lauantai 13. lokakuuta 2018

Onnea, voitit lotossa!

Vaahteranlehdet puussa...

Sunnuntaina sähköpostissa oli niskavillat pystyyn nostattava viesti: "Onnea, olet voittanut lotossa!". Tärisevin käsin avasin viestin, jossa kuitenkin toistettiin otsikon sanat ja kehotettiin kirjautumaan omiin veikkaustietoihin. Mielessäni jo törsäsin euron panoksella voitettua jättipottia. Viittä vaille, etten pirauttanut piharakennusfirmaan, tilannut keittiö- ja kylpyhuoneremonttia ja marssinut autokauppaan.

...ja vaahteranlehdet maassa

Tiedänhän minä, että lottovoittoja jaetaan vain saduissa ja elokuvissa. Joskus myös meikäläisen unelmissa. Veikkauksen sivuille kirjauduttuani saatoin todeta voittaneeni 7,70 €. En siis ryhtynyt remonttifirmoihin soittelemaan, enkä vaihtanut vaatteitani lähteäkseni autokauppaan. Tai vaihdoinpa sentään vaatteet, nimittäin pihakuteet päälle ja puutarhaan jatkamaan syyssiivousta. Haravanvarressa on mukava unelmoida, millaisen kiveyksen laittaisi pihaan ja miten toteuttaisi lasisen jatkeen talolle kasvukauden venyttämiseksi niin keväällä kuin syksylläkin.

Kasvaripolku elokuussa.

Kuten tavallista, pihalle mennessä alkaa tapahtumaan paljon sellaistakin, mitä ei ole lainkaan suunnitellut. Ehkä ne tekemiset pulppuavat jostain takaraivoon kätkeytyneestä ideapankista tai tekemättömien töiden loputtomasta listasta. Joka tapauksessa ei ollut laisinkaan tarkoitus ryhtyä rakennustöihin, mutta jonkin yllättävän aivoituksen tuloksena siitä touhusta itseni löysin.

Kasvihuone pystytettiin aikanaan alapihalle Kiemurapenkin taakse. Pian huomasin, että yläpihalta kasvihuoneelle kulkiessa houkutus istutusten yli loikkimiseen oli liian suuri ja tein heti oikopolun Kiemurapenkin kapeimpaan kohtaan. Pitkään pyöreät betonipyörylät hoitivat tehtävänsä askellaattoina, mutta silti silmää häiritsi vinksin vonksin keikkuvat laatat ja niiden välistä tunkevat ruohosipulit ja maahumala.

Kasvaripolku uusittuna

Kannoin alapihalle talon kulmalla pinossa odottavia pihakiviä ja sommittelin niistä uuden oikopolun. Ensin piti kaivaa alta maata pois, laittaa pohjalle maanrakennuskangas ja sen päälle kivituhkaa. Koska polku kaartuu voimakkaasti, en saanut kivistä sommiteltua yhtenäistä polkua. Olisi pitänyt pilkkoa niitä pienemmäksi kaarretta varten. Niinpä keskelle tuli yksinäinen betonipyörylä. Ihan hyvä tuli ja tarvittaessa polkua voi fiksata fiinimmäksi. Luultavasti jossain vaiheessa upotan pienempiä luonnonkiviä kivituhka-alueille.


Kelloköynnös on kukkinut aivan viime päiviin saakka. Odotin sen muuttavan värinsä syksyn myötä ja senhän köynnös tekikin. Pari pakkasyötä kuritti köynnöksen kukkia niin, että ne putosivat pahimman huurteen niistä sulettua. Maanantaivastaisena yönä pakkasta oli ilmeisesti enemmänkin, sillä vielä aamukahdeksalta mittari näytti -2.7 astetta. Köynnöksen lauantainen puna oli mennyttä ja tilalle tuli päivän mittaan vettynyt ja surkea olemus. Kelloköynnös pääsi kompostiin. Niin paljon iloa kelloköynnöksestä on koko kesän ollut, että ehdottomasti sitä on kylvettävä ensi vuonna.


