sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Sekalainen seurakunta - tulppaaneja

Tulipa Darwin Pink Impression (2019)

Neljä-viisi vuotta sitten innostuin aivan valtavasti tulppaaneista. Istutin mittavan määrän erilaisia ja toinen toistaan erikoisempia tulppaaneja pitkin puutarhaa. Ne jopa nousivat seuraavana keväänä kiitettävästi ja kukkivat pitkään. Innostui jatkui vielä seuraavankin syksyn, mutta sittemmin se on vähän laantunut. Osasyynä lienee se, ettei ne tulppaanierikoisuudet suinkaan vuosien myötä lisäänny. Päinvastoin, hyvä jos vuoden parin päästä näkee enää vilauksenkin istuttamistaan kaunottarista.

Tulipa Peach Blossom (2017)

Viime syksynä istutin tulppaaneja varsin maltillisen määrän. Tarkoitus oli panostaa Darwin-tulppaaneihin, minkä teinkin. Enemmänkin olisi voinut istuttaa, mutta joko olin myöhässä tilausteni kanssa tai sitten Darwineja on vähemmän tarjolla.


Tulipa Darwin hybr. Red (2019)

Lumeton ja leuto talvi näyttää suosineen sipulikasveja. Puutarhassani on nyt noussut useita tulppaaneja, jotka olen istuttanut 2017 tai 2018. Ällistyttävän monta jopa ottaen huomioon, miten surkean pieni osa esimerkiksi kymmenestä istutetusta yleensä seuraavana vuonna vielä kukkii.

Tulipa Apricot Parrot (2017)

Kuten värivalikoimasta huomaatte, minulla ei sävyjen yhteensovittaminen toimi ollenkaan. Syksyn sipuliluetteloita selatessani ihastun kauniisiin kuviin ja klikkaan somalta näyttäviä sipuleita ostoskoriin. Loppusummaa katsoessani saatan sitten karsia pussukoita pois, kunnes summa on siedettävä kukkaroani ajatellen.

Takana Tulipa Prinsess Irene, edessä tulipa Leen van der Mark (2019)
  
Aina ei sipulipussukoiden kuva myöskään takaa lopputulosta. Oheisen kuvan etualan Leen van der Mark mainitaan esittelyssä punavalkoiseksi eli terälehtien yläosan pitäisi olla valkoinen. Ihan selkeästi se on keltainen.

Näiden viereen istutin valkoista Honeymoonia ja niinikään valkoista Mondialia. Niiden sipulit keräsin peurojen jäljiltä pitkin nurmikkoa. Laitoin sipulit takaisin  maahan, mutta eivät tietenkään enää ehtineet uudelleen juurtua.

Tulipa Sylvestris (2019)

Metsätulppaanit ovat tänä keväänä ihastuttaneet. Istutin niitä kahden eri syyshortensian ja yhden kriikunan tyvelle. Syyshortensiat ovat niin paljon tulppaaneja hitaampia ja eri ajassa loistavia, että kumpikin saa tilaisuuden olla huomion kohteena omana aikanaan.

Tulipa Exotic Emperor (2019)

Exotic Emperor tuli ja voitti minut niinä muutaman vuoden takaisina tulppaani-innostuksen hetkinä. Sen vihreäkellertävällä kehystetty kermanvalkoinen kukka on kuin unelmien tyllimekko helmat ylöspäin. Näitä minulla on useammassa paikassa, nyt ja varmasti jatkossakin.

Tulipa Sun Lover (2017)
  
Sun Lover taasen on suorastaan pröystäilevä valtavine kukkineen. Luulisi, että moisen kakkulautasen alla varsi taipuisi, vaan ei. Hyvin pysyy pystyssä. Aamulla nupussa ja auringonpaisteessa täysin avoinna. Tässä tulppaanissa minua kiehtoo terälehtien jännä väritys. Kuin taiteilijan sivellin olisi hennosti sieltä täältä koskettanut terälehtiä. En vain lakkaa ihmettelemästä luontoäidin leikkisyyttä. Vai olisiko asialla sittenkin ollut joku hollantilainen tulppaanijalostaja?


Tulipa Angelique (2019)

Joskus ikuisuus sitten olen edellisen kerran istuttanut Angelique-tulppaaneja. Mikä lie sai minut syksyllä niihin uudelleen palaamaan. Onhan nuo nättejä, mutta eivät saa sydäntäni sykähtämään vatsanpohjaan ja sieltä takaisin.


