perjantai 27. lokakuuta 2017

Lunta luvattiin ja sitä myös saatiin

Aamunäkymä keittiön ikkunasta - Marjakuusi taipuu aina tykkylumen alla.

Koko alkuviikon media rummutti eteläänkin saapuvan sankkoja lumisateita. Sääennusteet ovat nykyisin aika tarkkoja ja usein paikkansapitäviä. Silti iltapäivälehtien kissankorkuiset otsikkorevittelyt ovat usein niin voimakkaasti liioiteltuja, ettei niihin enää tahdo uskoa. Tällä kertaa ennusteet toteutuivat kirjaimellisesti. Kävin vielä ennen puolta yötä kurkkaamassa keittiön ikkunasta ja silloin maassa oli kevyen puuterimainen kerros lunta ja taivaalta leijaili hissukseen hiutaleita. Tuuli oli kyllä aika kova ja jo iltapäivällä puunlehdet lentelivät ilmassa vähintäänkin vaakasuorassa, ellei jopa alhaalta ylös.

Harvoin syreenit ovat näin notkollaan

Torstaiaamu valkeni aivan erilaisissa olosuhteissa, kuin lukuisina aiempina aamuina. Taivaanrannalla nousevan auringon sijasta maailma oli harmaana ja kaikki puut ja pensaat tykkylumesta raskaina. Kahvit ja aamupuurot jäi saamatta, sillä sähkö oli pitkään poissa ja palauttuaankin se pätki kaiken aikaa.


Ensimmäisenä oli pakko lähteä pihamaalle lumitöihin. Aura oli aamuyöstä heittänyt portille massiiviset lumivallit, joten ei toivettakaan, että pihasta pääsisi pois ennen kunnon kolausurakkaa. Olopihan puolellakin kulkeminen kostean painavassa lumessa oli lähinnä kahlaamista. 

Lumikolat ja -lapiot olivat tietenkin vielä kellarissa ja sieltä ne piti kaivaa otsalampun valossa, kun kerran sähköä ei ollut. Lumityöt eivät kuulu suosikkipuuhiini, mutta kyllä minä ne nurkumatta hoidan. Jälleen yksi pientaloasumiseen liittyvä hyötyliikunnan muoto, jossa saa venytellä lihaksiaan ja nostaa lumipuntteja ihan ilmaiseksi. Vetisen ja runsaan lumimassan kolaaminen ei ole niitä kevyimpiä ja nopeimpia pihatöitä. Onpa vaan ihana olo sitten jälkikäteen suihkunraikkaana katsella aukaistuja ja siistittyjä pihaväyliä.


Tuuli tai painava lumi tahi molemmat yhdessä olivat taas kaataneet kärhötuen kallelleen. Pari kuukautta se on nyt suorassa pysynytkin, joten ehdin jo unohtaa tämänkin ongelman. Jokin aika sitten päädyin siihen, että junttaan tuen kunnolla maahan vasta keväällä. Annan alppikärhön kukkia ja sen jälkeen leikkaan sen matalaksi saadakseni tuen irti kunnollista kiinnittämistä varten. Vaan eipä tuota voi jättää kevääseen. Maa ei ole vielä jäässä ja tuki saattaa kallistua kerran jos toisenkin ennen maan jäätymistä. Kallistuessaan ja keikkuessaan se heiluttaa ja pahimmassa tapauksessa vahingoittaa kärhön juuria. Niinpä aion käydä rautakaupassa ostamassa riittävän pitkiä pätkiä harjaterästä, jotka kiinnitän ainakin väliaikaisesti nippusiteillä köynnöstukeen ja toisaalta tungen harjateräkset niin syvälle maahan, kuin vaan saan menemään.


Epäilen vahvasti tämän lumen pysyvyyttä. Pari kunnon sadekuuroa ja lumi on tiessään. Näillä leveysasteilla plussakelejä, vesisateita ja harmautta on usein jouluun saakka ja talvi tulee vasta tammikuussa, jos sittenkään. 

Omenapuissa, kriikunoissa ja syreeneissä on vielä runsaasti lehtiä. Samoin monissa pensaissa lehdet ovat yhä tallella ja lumikärhökin näkyy työhuoneen ikkunasta katsoen ihan vihreänä. Haravoimiset jäi kesken ja Ukkokullan valkosipulitkin ovat edelleen istuttamatta.

Ajattelin ottaa ainakin nämä ensimmäiset lumipäivät ikäänkuin loman kannalta ja unohdan puutarhan tykkänään - paitsi kärhötuki on hoidettava kuntoon ennen maan jäätymistä. Suurin osa syystöistä on jo tehty ja sen, mikä jää tekemättä, ehtii keväälläkin. 

