maanantai 20. marraskuuta 2017

Valoa marraskuuhun


Lauantaille olin suunnitellut pitkää ja reipasta kävelylenkkiä. Viikolla menoa ja tekemistä on niin paljon, että ulkoilu tuppaa jäämään aivan liian vähille. Etenkin, kun muutenkin harmaita päiviä pimentää yhä aikaisemmin tapahtuva auringonlasku. Voihan sitä tietenkin pimeässäkin reippailla, vaan mukavampi kuitenkin päivän valossa. 


Kahden aikuisen taloudessa ei viikonloppuisin välttämättä niin kovin paljon pakollisia hommia ole. Ruokaa tietenkin pitää laittaa joka päivä. Siivoukset, kaupassa käynnit ja pyykinpesut tehdään pääosin viikolla, jotta lauantaille ja sunnuntaille jäisi enemmän ns. vapaa-aikaa.


Suunnitelma pitkästä kävelylenkistä ja sen oheen ajatellusta kirjastokäynnistä tyssäsi heti aamupalan jälkeen alkaneeseen sateeseen. Vettä tulee melko lailla railakkaasti ja taivaanranta on tasaisen harmaana. Tavallaan on kivakin istua lämpimän kodin suojassa katselemassa ikkunoihin ropisevaa sadetta, kun ei ole pakko lähteä minnekään.


Tämä on myös hyvä hetki aloittaa joulukorttien askartelu. Joinain vuosina korttini ovat jo tässä vaiheessa olleet valmiina. Tänä vuonna ei ole ollut selkeää ideaa, enkä ole ehtinyt kauppoihin materiaaliostoksille. Myönnän avoimesti, ettei minulla ole luovuuden lahjaa ja siksi seikkailen netissä ja mainosten maailmassa etsimässä kivoja korttivinkkejä. Lähetän kortteja ison pinon, joten mallin on taivuttava liukuhihnatuotantoon. Ei siis yksityiskohtaisia koukeroita tai monimutkaisia tekniikoita, vaikka kuinka olisivat kauniita. 


Jouluvaloja olen viritellyt muutaman sisälle ja viikolla myös ulos. Kaikki valo tässä marraskuisessa pimeydessä tuo iloa ja piristystä. Äitini paheksuu kovasti vuosi vuodelta aikaistuvaa jouluhössötystä ja siihen hän sisällyttää myös jouluvalot. Monissa asioissa voin yhtyä hänen mielipiteisiinsä, mutta valojen suhteen olen valmis rikkomaan kaikki maailman perinteet ja vanhan kansan käsitykset. Jos jotakuta häiritsee marraskuussa loistavat jouluvalot, ryhdytään kutsumaan niitä sisustusvaloiksi. Tai ulkoistusvaloiksi tai ihan miksi kukin niitä keksiikään nimitettävän. 


Aika ei käy pitkäksi talvikuukausinakaan, kivaa ja vähemmän kivaa tekemistä riittää, eikä kaikkea saa millään edes tehdyksi. Jonkun sortin pihamaanikkona on pakko myöntää, että kaipaan valtavasti pihatöitä ja päivittäisiä kierroksia ja tutkimusretkiä puutarhassa. Kun tuolla pihalla ei nyt juuri mitään voi tehdä, voi kuitenkin suunnitella tulevaa kasvukautta ja lennättää ajatuksensa kesään. Se ei ole edes vaikeaa, kun työhuoneen ikkunalla ilahduttavat ahkerasti kukkivat pelaguut.

Mukavaa työviikkoa kaikille!

 

58 kommenttia:

 1. Todella upeita joulukortteja ja muutenkin ihanat kuvat <3 mukavaa marraskuun jatkoa Sinulle ja Juusolle :)

  RONJA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ronja sekä omasta että Juuson puolesta!
   Kortit tuosta vielä hiukan jalostuvat. Piti ensin tehdä muutama prototyyppi.

   Poista
 2. Ihania joulukortteja oletkin tehnyt<3 Täälläkin meni lauantai aikalailla sisätiloissa, hyvä aika aloitella taas uusia neuleprojekteja, vaikka vanhojakin on vielä kesken:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaankaan viikonloppuna päässyt ulkoilua harrastamaan, kun sadetta piisasi kummallekin päivälle.
   Neulominen ja sadesää sopivat erinomaisesti yhteen. Ja aina on tilaa myös uusille neuleprojekteille.

