maanantai 16. lokakuuta 2017

Sukkia taas


Lilasävyiset sukat on kudottu yksivärisestä 7-veikasta ja lilasävyisestä Polariksesta.
Varren röyhelöreuna toteutettu Merja Ojanperän Juhannustanssi -sukkien ohjeella. 

Ohjeen Juhannustanssi-sukkiin löydät Ravelry:stä. Raverlyssä on runsaasti erilaisia ohjeita, joista osa maksullisia. Juhannustanssi-ohjeen voi ladata ilmaiseksi.


Kuten edellisissä, myös näiden sukkien röyhelöreuna on Juhannustanssi-sukista. Näissä sukissa sisempi röyhelö jäi ohjeessa mainittua matalammaksi.
Lankana on 7-veikan Raita (sävy, jota ei enää ole myynnissä) ja yksivärinen murrettu oranssi.


Yritän tarmokkaasti käyttää olemassa olevia lankoja ja välttää uusien lankojen hamstrausta.
Nilkkasukat miehelle on kudottu beigesävyisestä Polkka-lankasta (jota ei enää ole myynnissä) ja yksivärisestä 7-veikasta.


Sen verran myönnyin syksyn uutuuslangoille, että ostin 7veikan Multiraitaa yhden kerän. Yhdistin raidalliseen lankaan yksivärisen 7veikan.
Näissä raidallisissa ja monivärisissä langoissa on joko tehtävä kaksi erilaista sukkaa tai jos haluaa kohdistaa raidat ja värit kummassakin sukassa samalla tavoin, on valmistautuduttava uhraamaan pitkät pätkät lankaa johonkin muuhun käyttöön.


Laatikosta löytyi yksi kerä Novitan joulusävyistä 7veikkaa, jonka kuviointi on vähän saman tyyppistä, kuin Polkassa. Kuvassa ei ehkä kovin hyvin erotu langan vihreät sävyt. 
Yhdistin kirjavan langan yksiväriseen punaiseen 7veikkaan.
Mitoitin polvisukan reilummin ja niinpä aloituksessa on 64 silmukkaa. Olen kaventanut silmukoita varressa ja vielä nilkan resorissa siten, että jalkaosiossa puikkoa kohti on 12 silmukkaa.


 Viininpunaiset, raidalliset nilkkasukat on osa jämälankakerien hävitysprojektia. Kutomalla raitojen väliin mustalla yhden kerroksen, saa värit erottumaan ja selkeytymään. Kukin raita mustaa lukuunottamatta on neljän kerroksen mittainen. Resorissa ja kantapäässä oikeat silmukat kudottu takareunoistaa, jolloin tulee napakka ja nätin näköinen jälki.


Marjapuuron punaisesta 7-veikan Aapo-langasta tein pitsisukat.
Ohjeen olen kirjoittanut jossain vaiheessa paperilapulle. En siis tiedä pitsineuleen nimeä tai laatijaa. Sukat on kudottu 3½:n puikoilla seuraavalla ohjeella, joka on 7:lla jaollinen:

1. krs: 5 o, 2 n
2. krs: 3 o, 2 o yhteen, lk, 2 n
3. krs: 2 o, 2 o yhteen, lk, 1 o, 2 n
4. krs: 1 o, 2 o yhteen, lk, 2 o, 2 n
5. krs: 2 o yhteen, lk, 3 o, 2 n 

Malli on helppo, eikä juurikaan kiristä. Resorissa on 48 s, jonka jälkeen lisäsin jokaiselle puikolle 2 silmukkaa. Kantalapussa kavensin silmukoita siten, että pohjaosan 1. ja 4. puikoille jäi 12 silmukkaa kummallekin. 2. ja 3. puikoilla jatkoin mallineuletta, jolloin kummallakin puikolla on 14 silmukkaa.
Sukka sopii hyvin henkilölle, jonka on vaikea pukea napakkaa sukkaa jalkaansa tai esimerkiksi vähän leveämpijalkaiselle.

Kolmatta vuotta aktiivisesti sukkia ja muuta kutoneena huomaan käsialani parantuneen huomattavasti. Vaikka olen nuorempana kutonut paljonkin, eivät kaikki asiat olleet tallentuneet takaraivoon, vaan monta asiaa olen joutunut opettelemaan uudelleen. On tosi mukavaa huomata kykenevänsä jatkuvasti oppimaan uusia taitoja ja kehittymään vanhoissa. Te, jotka tuskailette kutomisen - tai minkä tahansa asian - alkutaipaleella, luottakaa itseenne ja siihen, että taito karttuu tekiessä.

