keskiviikko 23. elokuuta 2017

Siemenkylvöjen tilinpäätös osa 1 Kesäkukat


Piparminttu on tehnyt blogissaan siemenkylvöjen tilinpäätöksen, jonka koin hyödylliseksi ja jonka toteutan omalta osaltani kaksiosaisena. Tässä ensimmäisessä osassa kirjaan muistiin lähinnä kesäkukat, joihin luen myös erilaiset mukula- ja pistokaskasvatettavat. 


Kehäkukat kuuluvat kesäkukkien vakiokalustoon ja niitä laitan yleensä kasvimaalle. Nyt tallessa oli edellisvuosien siemeniä, joten mitään lajikekirjausta ei ole kehäkukkien osalta tallessa. Lähipäivinä pitäisi ehtiä keräämään jo kukkineiden kehäkukkien siemeniä talteen. 


Myös krassi on kesäkukkien vakiokalustoa. Tosin viime vuonna sen kylväminen jäi väliin ja nyt sitten tungin siemeniä varmuuden vuoksi vähän joka paikkaan. Ehkä hieman liikaakin, sillä krassitulvaa katsoessa joka ikisen siemenen uskoisi itäneen.

Kirjavalehtinen versio tuntui ajatuksena ihan hauskalta, mutta käytännössä taidan pitää enemmän yksivärisestä krassinlehdestä. Krassipehkon ohi kulkiessa tulee aina sellainen tunne, että kirjavalehtisessä olisi jokin tauti. Sen enempää en kirjannut, mitä krassia laitoin mihinkin paikkaan, mutta lajikkeet ovat seuraavat:

Tropaeolum majus Strawberries & Cream
Tropaeolum majus nanum Alaska
Tropaeolum majus nanum Empress of India (syvän punainen)
sekä Tropaeolum majus Kerrottu mix


Kesämalvikkiin olen parin edellisen kesän aikana ihastunut ihan erityisesti. Sen kukka on vaan niin kaunis ja yllättävän hyvin malvikki kestää myös leikkokukkana maljakossa. Tillin korkea kukinto yhdessä malvikin kanssa tuottaa sekä silmäniloa että mukavaa tuoksua. Kesämalvikkia kyvin suoraan yhteen viljelylaatikkoon ja muutamia siemeniä myös potteihin, joista siirsin taimet sekä yhteen isoon kesäkukkaruukkuun että kukkapenkkeihin. Kesäkukkaruukussa malvikit tarvitsevat runsaasti kastelua, kun taas kukkapenkissä ne selviävät hyvin sateiden varassa.

Kesämalvikeista kylvin seuraavia lajikkeita:

Lavatera timestris ont Blanc
Lavatera trimestris Paste Mix
Lavatera trimestris Ruby Regis
Lavatera trimestris Silver cup 
Cosmos Sweet Kisses


Kosmoskukka on toinen tärkeä kesäkukkaihastukseni. Kylvin niitä malvikin ohella viljelylaatikkoon ja muutamiin potteihin. Potteihin kylvetyt siirsin niinikään isoon piharuukkuun ja kukkapenkkehin. Kosmoskukat eivät ole yhtä kestäviä maljakossa, kuin kesämalvikit. Kukkapenkkien aukkopaikoihin kesäkukat sopivat erinomaisesti. Etenkin, kun ne kukkivat näin loppukesästä, jolloin moni perenna jo on lopettanut.

Kosmoskukkien lajikkeet ovat:

Cosmos Capriola
Cosmos bippinnatus Early summer
Cosmos Double Clic
Cosmos Rugenza
Cosmos Sensation mixed


Samettikukista Isosamettikukka Vanillaa olen jo monen vuoden ajan kylvänyt esikasvatukseen. Niin myös tänä vuonna. Jostain syystä Vanilla iti todella huonosti ja luulin kaikki sen taimet menettäneeni. Pari tainta kuitenkin selvisi ja alkoi vähän aikaa sitten myös kukkia, muiden samettikukkien joukossa. Samettikukkia kasvatan lähinnä kasvimaalle ötökkäkarkotteeksi, mutta nyt kasvatetuista tuli niin jännän näköisiä, että jätin ne yläpihalle ihailtavaksi ja ostin tavalliset samettikukat kasvimaata varten taimina kaupasta. 