Tulipa Zurel (2014)

Tämä Zurel ansaitsee jo syyssipulien sinnikkyyden kestokiitoksen. Vuosi toisensa jälkeen se nousee kertomaan, että täällä ollaan. Tänä keväänä peräti kahden kukan voimin. Tämän postauksen kirjoittamisen jälkeen löytyi vielä kolmaskin Zurel samasta penkistä, noin puolen metrin päässä kuvan kaksikosta. Tulppu on kokenus Prinsessa Ruususen heräämisen, sillä muutaman vuoden aikana näitä on näkynyt tasan yksi. En valita, mukavampi näin.

Tulipa Show Case (2019)
  
Show Case on aika söötti. Se muistuttaa jotain aiemminkin istuttamaani tulpaania, mutta ulompien terälehtien vihreä raita on huomaamattomampi. Kauneimmillaan nämä kerrotut tulppaanit ovat hetki ennen täydellistä avautumista. Kokonaan avonaisina ne näyttävät jo viittä vaille lässähtäneiltä.

Bermudankolmion tulppaanisotku (taustalla peuraverkkoja)

Pikkupuutarhan Bermudankolmion kaivoin loppukesästä totaalisesti auki. Samalla nousivat pois syysleimut, jaloangervot ja kuunliljat. Jaoin vuosia samalla paikalla asuneet kasvit ja istutin ne uudelleen. 

Mullan mylläyksen ohessa maasta nousi myös sekalainen joukkio kaikenlaisia sipuleita, isoja ja pieniä. Osasta olin varma, osasta en. Lajittelin sipuleita etenkin koon mukaan ja istutin ne sitten omille paikoilleen. Lisäksi istutin myöhemmin syksyllä tulppaaneja: vaaleanpunaista Darwin hybrid Mystic van Eikiä, lilaa Triumph Purple Princeä ja hyvin tummaa Singe Late Queen of Nightiä.

Odotettua enemmän vanhoja sipuleita nousi kevään tullen kukkimaan. Ilman peuravierailuja tulppaaneita olisi tämä alue tulvillaan.

Lopputulos on aika sotkuinen. Korkeammat olisi pitänyt laittaa taaemmas ja kukinta-aikakin heittelee melkoisesti.  Osa jättää jo hyvästejä toisten vasta aloittaessa.

Tulipa Single Late Queen of Night (2019)

Tulipa Elegant Lady

Sitten vielä pari kuvaa tulppaanibingosta. Sipulipussin kuvassa tämä lady on lähes valkoinen vaaleanpunaisine kärkineen. Penkissä tämä on selkeästi tätä kuvaakin keltaisempi hennosti vaaleanpunaisella sävytettynä. 

Ei ainakaan Tulipa viridiflora Greenland

Tämän tulppaanin pitäisi olla valkovihreä Greenland. Sipulipussin kuvan ja omien istutustietojeni mukaan. Tässä penkissä ei ole aiemmin ollut laisinkaan tulppaaneja, joten ihan ovat viime syksyn istutuksen tuotoksia. Luonnossa kukka on syvemmän, lähes viininpunainen. Kirkkaassa auringonpaisteessa en saanut kuvaan värin tummuutta, vaan se näyttää punaisemmalta. Ihan kiva, ei siinä mitään. Näin suurta eroa pussin kuvan ja sisällön suhteen minulla ei ole koskaan ollut. 

 
Trimmasin yhtenä päivänä tontin ja kunnan rajalta valtoimenaan kasvavan heinikon ja meille pyrkivät vadelmakasvustot. Yllättäen löysin karanneen tulppaanin vadelmien ja nokkosten joukosta. Perjantaina kunnan miehet tulivat suorittamaan kesän ensimmäisen puistoalueen nurmikonleikkuun. Vaikka tulppaani on monta metriä kunnan puolella, ruohonleikkaaja oli nätisti kiertänyt sen, kuten tein minäkin. Jätin myös muhkeat nokkoskasvustot tontin rajalle. Ehkä saan sieltä vielä lettutarpeet.Tulppaanien kukinta on kestänyt mukavan pitkään, vaikka viime päivien auringonpaiste onkin laittanut niihin vauhtia. Laukat jo aukovat pullistuneita nuppujaan, mutta annetaan vielä hetkeksi näyttämö tulppaaneille.


