maanantai 4. syyskuuta 2017

Vaihteeksi villasukkia


Kovin ahkerasti en viime aikoina ole kutonut, mutta jokunen sukka silti hissukseen valmistuu. Innostuin netissä näkemästäni Juhannustanssit -mallista, jossa sukan varteen tulee kaksiosainen röyhelö. Tällä Merja Ojanperän mallilla teen nyt kolmansia sukkia, jotta ohje paremmin iskostuisi päähän. Malli on todella helppo ja se löytyy googlettamalla mm. täältä.


Juhannustanssit-sukkien ohje on ohuemmalle langalle, mutta koska varastoistani ei sopivaa ohutta lankaa löytynyt, muunsin ohjeen paksummalle langalle. Ylemmät Juhannustanssit on kudottu yksivärisestä 7-veikasta ja 7-veikan Polkasta, jota ei enää valmisteta.

Alemmat sukat kudoin 7-veikan Polariksesta, sävy 803-Aamupäivä ja luonnonvalkoisesta 7-veikasta. Alkuperäisessä Juhannustanssit-ohjeessa varteen tulee kuvio, mutta jätin sen pois, sillä kirjavassa langassa kuviot eivät välttämättä näy kunnolla.


Välillä on hauska kutoa jotain yksinkertaista. Polvisukat valmistuivat tummansinisestä 7-veikasta ja 7-veikan Polaris-langasta (sävy 859 Aamunsarastus, joka on ilmeisesti poistunut valikoimasta).


Mallineuleena 3 o, 1 n. Aloituksessa 60 s, joista ylimääräiset kavensin nilkan resorissa ennen kantapäälapun aloittamista. Resoreissa ja kantapäälapussa kudon oikeat silmukat takareunoistaan, jolloin jälki on siistiä ja napakkaa.


Perussukat on kudottu 7-veikan Polkasta, jota ei enää valmisteta. Olen tykännyt tästä harmaan ja vaaleanpunaisen yhdistelmästä ja rohmusin keriä kevättalvella erään marketin poistomyynnistä. Sen verran vähän tätä lankaa on enää tallella, että johonkin voin sitä lisänä ehkä käyttää.


Vinoruutu-mallineule (jota näkee kutsuttavan myös vinosalmiakiksi) näyttää hauskalta. Jatkossa en kuitenkaan käyttäisi sitä koko sukkaan, vaan se riittäisi varressa. Koko sukka näyttää menevän kieroon ja kuvauksia varten sain asetella sukkaa, jotta se hetken näyttäisi kelvolliselta. Jalassa kierous ei sinänsä tunnu. Enemmän taitaa olla kyse mallineuleen tuottamasta harhasta.


Mallineule on helppo ja se on kuudella jaollinen:

2 o, langankierto, 2 o, 2 o yhteen
jatka niin pitkään kuin haluat.

Aluksi malli näyttää siltä, kuin siitä ei mitenkään kuvan mukaista neuletta syntyisi. Kannattaa jatkaa hetken aikaa, jolloin kuvion syntymisen näkee konkreettisesti.

Kuvan sukat on neulottu turkoosista 7-veikasta ja turkoosisävyisestä 7-veikan Raidasta (jota ei enää löydy valikoimista).
 

56 kommenttia:

  1. Olet sentään ollut minua tuottoisampi neuloja. Ihania, värikkäitä sukkia. Minulla on puikoilla vasta toiset sukat tänä syksynä. Pitääkin kuvata ne. Teki mieli ostaa uutta lankaa kaupassa käydessä, mutta minulla on aivan järkyttävät varastot Nallea sekä 7-veikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä yritän kiertää lankahyllyt kaukaa, jotta saisin vanhoja varastoja tyhjennettyä. Lankavalmistajat tekevät hyllyjen ohittamisesta kyllä vaikean, kun aina tulee uusia ihania värejä markkinoille.

      Poista
  2. Hurmaavat sukat ja osuva nimi mallilla. Villasukat ovat tarpeen juhannustansseissakin :) Etsin kaupasta Polka-lankaa, enkä löytänyt, harmi. Olisi tullut helppoa kuvioneuletta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Polka-lanka ei näytä enää olevan Novitan valikoimissa. Harmi, sillä minusta sillä sai hauskan näköisiä sukkia helposti.

