lauantai 19. elokuuta 2017

Kasvarikuulumisia

Tomaatti - Solanum lycopersicum Yellow Pearshaped

Vihdoin kasvarin tomaatit alkavat saada väriä ja kypsyyttä. Ensimmäisiä on jo päästy maistelemaan. Silti kasvarissa on vielä valtaisa määrä tomaatteja ilman minkäänlaista merkkiä kypsymisestä. Viime päivinä lämpöä on riittänyt, aurinkoa ei niinkään. Ilma on ajoittain ollut suorastaan hiostava ja myös kasvihuoneessa kosteus tiivistyy erityisesti kurkkujen lehdille. Aamulla on kiireesti kipitettävä aukaisemaan kasvarin ovi, vaikka ikkuna olisi aivan apposen avoinna. Ylimääräinen kosteus on saatava pois.

Tomaatti - Solanum lycopersicum Gardener's delight

Kasvarissa on keltaisia kirsikkatomaatteja Ildiä ja Yellow Pearshapedia. Yleensä kumpikin kypsyy ensimmäisten joukossa. Punaisia kirsikkatomaatteja on Tiny Timiä ja Gardener's delightiä, joista jälkimmäinen vähän kookkaampi versio. Isommista tomaateista kasvaristani löytyy Moneymakeria, Tanskan vientiä, Ailsa Craigiä ja Tigerellaa. Tigerellaa olen kasvattanut jo ennen kasvaria talon seinustalla ja aina siitä muutamia kypsiä hedelmiä sai korjattua. Tigerella on minusta jotenkin niin viehättävä raakana raitaisine olemuksineen.


Kurkkusato on tänä kesänä ollut todella hyvä. Kurkut alkoivat kypsyä ihan yhtäkkiä ja jötkäleitä tuli niin huimaa vauhtia, että olen lahjoittanut kurkkuja muillekin. Sen huomasin, ettei kannata antaa kurkun kasvaa ihan valtavan suureksi, koska silloin kuoresta tulee turhan paksu ja puumainen. Tämä koskee ainakin Beth Alphaa. La Diva näyttää kasvavan sirommaksi kooltaan ja ohuemmaksi kuoreltaan. Elokuun kosteuden myötä pienet kurkut ovat alkaneet homehtua ennen kunnon kasvua ja kypsymistä.

Chili - Capsicum annuum Hungarian Black

Ukkokulta rakastaa chiliä ja laittaa sitä miltei kaikkiin ruokiin. Hän kylvi muutamia vanhoja siemeniä, joiden nimestä en tiedä. Minä kylvin tummaa Hungarian Blackiä, joka näyttää tekevän hedelmää varsin innokkaasti. Hungarian Blackin kukkakin on kauniin värinen.

Chili - Capsicum annuum Hungarian Black

Hungarian Blackin tulisuudesta en osaa sanoa yhtään mitään. Ylipäätään en ole vihkiytynyt chilien voimakkuuksille. Sopiva määrä chiliä ruoassa maistuu hyvin, mutta joskus tuntuu, että meillä kohta kaikki maistuu lähinnä chililtä. Ihan sama, mitä syö, maku on chilin.


Keväällä rohmusin muiden rouvien kanssa Lidlin kukkamukulatarjouksia. Laarista lähti kotiin myös freesiaa, josta olen aina pitänyt. Valkoista freesiaa oli aikanaan hääkimpussanikin. Lidlin freesiapussi oli sekoitus. Laitoin sipulit multaan ja miltei unohdin ruukun talon nurkalle. Tässä yhtenä päivänä katsoin, että mitä kummaa väriä ruukusta oikein nousee. Freesiat siellä olivat jo aloittaneet kukintansa.


Muutama keltainen oli jo ehtinyt kuihtuakin ja nyt nuppujaan availevat sini- ja punasävyiset. Tuoksu ei ole niin voimakas, mihin freesioissa yleensä olen tottunut. Johtunee pitkälti ulkoilmasta. Siellä voimakkaatkin tuoksut laimenevat siedettäviksi. Sisällä en oikein enää pysty kovin voimakastuoksuisia kukkia pitämään. Sääli sinänsä, sillä etenkin jouluun on aina kuulunut hyasintit. Nykyisin saan niistäkin päänsäryn.