Alapihan vaahterassa ei enää paljon lehtiä ole. Yläpihalla on kaksi isoa vaahteraa, joista autotallin kulmalla oleva on vielä tuuheana lehdistä. Puiston reunassa, tonttimme rajalla on monta nuorempaa vaahteraa. Onneksi osa niiden lehdistä putoaa kunnan tekemälle uudelle nurmialueelle. Sinne saavat maatua. Omassa pihassa riittää haravoitavaa muutenkin.

Valamonruusu ma 8.10.

Kesäkausi on peruuttamattomasti päättynyt, eikä ulkona enää tarkene huvin vuoksi istuskella. Tekemistä kyllä riittää ja puutarhan syyssiivousta tehdessä aika kuluu huomaamatta. Haravoimisen ja putsaamisen ohessa on hyvä katsella puutarhaa sillä silmällä, millaista kohennusta paikat kaipaavat ja mitä uudistuksia voisi ajatella. Kesän runsauden jälkeen yhä paljaammaksi käyvä puutarha näyttäytyy alastomuudessaan aivan eri tavoin. 

Neilikkaruusu - Rosa F.J.Grootendorst

Mukavia syyspäiviä ja raittiita haravointihetkiä!

51 kommenttia:

  1. Voisi olla hetken aikaa ihmettelemistä, kun päävoitto osuisikin kohdalle. Meillä taitaisi uudistua monikin kohta talosta, khih :D
    Ihania kuvia !Mukavaa syysviikonloppua Sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hetken voisi tosiaankin olla kiirettä, kun järjestäisi remppamiehiä pitkin taloa hommiin.
      Mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  2. Siitähän tuli oikein kivan näköinen polku! Houkuttaa kurkkaamaan peremmälle..
    Kauniita ovat tällä hetkellä lehdet niin puissa kuin maassakin. Ja maanantain kuura koristi upeasti kasvit hetkeksi aikaa.

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuura kaunisti puutarhaa. Katselin kuvia viime talvelta ja ilokseni saatoin todeta, että kauneutta löytyy silloinkin.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  3. Voi ei, sulla on jo joka nurkalla niin siistiä. Eilen katselin omaa pihaa ja pahoin pelkään, että lumi tulee ennen kuin lehdet putoavat maahan. Mutta ruskavärit on voimistuneet viime viikolla vahvoiksi, joten eiköhän parin tuulisen päivän jälkeen päästä haravoimaan.
    Kuuraiset kukat ovat kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon on täälläkin vielä tekemättä. Vasta osa lehdistä on tullut puista alas ja valtaosa haravoinnista vielä edessä. Omenapuut ovat vasta aloittaneet lehtiensä pudottamisen. Toivotaan, että ehdimme ennen lumia siivoamaan puutarhamme.

      Poista
  4. No, lottovoittohan se on pienikin voitto. Tuo summahan on sopiva käyttää vaikka muutamaan kukkasipulipussukkaan.
    Hieno tuli polusta, ja mukavaa on varmasti ryhtyä tuommoisiin rakennuspuuhiin varsinkin kun on tarvikkeita valmiina kotona eikä tarvitse heti kaupoille lähteä.
    Kauniita ruskakuvia jälleen.
    Oikein rattoisaa viikonloppua sinulle Between.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vajaalla kahdeksalla eurolla saa alehyllystä jo useamman pussin sipuleita. Täytyykin käydä törsäämässä, niin voitosta jää ihan oikea jälki puutarhaan.
      Moni juttu taitaisi meillä puutarhassa jäädä tekemättä, jos ensin ptäisi ajaa hakemaan tarvikkeita. En ole mikään mestarirakentaja, mutta ihan kelvollinen polusta tuli. Ainahan sitä voi myöhemmin parantaa.
      Samoin sinulle hyvää viikonloppua!

