maanantai 29. lokakuuta 2018

Taas on viisareita vekslattu


Vuoden toinen viisareiden vekslaus on taas suoritettu. Etelään talvi ei ole vielä tullut, vaikka talviaikaan siirryttiinkin. Sunnuntaina tuuli taisi puhaltaa ihan pohjoisesta, sillä siniseltä taivaalta paahtaneesta auringosta huolimatta ilma oli jäätävän kylmää. No, eipä mittarissa yhtä plusastetta enempää ollutkaan, kun lähdin laittamaan töppöstä toisensa eteen.

Lehtikuusen "sulkasato" on meneillään.

Kasvukauden aikana kylänraiteilla kävely jää vähemmälle. Pihassa on niin paljon tekemistä ja aika kuluu hurahtaen lapion ja muiden työvälineiden varressa heiluen. Jollei tekemistä ole, sitä kyllä helposti keksitään.

Nyt on pakolliset syystyöt tehty. Mieli tekee raittiiseen ilmaan ja kroppa kaipaa liikuntaa. Tein kahden tunnin lenkin, jonka puitteissa syynäsin kahden järven rannat ja kävin myös kylän ärrällä vaihtamassa matkakortin uuteen. Jotenkin kävelyreissullekin on helpompi lähteä, kun on jokin suunnitelma tai kohde. 


Lenkin ensimmäisen järven rantaan ei tuuli osunut. Kaislikossa oli useampi sorsa ja yksi niistä taisi kuvitella minut jonkinlaiseksi uhaksi, sillä se lähti kovasti kraakkuen uimaan kohti vastarantaa.  


Toisen järven rantaan sen sijaan tuuli osui navakasti ja kylmästi. Ihan ei vaahtopäitä ollut, mutta pakko oli laittaa käsineet käteen ja vetää huppu päähän. Muuten olisi varmaankin korvat kohmeisina päästä irronneet.


Matkan varrelle osuva puro täytyy aina käydä katsastamassa. Keväällä vesi täytti koko uoman, eikä näin lähelle kiviä olisi kahlaamatta edes päässyt. Nyt vettä on vain kapea noro puron pohjalla, mikä kertonee edelleen vallitsevasta kuivuudesta. 


Kotipihaan päästyäni en tietenkään malttanut heti mennä sisälle. Muistin kätevän viimetalvisen kikan ja pystytin pensastuet rhodojen ja pienien tuijien ympärille. Niihin on helppo kevättalvella kiinnittää varjostusverkot suojaamaan kasveja porottavalta auringolta.

 
Tsekkasin myös autotallin lämpötilan. Mittari näytti +10 astetta. Autotallissa ei ole lämmitystä, joten täytyy muistaa viedä keijunmekot ja verenpisarat kellariin kunnon pakkasten tullessa. Silloin lämpötila saattaa autotallissa painua nollaan tai jopa asteen pari pakkaselle. Siihen saakka ruukut viettäköön aikaa autotallin ikkunan edessä olevalla hyllyllä.


Pihalla viimeisetkin kukkijat alkavat vetäytymään talvilepoon. Syysmyrkkyliljasta voi puutarhurikin ottaa mallia ja kellistää itsensä välillä sohvalle pitkäkseen.

Ajatukset ovat sielun kasvimaa.
Jos tahdon tietää,
kuinka ajatusmaailma itää,
niin kysy sitä keväältä.
Kuinka kuihtuu, kysy syksyltä.
Kevät katsoo aina eteenpäin,
syksy aina taaksepäin,
mutta syksyllä on se etu,
että se voi katsoa eteenpäin uusin keväisiin.

- Zacharias Topelius - 

"Lapsenlapsi" Nemo-kissa

Lokakuun päättyessä ja marraskuun alkaessa voi siis valita, katsooko taakse- vai eteenpäin. Mukavia päiviä teille kaikille!
 

40 kommenttia:

  1. Mukavia järvimaisemia on matkasi varrella. Kyllä tuo tukikikka on oivallinen oivallus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesi on niin kiehtova elementti, että pyrin lenkilläni rantoja kiertämään.
      Kokeilin viime talvena ensi kerran tuota tukikikkaa ja hyvin toimi. Varjostuskankaat oli huomattavasti helpompi kiinnittää pyykkipojilla tukiin.
      Mukavaa viikon alkua sinulle!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Vesi tai metsä. Kumpikin on mieluisa maisema lenkkeillä.