   Poista
 3. Minäkin surffailin eilen joulukorttimallien perässä pinterestissä ja muualla. Muutamat mallit ovat mielessä, kohta pitäisi täälläkin askarrella. En tiedä mihin mun viikonloppu hävisi. Siivouksien ja menojen jälkeen huomasin että sehän onkin jo sunnuntai-ilta. Meillä sataa vuorotellen vettä ja räntää, eikä huvita nokkaansa ulos laittaa. Ulkovalolaatikot otin jo esille, jospa tänään saisin niitä viriteltyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valoisa aika on nyt niin lyhyt, että äkkiäkös ne tunnit katoaa.
   Vettä ja räntää sataa täällä tänäänkin. Jospa se tästä kuivemmaksi vihdoin muuttuisi... Toivotaan!

   Poista
 4. Ihania kortteja :) On tässä talviajassa tosiaan ihan omat hyvät puolensa. Ei kesällä kerkiä paljon muuta puuhata, kun pihahommia. Talvikaudella voi sitten kaikessa rauhassa askarrella ja lukea ja leipoa... ja mitä nyt kukakin tykkää tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, millään ei kesällä viitsisi sisällä mitään tehdä. Joskus olen sentään pihapöydän ääressä onnittelukortteja askarrellut. Yleensä kuitenkin joku kukka alkaa hetken päästä kiinnostaa ja niin sitä taas löytää itsensä mullan äärestä.

   Poista
 5. Onpa kauniita kortteja. Tähän hommaan minunkin pitäisi ryhtyä. Meillä oli satanut viime yönä, kevyt lumipeite peittää maan. - Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin varmasti kauniimpaa ja valoisampaa, kuin tämä etelän märkä pimeys. Kevyttä lumipeitettä ja parin asteen pakkasta soisin tännekin. Sitä odotellessa sytytetään kynttilöitä ja nautitaan niiden valosta.
   Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 6. Viisasta pyhittää viikonloppu muulle kuin siivoukselle ja muille kotitöille. Täällä maalla, missä ei ole katuvaloja on ulkoiluaika todella rajallinen, sillä pimeässä ei viitsi metsässä liikkua. Minullakin pelakuut kukkivat vielä, mutta osan leikkasin jo talvilepoon. Olet ajoissa joulukorttien kanssa, on aina ilo saada itsetehty toivotus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilen ensimmäisen kerran pelaguiden talvettamista huoneenlämmössä. Leikkasin kaikki nuput pois, vaan pelaguutpa innostuivat kukkimaan entistä ahkerammin.
   Meidän nurkille katuvalot ovat vasta tulossa, joten ehkä ensi vuonna iltaisinkin tulee ulkoiltua enemmän. Metsään ei pimeällä todellakaan viitsi mennä. Siellä ei näe yhtään mitään.

   Poista
 7. Ihanasti kukkiivat viälä sun pelakuut ja joulukorttienki teon oot jo aloottanu. Mäki tapaan teherä joulukortit itte, mutta ne jää useen toooosi viimme tippahan. Just eilee tyännin pohojoospääryn tuijan valotöpselin seinähä. Siinon valot kiinni kesää talavia, koska son nii korkia jo, ettei huvita turhia kiipeellä. Mullon parit kausivalot päällä kesänki :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän Ukkokulta on sen verran innokas sähkön säästäjä, ettei turhia valoja saa olla missään. Nykyisin ei sentään näistä jouluvaloista tarvitse kiistellä, kun käytän niissä ajastimia ja hoidan kaikki ripustukset ja pois ottamiset itse. Onneksi ledit eivät kuluta kovin paljon sähköä.

   Poista
 8. Minä en ole koskaan tehnyt itse joulukortteja, mutta ihailen ja ostan kyllä mielelläni entisen työkaverini tekemiä kortteja. Valoa pitää ulos vielä saada. Ja joku kynttelikkö ja tähti sisään vähän myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tehdyissä korteissa on sellainen vaara, ettei kaupan kortit enää vastaanottajille kelpaa. Kortteja on kiva askarrella ja mallejakin löytyy netistä pilvin pimein. Vaan kaikkein mukavinta on kortin vastaanottaminen, eikä silloin haittaa, vaikka kortti olisi ostettukin.