Kylvämäni samettikukkalajikkeet ovat:

Tagetes erecta Vanilla F!
Tagetes patula Honeycomb
Tagetes patula Jolly Jester (tuo kuvan kaksivärinen)


Begonioihin minulla on vähän ristiriitainen suhde. Niistä tulee väistämättä mieleen annansilmä, jota nykyisinkin käytetään paljon mm. hautausmaalla. Begonioiden kasteleminen on hankalaa, sillä niiden varret mädäntyvät ja syyskylmien myötä paleltuvat helposti. Lisäksi begonia roskaa todella paljon, vaikka toisaalta sitä ei tarvitse juurikaan nyppiä. Se hoitaa kuihtuneiden kukkien irrottamisen ihan itse. Valkoisesta riippuvamallisesti begoniasta pidän kovasti. Meidän pergolan amppelissa roikkuessaan se tuo valoa ja iloa kukkiessaan runsaana päivästä toiseen. 

Luulin jo keltaisen begonian kuolleen, mutta niin vain ovat taas mukulat menneet sekaisin ja olen vahingossa istuttanut toisen valkoisen begonian joukkoon keltaisia mukuloita.

Myös punaisen amppelibegonian mukulat selvisivät talvesta, mutta alkukesästä se juroi ja juroi kasvamatta kunnolla. Miltei unohdin sen omaan amppeliinsa leikkimökin terassille ja niin myös unohtui begonian leikkaaminen. Nyt punainen begonia on totaalisesti toispuoleinen ja sen vuoksi amppeli on kaiken aikaa kallellaan.


Daalioiden suhteen olen vielä aika noviisi. Muutamana kesänä olen niitä kasvattanut lähinnä terassiruukuissa. Monet daaliat kasvavat hurjan korkeiksi, jolloin terassiruukku ei ehkä niille ole paras mahdollinen paikka. Olisi hyvä löytää sopiva kukkapenkkipaikka, johon daalian juurakot kaivaa alkukesästä. Sellaista en oikein puutarhastani ole vielä keksinyt.

Kollaasin oikean alakulman oranssi daalia sentään kasvaa kasvimaan reunassa. Sillä on korkeutta vähintään 150 cm ja kukkimaan se alkoi vasta hiljan. Myöhäinen veitikka siis.

Vasemman yläkulman oranssinpunainen on Dragon Ball. Daalian lehdet ovat tummat, mutta eivät niin tummat, kuin olisin halunnut. Kukkakin on oranssimpi, kuin esittely lupasi. Ihan nätti kuitenkin ja kasvukorkeus noin 50-60 cm, minkä vuoksi pysyy hyvin pystyssä tuetta.

Yläoikealla ja alavasemmalla olevat daaliat sain 1003puutarhaa -blogin Sirpalta. Juurakoita oli niin paljon, että laitoin ne kahteen ruukkuun. Kaikkien piti olla punaisia, mutta taitaa noita valkoisia olla sittenkin enemmän. Daalian korkeus on toista metriä, kukinto ei ole kovin suuri, mutta niitä on sitäkin enemmän.


Yhdessä ruukussa kasvaa sekä Bluesette että Park Princess. Bluesetten piti olla lilanpunainen, lähes sininen. Park Princess on juuri sellainen, mitä kuvassakin. Kumpikin näistä on sopivan korkuinen. Reilusti alle metrin ja pysyvät ihan hyvin pystyssä tukematta.


Tämän daalian ostin Melody Harmonyna. Kuva ja todellisuus eivät vastaa toisiaan, mutta tässä tapauksessa todellisuus kyllä miellyttää minua kovasti. Aika kaunis. Tykkään myös tämän daalian korkeudesta, joka on noin 50 cm ja lehdetkin ovat aika tummat. Kukassa kuhisee pieniä muistia ötököitä, joita löytyy tällä hetkellä likimain jokaisesta puutarhan kukasta kokoon ja näköön katsomatta. Mitä lienevät.