      Poista
  5. Näin kerran unta, että olin saanut lottovoiton (vaikka en edes lottoa!) ja herättyäni pomppasin ylös valmiina purkamaan kettiön :D Äkkiä tajusin, että pitänee muutama vuosi vielä odotella keittiöremonttia ennen kuin on rahat säästetty sitä varten. Polusta tuli oikein käyttökelpoisen näköinen. Johdattelee kivasti eteenpäin, kun ei ole suora ja on tarpeeksi leveä, jotta on helppo kulkea ämpäreiden tai kottikärrynkin kanssa. Suloinen neilikkaruusukuva. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa hauska uni. Hyvä, ettet kuitenkaan ehtinyt purkuhommiin. Meillä on niin iso keittiö ja paljon kaappeja, että lottovoitto sen uudistamiseen tarvittaisiin.
      Oikopolkujen rakentaminen on mukavaa, sillä ne valmistuvat vähistä materiaalista ja helposti. Ja ovat käteviä kulkemisen kannalta.
      Mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  6. Polut ovat kivoja ja tästä tuli hyvännäköinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hyvä polku siitä tuli, vaikka mikään mestari en olekaan. Kesällä kasvit rehottavat ympärillä niin, että polku kaunistuu.

      Poista
  7. Mukavan polun teit ilman jättipottiakin. Aika monta kohtaa uudistuisi, jos oikea jättipotti tulisi kohdalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hetken voisi tosiaan olla vipinää, kun paikat kohentuisivat ilman, että joka ikinen penni pitäisi tarkasti laskea.

      Poista
  8. Lottovoitto on kai jokaisen suomalaisen unelma. Minä hoksasin jo vuosikymmenet sitten, että lottoamiseen vain menee rahaa ja lopetin yrittämisen. Mutta onnea melkein kympin voitosta :D

    Uusitusta polusta tuli sievä ja siisti. Varmasti tarkoituksenmukainen paikkaansa. Tuo neilikkaruusun kuurakuva on sitten viimeisen päälle nätti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilastojen mukaan lottovoiton saaminen on äärimmäisen pieni todennäköisyys. Kovin paljon en lottoamiseen tai mihinkään pelaamiseen uhraa. Silloin tällöin laitan euron panoksen. Luultavasti olen siltikin miinuksella. Varmaankin enemmän voittaa, kun nekin eurot säästäisi eli fiksusti olet toiminut.
      Kuura kaunistaa puutarhan ja ruusuissa kuura näkyy minusta erityisen hienosti.

      Poista
  9. Ihania kuurakuvia! Kyllä se olisi ihanaa, kun lottopotti joskus osuisi kohdalle. Mutta kun ei olisi rahahuolia harteilla, muut huolet ehkä tuntuisivat isommilta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaisi tulla toisenlaisia rahahuolia. Vaan olisi se mukava rempata huoletta ja antaa lapsillekin. Ehkä hankkisin myös vanhemmille paikat kunnon hoivakotiin.

      Poista
  10. Jos en saa unta, mä en laske lampaita. Vaan jos voitan lotossa ison potin, alan laskee mitä annnan mukuloille ja mitä ostan= yhteenlaskua = päässälaskua. Hyvä keino haaveilla ja harjoitella päässälaskua, ei mene nuokaan tunnit hukkaan.
    p.s. mä en lottoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään laske lampaita. Toisinaan vähennän sadasta seitsemän, mutta nyt se menee niin kevyesti, ettei uni ehdi tehdä. Pitää muuttaa lukuja isommiksi.
      Sinun laillasi olen unta odotellessa jakanut lottovoittoa lapsille ja läheisilleni. Kyllä siihenkin nukahtaa.