38 kommenttia:

 1. Tulee väkisin monenlaisia istutuksia, kun ei aina tiedä, kuinka paljon edellisistä tulppaaneista jaksaa kukkia uudestaan. Junioirini (ei kiinnostunut kukista) ihaili juuri sellaista runsasta ja värikästä kohtaa tulppaanisekoitusta meidän pihalla. Se ei varmaan taas ole hillittyjen värien ystävän mieleen.

  Exotic Emperor on sellainen tulppaani, jota voisi syksyllä istuttaa enemmänkin, nyt minulla niitä kukkii kolmessa eri paikassa. Sun Lover on minustakin hieno, kun niitä on lopulta monenlaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan tulppaaneissa siedän kaikenlaista kirjavuutta ja leiskuvaa värikkyyttä. Sopii niille hyvin. Kiva, että juniorillesikin löytyi ihasteltavaa puutarhassa.
   Exotic Emperor on niin värinsä kuin olemuksensa puolesta tyylikäs ja kaunis. Yllättävän kestäväkin. Siitä on tullut yksi kestosuosikeista.

   Poista
 2. Oi miten upeita kuvia ja ihania kaikki tulppaanit:) Silmille tämä kukkaterapia ihanine väreineen tekee niin hyvää:) Aurinkoista toukokuun viimeistä päivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naulan kantaan, kukkaväriterapia tekee hyvää niin silmille kuin sielulle.
   Ihanan sään saimme toukokuun viimeiselle päivälle. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 3. Täällä sama, ei mitään yhtenäistä värilinjaa tulppaanien kanssa. Ei ole tarvekaan sillä keväällä pitää olla värejä ja tulppaanien aika on näin kuumalla taas nopeasti ohi. Minä huomasin että tänä vuonna osa tulppaaneista kukkii hiukan omituisen värisenä, voikohan lämpötila tai talven lämpötila vaikuttaa siihen? Mutta iloitsen kaikista, nyt nousee sellaisiakin joita ei ole näkynyt pariin vuoteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totesin jo Vaalean vihreälle tuossa ensimmäisessä kommentissa, että tulppaaneille värien leiskuva kirjo on sallittua. Niiden lyhyt kukinta tuo tässä vaiheessa kesää iloa ja kauneutta.
   Olisiko talvella ollut tosiaan vaikutusta, sillä minäkin olen monen tulppaanin kohdalla ollut ihmeissäni. En kuitenkaan kielteisessä mielessä.

   Poista
 4. Minusta tuo "sotku" näyttää oikein hyvältä! :)

  "Sunlover" on tosi hieno! Minullakin on yksi multikerrattu kermakakkutulppaani penkissä, en muista sellaista tilanneeni enkä tiedä missä mielenhäiriössä olen moiseen päätynyt. Ihmettelin samaa, että miten ihmeessä se voi tönöttää pystyssä niin painavan kukan kanssa, kun paljon hennommatkin tulppaanit helposti taipuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäään minäkin iloisesta tulppaanisotkusta. Sun Lover on jotenkin niin pramea, ettei sitä voi olla ihailematta. Miten hienosti luonto onkaan sen kanssa sivellintä käyttänyt.

   Poista
 5. Kauniita tulppaani kuvia!
  ..ja ilman näitä kukka kuvia,,elämäni ois harmaampi/kivuliaampi..:)
  Toukokuun arvonnan jälkeen laitan blogini säppiin..palaan kun fyysinen ja henkinen terveyteni sen sallii...
  Kiitos,kauniista kommenteistasi!Between!
  ja blogi-ystävyydestäsi!
  Ja kiitos kun olen saanut ihailla kauniita kukkia,toinen toistaan kauniimpia sukkia:))
  Oikein HYvää kesää,ja terveyttä Sinulle!Between!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Liisa, lämmin kiitos sinulle kauniista sanoistasi. Toivottavasti saat voimasi takaisin ja palaat jälleen tänne meidän keskuuteemme.
   Toivotan sinulle paljon valoa ja lämpöä!

   Poista
 6. Mahtava kokoelma erilaisia tulppaaneja! Oli väri mikä tahansa, aina ne kuitenkin jaksavat ilahduttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Tulppaaneille sallittakoon värien kirkkaus ja loisto. Jokaisesta iloitsen yhtä paljon.