   Poista
 9. Valoa tähän aikaan tarvitaan, oli ne sitten minkä nimisiä tahansa.
  Monilla vanhemmilla ihmisillä on tarkat säännöt, milloin mitäkin voi tehdä. Moni sanoo, että ensimmäisestä adventista, itsenäisyyspäivästä tai Annan päivästä se joulu alkaa. Mutta eiköhän me kaikki voida aloittaa joulu ja tehdä juuri niin kuin itsestä tuntuu parhaimmalta.
  Minä en ehtinyt vielä viikonloppuna jouluvaloja virittelemään, mutta se homma on ajatuksissa tälle viikolle. Ihanaa, kun saa alkaa valmistelemaan joulua! Mukavaa uutta viikkoa ja toivottovasti tulee hyviä ulkoilusäitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoilla ihmisillä on tosiaankin hirvittävästi kaikenlaisia sääntöjä. Toki perinteet ovat mukavia, mutta minusta niitä voi välillä oikoa ja muuttaa. Varsinkin, kun maailma ja elämänmeno on muuttunut niin paljon.
   Viikko on alkanut oikein mukavasti. Toivottavasti sinullakin.

   Poista
 10. Valojen puolesta liputan minäkin. Mitä enemmän valoja, sen parempi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Valoisassa on monin verroin mukavampaa.

   Poista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Ihailen aina näitä sinun kuviasi. Olet hyvä kuvaaja.
  Minun mielestäni täällä Pohjolan perukoilla asuessamme valot, kutsutaan niitä nyt sitten joulu-, kausi-, kaamos-, tai talvivaloiksi, puoltavat täysin paikkansa ja ovat täysin paikallaan.
  Hienoja kortteja.
  Mukavaa ja villasukan lämpöistä alkanutta viikkoa. Nautitaan valoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! En koe olevani mitenkään taitava kuvaaja, mutta kun kuvaa paljon, välillä myös onnistuu.
   Sukkapuikot ovat viuhuneet iltaisin oikein urakalla. Niin monta lahjatoivetta on vielä täyttämättä.

   Poista
 13. Kauniita joulukortteja! Kyllä tekee mieli jo pihalle jouluvaloja viritellä, piristykseksi marraskuun pimeyteen.
  Ihanat kuvasi piristävät myös tätä harmaata maanantaipäivää!
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa!
   Marraskuu taitaa muutenkin olla vuoden pimein kuukausi ja nyt sitä pimentää entisestään sateiset ja pilviset säät.
   Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 14. Marraskuussa laitan minäkin "jouluvalot" ulos. Minusta oikein hyvä aika kun on tosipimeää, ei yhtään liian aikaisin. Mielestäni sen sijaan vuodenvaihteen jälkeen valot voisi parin kuukauden sisällä ottaa pois, ettei kevään koittaessa olis enää täysvalaistus. Kauniita kortteja, korttiaskartelu onkin mukavaa puuhaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtaosan valoista otan pois aika pian joulun jälkeen. Riippuu tietenkin säistä ja luonnonvalon määrästä. Juuri nyt valoista nauttii todella paljon. Tykkään jopa kävellä kylällä katselemassa, millaisia valoviritelmiä muut ihmiset ovat pihoilleen ja ikkunoilleen laittaneet.