Linnut ovat kuljettaneet auringonkukansiemeniä myös kunnan puolelle ja sinne on kasvanut muutamia auringonkukkia. Kuvan yksilöä peurat ovat käyneet säännöllisesti lyhentämässä. Jännää sinänsä, että latvuksen joutuessa peurojen mahaan, kasvi on haarautunut ja kasvattanut runsaasti uusia nuppuja. Isommat nuput ovat nyt avautumassa ja mielenkiintoista onkin nähdä, ehtivätkö peurat popsia kukat vai joku ohikulkija napsia ne maljakoonsa.


Metsänkaatamisen jälkeen peuroista ei hetkeen näkynyt vilahdustakaan. Vaikka päivittäin meteli ja hässäkkä tierakennusalueella on melkoinen, peurat pitävät tutusta reitistään kiinni. Sateen huuhtoessa vanhat jäljet, uusia löytyy joka aamu. Talvella ne kulkivat meidän alapihan poikki ja siksi olenkin jännännyt, millainen vaikutus alapihan aitaamisella peurojen kulkuun on. 

Aidan korkeus on 150 cm, mikä sinänsä ei peuroja estä. Aitamateriaali on jäykkää ja joustamatonta ja aidan tolppien pystyttämiseen on käytetty betonia, joten aita ei ihan heti anna periksi peuran siihen osuessa. Kun peurat hiljaiseen aikaan ilmeisesti kuitenkin kulkevat kohtalaisen rauhalliseen tahtiin, toivon, ettei niille tule tarvetta ryhtyä loikkimaan aidan yli, vaan niiden kulku ohjautuisi aidan vierustaa pysyttäen eläimet kunnan puolella.

Iltaisin parkkeeraan kottikärryt aukkoon, joka jää puuvajan ja aidan väliin. Kun ruokaa on yllin kyllin myös kunnan puolella, toivon peurojen ajattelevan, ettei kannata turhaan kottikärryjä uhmata päästäkseen minun kukkamailleni. 


Oma karvainen Juuso-peuramme aiheuttaa välillä yläpihan juoksunarussa ollessaan pientä harmia. Enpä ajatellut salkoruusuja olopihan Allaspenkkiin istuttaessani, että Juuson flexi jumittuu juuri korkeiksi kasvaneisiin salkoruusujen nuppuisiin varsiin. Yksi latva on jo katkennut ja muutamia nuppuja irronnut. Oma vika, kukkien vahingoittumisesta ei voi kiissaa syyttää. Puutarhassa pitää ottaa huomioon kaikkien käyttäjien tarpeet.


Karvapeura ei juurikaan pihassa ilman piikaansa enää viihdy. Muutama päivä sitten kaivoin olopihan kukkapenkkiä ja tasan tarkkaan sen ajan Juuso jaksoi päikkäreitään nukkua leikkimökin terassilla. Ehkä minun pitää hankkia itsestäni näköispatsas pihamaalle. Muuten on ihan sama, onko Juuso ulkona vai sisällä. Sen ollessa sisällä ei vaan voi pitää pihaovea auki. Ja kesässä tykkään siitä, että ovet ja ikkunat ovat ulos asti auki. Että kesä pääsee sisälle ja minä ulos ovia liikoja aukomatta.

Tomaatti - Solanum lycopersicum Tigerella

Piparminttu Multaa ja mukuloita -blogista on laatinut oivallisen siemenkylvöjen tilinpäätöksen. Sellaisen tekeminen voisi olla hyvä idea tulevia kylvöjä ajatellen ja ajattelin jossain välissä itsekin tilinpäätöksen toteuttaa. Linkistä pääset katsomaan, josko Piparmintun idea innostaisi sinuakin.

Clematis Rouge Cardinal

Piika Between ja kissansa Juuso toivottavat kaikille mukavaa elokuista viikonloppua!