      Poista
  3. Kauniita värikkäitä sukkia olet tehnyt, täälläkin on alitettu sukien kutominen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritva! Sukkia onkin mukava kutoa viileinä ja pimeinä syysiltoina.

      Poista
  4. Kivannäköisiä sukkia olet saanut aikaiseksi, ja paljon. Tuo rimpsureuna näyttää niin mukavalta, käynpä katsomassa sen teko-periaatteen jos joskus tyttösten sukkiin laittaisi..
    Nyt alkaakin illat pimentyä niin, että ulkona ei voi kovin myöhään olla joten voisi sitä joskus istahtaakin neulomisen merkeissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rimpsureuna sopiikin erityisen hyvin pikkutyttöjen sukkiin. Ajattelin itsekin hankkia ohuempaa lankaa ja tehdä parit lapsensukat Juhannustanssit-ohjeella.

      Poista
  5. Sukkia on tarvittu kaiken kesää. :))
    Ihanat nuo röyhelöreunaiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, harvoin heinäkuussa villasukkia tarvitaan, mutta nyt on ollut sellainen kesä.

      Poista
  6. Nuo ekat sukat ovat ihan yli-söpöt!!!
    Ja tuo kiemuraneulos on kivaa vaihtelua!

    Kauniita syyskuun hetkiä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna!
      Aika kaunis sää on tänäänkin ollut, mutta hurjan kova tuuli. Toivotaan aurinkoisten ilmojen jatkuvan.

      Poista
  7. Komeita sukkia olet saanut aikaiseksi. Miten teet tuon sukkien kärkikavennuksen kun näyttää niin hyvältä? -Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vinuruutusukissa on tavallinen nauhakavennus, mutta muissa muistaakseni äidiltä opittu sädekavennus, jossa joka toisella kerroksella kavennetaan aina puikon toiseksi viimeinen silmukka. Kun puikolla on kahdeksan silmukkaa, kavennus tehdään jokaisella kerroksella. Aloitan kavennukset, kun sukka peittää juuri ja juuri pikkuvarpaan. Lopetan kavennukset, kun jäljellä on kaikkiaan kahdeksan silmukkaa ja vedän langan niiden läpi ja päättelen.

      Poista
  8. Todella hienoja villasukkia.
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Sen verran on jo iltaisin pimeää, että kutomisellekin jää aikaa.
      Samoin sinulle, mukavaa viikkoa!

      Poista
  9. Kertakaikkiaan upeita sukkia!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piipe! Ihan tässä hämmentyy näistä kehuista.

      Poista
  10. Wau..miten upeita sukkia😍 Olet kyllä taitava!! Ihanaa alkanutta viikkoa sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päden paja! Aikansa kun tahkoaa puikkojen kanssa, alkaa harjoituksen jälki näkyä.

      Poista
  11. Kyllä oot kauniita sukkia neulonu. Lankojakin on nyt suuret valikoimat. Ihanat nuo röyhelösukat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Röyhelösukista tuli todellakin aika hauskan näköisiä. Sen verran helppo, että malli on jo iskostunut päähän.
      Totta, kaupoissa on niin ihania lankoja, että pitää hyllyt kiertää kaukaa. Muuten on kaikki laatikot täynnä lankoja ja vanhoistakin pitäisi välillä kutoa.

      Poista
  12. Sielläpä on varsinainen sukkatehdas käynnissä. Niin herkullisia värejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kenties kutomisesta on tullut pakkomielle, sillä juuri nyt tekisi mieli hakea lankaa ja aloittaa uusi työ. Tyhjin käsin on ihan hölmöä istua tässä sohvalla.

      Poista
  13. Hienoja sukkia taas kerran. Röyhelöt erityisesti on minun mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Juhannustanssit-sukat ovat minustakin tosi söötit.

      Poista
  14. Vai et ole kovin paljon sukkia kutonut. Taidan olla asiasta hieman toista mieltä kanssasi. Olet kutonut paljon ja todella kauniita sukkia niin värien, kuin mallienkin suhteen. Nuo Juhannustanssi-sukat ovat tosi kivoja.
    Minä en ole kutonut pitkään aikaan sukan sukkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä kutomiseenkin kyllästyy, tai ei vain ole aikaa ottaa lankoja ja puikkoja käsiin. Iltojen pimetessä minulle on tullut suorastaan himo kutomiseen ja niinpä valmista syntyy.