   Poista
 15. Ihanan väriset hempeät pelakuutkin sinulla onkin siellä ilahduttamassa!
  Ulkoistusvalot, hih. Kyllä niitä tarvitaankin. En enää edes miellä niitä jouluhommaksi, nykyään kun vietetään venetsialaisiakin... minulla on kastelukannu-valosarja kesäisissä väreissä kuistilla nyt ympäri vuoden, ja muutamassa huoneessa valosarjoista tehty tunnelmavalaisin, ja yksi valosarja makkarin vaatekaapin ylläreunassa. Ei niitä kesäisin tule käytettyä, mutta talvisaikaan on kiva, että huoneissa on hämyvalaistus, ettei ole ihan pilkkopimeää. Jouluisia ne eivät ainakaan minusta ole.
  Valosarjoja on ankea viritellä ulos pimeällä, niinpä ne on viisasta laittaa paikalleen hyvissä ajoin! Juuri ihailin kivaa valosarjaa erään turkulaisen taloyhtiön pihassa: sellainen kymmenen metrin rivi isoja "vanhanajan hehkulamppuja" pitkin pensaiden korkeimpia oksia. Lamput valaisevat pihatien reunaa kulkijan pään yläpuolella oksistossa: hurjan viehättävää! Eikä sekään yhtään jouluista, juhlallista ja kaunista kylläkin. Ja paljon kivemman näköistä kuin tavalliset jalalliset pihavalaisimet. Olen itsekin ajatellut hankkia tuon tyylisen valosarjan jo vuosien ajan, jospa viimein saisi aikaan! Ja löytyisi noin kiva paikkakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Led-tekniikka on mullistanut valaistusta ja tuonut uusia ulottuvuuksia myös valoilla somistamiseen.
   Arvaa vaan, kuinka minua kiukuttaa, kun olisin halunnut pergolaan pistokkeet erilaisia valosarjoja varten. Olisin halunnut juuri sellaisen vanhaa hehkulamppua muistuttavan valosarjan kiertämään pergolaa myös kesäiltaisin. Niiden pistokkeiden saaminen oli taas niiiiin vaikeaa, etten jaksanut niistä tapella. Ukkokulta on ihan mahdoton sähkön säästäjä ja osittain myös laiska virittelemään mitään ylimääräistä. Onneksi sentään jatkojohdoilla ja ajastimilla saan viriteltyä jouluksi valoja.
   Ihmiset unohtavat, että valot ovat myös turvallisuusseikka. Kyllä sitä pihapiirissä kuljetaan pimeälläkin ja kiva olisi saada valoa muustakin kuin taskulampusta ja otsavalosta.
   Toivottavasti löydät toivomasi valot!

   Poista
 16. Niin kauniita kuvia♥ Minusta on oikein hyvä että ihmiset laittelevat noita valoja pihoilleen..on niin kaunista ajella vähän hämärässäkin kun valopilkkuja on jo siellä täällä:) Itse tehdyt joulukortit on ihania! Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajelemisen lisäksi on myös hauska tehdä iltalenkkejä ja samalla katsella, miten taidokkaasti ihmiset ovat kotiensa pihamaille valoilla luoneet tunnelmaa.
   Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 17. MINÄKIN OLEN JO LAITTANUT PIHALLE VALOJA, ON TODLLA NIIN PIMEITÄ PÄIVIÄ
  kAUNIITA KORTTEJA OLET TEHNYT JA KUKAT OVAT KAUIITA :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma! Mukava huomata, että ainakin täällä puutarhablogeissa kaikki nauttivat valoista.

   Poista
 18. Olet tehnyt niin kauniita joulunpunaisia kortteja, on varmasti mukava saada itse tehty joulukortti. Meillekin niitä tulee joka vuosi aina jokunen, ne ovat niin ihania :)
  Vielä en ole kausivaloja laittanut, mutta yhdet on viime vuodelta pihalla valmiina, senkun vaan tökkää pistokkeen seinään :D Helppoa :)
  Minäkään en pysty kuin viikonloppuna ulkoilemaan päivänvalossa, ja kyllähän se harmittaa jos ulos ei pääse. Joskus nuorempana vedin lenkkejä oli sää mikä tahansa mutta nyt ei enää kehtaa.
  Ihania kaamos-ajan valopilkkuja nuo pelakuusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa sitä vuosien myötä myös mukavuudenhalu kasvaa. Vesi- ja räntäsateessa ulkoilusta ei niin paljon nauti ja lisäksi kotiin palattua saa ripustella märkiä vaatteita kuivumaan.
   Pelaguut ovat innostuneet kukkimaan oikein kunnolla. Lattialla on jatkuvasti pudonneita terälehtiä, vaan ei niiden poimiminen nyt niin työlästä ole.

   Poista
 19. Ihanan värisiä pelakuita sinulla siellä. Ja kauniita kortteja olet tehnyt, minäkin teen itse niitä joka vuosi perinteisesti. Ulos minäkin kaipaan, mutta onneksi voi sisällä valmistella hiljalleen joulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulukorttien askartelusta on tullut melkeinpä piparien paistamiseen verrattava perinne. Kivaa hommaa ja kuinka kivaa onkaan vastaanottaa toisten tekemiä kortteja.

   Poista
 20. Hempeen värinen pelakuu! Ja tosi kauniita joulukortteja oot tehny. Ulukovaloja ollaan meillekkin viritelty ja kun tiällä mehänkeskellä asutaan on mukava tulla pimmiillä kottiin kun valoja pallaa. Kynnilöitä poltan pihalla paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. On tosi mukavaa tulla kotiin, kun valot tuikkivat kutsuvasti. Eikä tarvitse ihan sokkona pimeässä kompastella.