26 kommenttia:

 1. Juuso on niin suloinen lötköpantteri tuossa räsymatolla! Varmaan pitää toista silmää jatkuvasti raollaan nukkuessaankin, ja tarkkailee mamman puuhia. Sellainen mammanpoika ♥
  Salkoruusu näyttää jotenkin tutulta, mutta täällä päin latvomisesta huolehtivat peuranpenteleet. Toivottavasti ne pysyvät poissa. Kyllähän niiden täytyy tuntea kovaa vetoa puutarhan antimia kohtaan, että näkevät vaivaa aidan yli loikkimiseen. Ne tuntuvat olevan niin laiskoja, kun laiduntavat kaiken sopivalla korkeudella olevan, mutta eivät vaivaudu kurottelemaan. Täytyy toivoa, että aita pitää ne poissa. Jos ei, niin sen ylle voisi ripustaa kivan viirinauhan sellaisen ruman valkoisen pärinänauhan sijasta? Tällaista olen ideoinut omaan pihaan, saa nähdä koska toteutuu.
  Kylläpä Hungarian Black on kaunis! Sekä kukka että hedelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta Juusolla on aina toinen silmä auki. Ja vaikka se nukkuisi täydessä unessa äänekkäästi kuorsaten, on sillä vaistot aina valmiina reagoimaan.
   Iloinen viirinauha voisikin olla aika kiva somiste, jos se samalla toimisi peurojen pelotteena. Ilmeisesti peurat ovat niin persoja puutarhan antimille, sillä luonnostakin löytyy syötävää nyt yllin kyllin. Silti pitää käydä napsimassa ihmisten kasveja.
   Joo, minustakin Hungarian Blackin kukka on ihastuttava ja hedelmät söpöjä.

   Poista
 2. Minäkin innostuin tänä keväänä kylvämään tomaattia (paljolti sinun blogisi innostamana). Valitsin avomaallakin pärjäävän pensastomaattilajikkeen. Lasitetulla parvekkaalla kasvava tomaatti on jo tehnyt paljon satoa. Mökillä seinustalla kasvavat ovat vielä raakilevaiheessa. Ihan hyvä tälläisenä viileänä kesänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tosi mukavalta, että blogini on saanut sinut innostumaan tomaateista. Jotenkin tuntuu, että meillä tomaattien satomäärä talon seinustalla oli ihan yhtä hyvä tai huono, kuin nykyisin kasvarissa. Lasitettu parveke saattaa olla jopa parempi kasvatuspaikka, kuin kasvari.

   Poista
 3. Kiitos siemenkylvöpostaukseni linkittämisestä! :)
  Upean näköiset Hungarian Black chilit. Meillä ensimmäiset chilit alkavat vasta nyt punertumaan. Chilin käytöstä olen samaa mieltä, tulinen ruoka maistuu pelkästään tuliselta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät ideat ansaitsevat tulla laajemminkin kerrotuiksi. Siemenkylvöpostauksesi kuuluu ehdottomasti niihin hyviin ideoihin.

   Poista
 4. Hyvin olet saanut kurkut kasvamaan, omani kukkivat runsaasti, pölyttäjät puuttuvat joten ei kurkkujakaan tule. Tomaatteja on, vaikkakin vielä vihreinä. Auttaisko peuranpelotteeksi kissankarvatupsukat aidanreunalla? Espoon peuroja miniä yrittää karkoittaa Jymy-koirani karvatupsuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkut ovat kukkineet koko kesän runsaina ja yhtäkkiä ne alkoivat myös tuottaa satoa. Nytkin kukkia ja raakileitakin on runsaasti, mutta kosteus tuppaa homehduttamaan raakileet jo pieninä.
   Täytyypä kokeilla Juuson karvoja peurapelotteeksi. Karvaa kyllä Juusossa riittää ja iltaisin sitä harjaan.

   Poista
 5. Kurkut ovat kasvaneet tänä vuonna oletettua paremmin. Ja kesäkurpitsoiden joukkokypsyminenkin tuli vaikka uumoilin ettei sitä tapahdu säiden takia. Toivottavasti peurat tajuavat pysyä aidan toisella puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkurpitsat alkoivat meilläkin tuottaa hedelmää ihan yhtäkkiä. Nyt olen tosin monen monta kurpitsaa joutunut pienenä heittämään kompostiin, kun niiden kärki on alkanut mätänemään. Koitan käydä säännöllisesti napsimassa kukat kurpitsoiden päästä pois. Sillä on kuulemma mätänemistä estävä vaikutus.