Moni muukin on varmasti minun laillani sortunut messuesittelyissä ostamaan japanin ihmekukan (mirabilis jalapa). Porkkanan malliset juurakot eivät talvehdi maassa, eikä ulkona ylipäätään, joten ne on daalioiden tavoin kaivettava ylös ja säilytettävä esimerkiksi kellarissa. 

Yllättävän monta vuotta minun ihmekukkani ovat säilyneet ja joka vuosi lähtevät hyvin kasvuun. Mikään ihmeellinen tämä kasvi ei silti ole, mutta jotenkin arvostan hänen sinnikkyyttään ja tuoksua, jonka aistii parhaiten iltaisin. Päivänpaisteessa kukat pysyvät nupussa. Ostin eri värejä, mutta valtaosa kukista on keltaisia. Joukossa sentään muutama punainen. Aiemmin oli myös joitakin valkoisia kukkia, mutta tänä kesänä niitä ei ole näkynyt.


Pelaguita pitää kesäisin edes muutama olla. Vanhimmat itse siemenestä kasvattamani eli Inspire Pink ja Inspire Salmon kukkivat jo viidettä kesää. Niin ihania, kuin pelaguut ovatkin ja niin valtavasti, kuin erilaisia pelaguita onkin, yritän siedättää itseäni sortumasta niiden keräilyyn. Ei vain ole sopivaa paikkaa ison pelaguumäärän talvettamiselle. Viime talvena talvetin lämpimässä kellarissamme lähes parikymmentä pelaguuta, joista kahdeksan selvisi kukkimiseen saakka.


Verenpisaroita minulla on ollut silloin tällöin, mutta ei läheskään joka kesä. Keväällä ostin useita pistokkaita edullisesti ja ne kaikki kukkivat runsaasti pergolan ruukuissa. Toki aion yrittää näiden talvettamista, mutta en sure, ellei se onnistu. Ehkä käyn taas ostamassa uusia pistokkaita.

Kelloköynnös - Cobaea scandens

Kelloköynnöstä (Cobaea scandens) kylvin tänä keväänä ensimmäisen kerran. Kolme siementä kasvoi taimeksi asti ja pelkäsin niiden jo heittävän henkensä, mutta sitten jokainen taimi alkoi kasvaa ja vahvistua. Ylläolevan kuvan jälkeen köynnös on kasvanut mittaa ja tuuheutunut melkoisesti. Yhtään nuppua siinä ei edelleenkään ole. FB:n puutarharyhmissä on jo raportoitu kellokukan kukinnasta. Kunpa minäkin näkisin edes yhden ainokaisen kukan omalla seinustallani. Niin tai näin, kelloköynnöstä taidan kylvää myös ensi vuonna.

Maurinmalva - Malva sylvestris mauritiana
  
Maurinmalvaa kylvän joka kevät, sillä siitä on tullut yksi kesäsuosikeistani. Jostain syystä joka vuosi saan vain yhden taimen selviämään hengissä. Se ei haittaa, sillä yksikin taimi riittää takaamaan kukkapenkkiin mukavasti kukkimisen iloa.

Kylvin myös: 

Pallerokiurunkukkaa (Gilica capitata), joka iti hyvin ja on kukkinutkin koko kesän. Pallerokiurunkukka saattaa siementää ja siten se voi toimia kaksivuotisena.

Tuoksuhernettä (Lathyrus odoratus), joka iti huonosti, mutta on elokuussa alkanut pörhistyä ja kukkiikin parhaillaan. Ei tosin kovin loisteliaasti. Lajikkeita en niin kirjannut ylös. Kunhan laitoin siemeniä multaan ja siirsin aikanaan taimet purkkeihin.

Kosmoskukka

Kosmoskukat, kesämalvikit, kurkkuyrtit, kehäkukat ja krassit kylvin suoraan kasvimaalaatikoihin 22.5. Krassilaatikkoa lukuunottamatta muut suojasin kaksinkertaisella harsolla, jonka alla kaikki iti tänä vuonna erinomaisesti. Potteihin kylvin kosmoskukat ja malvikit 3.5., jolloin ne laitoin itämään kasvihuoneeseen. Kukkivat samanaikaisesti kasvimaalle suorakylvönä laitettujen kanssa. 

