maanantai 16. huhtikuuta 2018

Kaksi päivää ihan pihalla

Sinivuokko - Anemone hepatica

Viikonloppu on ollut juuri sitä, mitä koko talven on kaivattu. Lauantaina aurinkoa ja lämpöä, sunnuntaina vähemmän aurinkoa ja lämpöä, vaan hyvin on pihalla tarkentunut. Ajoittain jopa t-paitasillaan.

Suikeroesikko - Primula 'Wanda'

Kumpanakin päivänä olen unohtanut kaikki sisähommat. Onneksi Ukkokulta on huolehtinut muonituspuolesta, sillä muuten sekin olisi jäänyt iltamyöhäiseen. Vaikea oli keskeyttää työt siksikään ajaksi, että ruokakellon kilkattaessa malttoi käydä syömässä.

Talventähti - Eranthis hyemalis

Lumi on sulanut hämmästyttävää vauhtia. Talon pohjoispuolella on vielä muutamia varsin tiukkoja jääpaakkuja, samoin naapurin vastaisessa päädyssä. Sinne aurinko paistaa vähemmän aikaa ja lisäksi sinne on lunta kolattu käytäviltä. 

Olopihalta kolataan lunta myös alapihalle johtaville rappusille. Muutama päivä sitten uumoilin, että tiivistä ja paakkuuntunutta lunta on rappusilla vielä vappunakin. Ei ole. Tänään portaita pääsi jo kulkemaan ja huomenna varmaan loputkin lumet ovat niiltä sulaneet.

Tulppaani, saattaa olla Tulipa Esprit

Alapihalla olen haravoinut ja kerännyt talven aikana tuulen pudottamia oksia ja muuta sälää. Pilvin pimein löytyi myös ilotulitusrakettien roskaa. Kukkapenkkeihin en koskenut, enkä haravaa ihan joka paikassa edes heiluttanut. Sen verran paikoitellen on vielä märkää.

Pikkusydän - Dicentra

Kannoin työvälineita ja tarvikkeita kellarista alapihan puuvajaan ja vähän jo aloitin kasvarinkin laittamista. Kennokasvarissa ei tule pidettyä teekutsuja, joten sen sisustamiseen ei kannata verhoin ja koristein panostaa. Kasvari olkoon tomaattien ja kurkkujen valtakunta.

Mukulaleinikki - Ficaria verna

Yläpihalla haravoin hiekkakäytävät ja -alueet. Paikoin reunamilla oli hiukan jäätä ja siihen jämähtänyttä roskaa, joten toinen haravointikeikka on vielä edessä. Toki useampikin, sillä pitkin kesää pitää käytäviä haravoida ja siistiä.

Kevätkaihonkukka - Omphalodes verna

Kukkapenkeistä ja istutusalueilta keräsin isompia roskia ja leikkelin joitakin kuivia törröttäjiä pois. En ole enää vuosiin juurikaan istutusalueita haravoinut, vaan ripottelen multaa mädäntyvien puunlehtien ja ruskeiksi muuttuneiden korsien piilottamiseksi. Syksyllä tilasin suursäkillisen puutarhamultaa, josta hain ämpäreillä ripoteltavaa. Säkin keskustassa multa oli jäässä, mutta päältä ja reunoilta sai hyvin kauhottua tarvitsemansa mullan.  

Kevätkirjotähti - Chionodoxa luciliae

Tekemistä riittää yllin kyllin. Yksi asia johtaa aina toiseen. Monen monta kertaa varmaan ravasin ylimääräisiä askelia, kun työvälineet ovat vielä valtaosin kellarissa. Loppukesästä logistiikka alkaa olla jo hyvin hallussa, mutta näin keväällä se tuottaa mukavasti hyötyliikuntaa.