   Poista
 21. Ei ole vielä valoja, eikä korttejakaan. En koskaan väsää itse kortteja, mutta ihailen muiden askartelujen tulosta. Kauniita ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniita ne kauppojenkin kortit ovat. Toisinaan ostan muutaman kappaleen varalle, mutta valtaosa lähettämistäni korteista on itse tehtyjä. Ei enää oikein edes uskalla kaupan korttia lähettää, kun vastaanottaja sitten valittaa, etten hänelle itse tehtyä lähettänyt.

   Poista
 22. Juu, ilman muuta kaamosvaloja voi jo ripustaa! Täälläkin on korttitehtailu alkanut, paljon myöhemmin kuin aikaisempina vuosina. Se on aina kuitenkin tosi kivaa puuhaa : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinkin sinun mallikappaleesi fb:ssa. Ne ovat niin tyylikkäitä ja kauniita, että omani näyttävät sinun korttiesi rinnalla ihan lasten tekemiltä. Askarteleminen on mukavaa ja kivaa on myös niiden tekemisen perinne.

   Poista
 23. mukavan kotoinen postaus Between:)) mikäpä sen mukavampaa kuin olla lämpimässä ja puuhastella kaikkea pientä kivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, ihanaa, kun on lämmintä, kuivaa ja katto pään päällä. Ihan on asiat mukavasti.

   Poista
 24. Minulla taitaa taas kerran jäädä joulukortit viime tinkaan :D Miten sitä oppisi tekemään ne ajoissa. Valot pitää marraskuun pimeydessä pään kunnossa, sanoi kuka mitä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et taida olla ainoa. Ystäväni hakee viimeisiä joululahjoja yleensä vielä jouluaattona. Ja joulukortit hän on unohtanut monena vuotena ihan kokonaan.

   Poista
 25. Kauniit kortit ja kauniit valot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sesse! Josko lähipäivinä ehtisi virittämään vähän lisääkin noita valoja.

   Poista
 26. Ui miten ihastuttavia kortteja! Minäkin eilen juuri kirjoittelin joulukortteja havaitakseni että niitä pitää ostaa paljon lisää...
  Ihan vaan kaupan kortteja käytin. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta sillä ei ole väliä, ovatko kortit itse tehtyjä vai kaupan kortteja. Korttien vastaanottaminen on niin iloinen asia, että se kannustaa niitä itse lähettämään.

   Poista
 27. Juu, valot on jouluvaloja, jos niissä on vilkkuva pukki tai poro ;) Tunnelmavaloja nyt voi jo laittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvä määritelmä. Minulla ei ole ainuttakaan vilkkuvaa valoa. Ei pukkia tai poroa. Kenties ei mitään vilkkuvaa koskaan tulekaan.

   Poista
 28. Kauniita kortteja olet askarrellut, käsin tehtyjä arvostaa ihan eri tavalla kuin kaupasta ostettuja.
  Minullakin oli läheltä etten lauantaina lähtenyt ollenkaan kävelylle siihen tihkusateeseen, mutta hyvä että tuli lähdettyä :).

  Kiitos vielä kerran niistä lehdistä. Kävin Watin avustuksella kaikki lehdet läpi, ja löytyi monta mallia jotka haluaisin jo aloittaa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korttien askarteleminen on mukavaa puuhaa ja vielä mukavampaa on korttien vastaanottaminen. Siksi iloitsen kaikista korteista. Olivat sitten askarreltuja tai kaupasta ostettuja.

   Watilla olikin sitten tiukka hetki, kun piti niin paljon kuvia katsella. Mahtoiko kenties käydä jonkun lehden päälle makaamaankin? Juusolla on ainakin tapana käydä makaamaan juuri sen kuvan tai uutisen päälle, jota parhaillaan olen katsomassa.

   Poista
  2. Watti oli tosi kiinnostunut varsinkin niistä naruista, joilla lehdet oli sidottu, oli koko ajan niiden kimpussa.. Enimmäkseen se toimi valvovana silmänä prosessissa. Juuson tapaan, Wattikin tykkää tulla aina makaamaan juuri sen ristipistomallin päälle, josta yritän saada selvää.

   Poista
 29. Vastaukset
  1. Pelaguun kukkia katselemalla voi melkein siirtyä kesään...

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!