamatta ensin kissaa liedeltä.

      Poista
  6. Tämä on ihastuttava postaus!Satoa vaan nyt odottelemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä chili on onnistunut meillä ihan hyvin ja satoakin siitä on saatu. Katsotaan, miten käy tänä vuonna.

      Poista
  7. Minäkin bongasin sen taulukon. Oikein hyödyllinen! Tuo Juuso on vain niin ihana! Sun apuasi tarvitsisin ikivihreitten kanssa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nämä meidän lemmikit ovat niin hellyttäviä.
      Tiiun kumppanuuskasvitaulukko tuli todellakin oivalliseen aikaan. Aion sitä hyödyntää ihan näinä päivinä omissa suunnitelmissani.

      Poista
  8. Tuli ihan päiväuniolo, kun noita kuvia katseli. Voisikin oikaista sohvan saumaan haaveilemaan keväästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuso nukkui jo pienenä kaikenlaisissa saumoissa. Nyt se ei aina muista, että kokoa on tullut moninkertaisesti ja se aiheuttaa välillä aika hassuja putoamisia.

      Poista
  9. Meillä taidetaan joutua samanlaisiin neuvotteluihin :D
    Pistin suippopaprikat kasvamaan tänään, tomaatipusseja jo hivelin mutta maltoin mieleni olla kylvämättä ihan vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvöintonsa hillitseminen on ajoittain vaikeaa. Sen verran alkaa jo olla kokemusta, ettei sillä kiirehtimisellä mitään voita.

      Poista
  10. Voi ihanaa, oot jo päässyt aloittaan kylvöpuuhat. <3 Mä en ihan vielä voi kun lähdetään reissuun, enkä viitsi jättää äidille tuhottomasti kasteltavaa ja huolehdittavaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin blogistasi, että olette lähdössä lämpöön. Ei sitä talonmiehille viitsi liikaa hommia jättää.
      Oikein mukavaa lomamatkaa teille!

      Poista
  11. Voi että tuo teidän Juuso on niin ihana!

    Chileillä aloitit, hienoa, kausi avattu! Laitoin eilen kanssa Napin avustuksella tuomiani juurakoita multaan ja kaksi pelakuutakin sai uudet mullat...tästä siis höyryten kohti kesää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä juurakoita olet multaan piilottanut? Kannoin eilen loputkin pelaguut kellarista ja nyt alkaa olla paikat täynnä. Loppu tila pitää jättää siemenkylvöille. Täytyy vain odottaa, että sää lämpenee ja pääsee hyödyntämään autotallia. Nyt siellä on liian kylmää.
      Kunpa tämä flunssa hellittäisi. Kaksi reissua pihan poikki kellariin tuntuivat, kuin olisin juossut maratonin.

      Poista
  12. Voi tuota ihanan pehmeän pörröistä Juusoa. Miten ihmeessä pysyvät kylvöruukut ikkunalaudoilla. Ymmärrän hyvin, että teillä ei kannata kaikkia kasvattaa siemenistä.
    Chilin siemenille nousukiitoa ja Sinun flunssalle näkemiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuson kokoinen tila on ikkunalaudalla säilytettävä tyhjänä. Onneksi katti antaa nykyisin muiden purkkien olla rauhassa, elleivät ole suoraan hänen tiellään.
      Luin juuri netistä kylvö/idätyslautta-menetelmästä. Ehkä kokeilen sitä seuraavaksi. Vie vähemmän tilaa.

      Poista
  13. Voi tuota teidän kisua:) Seurailen teidän konkkareiden kylvösuunnitelmia silmä tarkkana, olen nimittäin ollut kovin suurpiirteinen kylvöaikataulujen suhteen. Aina ei sitten ole kaikki mennyt suunnitelmien mukaan. Ja tuo tilan puute on keväisin hermoja raastavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä koe itseäni konkariksi, enkä millään lailla taituriksi näissä kylvöhommissa(kaan). Sen olen oppinut, ettei kaikkea todellakaan kannata kylvää heti tammikuussa. Hyvin ehtii myöhemminkin. Ja vaikka miten kuvittelee tekevänsä oikein ja kirjaoppineesti, aina joku epäonnistuu. Varsinaista salatiedettä tuntuu olevan.

      Poista
  14. Ihana Juuso! Ja ihanat kuvat!
    Hyvää viikonloppua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari, samoin sinulle! Taidan mennä Juuson viereen päikkäreille. En sentään ikkunalaudalle, vaan sen vieressä olevalle sohvalle.

      Poista
  15. Söpö saumanmakaaja. Meillä on nyt suurinta iloa ikkunalaudoista, varsinkin Gebsu nauttii kun aurinko paistaa päälle ja alla lämmittää patteri.

    Onnekasta unkarinmustan kasvatusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan se molemmista suunnista hohkaava lämpö Juusoakin tuossa ikkunalautapaikassa kiehtoo.

      Unkari minulle aina kaikista paprikoista ja chileistä mieleen tulee. 20 vuoden takaisella Budapestin reissulla käytiin ihastelemassa capsicumien kirjoa ja kauppahallista ostettiin maustetuliaiset kotiin. Sinulla taitaa olla paprikatietoutta normihuushollia enemmän.

      Poista
  16. Saapas nähdä kuka tai mitä tuossa ikkunalla keväällä oleskelee ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissa on sen verran itsepäinen otus, että taidan hävitä neuvottelun.