      Poista
  11. Lottovoitosta minäkin haaveilen, vaikken edes lottoa:) Puuhasi kannatti, polusta tuli tosi siisti ja kaunis! Kauniita ovat myös kuuraiset ruusunkiulukat. Täällä pakkanen kiri jo neljään asteeseen viime viikolla. Se kyllä näkyy jo pihallakin. Olin koko viime viikon poissa kotoa, joten nyt alkaa siivoaminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko turvautua lottovoittohaaveisiin, kun ei ole rikkaita ja vanhoja amerikansukulaisia, joilta voisi perintöä odotella.
      Viime vuonna tuli hurja määrä lunta lokakuun lopulla ja silloinkin pihan siivous oli kesken. Lumi suli ja piha tuli siivottua. Todennäköisesti sinäkin ehdit vielä saada pihan talvikuntoon.

      Poista
  12. Kesäkausi on todellaki ohi, vaikka lämpötila huitelikin +15 asteessa, oli siis varsin oiva syyssää:)Pitkästä aikaa päivä tulikin vietettyä suureksi osaksi puutarhapuuhissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tänään odotellaan syksyisten lämpöennätysten paukkumista. Merkillinen vuosi säiden puolesta.
      Mukavia pihapuuhia sinulle!

      Poista
  13. Voittohan son piäniki voitto :) Aika useen huamaa illalla tehenehensä kaikkia muuta, mitä suunnitteli. Siisti kasvarin poloku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän usein pihalla tulee tehtyä ihan muuta, kuin mitä alunperin suunnitteli. Ei haittaa. Yllätysideat ovat ihan tervetulleita.

      Poista
  14. Kauniita ovat kuuran kuorruttamat ruusut <3 Minäkin puuhailin tänään pitkästä aikaa puutarhassa. Haravoimaan en vielä päässyt, mutta siistin ja kitkin vähän penkkejä - ja suunnittelin, millaisia polkuja meidän puutarhaan tekisin. Sinun uudesta polustasi tuli hieno! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä haravoimista riittää pitkäksi aikaa, sillä puut pudottavat lehtiään omaan tahtiinsa. Omenapuut pudottavat lehdet useimmiten viimeisenä. Käytäviä pitää haravoida ahkerammin, jotta kaikki lehdet ja roskat eivät kulkeutuisi kengissä sisälle.
      Olen ihan tyytyväinen polkuun, vaikka alunperin tarkoitus oli saada kivetys taipumaan kaarteessakin.
      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  15. Varmasti oli erikoinen kokemus voittaa miljoonapotti ja kadottaa se - kaikki muutaman sekunnin aikana. ;D
    Nyt pitäisi hyödyntää lämpimät päivät ja siivota puutarha talvikuntoon. Kasvari on siivoamatta, kompostit levittämättä, suojaverkot laittamatta ja vadelmamaakin pitäisi kattaa hakkeella. Ai niin oksiakin olisi kasa haketettavana...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totuuden nimissä en tainnut alkuunkaan uskoa mihinkään jättipottiin. Muutama tonnikin olisi ollut ihan kiva yllätys, mutta eiköhän lottoaminen ole lähinnä rahan tuhlaamista tyhjään.
      Aika lailla samanlaista listaa täälläkin riittää. Hyvä, että mainitsit verkot. Ne olen unohtanut työlistaan merkitä.

      Poista
  16. Hieno polun päivitys! Tulikin mieleeni että en vielä tänäkään vuonna ole saanut tehtyä vastaavaa. Yhden pienen oikopolun jatke on ollut jo jonkin aikaa niinkuin odottavassa tilassa. Kivien päältä voi kyllä kävellä kun ne on jätetty siihen nurmikolle, mutta juu se ruoho tuppaa rehottamaan.

    No nyt sinun ihana kelloköynnös lähti. Minulla on vielä voimissaan.... siitä tuleekin vielä aikamoinen läjä kompostiin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelloköynnös lähti ja aikamoinen kasa siitä kompostiin kertyi. Silppusin paksuimmat versot maatumisen edistämiseksi.
      Puutarhatöissä moni kohta siirtyy ja siirtyy, vaikka aina niitä katsellessa päättää pian tarttua toimeen. Onneksi innostuksen puuskia tulee silloin tällöin ja niin syntyy valmista.