   
Ajakaa liikenteessä varovasti ja muistakaa laittaa heijastimet näkyviin. 
Niin ja ne kellot täytyy taas viikonvaihteessa siirtää tunnin taaksepäin.

Mukavaa viikonloppua kaikille! 

PS. Blogger takkuili, eikä meinannut millään tallentaa. Jos postauksessa on omituisuuksia, ne saa kevyin mielin laittaa bloggerin syyksi.

48 kommenttia:

 1. Apua! Kyllä täälä päästihinki vähällä. Tua tykkylumi o järkkyä. Useemmat pensahat siitä tokenoo ihan hyvi, mutta mulla on viälä tuarehes muistis oman isoon lumipalloheiren taipumine. Sei siitä rytäkästä koskaa kunnolla noussu, eikä ollu tilaa pitää nii retkottavaa pensasta, joten hävitin sen tykkönää. Harvoon ensilumi pysyy ja varmasti tämäki lumi häviää yhtä vikkelästi ku tuliki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkylumi on meilläkin joskus tehnyt tuhojaan. Varsinkin, jos märän lumimassan jättää puiden ja pensaiden oksille jäätymään. Siksipä pyrin yleensä pudottamaan lunta parhaani mukaan pois.
   Parhaillaan vettä sataa kaatamalla ja mittarissa on viisi plusastetta. Lumi saa kyytiä kovaa vauhtia. Ihan hyvä niin, sillä en ihan vielä pysyvää lunta edes kaivannut.

   Poista
 2. Vallankin avokätisesti teille taas jaettiin tuota lunta!
  Tuollaisen märän lumen kolaaminen on kyllä raskasta, oli sinulla kunnon urakka heti aamutuimaan!
  Täällä lumisade alkoi illalla 9 maissa, mutta yön aikana oli satanut vain pari-kolme senttiä. Puiden oksillakin oli lunta, mutta se suli pois iltapäivään mennessä. Viikonlopun aikana pitäisi tulla sen verran vesisadetta, että loputkin lumet häipyvät. Jospa sen jälkeen saisi pihan syystyöt päätökseen!
  Mukavaa viikonloppua sinulle ja rapsutuksia Juusolle🐈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä vähän liiankin avokätisesti lunta tuli, mutta tämänpäiväinen vesisade tekee parhaansa lumien hävittämisessä. Juuso ei yhtään tykkää märästä lumesta ja niinpä se kääntää kylkeä sohvalla kuorsaten.
   Kiitos, samoin sinulle ja Suvikummun kissoille mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Samat tunnelmat täälläkin. Ensilumi on yleensä iloinen asia, mutta nyt en jaksa yhtään iloita; liian paljon, liian varhain. Minäkään en usko lumen pysyvyyteen, vielä pääsee maata muokkaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen hissukseen taivaalta leijaileva ensilumi vähän ennen joulua olisi minun makuuni. Tällaiset kertaheitolla saapuvat märät lumimassat eivät tunnu mukavilta.

   Poista
 4. Tuo ensimmäinen kuva oli kuin meidän keittiön ikkunan näkymä :) Minäkin sain tahdä lumitöitä yksinäni, kun mies oli vuorokauden keikalla sairaalassa. Lapiolla piti vielä tehdä, kun en löytänyt lumikolaa...mihin lie mies sen pistänyt..no tänään hän tuleekin kotiin :) Mukavaa vikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohjalla ja Nuuksiossa satoi eniten lunta, joten taidetaan kumpikin asua niillä seuduilla, jotka sen runsaimman massan niskaansa saivat. Kyllä se tuosta vielä sulaa. Juuri nyt kaatamalla satava vesi tekee pian tehtävänsä.

   Poista
 5. Ensilumi oli täälläkin Pirkanmaalla aika tykitystä ja täällä "nysset" kulkivat aika satunnaisesti.Lumitöitä on riittänyt ja kissat eivät ole oikein jaksaneet innostua tästä paljosta valkeudesta. Eilen kun kävin kaupungilla olin tosi onnellinen kun tässä hiljan ostin uudet roosanauha kumisaappaat, kyllä nyt kelpaa lumihangessa tassutella.
  Huomenna varmaan sataa vettä ja lumet katoavat.
  Juusolle rapsutuksia......Hyvää viikonloppua sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roosanauha-teemaiset kumisaapppaat kuulostavat aika ihanalta asialta. Viime vuonna ostamani halpissaappaat ovat osoittautuneet surkeaksi ostokseksi, joten piakkoin on varmaan mentävä saapaskauppaan. Vettä sataa tänään niin voimakkaasti, että ilman kumisaappaita ulos ei edes kannata mennä.
   Juuso kiittää rapsutuksista ja kääntää sohvalla kylkeään. Se ei tykkää tällaisista keleistä laisinkaan. Mukavaa viikonloppua sinne teillekin!