Jalopähkämö - Stachys macrantha

Tyhjensin myös kaikki linnunruoka-automaatit, putsasin ne ja laitoin kesäsäilöön. Tintit eivät enää ole parveilleet automaateilla, mutta kas, heti ilmestyi pari sinitiaista ihmettelemään, miksi ravintola on suljettu. Syötävää riittää jo luonnossa, sillä monenmoista ötökkää tapasin pihaa rapsutellessa. Perhosia olen nähnyt jo useana päivänä. Ensin keltaisia, sittemmin myös tummia perhosia. Lähelle eivät ole lentäneet, jotta lajitunnistus olisi onnistunut.

Lemmikki - Myosotis sylvatic

Linnun konsertoivat sellaisella ilolla ja voimalla, ettei voi olla sitä ihastelematta. Mustarastaat jahtaavat toisiaan ja taivaalla kulkee kurkiauroja, joutsenia ja hanhia kovaan ääneen kukin menostaan ilmoittaen. Myös punarinnat ovat ilmestyneet pihapiiriin seurustelemaan. Ne vasta sympaattisia lintuja ovatkin selittäessään pelkäämättä aivan vieressä omia juttujaan.

Lumikello - Galanthus nivalis

Paikoin maa on vielä jäistä ja koppuraista. Sen verran mullan pinta aurinkoisimmissa paikoissa on sulanut, että roudan ja kenties lintujenkin ylös kaivamia pikkusipuleita on voinut jo painaa varovasti takaisin multaan.

Valkosipuli - Allium sativum

Tieremppamiehet kauhoivat kolme päivää kentälle läjittämiään maa-aineksia pois vietäväksi. Sen jälkeen heitä ei ole näkynyt. Meidän tien remppa piti alkaa huhtikuun alusta. Luin kuitenkin paikallislehdestä, että sama urakoitsija tekee runsaan kolmen viikon ajan toista tietyötä kunnan keskustassa. Ei haittaa, onpahan sen verran hiljaiista, että pääsee nauttimaan kevätlintujen äänistä. Ei niitä kaivureiden hurinassa erottaisi.

Iris 'Kathrine Hodkin'

Kotitie pölyää aivan järkyttävän paljon. Siitä harjattiin viikolla hiekoitushiekat pois, mutta kulunut ja huokoinen asfaltti on kerännyt paljon pölisevää ainesta, jota talvirenkaat vielä irrottavat entisestään. Sunnuntai-illalle luvattiin vesisadetta, joka olisi tervetullutta niin pölyn kuin muutenkin luonnon kannalta. Sade sulattaa routaa ja tekee hyvää esiin työntyville kasveille. Muutama tippa hetki sitten tuli ja ehkä pian lisääkin, sillä taivas on vetäytynyt tummiin pilviin.

Viherherukka - Ribes nigrum

Tällaisen viikonlopun jälkeen voin käsi sydämellä sanoa olevani väsynyt, mutta ylen onnellinen. Tämä on ollut juuri sitä, mitä keväältä niin paljon odotan. Hommia pihassa riittää, mutta hymyssä suin menen niitä tekemään. Nautin valtavasti siitä, että saan olla ulkona ja touhuta omalla pihalla. Kun päivän työrupeama on loppuunsaatettu, on tämä nainen pölyinen, hikinen ja kurainenkin. Se kaikki puhdistuu suihkussa ja hienosta päivästä raukeana voin hyvillä mielin istahtaa sohvalle kissaani rapsuttamaan. Kunnes tulee uusi päivä ja voin jälleen palata pihamaalle. On tämä ihanaa aikaa!

 

41 kommenttia:

 1. Tämä on niin ihanaa aikaa ja kuten sanoit, sisähommiin ei millään malttaisi mennä. Vielä hiippailen pihalla sauvojen kanssa tarkassa valvonnassa, mutta ajatuksissa suhisee jo vaikka millaiset puuhat. Ihania kukkijoita pihallasi jo kaikenlaisia ja todella mukavaa, että perhosiakin näkyy edes hiukan. Kuivat tiet pölisevät niin paljon nyt, ehkä sade tekisi hyvää vaikka aurinkokylvyt ovat ihan parasta piippojen poksahtelun ohella! Meilläkin isäntä on siirtynyt keittiön puolelle puuhastelemaan, vietän nyt vielä toipilasaikaa toistaiseksi.

