torstai 11. lokakuuta 2018

Pienet on ilot ja pelot meikäläisellä


Tieremppa lähenee loppuaan. Työporukka on keskittynyt tekemään viimeistelytöitä. Korttelipallokentän aita alkaa valmistua ja maalitkin sinne on jo kasattu. Kentän päätyyn tuleva leikkipaikka on saanut keinun, kiipeilytelineen ja hiekkalaatikon. Penkitkin sinne varmaan pian tulee. Kaduille on tehty hidasteita, maalattu suojateitä ja pystytetty liikennemerkkejä.


Minua tietenkin kiinnostaa eniten istutukset, joita ei kovin paljon ole luvassa. Meidän aidan taakse ilmestyi kuukausi sitten multakekoja ja niihin laudanpätkiä pystyyn. Pelkäsin, että kunta on säästösyistä päättänyt odottaa, josko laudanpätkät juurtuisivat ja alkaisivat kuin ihmeen kaupalla kasvamaan luvatuiksi puiksi.


Pelkoni osoittautui turhaksi. Keskiviikkona, iltapäivällä kotiin palattuani kepakot oli poistettu ja tilalle istutettu ne kolme mongolianvaahteraa, joita olen innokkasti odottanut. Pikaisesti kävin tsekkaamassa, mikä on tilanne aidan toisen sivun takana. Sielläkin laudanpätkät oli korvattu 10 pihasyreenillä ja kolmella isotuomipihlajalla.Itse asiassa jo tiistai-iltana aavistin istutushetken lähestyvän, sillä päivän aikana työmaakopin päätyyn oli ilmestynyt kaksi valtavaa kasvinyssäkkää, joiden laput kävin iltalenkillä tutkimassa. Angervopensaista iso osa tulee reunustamaan leikkipaikkaa. Mongolianvaahteroita istutetaan myös alueen erään toisen kadun varteen. Alkuperäisessä suunnitelmassa leikkipaikalle olisi istutettu myös purppuraheisiangervo Diaboloa, mutta niitä ei ilmeisesti sitten tule.

Onkohan joku työmiehistä tilannut samassa kuormassa itselleen tuota Lillyä, sillä meidän alueella tai koko kunnassa ei ole Timanttikiteenkujaa. Vantaan Kivistössä sen sijaan sellainen näyttää olevan.

Tännekin istutetaan mongolianvaahteraa

Pienet on siis meikäläisen pelot ja ilotkin näin lokakuussa. Juuri istutetut mongolianvaahterat ja pihasyreenit ovat kuitenkin lupaus lisääntyvästä ilosta tulevina vuosina. Miten iloinen olenkaan, että kunnan puutarhuri tai arkkitehti tai mikä lienee suunnittelija on valinnut läheisyyteemme pihasyreeneitä ja nuo mongolianvaahterat. Keväällä kukintaa ja syksyllä hienoja ruskavärejä. Mukavaa.

28 kommenttia:

 1. Ihan uskomatonta! Sinne teillehän istutetaan todella upeaa kasvustoa kaikkien iloksi!! Meillä kun tehtiin aikanaan tieremppa, tien reunus viherrytettiin koivuilla (siis sähkölinjan alle) ja kuusilla (niistä kuitenkin kiitos, ne kasvavat meidän puolella näkö- ja meluesteeksi), pihlajaa käytetään meilläpäin myös paljon. Onpa teillä kunnan puutarhurit ihania ja ajattelevaisia! Mukavaa, että tieremppa alkaa olemaan jo loppusuoralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa rahahanojen vartijat laajemminkin ymmärtäisivät, miten paljon julkiset istutukset ja yhteisten alueiden viihtyisyys ilahduttavat kansaa ja tuovat hyvää mieltä. Alkuun pelotti, miltä kaikki rempan jälkeen näyttää, mutta nyt valmistumisen kynnyksellä on kyllä kiitoksen paikka.

   Poista
 2. Ihania istutuksia. Kiva, että niihin on panostettu :) Mukavaa torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, mukavaa iltaa!
   Melkein kuin mongolianvaahterat olisi omalle pihalle istutettu. Kiva asia.

   Poista
 3. Todella mukavat istutukset tulossa! Olisikin ollut kiinnostavaa nähdä, jos lauta olisi juurtuessaan kasvanut koolaustarpeiksi ;) Hyvää päivää sinulle! T. Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurtuneesta laudasta olisi varmasti tullut iltapäivälehtien lööppitavaraa. Ihan hyvä, että pelkoni osoittautui vääräksi ja saimme ihan oikeita kasveja.