   Poista
 6. Kauniit lumikuvat ei täällä ihan noin paljon sitä lunta tullut. Hyvää viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin katsomassa blogistasi teidän lumimaisemia ja siellä on niin kaunista. Kuin postikorttimaisemat.

   Poista
 7. Hyvin nöyrinä pensaat ja tuijat ottivat tuon raskaan lumen niskaansa.
  Eiköhän huomiseksi luvattu vesisade anna kyytiä tälle lumelle.

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nöyryyttä tosiaan löytyi lumisateen jäljiltä ihan joka puutarhan kolkalta. Vaan tämänpäiväinen vesisade vie mennessään torstaisen nöyryyden.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 8. Oho, teillähän on satanut ihan kunnolla. Kaunista lumimaisemaa on mukava katsella, mutta kyllä tuollainen lumikuorma on kasveille haasteellinen. Täällä tuli torstaina vain muutama lumihippunen eikä lumimaisemasta ole tietoakaan. Mielenkiinnolla odotetaan täälläkin, mihin suuntaan nuo ilmat nyt kääntyvät vai tuleeko talvi nyt ihan tosissaan. Haravoimista olisi vielä täälläkin, mutta fiilispohjalla mennään. Mukavaa viikonloppua sinne,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan tarvitse talventörröttäjiä nyt ihailla, kun kaikki on nurinniskoin märän lumimassan alla. Uskon, että vielä tänä vuonna päästään haravoimaan. Sen verran rankasti nyt sataa vettä, että lumet saavat kyytiä.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 9. Kaunis on kyllä näkymä ikkunasta❤ Kiva kun tuli tuota lunta..on heti valoisampaakin:) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin valoisaksi maisema ei lumen myötä muuttunut, sillä taivas on ihan harmaana. Ja nythän lumet varmaan myös lähtevät, kun vettä sataa. Nyt voi ainakin hyvällä omallatunnolla keskittyä sisähommiin.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 10. Muita neve a cobrir a Natureza! Bom fim de semana. Felicidades.

  VastaaPoista
 11. Täälläkin lunta satoi eilen ihan koko päivän ja puut ja pensaat ovat taakkoineen hätää kärsimässä. Kolan varressa hikisenä heiluessa muistui taas mieleen, miten kauniissa paksun lumen peittämässä pihassa on aina se ikävämpikin puoli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raskasta lunta kolatessani minäkin mietin, ettei se kaikkein hauskinta puuhaa ole, vaikka kuntoilun kannalta sen otankin. Aika ruman näköistäkin pihamaalla nyt on, kun käytäviltä lähti kolatessa myös kivituhkaa. Maa ei ole yhtään jäässä ja märkään lumeen tarttuu kaikki irtonainen aines. Eiköhän nuo maisemat tästä vielä kaunistu, kun päästään varsinaiseen talveen. Jos nyt sellainen tänne etelärannikolle tänä talvena saapuu.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 12. Kaunis näkymä ikkunasta. Juohtuupa mieleen omenapuu jonka märkä lumi lehtien vielä ollessa puissa särki. Toivottavasti ei tule vahinkuu. Meillä ei oo lumesta tietuukaan! Hyvvee viikonloppuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Märkä tykkylumi on kyllä todella raskasta, eikä se välttämättä itsestään puiden oksilta putoa. Siksipä käynkin lunta pudottamassa, jotta kasvit eivät vahingoittuisi.
   Minusta lumella ei vielä olisi kiirettä, joten ei harmita, vaikka tuo varmaan vielä sulaa pois.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 13. Lunta tuli meilläkin ja oikein reippaasti. Liikenteessä piti olla tosi varovainen. Lumi tuo valoa pimeään, muuten en siitä niin välitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei sentään mediassa uutisoitu, että lumi olisi yllättänyt autoilijat. Sen verran paljon lumisateesta etukäteen varotettiin. Aika paljon kuitenkin autoja oli pientareilla enemmän tai vähemmän rytyssä. Keli oli vaikea, mutta hissukseen ajamallaan pysyi hyvin tiellä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 14. Taas kerran saitte sinne ensiksi lumen. En ole yhtään kateellinen. Täällä idässä on kiva kuljeskella ilman lumia. Tänään olikin hieno aurinkoinen päivä. Mutta tulee ne lumet ja liukkaudet tännekin.
  Ihaillen katselin tuolta neulomiasi sukkia, ah niin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näitä märkiä lumimassoja kannata laisinkaan kadehtia. Tiet aurataan huonosti ja kaikkialla vesi lainehtii. Eilen jalankulkualueet olivat todella liukkaita ja hankalasti kuljettavia.
   Lumi tulee tosiaan sinne itäänkin ja tänne eteläänkin vielä lisää. Tosin uskon tämänhetkisten lumien vielä sulavan, eikä yhtään harmita.
   Nyt on hirveä hinku kutoa uusia sukkia. Joululahjaksi niitä nyt pakerran.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 15. Johan te saittekin lunta ylenmäärin! Tänne tuli vaan yhden lumiukon verran