Kurkkuyrtti - Borago officinalis

Daaliat, ihmekukat ja begoniat istutin multaan 3.5. ja ruukut laitoin lämmittämättömään autotalliin. Ruukut siirsin 17.5. jatkamaan kasvuaan kasvariin, jota kylmimpinä öinä lämmitin valopetroolilämmittimellä. Kasvuunlähtö oli jotenkin tavanomaista hitaampaa, mutta kukinnassa ovat ehtineet ihan hyvin muiden vuosien tahtiin.


Pelaguut otin kellaritalvetuksesta sisälle 13.2. En ole kirjannut niistä muuta huoltotietoa, mutta ulos siirsin ne kesäkuun alussa, jolloin oli aika koleaa, etenkin öisin. Pelaguiden lehdet saivatkin kylmää ja lehdet muuttuivat punaisiksi. Sittemmin ovat hyvin vihertyneet ja kukkineet runsaasti.

Pioniunikko - Papaver somniferum

Koska lilakukkainen pioniunikko on siementänyt ja levittäytynyt niin tehokkaasti, en alkuun kylvänyt lainkaan uusia unikoita. Kesäkuun lopulla tyhjensin joitakin vanhenevia pioni- ja silkkiunikkopusseja pariin paikkaan ja niistä osa on kukkinut tai parhaillaan vielä nupulla.


Monivuotisia kukkia en ehtinyt suunnitelmista huolimatta kylvää laisinkaan. Yleensä olen edes jotain esikasvattanut ikkunalaudalla tai laittanut alkukesästä potteihin ulos. Saattaa olla, että jäävät tältä kesältä ihan kokonaan. Vielä tosin ehtisi laittaa siemeniä talven yli kylmäkäsittelyyn ulkosalle. Muutenkin tämä kesä on mennyt monin tavoin suunnittelemattomasti tai ennakkosuunnitelmat ovat pettäneet. En siitä ota mitään paineita. Varsinkin, kun useimpiin asioihin en itse ole voinut vaikuttaa. Joskus näinkin.

Toisessa osassa teen tilinpäätöksen hyötykasvien osalta.
 

47 kommenttia:

 1. Ooh, mikä kesäkukkarunsaus!
  Huokailin ihastuksesta erityisesti kosmoskukkien ja daalioiden kohdalla. Ne ovat lemppareitani, ja sulla on mahdottoman kauniita lajikkeita. Täytyykin kirjata niitä ylös itsellekin muistiin ensi kevättä varten.
  Kaunista keskiviikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daalioista Dragon Ball ja Melody Harmony ovat siitä kivoja, että matalina pysyvät hyvin pystyssä. Tykkään myös niiden vähän tummemmista lehdistä. Tilasin juurakot Korpikankaalta etsittyäni aikani juuri matalia lajikkeita.
   Kosmoskukat ovat kyllä ehdottomia kesäkukkahankintoja tulevaisuudessakin. Itse asiassa suorakylvettävät ovat yllättävän helppoja ja ihania juuri tähän loppukesään ajoittuvan kukinnan vuoksi.