   Poista
 4. Mukava, että pääsivät nyt istutuksiin asti. Kasvit lähtevät ensi keväänä jo mukavasti tuuheutumaan ja kasvamaan korkeutta, kun ehtivät vielä syksyn aikana juurtua paikoilleen. Sitä onkin kiva koko talvi odotella. Huomattavasti mukavampaa kuin lautapensaan kasvun ihmeen odottelu :D Iloista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kasvit pääsevät jo nyt juurtumisen alkuun. Aion jutella mongolianvaahteroille nätisti, jotta viihtyvät ja kasvavat.
   Jos ne laudat olisivat alkaneet kasvaa, olisin myynyt ihmettelypaikkoja meidän kasvimaan kupeeseen.

   Poista
 5. Hyvältä kuulostaa istutusvalinnat . Meillä on mökillä myös kaksi Mongolian vaahteraa ja siinä on kyllä upea syysväri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamassa blogissa olen m.vaahteroiden syysruskaa nähnyt ja siksi olen entistä iloisempi aidan taakse tulleista kasveista.

   Poista
 6. Oi, miten kiva, että ovat istuttaneet kivoja kasveja! Mongolianvaahtera onkin aivan ihana kaikkina vuodenaikoina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta. Melkein, kuin omaan pihaan olisi istutettu. Tavallaan omistan osan m.vaahteroista, sillä verorahoillahan ne on kustannettu.

   Poista
 7. Kauniita istutuksia on tulossa iloksenne :) Mukavaa torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa tosiaan, että aidan taakse yhteiselle alueelle kasvaa kaunista katseltavaa.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 8. Onpas laadukasta ja monipuolista suunnittelua teilläpäin, Myös korttelipallokenttä on aivan tätä päivää, hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenttä on aina ollut, mutta asukkaat ovat sitä itse pitäneet kunnossa välillä paremmin, välillä huonommin. Nyt kenttä on kunnolla perustella aitoineen ja maaleineen sekä valaistuksineen. Kiva, että tule siistiä.

   Poista
 9. Ihanat istutukset. Mukavaa päivää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, iloitsen kovasti kunnan hyvistä valinnoista.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 10. Pienet ilot ovat todellisuudessa suuria. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maarit, olen samaa mieltä. Niistä pienistä iloista muodostuu isoja ilon virtoja.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 11. Mitenköhän olisi käynyt, olisikohan kepukat juurtuneet ja kasvaneet aikanaan puiksi? Ihanaa, että puistoalueelle tulee istutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti kepukoiden juurtumista odotellessa olisi mennyt ikä ja terveys. Onpa kiva kevät tiedossa, kun kauneutta löytyy myös aidan toiselta puolelta.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 12. Niin ne rempat yleensä valmistuu ja vaikka se aluksi tuntuu ihan kaaokselta niin lopputulos on hyvä.
  Toivotaan mongolianvaahteroille hyvää kasvuunlähtöä ja tietysti kaikille muillekin uusille istutuksille.
  Miten olisi Juuso tähän avaraan lähiympäristöön suhtautunut, yleensä kissat ovat uteliaita ja tarkkailevat kaikkea uutta. Turvallinen lähimetsä kuitenkin puuttuisi tai näkeehän Juuso-kissa kaiken uuden sieltä missä hänen sielunsa nyt vaeltaa. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkkiä tämä tieremppa-aika on hurahtanut, vaikka alkuun tuntui aika epätoivoiselta katsella kaadettua metsää ja hurjia kivikasoja aivan oman puutarhan kupeessa.
   Juuso kärsi muuttuneesta miljööstä. Sitä pelotti jatkuva meteli, eikä se enää millään halunnut tehdä lenkkejä työmaa-alueen lähellä edes iltaisin. Juuso oli toki kissamaisen utelias, mutta myös juuttunut omiin tapoihinsa. Naapurin kissa meni sekaisin isosta muutoksesta ja se jouduttiin lopettamaan (näin kuulin). Nyt Juuso varmaan katselee sieltä paremmilta hiirestysmailta muuttunutta maisemaa ja kenties ajattelee, että kiva olisi kaivella hyviä kuoppia kunnan maille.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 13. Remppa rupiaa olemahanki pia paketis. Ens kesänä on kiva seurata nuarenki istutusten kehittymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisiä säätöjä työmiehet nyt tekevät. Yhtään eivät puita istuttaessa niitä kastelleet, joten täytyy keväällä tarkkailla, tarvitsevatko vettä. Olen valmis mongolianvaahteroita avittamaan alkutaipaleellaan.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 14. Hyvät kasvit tulee. Maisema muuttunut aika lailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika lailla maisema on muuttunut. Omalla tavallaan metsikkö oli kiva, mutta puut siellä kaatuivat toinen toistensa päälle, kun kukaan ei koskaan aluetta hoitanut. Joitakin puita alueelle piti jättää, mutta puiden huonokuntoisuuden vuoksi suunnitelmaa muutettiin ja kaikki kaadettiin. Tykkään kyllä tästäkin maisemasta. Meillehän tulee enemmän aurinkoa, kuin koskaan aiemmin.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!