      Poista
  17. :D Kerrohan sitten millaiseen sopimukseen pääsit Juuson kanssa ikkunalaudoista! Mikähän niissä saumoissa viehättää? Meidän pikku koira makaa aina ikkunan edessä lattialla niin, että kuono on kynnyksellä. Näyttää epämukavalta, mutta se valitsee aina mahdollisimman hankalan näköisen kolon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerron, vaikka taidan jo tietää, kuka ne neuvottelut häviää.
      Olen seurannut paria tuttavakoiraa ja niillä on paljon samanlaisia ihmisen näkökulmasta omituisia tapoja, kuin kissoillakin. Vaan mitäpä miettivät lemmikit meistä?

      Poista
  18. Voi miten suloinen Juuso! Onnea kylvöillesi ja kiitos kauniista sanoistasi kumppanuuskasvitaulukkoni suhteen! Hauskaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiiu, luettelo on täyttä asiaa ja juuri nyt ajankohtainen. Sitä ovat jo monet muutkin kehuneet. Säästit meidät muut paljolta työltä, kun nyt ei tarvitse kaivella tietoja eri lähteistä. En ole nyt käynyt blogissasi, mutta sinun kannattaisi laittaa linkki ko. postaukseen vaikka sivupalkkiisi. Siten se on helposti löydettävissä, jollei ole suoraa linkkiosoitetta.

      Poista
    2. Kiitos vinkistä! Täytyykin lisätä tuo linkki. :)

      Poista
  19. Juuso selvästi nauttii saumalla makaamisesta.

    VastaaPoista
  20. Juuso <3 Aina on tilaa yhdelle kissalle tai vaikka parillekin ja itse sitten kärvistelee jossain nurkassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se menee. Ja siellä nurkassakin yleensä naama täynnä kissankarvoja, kun kissa käy välillä tarkastamassa palvelusväen sijainnin.

      Poista
  21. Ihailen ihmisiä, jotka viitsivät/jaksavat kasvattaa aivan alusta, siemenestä asti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On siinä siemenkasvatuksessa oma viehätyksensä ja monen monta muutakin positiivista puolta.

      Poista
  22. Kuuden kissan taloudessa ikkunalautapaikat on hakusessa. Onneksi mulla on yksi kasvivalo, jonka turvin pääsen valtaamaan jonkin nurkkauksen ihan taimia varten. Noin aluksi. Kunhan kelit lämpenevät, niin lasikuisti helppaa pirusti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja sinne lasikuistille todennäköisesti siirtyvät taimet. Tuskin sentään kissat.

      Poista
  23. Vastaukset
    1. Ilman muuta Juuso peittoaa myös taimet tärkeysjärjestyksessä.

      Poista
  24. Ihana Juuso! Kyllä tuolle mielellään tilaa antaa! Näitä siementen kylvöjä on nyt blogit pullollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä jokavuotinen siemenvimma iskee takuuvarmasti. Anna vain sinäkin sille mahdollisuus.

      Poista
  25. Vastaukset
    1. Söpöstä karvakasasta on mukavampi ottaa kuvia, kuin nääntyneen näköisistä pelaguista.

      Poista
  26. Voi Juusoa, lämmin paikka unille. Ihailen kyllä kissojen epämukavuuden sietokykyä! Eihän tuohon raaski kylvöksiä laittaa millään kun on niin hyvä unipaikka. Miten olisi koottava hylly viereen? Ihana kun sinulla on jo kylvökset tulilla! Syökö miehesi chiliä? Monen mies on tosi innoissaan chileistä, olen huomannut. Omanikin hieman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevään edetessä ikkunan läheisyydessä alkaa olla jos jonkinlaista viritystä. Olen jopa haaveillut katosta roikkuvasta hyllyköstä, johon taimet saisi valoisaan, eivätkä ne silti veisi yhtään lattiatilaa.

      Niin se meilläkin on, että chilit ovat enemmän Ukkokullan intohimon kohde. Hän vain jättää ne perushommat minulle ja tyytyy itse lähinnä keräämään ja käyttämään satoa. Chiliä on liiaksikin miltei joka ruoassa, ellei varaansa pidä.

      Poista
  27. Suloinen saumalla makoilija :) Puutarhablogit heräilevät selvästi kevääseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikamoinen pöhinä täällä on alkanut viriämään. Sitä on vaikea vastustaa.

      Poista
  28. kevät aluillaan:)

    Meillä Riku valtaa yleensä koko sohvan, D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon. Viime aikaisista kuvista päätellen Rikussakin on tuota ulottuvuutta pienestä koostaan huolimatta.

      Poista
  29. Juuso on niin suloinen ikkunalaudan ja sohvanvaltaaja <3 Paljon kauniimpi ja hyödyllisempi kuin taimiruukut =) Minä koitan vielä malttaa kylvösten kanssa, ne kun tuppaavat aina jossakin vaiheessa unohtumaan ja sitten on suuri suru, kun hyvälle alulle päässeet taimet nuupahtavat. Jospa sitten maaliskuussa jo arvaisi.

    VastaaPoista
  30. Ihmettelin otsikosta, että mitähän tarkoittaa "saumalla makaamista"!
    No selvisihän se :) Juusolle rapsutuksia ja pidähän puolesi-terveiset :)

    VastaaPoista
  31. Voi Juusoa! Eihän sellaista kehrääjää raaski siirtääkään.
    Meillä toimii "kissaloukkuna" yleensä jokin pahvilaatikko. Asetat laatikon lattialle ja voila, hetken päässä siinä istuu kissa.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!