   Poista
 2. Sinulla on aivan kunnioitettavat määrät kesäkukkakasvatuksia, kun on noin montaa lajiketta per laji! Ihana idea laittaa monta eri väristä. Mulla kun tuppaa olemaan aina yksi krassilaatu, jos krassin siemeniä hankin. Tosi on, että kirjavat lehdet näyttävät jotenkin outoilta, tuossa kasvissa se ei ole oikein edukseen. Krassilla on niin nätit lehdet ihan luonnostaan.
  Nuo malvat ja malvikit ovat aivan ihanan näköisiä ja värisiä. Kerran kylvin kesämalvikkia, miksiköhän vain kerran :-D Ne maurinkiiltomalvat, joista sain kukkaan sentään pari, olivat lopulta vain vähän yli 30 cm korkeita. Puutarhassani tuntuu olevan joskus sellainen lyhytkasvisuutta aiheuttava tauti. Mutta sen kukissa on aivan ihana sävy, sitä täytyy hankkia lisää tai yrittää onnistua keräämään siemeniä niistä muutaman kukan jämästä, hmm... täytyy muistaa!
  Huomaan kyllä tästä(kin), että mulla on ylipäätään kesäkukkia aivan liian vähän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krasseissa harvoin enää valikoin laatuja, sillä valtaosa on kuitenkin tavalla tai toisella keltaisia tai oransseja. Krassin tuoksu on ihana ja jotenkin koko kukka kuuluu kesäkukkien vakiorepertuaariin. Olen samaa mieltä, että krassin lehdet ovat kauniit jo sinänsä. Eivät ne kaipaa erityistehosteita.
   Tänä kesänä maurinmalva ei ole kasvanut yhtä korkeaksi, kuin yleensä. Usein se huitelee yli metrissä ihan kevyesti.
   Jospa saariston ilmasto vaikuttaa kasvien korkeuteen? Siellä on kuitenkin selvästi kuivempaa ja tuulisempaa. Sinänsä monen kasvin kohdalla hiukan matalampi kasvutapa olisi eduksi, sillä sateet ja tuulet tuppaavat korkeat kasvit lakoonnuttamaan. Nytkin meillä makaa pitkin pituttaan jos jonkinlaista hongankolistajaa.
   Kevät ja alkukesä on aina niin intensiivistä aikaa, että helposti kesäkukat siinä kohelluksessa unohtuu. Sinullakin on sen verran pitkä kauppamatka, ettei ihan jokaista siemenpussia tule juuri sillä silmänräpäyksellä lähdettyä kaupasta hakemaan.

   Poista
 3. Mahtava määrä kesäkukkia. Minua ihan harmittaa, kun ei tullut kylvettyä unikoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikot jäivät minultakin tältä kesältä vähemmälle. Ihan kaikkea ei yhden kesän aikana ehdi, mutta onneksi asian voi korjata seuraavana kesänä.

   Poista
 4. Tarkat ovat Sinun kirjauksesi, pitäisi ottaa mallia! Kirjavan krassin suhteen ollaan samanmakuisia- ei jatkoon. Tänä kesänä kylvin pitkästä aikaa kesäkukkia ja olen aivan ihastunut ja yllättynyt niiden kauneudesta. Isot daaliat jätän tulevana kesänä laittamatta, ellen keksi niille ihan omaa paikkaa.Siemenkeruussa minäkin nyt puutarhahetket käytän. Leppoisia elokuun viimeisiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkukat ovat ihastuttavia ja niitä on kiva poimia myös maljakkoon. Tänä kesänä kesäkukat ovat kasvaneet ja kukkineet erityisen hyvin, mikä innostaa kasvattamaan niitä jatkossakin.
   Isot daaliat ovat todellakin hankalia, sillä ihan pieneen rakoon niitä ei voi laittaa. Aion jatkossa suosia noita matalampia, joita keväällä nettikaupasta tilasin.

   Poista
 5. Sinulla on puutarhassasi todellinen kesäkukkien runsaus. Nyt huomaan, että yhtään kehäkukkaa ei kesäkodin pihapiirissä tänä vuonna kuki eli en ole edes kylvännyt.. Daalian juurakot ovat kovassa kasvussa mutta tuskin kaikki ehtivät kukkia jos syksy tulee aikaisin, toivottavasti ei.
  Ilokseni täällä rivarin pihassa tuo ainut kelloköynnös on tehnyt ainakin neljä nuppua, toivottavasti ehtii myös kukkia.
  Olet pitänyt tarkkaa kirjausta ja nyt näin syksyllä se palkitaan. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelen, että sinulla oli kauniita ja komeita daalioita. Toivottavasti ehtivät kukkia. Ihan yllättäen minunkin daalani aloittivat, vaikka pitkään kuvittelin, etteivät kuki ollenkaan.
   Laitapa blogiin kuvia kelloköynnöksen kukista. Kyllä ne varmaan ehtivät aueta.
   Listaihminen ei tavoistaan eroon pääse ja onneksi noista listoista on joskus jotain iloakin.