      Poista
  17. Vastaukset
    1. Ihan hyvä polku siitä tuli. Entistä leveämpi, tasaisempi ja paremmin perustettu. Vaikka puutarhassa harvoin on kiire, oikopolut ovat kuitenkin tärkeitä kulkemisen kannalta.

      Poista
  18. Joskus olen voittanut samanlaisia pienempiä voittoja, mutta ei minulle ole koskaan tullut "onneksi olkoon" viestejä. Ehkä sen voi jostain asetuksista säätää....
    Kaunis polku, kelpaa sillä astella :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutama pikkuvoitto on minullekin tullut, mutta ensimmäisen kerran sain tällaisen viestin. Ehkä yrittävät saada minut lottoamaan ahkerammin ja isommilla panoksilla.

      Poista
  19. Onnea lottovoiton johdosta! Minä voitin pari viikkoa sitten kaksikymppiä. Sillä pääsi jo törsäämään ihan kunnolla! Kauniit kuvat, tosi kiva on tuo uusi polku. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea sinullekin! Taisi pitää vähän aikaa kiirettä moisen summan tuhlaamisessa. Minulla on hurjan huono onni kaikissa peleissä, joten siksi niihin harvemmin osallistunkaan.
      Samoin sinulle mukavaa sunnuntaita!

      Poista
  20. Ihastuttava kasvaripolku!

    Joko teillä on oltu miinuksella. Hienoa jälkeä tekee kuura kukille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pari kertaa on yöllä ollut muutaman asteen pakkanen. Viime päivinä sen sijaan todella lämmintä myös öisin.

      Poista
  21. Onnea lottovoiton johdosta :D Tupsahtaakohan sähöpostiin täysin samanlainen viesti, jos on voittanut jättipotin?
    Uudistettu polku näyttää hyvältä ja vakaalta. Talvi lähestyy vääjämättä pakkasöineen, hrr.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, mitenkähän ilmoittavat jättipotista? Ei ole toistaiseksi tarvinnut sitä asiaa pohtia.
      Talvi lähestyy, vaikka viime päivinä on tuntunut lähinnä kesäiseltä. Viikonloppuna pärjäsi ulkona t-paidassa. Erikoista.

      Poista
  22. Voi kun ihana kasvipolku , sitä olisi kiva kävellä eteenpäin katsomaan mitä sieltä löytyy.
    Tiedän että sinulla on kaunis puutarha.
    Huurrekuvat on kauniita. Meillä ei pakkasta ole vielä ollut.
    Tänään oli + 18 lämmintä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmintä on nyt ollut täälläkin. Eilen eli sunnuntaina +19 astetta, eikä tänäänkään paljon jälkeen jäädä.

      Poista
  23. Olipa varmasti sykähdyttävä hetki saada tieto lottovoitosta, omat voittoni ovat samaa luokkaa, onneksi aina voi haaveilla siitä että joskus iso voitto osuisi kohdalle.

    Pakkanen sokeroi kasvit kauniiksi! Kaunis on polkusi :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaipa jo selkäpiissäni tiesin, ettei mitään jättivoittoja ole tulossa. Ensimmäisen kerran tällaisesta pienestä voitosta näin ilmoitettiin.
      Kovasti sää heittelehtii. Viikko sitten pakkasaamu ja tänään huidellaan taas kesäisissä lukemissa.

      Poista
  24. Lotossa olisi kiva voittaa. :) Kauniita nuo huurteiset kukat.

    VastaaPoista
  25. Joo, kesäkausi on lopussa. Minulla loppukesä meni jotenkin ohi tuon oman kriisin kanssa...
    Nyt viikonloppuna oli aivan huikeat kelit puutarhan siivoamiseen :)

    VastaaPoista
  26. Ihana kuorrutus neilikkaruusun lehtien reunoissa. Pihassa riittää vielä puuhaa varmasti siihen asti kun maa jäätyy. Hienon polun teit. Niin ja onnea lottovoittajalle 😁

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!