   Poista
 6. Hyvin olet saanut kasvamaa kaikki.Juusolle rapsutukset hyvää viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuso kiittää rapsutuksista ja jatkaa päiväuniaan sohvalla.

   Poista
 7. Komeasti tulee satoa siellä..toivotaan että vielä tulisi niitä kauniita,lämpöisiä päiviä ja lisää kerkiäisi kypsymään! Minä tykkään kovasti noista freesioista..että siinä on ihana tuoksu♥ Mukavaa viikonloppua sinne ja suloiselle Juusolle rapsutuksia💕🌸

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Freesian tuoksu on tosiaankin ihana. Kuvittelin, että freesian kasvattaminen olisi jotenkin erityisen vaikeaa, vaan hyvinpä nuo ovat kasvaneet ihan ilman mitään hoitoa.
   Juuso kiittää rapsutuksista ja toivotamme sinulle myös mukavaa viikonloppua!

   Poista
 8. Meillä oli avomaalla kurkut, ei onnistunut, kuolivat heti alkuvaiheessa. Mä ostan kurkut kaupasta, haen sellaisia ohkaisia, ne ovat hyviä.
  Kirsikkatomaatit ovat hyviä. Kauniita kukkia ja ihanan värisiä.
  Hyvää viikonloppua myös sinne.
  Meillä muuten kulkee hirvet samaa polkua pitkin, vuosikausia ovat sen tehneet, eivät hevillä vaihda reittiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupasta saa hyviä kurkkuja ja tomaatteja. Itse kasvatetuissa vaan on jotain omanlaistaan taikaa ja niiden kasvattamisesta saa onnistumisen iloa.
   Eikös peuroillakin ole vakiokulkureittinsä? Meidän nurkilla taitavat kulkea metsistä lähellä olevalle järvelle.

   Poista
 9. Tomaatit täälläkin alkavat vähitellen kypsyä syötäviksi - ihanaa! Viime vuonna ei vielä ollut puutarhahuonetta ja oltiin ulkoilman armoilla, kypsymistä joutui odottelemaan halloihin asti. Freesiat ovat minunkin lempikukkiani, myös hääkimpussa:) Nyt meillä tuoksuvat liljat! Mukavaa viikonlopun jatkoa sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kasvatetut tomaatit maistuvat taivaalliselta. On nautinnollista hakea syötävää kasvimaalta ja kasvarista.
   Liljat tuoksuvatkin nyt puutarhassa. Kävin keräämässä lehtikaalia ja hetken ihmettelin hienoa tuoksua, kunnes tajusin Stargazerin avautuneen.

   Poista
 10. Luulis kasvaris kaiken olevan helapompaa, mutta taitaa siäläki olla omat ongelmat. Mullon ostettu avomaankurkku teheny jo monta syätävää herelmää?. Ja muutaman tomaatinki oon terassilla olevasta ostotaimesta jo syäny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti kasvarikasvatuksessaki on ongelmansa. Erityisesti näissä pienissä, jollainen minullakin on. Oli sitten kyse kastelusta tai tuuletuksesta.
   Minullakin jättikokoinen amppelitomaatti pergolan suojissa tekee hyvin hedelmää.

   Poista
 11. Onpa toi 'Hungarian Black' komean värinen chili! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin hienon värinen. Niin kukka kuin itse hedelmäkin.

   Poista
 12. Freesioita omassa pihassa, huippua. Jotenkin se on ajatuksissa vain kaupan leikkokukka.
  Kaunis tuo klematis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Freesia kasvaa mukulamaisesta sipulista. Eipä sitä kovin usein puutarhoissa näe. Minulla sitä on toista kertaa. Tosin edellisestä kerrrasta on jo vuosia aikaa.

   Poista
 13. Onpa siellä upeita chilejä. Minun chilit eivät taida kypyä ollenkaan. Minä en niistä välitä, mutta mies tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavalliset chilit eivät meilläkään millään kypsy. Ja sama meillä, Ukkokulta tykkää chilistä ja tunkee sitä ihan joka paikkaan. Minulle riittäisi vähempikin.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!