   Poista
 6. Mulla ei oikein paljon siemenkylvöjä ollutkaan, eikä nekään vähät kaikki onnistuneet... mutta onneksi nuo vanhat perennat ja pensaat ovat kukkineet sentään :) Syksyä kohti mennään ja sitten alkaa kukkia maa-artisokat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä joka vuosi jokaisen tarvitse kaikkea laittaa. Mukavaa, että sinulla on kukkivia perennoja ja pensaita. Niistäkin riittää iloa hurjan paljon.

   Poista
 7. O-ou! Aiva valtava määrä kesäkukkia! Keväällä pitää ollakki asialla, mutta on sitte tosi värikäs syksy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, syksyllä kevään ahkeruus palkitaan. Nyt kukkivat kesäkukat näyttävät erityisen kauniilta, kun muuten moni perenna alkaa jo valmistautua kompostikuntoon.

   Poista
 8. Niin paljon ihania kukkia!
  Hyvää keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! Nyt on jotain konkreettista kirjausta tulevaa kevättä varten koossa.

   Poista
 9. Paljon oot kesäkukkia kylyväny ja kauniisti kukkivat. Kesäkukat antavat niin kaunista värikirjoa kukkapenkkilöihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä keväänä olin ajoissa ahkera. Monena kesänä kesäkukkien kylväminen on hyvistä aikomuksista huolimatta jäänyt vähän puolitiehen. Kivasti kesäkukat tuovat väriä ja iloa tähän loppukesään.

   Poista
 10. Vau, miten upean valikoiman kesäkukkia olet kasvattanut. Heittelin kosmoskukat, tarhaneidot ja auringonkukat ym. suoraan perennapenkkiin loppukeväällä. Nyt kosmoskukat ja tarhaneidot kukkivat niin minikokoisin kukin, että niitä on vaikea nähdä perennojen välistä. Yksikään auringonkukka ei ole vielä kukkinut, voi olla ettei ehdi kukkiakaan. Ensi keväänä pitää ehkä esikasvattaa kesäkukkia, jotta niistä olisi enemmän iloa. Annoin sinulle kaikki punaiset daalian juurakot, mutta unohdin, että mukana tuli myös valkoisia daalioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kukkii kaksi auringonkukkaa kunnan puolella, jonne ilmeisesti linnut ovat siemeniä vieneet. Olen huomannut, että perennojen joukkoon kylvetyt kesäkukat lähtevät huonosti kasvuun. Ehkä perennat vievät niiltä valon ja voiman. Sen sijaan taimina kukkapenkkiin siirretyt kasvavat paremmin.
   Daalian juurakot menevät helposti sekaisin. Samoin näköjään begoniat.

   Poista
 11. Sinulla on ihanan paljon kesäkukkia. Ja niin kauniita! Pitää vaan muistaa toimia ajoissa keväällä, jotta sitten ennättää nauttia kukkaloistosta. Pioniunikko on upea! - Mukavaa keskiviikkoiltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkukkien kanssa on sama juttu, kuin syyssipuleissa, ellet ajoissa niitä laita, siirtyy tehtävä vuodella ja on vain tyydyttävä ihastelemaan puutarhan muita kasveja. Toisaalta asian voi ottaa niinkin, että aina on edessä uusi mahdollisuus.