49 kommenttia:

 1. Oletpa jälleen ahkeroinut ja lopputuloksena on syntynyt upeita sukkia.
  Mukavaa alkanutta viikkoa Sinulle! Toivotaan, että tulisi sateettomampi viikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilinen sunnuntai oli sään puolesta niin hieno, että sateiden aiheuttama harmitus haihtui.
   Kutominen on mukavaa ajankulua ja jumppaa sormille.
   Mukavaa viikkoa myös sinulle!

   Poista
 2. Ihania sukkia jälleen! Kiva pitisneule alimmassa sukassa, kopsasin sen,kiitos!

  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle Sirpa!
   Tuo pitsineule onkin tosi helppo ja kaunis.

   Poista
 3. Jopa on taas sukka poikineen. Aivan ihastuttavia värejä ja malleja. Kiitos kun laitoit tuon viimeisen mallin ohjeen, sitä voisi kokeilla tehdä vaikka pukinkontiin. -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paleredrose!
   Pitsineule onkin helppo ja kaunis. Ajattelin sillä mallilla tehdä vielä toisetkin sukat.

   Poista
 4. Ohoh, onpas siinnä upeita sukkia ja noin monet :) Todella kauniita <3
  Mukavaa uutta viikkoa Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatiaiskanasen Elämää!
   Sukkia on valmistunut kui liukuhihnalta. Nyt vaihteeksi pipoja.

   Poista
 5. Ihania sukkia, ja minäkin ihmettelen, miten monet olet saanut aikaan, sulla taitaa olla koko ajan sukka kutimella :-) Ihania projekteja ja noiden värien sommittelu on varmaan mukavaa. Pitääkin tehdä jotakin pientä pitkästä aikaa, niin saa noita jämiä käytettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kovin kauaa pysty ilman kutimia istumaan ja sukat ovat nopeatekoisia. Kunpa minullakin olisi pitkäjänteisyyttä isompiin töihin, mutta kun ei ole. Viimeisimmässä Novita-lehdessä on kiva mekko/tunika, jota mietin. Saapa nähdä, muuttuuko tuo ajatus koskaan käytännön toimeksi.

   Poista
 6. Olet kyllä tehnyt taas niin kauniita ja lämpimän värisiä sukkia, jotka ihan kutsuvat vetämään ne jalkaansa.
  Kiitos sinulle kun laitoit ohjeen tuohon pitsisukkaan. Ohjeet ovat aina enemmän, kuin tervetulleita.
  Mukavaa alkanutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, jos sukistani on muillekin iloa ja hyötyä. Enhän ole malleja itse keksinyt ja vaikka olisinkin, kiva on ohjeita jakaa.
   Kiitos, myös sinulle mukavaa viikkoa!

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Nyt onkin sopiva ajankohta vetää villasukat jalkaan.

   Poista
 8. Voi miten hienoja villasukkia!❤️
  Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 9. Onpa paljon kauniita sukkia! Ihana tuo röyhelöreunus varressa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukavaa, että toiset osaavat luoda hienoja malleja, joita voi ilokseen toteuttaa.

   Poista
 10. Kauniita sukkia olet kutonut:)

  VastaaPoista
 11. No sulle on ainakin taito tarttunut teet kantapäänkin kauniisti. Ja mikä sukka määrä. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen löytänyt netistä hyviä vinkkejä, joiden avulla kantapään tekeminen on helpottunut ja jälki parantunut. Alkuun eivät kyllä olleet kovin hyviä.
   Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 12. Aivan ihania sukkia. Tuo reunus on niin mukava lisä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Hienoa, että osaavat ihmiset jakavat ohjeitaan, jotta toiset voivat niitä halutessaan toteuttaa.

   Poista
 13. Oi sentään, olet ollut taas ahkera sukankutimienkin kanssa! Vaikka mitä ihanuuksia! Itse olen saanut aikaiseksi kahdet junasukat ja-tumput vauvakoossa joulumyyjäisiä varten. Mitenköhän tässä taas innostuisi.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja! Inspiraatio tuppaa olemaan sellainen, ettei se väkisin tule. Ja kun sitten tulee, se on menoa. Kyllä se sinutkin taas tavoittaa.

   Poista
 14. Upeita sukkia, yhdenlaista taidetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Taiteesta en tiedä, mutta ainakin lämmittävät viluisia varpaita.