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluat materiaalia toiseen lumiukkoon, laita pian viesti. Vettä tulee niin paljon, että kohta ei ole lunta täälläkään.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 16. Enemmän lunta siellä kuin täällä.
  Näitä lumia tulee ja menee vielä toisenkin kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uutisten mukaan lunta satoi eniten Lohjalla ja Nuuksiossa. Asumme lähellä Nuuksiota, eikä Lohjallekaan pitkä matka ole. Lumet sulaa parhaillaan kovaa vauhtia, kun vettä tulee. Ei haittaa yhtään.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 17. Kaunis näkymä ikkunasta. Meilläkin tuli paljo niin että joudutiin lumitöihin
  Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsimme siis harjoitelemaan tulevaa talvea varten. Toivottavasti ei tule kovin runsasluminen talvi, vaikka hyvää kuntourheilua lumityöt ovatkin.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 18. Kuvauksellista viikonloppua, sillä nyt kannattaa ottaa joulupostikorttikuvat,tuskin näemme lunta enää jouluna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin myöhästyä joulupostikorttikuvien kanssa. Vettä sataa sen verran rankasti, etten viitsi mennä kameraa ulkoiluttamaan. Kuvistakin saattaisi tulla enemmän juhannukseen sopivia.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 19. Onpa teille tullut lumi aikaisin.
  Ehkä tämä on vain esimakua tulevasta talvesta.
  Hienot kuvat olet ottanut.
  Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan liian aikaisin lumi minusta tuli, mutta tuskinpa se maahan jää. Toivottavasti ei tule kovin runsaslumista talvea. Muutama vuosi sitten niitä oli kaksikin peräkkäin. Silloin oltiin lumitöiden kanssa helisemässä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle Sylvi!

   Poista
 20. Hetkellisesti saimme nauttia ihan joulukorttimaisemista ja kivasta pikkupakkasesta. Nyt sataa sitten vettä ja lumi näyttää ohenevan. Kivasti ehdit nappaamaan nuo kuvat raskaista lumilasteista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaankaan tarvitse joulukorttimaisemia nyt katsella, kun vettä sataa kaatamalla. Toisaalta on minusta ihan hyvä, ettei varsinainen talvi vielä ala. Tuntuisi todella pitkältä viettää talvea lokakuun lopulta lähtien.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 21. Lunta tuli turhankin paljon. Minulla oli puutarhahommat kesken...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemistä olisi vielä täälläkin, vaan ei tuolla vesi-/räntäsateessa niin kovin mielellään mitään tekisikään.

   Poista
 22. Voi apua mikä lumimäärä! Onneksi se lienee jo mennyttä. Toivottavasti saat kärhötuen hyvin pystyyn. Täälläkin ihmettelen paria kallistunutta aidantolppaa, miten maa aina elääkin niin kovasti. Tuuli varmaan heiluttaa ja märkä maa sitten antaa periksi. Äsh. Betoniin pitäisi varmaan valaa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, ja pois siitä on sulanut vasta osa. Kävin ostamassa harjaterästä. Ei vaan huvita mennä sateeseen sitä maahan junttaamaan. Huomenna menen, vaikka taivaalta tulisi mitä.

   Poista
 23. Saatiinhan sitä lunta paljonkin! Vesisade taitaa hävittää kaiken. Mieluummin olisin lumen pitänyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en olisi kaivannut lunta vielä tässä vaiheessa. Enkä varsinkaan tuollaista määrää märkää massaa sulaan maahan.

   Poista
 24. Teillä on tullut kunnolla lunta! Tosin samanlaista taisi olla täälläkin. Lumilapiot olivat jääneet varastolle, joten piti tarpoa pihan läpi niitä hakemaan. Talvi taas yllätti :) Nyt ei ole lumesta enää paljon mitään jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta tosiaan tuli paljon ja se on ollut ylettömän märkää ja painavaa. Runsaasti sitä on vielä jäljellä, mutta vesisade tekee parhaansa lumen sulattamiseksi. Ei haittaa. Parempi, että lumi tulisi myöhemmin ja jäätyneeseen maahan.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!