   Poista
 12. Kivan ja todella mielenkiintoisen postauksen kauden keaäkukkakasvatuksista sait aikaiseksi. Aina ei tule laitettua ylös kaikkia huomioita kasvatuksista, mutta nyt ne ovat vielä melko tuoreessa muistissa joten juuri nyt onkin tuommoinen kasvukauden tilinpäätös paikallaan. Valtavan määränhän sinä olet kasvattanut ja melko monipuolisesti. Begonioista olen samaa mieltä, vaikeita ovat kasvattaa varsinkin sateisina kesinä, itsellä alkoivat juuri kukkia mutta kukat osoittaituivat melkolailla erinäköisiksi kuin paketissa. Voi olla että jos ne myöhemmin muuttuvat kerrottuiksi, mutta taitaa kesä loppua sitä ennen..
  Minullakin on tuota samaa ihmekukkaa, ja kaunishan se on vaikka kukat eivät kovin kookkaita olekaan. Hienoa kun sait tuonkin määrän pelakuita talvetettua, toivotaan vähintään samanlaista tulosta ensi vuodelle, ja verenpisaroille myös. Kiva oli lukea tilinpäätöstäsi, kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukulakasveissa on sama juttu, kuin sipuleista; aina ei kuva vastaa todellisuutta. Useimmiten se lopputulos miellyttää, vaikka ei ihan kuvan kaltainen olisikaan.
   Talven aikana minulla ainakin moni asia unohtuu, joten nyt on hyvä kirjata ajankohtaisia asioita muistiin ja postauksen voi sitten kaivaa kevään korvilla esiin.

   Poista
 13. Voi mikä määrä upeita kukkia!! Tuo Maurinmalva oli kaunis..itselle tuo kukkien nimien muistaminen on ihan kamalan vaikeaa, vähän aikaa saattaa joku pysyä mielessä...ja sitten taas ei muista vaikka kuinka pinnistäisi:)) Toivotaan vielä kauniita päiviä jotta saisitte nauttia kukka loistosta mahdollisimman pitkään♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä huoli, et ole ainoa, jolta kukkien nimet unohtuvat. Minä unohdan miltei kaikki talven aikana ja opin ne taas keväällä uudelleen.

   Poista
 14. Paljon ihania kesäkukkia. Minulla ei ole ollenkaan noin tarkkoja mielikuvia kasvateistani. Aika monia esikasvatin ja yhtä paljon suorakylvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on niin valtavasti kukkia, ettei ihmekään, jos kaikki tiedot eivät ole tallessa. Tärkeintä lienee, että niitä kukkia on.

   Poista
 15. Voi miten paljon kesäkukkia olet kylvännyt, minä en saanut aikaiseksi yhtään vaikka muutamia pusseja kyllä olin ostanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika paljon minultakin jäi kylvämättä, mutta onpa sitten ensi vuodeksi rapisteltavaa.

   Poista
 16. Paljon kauniita kesäkukkia, ja ihailen tuota tarkkaa, harkitsevaa arviointia ja tulevan vuoden suunnittelua.. Daaliasi ovat ihania, niitä minäkin kasvattelen! Itse tein uuteen kukkapenkkiini alueen kesäkukkia varten. Toki siinä ovat unikot ja leijonankidat kauniisti kukkineet, mutta olen selvästi enemmän perennaihminen, jakaminen on miun juttu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin enemmän perennaihmiseksi itseäni kutsuisin, mutta tykkään myös kokeilla uusia juttuja. Kasvimaalla on hyvin tilaa myös kesäkukille, joten sinne voi kylvää myös silmäniloa.

   Poista
 17. Onpas sinulla paljon kesäihanuuksia. Melody harmony tai mikä hän onkaan on suloinen. Kehäkukan siemeniä en ole ostanut vuosikausiin, omasta sadosta voisi kylvää pellollosen ja se kylväytyy myös itsekseen. Tietääkseni Maurinmalva hyötyy kylmäkäsittelysta, sen voi kylvää jo syksyllä tai aikaisin keväällä ja viedä ruukut hankeen, kuten eräät tekevät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä kokeilla tuota maurinmalvan syyskylvöä. Otin tänään siitä muutamia siemeniä, joten nyt on enemmän siemeniäkin erilaisiin kokeiluihin.
   Kehäkukka on varsinainen siemenpankki. Keräilin tänään senkin siemeniä, ettei ensi kesänä kukkia tulisi kasvimaalavojen väleihin. Ensi keväänä ei varmaankaan tarvitse kehäkukan siemeniä ostaa.