   Poista
 15. Sinäkin sitten teit tällä uudella Multiraidalla sukat. Yhdet neljistä tein ihan raidat kohdalleen. Muuten; ko lanka ei ollut laatulankaa, edes Novita-laatua, oli puisevaa ja tikkuista. Tuossa jo mainitsit, että inspiraatio tulee kun tulee. Se on minullakin nyt. Kutomisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multiraita ei oikein ihastuttanut muutenkaan. Väriyhdistelmät eivät ole minun makuuni. Lisäksi raitojen kohdistamisen takia lankaa menee paljon hukkaan. Jämälankoja kertyy ilmankin. Mutta aina pitää kokeilla nähdäkseen, miten itselle maistuu.

   Poista
 16. Ihania sukkia. Olet taitava kutomaan.
  En paljon ole kutonut, mutta nyt on tekeillä lasten sukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi! Lasten sukkia onkin mukava kutoa, kun valmistuvat niin nopeasti. Ja lapset, jos ketkä, tarvitsevat villasukkia.

   Poista
 17. Taas olet kutonut niin kauniita sukkia! Nuo pitsisukst tuolla alhaalla varsinkin, aivan ihanat. Osaat hienosti yhdistellä jämälankoja neuleeseen, niitä kun tahtoo olla liiaksikin. Mukavia neuletuokioita iltoihisi, Between.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki! Jämälankoja tosiaan kertyy, kun paljon kutoo. Niistä on kiva sommitelma yhdistelmiä. Välillä on keittiövaaka käytössä, jolla punnitsen langat saadakseni kumpaankin sukkaan saman verran samaa lankaa.
   Vaihteeksi pipo menossa puikoilla.

   Poista
 18. Onneksi sukkia ei voi koskaan olla liikaa 😀

  VastaaPoista
 19. Ihania, lämpimiä... juhannustanssia ja pitsisukkaa on kyllä kokeiltava! En ole mikään nopea kutoja, mutta totta: sinnikkäästi kun opettelee, huomaa onnistuneensa itselleen mahdottomaltakin tuntuneesta tehtävästä. Nyt alkaa olla jo työpäivän jälkeen sen verran pimeää, että illat menee kutimen ääressä. Kiitos taas näistä, Between!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pimeällä ei voi enää ulkona mitään tehdä, joten nyt on todellakin aikaa käsitöille. Hitaudesta ei ole laisinkaan haittaa kutomisessa. Pääasia, että tekee omaan tahtiinsa sitä, mistä tykkää.
   Tuo alin pitsineule oli helppoa ja kaunista. Tykkäsin kovasti kutoa sitä ja taidan tehdä samalla ohjeella toisetkin.

   Poista
 20. tästä sukka paljoudesta voi varmaan kiittää osaksi sateisia päiviä;) itse olen virkannut isoäidinneliöitä torkkupeittoon telkkua katsellessa. nyt laput valmiina ja edessä se työn ikävämpi vaihe, lankojen päättely ja tilkkujen yhteen neulominen...
  huomasin, et meil oli samanlainen urakka suunniteltuna syksylle, kasvarin lattian laitto. sinulla sekin homma nyt pulkassa, mul se jää ensi kevääseen ihan sovinnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta sateisilla ilmoilla sukkia pukkaa enemmän, kun ei ulkona oleminen on niin märkää. Isoäidinneliöitä virkkaa mielellään, mutta kunpa joku muu tekisi sen yhdistämisen.
   Tipalla oli, ettei meilläkin kasvarin lattia jäänyt kevääseen. Urakalla sen tein loppuun ja nyt olen tyytyväinen.

   Poista
 21. Voi ihanuus mitä sukkia, niin kauniita kaikki!♥ Että sinä osaat:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde! Taitava olet itsekin. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 22. No siehän oot ihan sukkatehas! Kauniita ovat ja tuo röyhelöreuna on mukava lisä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kutominen on niin mukavaa. En osaa iltaisin ilmankaan olla.

   Poista
 23. olet tehny tosi montasukkaparia. On hienon värisiä, toi eka kuva, sukan varsi on kiva, pitänee katsoa mitenkä se tehdään.
  Sukissasi on kivoja malleja, mä tahdon tehdä helpolla mallilla, mutta en kahta paria enempää, sitten taas pitää vaihtaa edes varren mallia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perussukkaan on aina kiva palata, mutta myös uusia mallien opetteleminen on mukavaa. Vähintäänkin väreillä leikkiminen on hyvin hauskaa. Parasta tietenkin, että jokainen saa tehdä juuri sellaisia sukkia, joita tykkää tehdä ja joille löytyy käyttäjiä.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!