      Poista
  15. Ihania villasukkia ja varsinkin nuo kahdet ylimmäiset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ronja! Kiva noita Juhannustanssit-sukkia on tehdäkin.

      Poista
  16. Ihania sukkia! Olet kyllä taitava!

    VastaaPoista
  17. Teetpäs hienoja sukkia! Kohta (ja oikeastaan jo nyt) niitä tarvitaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! Kyllä iltaisin on jo saanut villasukat jalkaansa laittaa.

      Poista
  18. Olet kyllä valtavan taitava sukkien kutoja. Upeita. Ja niitähän on valmistunut ihan liukuhihnalta. Itse väkerrän vain sellaisia perussukkia omalle perheelle. Ja kavennukset ei oo noin kauniita. Voisitko täällä vinkata yksinkertaisiin kuvallisiin kavennusohjeisiin? Itse käytän 40-vuotta sitten lehdestä talteen otettuja. Sinulta sainkin tuossa vinkin kärkikavennukseen, että useampi silmukka kerralla.Kiitos postauksesta! Terkkusin ahkera lukija, mutta laiska kommentoija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perussukkia minäkin enimmäkseen teen ja perussukasta ei ole kovin vaikeaa siirtyä erilaisiin mallineuleisiin. Yritin etsiä kuvallista ohjetta kärkikavennuksiin, mutta en kyllä löytänyt yhtään hyvää. Kannattaa googlettaa villasukan kärkikavennus. Ohjeita kyllä löytyy runsaasti ja varmasti niiden avulla löydät itsellesi sopivimman. Suvikumpu -blogissa (https://risusydan.blogspot.fi/) on myös hyviä ohjeia sukkien kutomiseen. Sieltä olen monta vinkkiä itsekin ammentanut.
      Kiva, että jaksat käydä lukemassa. Kommentoiminen ei ole laisinkaan pakollista, eikä sitä millään aina ehdikään. Mukavaa syksyä sinulle!

      Poista
  19. Muutama sukka, näitähän on vaikka kuinka monta. Mistä olet saanut ajan raapastua noihin. Tykkään pitää polvisukkia talvella. Kivat ohjeet kaikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iltaisin kudon, jos telkkua katson. En oikeastaan milloinkaan muulloin ehdi. Illat tuppaavat venymään puolille öin, joten siinä ajassa ehtii tulla vähän valmistakin.

      Poista
  20. Kauniita sukkia. Tossa ekassa sukassa on kivan näköinen varsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija! Juhannustanssit-sukka on sievä ja kiva kutoa.

      Poista
  21. Ihanan kauniita sukkia ja varsinkin nuo juhannustanssisukat ja myöskin raitaiset polvisukat tai oikeastaan kaikki sukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Molley! Ihastuin tosissani noihin Juhannustanssit-sukkiin. Kiva kutoa ja lopputulos aika söpö.

      Poista
  22. Onpa suloisia ja lämpimän näköisiä sukkia! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja nyt niille on tarvetta, sillä illat ja yöt ovat jo viileitä.

      Poista
  23. Komeita sukkia! Siulla on hauska irtojalka jossa voi mukavasti
    kuvata sukat! =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilasin jalan Englannista ihan kuvauksia varten. Ei kyllä pysy kovin hyvin pystyssä, mutta sukat näyttävät paremmilta jalassa kuvattuina.

      Poista
  24. Komeita sukkia, sanoo tämä ja matkii edellistä kommentoijaa. Varsinkin nuo röyhelöreunat taitavat löytää tiensä meidänkin pukinkonttiin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Röyhelösukat eli Juhannustanssit sopivatkin erinomaisesti vaikka lahjana annettavaksi. Taidanpa minäkin kutoa niitä muutaman vielä lisää.

      Poista
  25. Ihania sukkia, etenkin nuo Juhannustanssit!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin tykkään kovasti noista Juhannustansseista.

      Poista
  26. Mitä ihannuuksia oletkaan tehnyt. Teit Juhannustanssit 7-veljeksestä, paljonko laitoit silmukoita aloitukseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin 96 silmukkaa eli 24 per puikko. Näin saatoin noudattaa mallineuletta. Tein Juhannustanssi-sukista vain röyhelön. Mallissahan sukassa on myös kirjoneulekuvio, jonka jätin pois. Ei se olisi monivärisessä neuleessa kuitenkaan näkynyt.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!