   Poista
 18. Meidän pihalle on osunut liian vähän valoa ja lämpöä: osa loppukesän perennoista ja kesäkukista pitävät nuppuja tiukasti supussa. Kukinta myöhässä ja nyt taas viilenee reippaasti. Sinulla on hyvä kokoelma kesäkukkia. Sekä varmasti nuo kaksinkertaiset harsot auttoivat keväällä. Minulla kelloköynnökset ja keijunmekko saivat kylmää keväällä ja kasvuun tuli taantuminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika koleita öitä jo ollut ja nyt luvattiin muutenkin viilenevää. Ihmeellinen kesä. Ei auta muu, kuin toivoa ensi vuodelle parempaa.

   Poista
 19. Onpa sinulla paljon ihania kesäkukkia! Tästä saakin hyvät vinkit mitä kannattaa kasvattaa :) Jätin itse viime keväänä kesäkukkien kasvattamisen väliin, pihalla ei ollut tänä vuonna kuin edellisestä kesästä itsestään siementänyt unikko. Ehkä sitten taas ensi keväänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä taitaa olla toinen kesä peräkkäin, kun minulla on näin paljon kesäkukkia. Ei vaan joka vuosi ehdi ja jaksa. Minulla on puutarhassa lilaa pioniunikkoa kohta ihan joka paikassa. On se kaunis, mutta vie kyllä paljon tilaa muilta.

   Poista
 20. Kauniita kukkia! <3 Kosmoskukat on ihania!!

  VastaaPoista
 21. Kauniita kesäkukkia ja mielenkiintoinen ja todella kiva kasvatuskatsaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Kunhan vielä saisin samanlaisen katsauksen hyötykasveista tehtyä.

   Poista
 22. Muutaman kukan olet sitten kasvattanut! Noilla saa upeaa väriloistoa juurikin aukkopaikkoihin penkeissä ja missä tahansa. Oletko ikinä saanut vanilla sammaria itämään omista siemenistä? Se taitaa olla niin jalostettu, ettei onnistu, en ainakaan ole itse onnistunut. Mitenkäs sun maurinmalvat niin temppuilee? Nehän on helppoja kasvattaa.
  Mullakin alkoi kasvaa penkissä yhtäkkiä kirjavalehtinen krassi, olin nakannut varmaan viime vuonna mullat penkkiin purkeista, kun ei ollut itänyt ja nyt sitten iti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noihin kesäkukkiin näköjään ihastuu ja aika vähällä vaivalla niiden kanssa saa väriä ja iloa, etenkin näin loppukesään.
   En ole kertaakaan onnistunut Vanillan kanssa omista siemenistä. Yrittänyt kyllä olen ja nytkin ajattelin taas ottaa siemeniä talteen.
   Ihmettelen itsekin tuota maurinmalvojen temppuilua. Kenties toistan jotain samaa virhettä vuodesta toiseen. Ainakin sitä yhtä ja ainutta selviytynyttä taimea jaksaa sitten ihastella sitäkin enemmän.
   Väkisinkin niitä krasseja saattaa ilmaantua seuraavina kesinä, kun jokaista siementä ei millään saa talteen. Joskus minulla on krassi kasvanut lehtikompostissakin.

   Poista
 23. Mainio katsaus, luin innolla! Kylvöpäivämäärät ovat hyvää infoa, niistä voisin itsekin tehdä pientä yhteenvetoa ensi vuonna. Siitä pystyisi hyvin arvioimaan, kannattaako aikainen esikasvatus vai riittääkö kesäkukille ihan ulkokylvö. Hyvin nimittäin toukokuussa kylvemäsi kasvit ovat ehtineet kukkimaan!
  Kiva idea kylvää useita saman kasvin lajikkeita. Itse jostain syystä en ole tätä tehnyt aiemmin (korkeintaan muutamaa eri lajiketta kasvattanut kerralla), mutta ainakin kosmokset ja samettikukat ansaitsevat monipuolisen näkyvyyden puutarhassa. Ovat vielä niin helppojakin.
  Maurinmalvaa täytyy kokeilla, on upean värinen.

  VastaaPoista
 24. ihanien kesäkukkien runsautta. olipa mielenkiintoinen postaus Between, odotan jatkoa jo innolla!

  VastaaPoista
 25. Aivan sanattomaksi vetää sun kukkien ihanuus ja runsaus!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!