  Ihanaa viikkoa Sinulle ystäväni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa siltä, että olet hyvin toipumassa leikkauksesta. Muista ottaa rennosti, ettei tule takapakkia.
   Eilinen sade on tehnyt hyvää luonnolle. Lintujakin näyttää olevan entistä enemmän. Mikä konsertti olikaan aamulla pihalla. Nyt on ehdottomasti pysähdyttävä nauttimaan. Anna siis isännän tehdä keittiössä taikojaan ja vietä rauhassa toipilasaikaa.

   Poista
 2. Tekee sielulleni hyvää nähdä ja lukea tätä kevään tulon riemullista ylistystä.
  Täällä vielä lumikinos peittää alleen melkein kaiken mahdollisen, siis piipot täällä ovat vielä talvihorroksessa.
  Sade tekisi varmasti hyvää näille varjopaikkojen lumille ja sitä odotellessa.......
  Iloisia puutarhahetkiä sinne teille ja Juusolle rapsut! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti eilinen sade tuli sinne teillekin ja laittaa piippoihin vauhtia. Täällä sade on sulattanut varjoisten paikkojen lumia ja vienyt pölyä mennessään.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Sinivuokko yllätti minut. Yleensä meidän pihalla sinivuokot kukkivat paljon muita myöhemmin.

   Poista
 4. Sieltä ne alkavat nousta. Mukavaa alkanutta viikkoa. 😊

  VastaaPoista
 5. Kyllä, täydellistä aikaa. Kevät!

  VastaaPoista
 6. Sielläpä on paljon jo noussu kukkia penkissä. Meillä vielä vuotellaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pian tekin pääsette iloitsemaan piipoista ja silmuista ja koko keväästä. Usko pois.

   Poista
 7. Oi, mitä ihanuuksia sieltä maan alta paljastuukaan. Viikonloppu oli kerrassaan ihana, ensi kertaa tuntui keväältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, heti ovesta ulos astuessa tuoksuikin ihan erilaiselle. Keväälle!

   Poista
 8. Ihana kevätkaihonkukka sieltä pilkistää <3. Meillä ei noita kevätkirjotähtiä ole tullut esille yhtäkään. Minuunkin on iskenyt keväthuuma, kaikki sisähommat jää nyt sikseen kun ulkona on vaikka mitä mukavaa puuhaa :). Ellei puuhaa, niin ainakin haahuilua haaveissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haahuilukin on hyvää ja tarpeellista. Muuten ei mitenkään kaikkia ihanuuksia huomaisi, jos vain kulkisi työn touhussa.

   Poista
 9. Lauantai oli ihan täydellinen kevätpäivä! Käväisin mökillä ja olihan siellä jo ekat krookukset kukassa, lumikelloista vaan ei näkynyt vilaustakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinkahan monta vuotta pitää odottaa, että saisi muhkeat lumikellomättäät omaan puutarhaan? Yksi siellä, toinen täällä toki ilahduttavat nekin.

   Poista
 10. Tälläkin on ollut samanlaisia ilmoja ja eilen tuhutti vähän vettä niin nyt alkaa vihertää.
  Ihanasiit siellä sinulla kukat nousevat ja iin hyvät selvät kuvat sulla.
  Puutarha-iloa sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin kasvamassa jo vaikka mitä. Pienikin sade tuo sopivasti kosteutta ja innostaa kevätkukkijoita ponnistamaan mullasta.
   Puutarhailoa riittää. Sitä samaa toivotan sinulle!

   Poista
 11. Väsynyt mutta onnellinen, se kuvaa hyvin puutarhassa vietetyn viikonlopun jälkitilaa. kaikenlaista sai jo puuhata vaikka kottikärryt on jäässä kiinni ja multasäkki lumen alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä se alkaa, pienestä puuhailusta venyy vähitellen isompiin mittakaavoihin. Yllättävän nopeasti kevät on lähtenyt edistymään, kun ensin alkuun pääsi.
   Kunpa voisi heittää kaikki muut arjen haasteet jonnekin sivuun ja tepastella aamu toisensa perään omaan pihaan touhuamaan.