   Poista
 7. Ihanaa tulppaaniloistoa! Tuo Exotic Emperor on tosi kaunis. Minulle sattui myös pussin kuvan ja todellisuuden ristiriita eli sain tosi tosi hailean violettia tulppaania kun luulin sävyn olevan syvempi, eivät siis näytä yhtään kivoilta. Muutama muukin laji meni vähän oletuksesta sivuun.
  Osa tulpaaneista on jäänyt nousematta, syystä ei ole tietoa. Nyt huomaan myös, että jotain alueita pitää uusia, sillä nuo mainitsemasi kerrotut tulppaanit ovat nyt taantuneet pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Exotic Emperor on monen suosikki, enkä yhtään ihmettele. Se on myös todella kestävä ja kiitollinen tulppaani.
   Onpa helpottavaa kuulla, että muillekin sattuu sipulibingoyllätyksiä. Aika hyvin kuvat ja nimet ovat pitäneet paikkansa, joten siinä mielessä ei ole valitettavaa. Ehkä mennyt talvi tuotti paikoin haasteita myös sipuleille. Odotin suurempia menetyksiä, kuin sitten tulikaan.
   Joiltakin alueilta minulta on melkein kaikki erikoisemmat tulppaanit kadonneet.

   Poista
 8. Kauniita tulppaaneja <3 minun suosikkejani <3 Aurinkoista sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Tulppaanit ovat ihania kevään kuningattaria. Ansaitsevat sinun ja minun ihastelut.
   Aurinkoista sunnuntaita sinullekin!

   Poista
 9. Samaa minäkin ihmettelin Elegant Ladyn väristä. Juju olikin sen vaalenevissa kukissa, jotka muuttuvat yhä vaaleammiksi ja ovat valkoisia juuri ennen lakastumistaan. Mulla on ollut niitä viitisen vuotta ja edelleen maasta nousee muutama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, siis Elegant Lady kuuluu niihin väriä vaihtaviin. Minulla oli muutama vuosi sitten Texas Flag (muistaakseni) -niminen tulppaani, joka myös vaihtoi ikääntyessään väriä. Tykkäsin siitä kovasti. Nytpä täytyy seurata Ladya intensiivisemmin. Kiitos tiedosta!

   Poista
 10. Ompa Ihania, voi huokaus🌷🌷🌷

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Nyt on monessa blogissa niin ihania tulppaanikuvia, että niitä ihastellessa voin minäkin huokailla.

   Poista
 11. Onpa Sinulla siellä oikea tulppaanimeri. Ihanilta näyttävät kaikki. Keräätkö niitä välillä maljakkoon sisätiloihin vai annatko kukkien kuihtua puutathassa? Katkaisetko varret kukinnan jälkeen? Olen nimittäin ihan uuno tässä asiassa. En ole koskaan istuttanut tulppaanin sipuleita omaan puutarhaan. Nyt pitäisi ryhditäytyä asiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että näyttää tulppaanimereltä. Istutin edellisvuosia vähemmän tulppaaneja syksyllä, mutta moni aiemmin istutettu ilahduttaa nyt yllättäen.
   Eipä tule leikattua tulppaaneja maljakkoon. Ihastelen niitä mieluummin puutarhassa. Varret katkaisen vasta lehtien kellastuttua. Yleensä ne vaipuvat muiden kasvien joukkoon, eikä kovasti häiritse.
   Tulppaanit eivät ole ollenkaan vaikeita. Suosittelen kokeilemaan.
   Mukavaa sunnuntai-iltapäivää sinulle!

   Poista
 12. Ihania nämä tulppaanipostaukset nyt tääklä blogistaniassa💚 Näihin pitää ehdottomasti palata sitten kun on aika tehdä tilauksia. Tuo 'Zurel' voisi sopia meidän kellarin rinteeseen👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisten blogeista löytää kivoja tulppaanivinkkejä. Tosin erilaisia tulppuja on valtavasti ja joka vuosi tulee vielä uusia, joten ihan karkkikaupassa niitä ostaessa kokee olevansa.
   Zurelin olen istuttanut 2014. Samankaltaisia eri nimellä on löytyy myös. Hyvin sopisivat sinun tulppaanirinteeseesi.