   Poista
 12. Elämäniloa pursuaa joka puolelta! Se on kevät nyt :)

  VastaaPoista
 13. Täydellinen kuvaus fiiliksistä ensimmäisen kevätviikonlopun jälkeen :) On ollut niin mahtavaa olla ulkona ja askarrella kaikenlaista puutarhassa. Sitä on kaivattu ja odotettu.
  Hienosti siellä jo vihertää penkeissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaista vihreää versoa tunkee itseään esille. Talven aikana monet ovat tyystin unohtuneet ja aikaa menee myös siinä, kun pohtii, mikäköhän tuokin tuossa on. Mukavaa puuhaa sekin.

   Poista
 14. Kuulostaa unelmapäivältä! Minäkin istuin ja nautin eilen puoli päivää etuterassilla. Oli todella kiva ilma ja aikaakin istuskella, kun täällä ei vielä voi paljoakaan tehdä puutarhan eteen. Sain jo kuitenkin ekaa penkkiä siivottua ja pari piippaa täälläkin jo näkyy. Kevät on saapunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä se lähtee, parista piipasta ja ensimmäisestä kukkapenkin putsauksesta. Kerrassaan ihanaa aikaa. Nautitaan!

   Poista
 15. EI mitään toivoa vielä tarttua noihin hommiin. Mutta kuukauden päästä - jihuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin mahdollisuus etelän ihmisten postauksia lukiessa harjoitella "lentoon lähtöä". Kun kevät saapuu teille saakka, olet valmis. Mukavia odotuksen hetkiä!

   Poista
 16. Ompas sielä jo paljon kaikenlaista <3 Vautsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, on. Ja parasta, että kaiken aikaa uutta ilmestyy.

   Poista
 17. Nyt näyttää keväiseltä! Heti kun pakkaset väistyivät, lumi alkoi todellakin sulaa äkkiä. :) Minäkin kuulin ensimmäisen punarinnan helkyttelyn viime viikolla. Punarinta on puutarhurin ystävä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöpakkaset pidättelivät kevään edistymistä. Nyt näyttää pysyvän yölläkin plussalla. Toivottavasti se luvattu kylmä aalto ei jää pitkäksi aikaa.

   Poista
 18. Viikonloppu oli kyllä ihanan lämmin ja aurinkoinen! Meillä on vielä sen verran lunta, ettei mitään puutarhatöitä voinut tehdä, mutta pikkuhiljaa tuli vaelleltua pitkin pihaa ja etsityä niitä harvoja keväänmerkkejä sulista kohdista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä vaeltelusta se alkaa ja kohta on niin kiirettä, ettei kaikkea ehdi edes huomata. Parasta taitaa olla tämä valoisuus ja pitkät illat.

   Poista
 19. Onpa ihana kun teillä on ollut ihana keväinen viikonloppu. Sellaisesta kyllä osaa nauttia talven jälkeen. Ja jo niin keväisiä kuvia. Aurinkoista viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppu oli säiden puolesta kerrassaan hieno. Kokonaisen päivän aikana saa paljon tehtyä.
   Aurinkoista viikkoa sinullekin!

   Poista
 20. Aivan mahtava kevät! Onkohan meillä jo sinivuokkoja.Se on mentävä katsomaan. Kiitos ihanista inspiraatiokuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hyvinkin olla. Hetkessä meillekin sinivuokot ilmestyivät. Taisivat lymyillä ihan mullan pinnan tuntumassa odottamassa sopivaa kevätpäivää.

   Poista
 21. Nuo talventähdet ovat kuin pieniä aurinkoja!
  Itse messuilin viikonloppuna, mutta sain kuitenkin nauttia auringon vaikutuksista aina iltakierroksilla omassa puutarhassa. Joka päivä tapahtui jotain edistystä. Ihanaa, että kevät on täällä!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!