   Poista
 13. Ihastuttavia tulppaaneja ♥♥, oikeaa silmänruokaa! Tykkään kovin tulppaaaneista, mutta en ole niitä enää maahann istuttanut, kun eivät tahdo onnistua. Muutama vanha tulppaani näyttää vielä ponnistavan maasta. Syksyllä istutin astiaan tulppaneita ja nämä nyt kukkivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoisuudet eivät lisäänny ja seuraavina vuosina nousevat entistä huonommin. Siksi minäkin olen päättänyt vuosittain panostaa enemmän Darwin-tulppaaneihin, joista iloa riittää pidemmäksi aikaa.
   Astiaistutus on hyvä keino päästä nauttimaan tulppaaneista.

   Poista
 14. Onpa upeat ja värikkäät tulpaanit. Hyvää kesäkuun alkua.🌷

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Nyt voi tulppaaneja ihastella oman puutarhan lisäksi monien blogeissa.
   Vain muutama tunti ja olemme kesäkuussa. Oikein hyvää kesäkuuta sinullekin!

   Poista
 15. Läkähdyttävän kaunis ja runsas tulppaanikavalkadi!
  Ihanaa :-)

  VastaaPoista
 16. Ihanat tulppaanit, huikea määrä erilaisia!

  Minulla on ensimmäistä kertaa tulppaanikevät ja riemua riittää ihan jokaisesta. Jopa niistä ylläriväreistä, lohenpunaisten seassa tököttää muutama pastoraalisen liila yksilö ja semmoisia en kyllä ole ostanut mistään.

  Mitä muuten teet tulppaaneillesi niiden kukinnan jälkeen? Joissakin on hurjan runsas lehvästö, eikä se lakastuessaan mikään silmän ilo ole. Lisäksi kestää tovin, että perennat nousevat peittämään tulppaanien jämät, miten siitä ärsyttävästä vaiheesta pääsee yli?

  Kukkeaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän olisi kevät ilman tulppaaneja, kun niitä on tottunut odottamaan ja ihailemaan?
   Kieltämättä ne yllätysvärit aiheuttavat hiukan ihmetystä. Tänä vuonna näyttää kummallisia yhdistelmiä olevan enemmänkin, kun monet mullassa hiljaiseloa viettäneet tulput ovat päättäneet nousta kukkimaan. Kyllä maailmaan värejä mahtuu. Enpä rupea kauneutta ylöskään kaivamaan. Tulppujen kukinta alkaa jo olla loppusuoralla.
   Monessa paikassa tulppaanien lehdet vaipuvat kasvavien perennojen joukkoon, josta ne eivät heti silmiin paista. Kellastuvia lehtiä kannattaa miettiä jo syksyllä sipuleita istuttaessa. Siedätän itseäni, jotta antaisin lehtien rauhassa kellastua. Sitenhän ne keräävät voimaa sipuliin. Aina ja joka paikassa se ei onnistu, ainakaan kovin pitkään. Silloin leikkaan lehdet pois. Eli ärsyyntymisen sietämistä ja toisaalta lupa tehdä juuri niin, kuin itse tykkää.
   Samoin sinulle loistavia kukkia!

   Poista
 17. Olen vasta viime vuosina tajunnu, että tulppaaneita voi olla noin erilaisia. Ennen oli vaan tulppaaneita. Ja nekin kukkivat niin lyhyen ajan.
  Muutaman erikoisuuden olen pari vuotta sitten tökännyt omaankin pihaan. viime vuonna niitä kukki enemmänkin, nyt vain muutama. Upeita ilmestyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet päässyt löytämisen riemusta osalliseksi. Tulppaaneja on valtavasti erilaisia, myös kokonsa puolesta. Erikoisuuksissa on usein se huono puoli, että niiden kukinta hiipuu nopeasti. Itse yritän panostaa Darwin-tulppaaneihin, jotka ovat kestävämpiä ja pitkäikäisempiä.

   Poista
 18. Vastaukset
  1. Kiitos Suvi! Kyllä tämä keväinen kukinta palkitsee monin verroin syksyisen istuttamisen.

   Poista
 19. Kauniita nämä ovat kaikki. Minulla on yksi tupas mökillä ostin sen viimesyksynä. Kotona on muutamia siellä täällä kuitenkaan en ole yhtään itse istuttanut, mistähän ovat tulleet? . Käy kurkkaamassa vielä edellistä postausta laitoin lisäkommentin 😁

  VastaaPoista
 20. Ihania!
  Tulppaanit ovat kaikki kauniita, ja parhautta kun ovat myös kaikki värit sekaisin sulassa sovussa:)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!