      Poista
  3. Näyttää niin syksylle. Mukavaa maanantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksyltä näytti eilen ja tänään vähän enemmän, kun lunta hipsii hiljakseen.
      Mukavaa maanantaita ja alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  4. Tuon viisareiden väännön voisi jo lopettaa! Eilen olikin hyytävän kylmä tuuli, kun koiran kanssa kävelyllä olin. Meillä alkaa kaikki pihatyöt olla tehtynä. Nyt pitää keksiä jotain muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä. Tylsää kahdesti vuodessa vekslata viisareita ja asemoida itsensä uusiin kelloaikoihin.
      Eilen oli todella hyytävä tuuli. Pipo jäi kotiin, kun näytti niin aurinkoisen lämpimältä. Onneksi oli huppu.
      Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  5. Keijunmekolla on vielä täysi kukinta menossa, mutta nyt on mentävä talviteloille! Kyllä noissa maisemissa kelpaa tehdä kävelylenkkiä ja nauttia aina eri vuodenaikojen näkymistä. Vesi on uomissa todella vähissä, toivottavasti syys ja talvi tuovat sitä lisää. Hyvää alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keijunmekko on jaktanut kukintaansa autotallissa innokkaasti. Ei ymmärrä puhetta ja painu levolle.
      Pidän kovasti vedestä ja siksi tulee aina noita rantoja koluttua. Pohjavesien vuoksi soisi lisää sadetta tai ainakin kunnolla lunta.
      Hyvää alkanutta viikkoa sinullekin!

      Poista
  6. Kellot siis taas kerran vekslattu, mutta eikös se kohta pian ala vakiintua mitä aikaa tulevaisuudessa pysyvästi käytämme.
    Olet kuvannut upeita syysmaiseman kuvia ja saanut hengitellä roiman annoksen raitista syksyn säätä.
    Nemo-kissa se siinä levollisesti katselee, mutta minäpä olin koko viikonlopun paikassa jossa oli kissoja hieman runsaslukuisemmin eli kissoja oli World Show Finland 2018 kaikkinensa 1556 kappaletta. Maija-kissa oli myös paikalla.
    Täälläkin katot ovat olleet huuran peitossa, mutta lunta ei ole satanut.
    Terassilla olen peitellyt muutamia ruukkukukkia mutta nyt viime yönä ne ovat ehkä saaneet liikaa kylmyyttä. Olin eilen illalla niin pöpperyksissä tuon kissanäyttelyn jälkeen, että en muistanut/jaksanut ajatella edes kukkiani.Kauniisti täällä nyt paistaa aurinko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen oli uutisissa, ettei vielä taida olla viimeinen kellojen vekslaaminen. Toivottavasti pian kuitenkin.
      Aikamoinen määrä kissoja näyttelyssä, mutta ilmeisesti niitä oli ympäri maailman nimestä päätellen. Miten Maija pärjäsi? Meillä on taas tyttären Nemo ja Loki hoidossa. Pari viikkoa saamme ammentaa kissaterapiaa.
      Täällä ripottelee parhaillaan lunta ja maa on ohuesti valkoinen.
      Mukavaa alkuviikkoa sinulle!

      Poista
    2. Niin Maija sai sertin jota me lähdimme tavoittelemaan. Vaikka näyttely oli Suomessa niin sertifikaati vastaa ulkomaista koska se on saatu tällaisessa WW- näyttelyssä. Tämä sopii meille ei Maija tarvitse enää mennä mihinkään ulkomaille tavoittelemaan tuota sertiä. Maija oli näyttelyn vanhimmasta päästä ja pääsi siltin tuomarin paras valintaan, tosin siinä ei tullut valituksi, mutta hyvä näin.

      Poista
  7. Toivottavasti oli viimeinen kerta pakollista viisareiden siirtelyä. Viime yö oli hyvin kylmä, se taisi nujertaa viimeisetkin kukkijat. Sinulla on asiat hienosti kun puutarhatyöt on tehty, minulla riittää vielä jos jonkinlaista puuhaa, mutta tehdään mitä keritään.
    Aurinkoista viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli iltakymmeneltä jo -6 pakkasta eli kylmä yö on ollut. Syysasterit sentään vielä kukkivat, vaikka aika kohmeisia ovatkin.
      Näyttää siltä, että säänn puolesta ehdit vielä pihahommia tehdä. Loppuviikoksi on luvassa reilusti lämpöasteita. Tänään täällä ripottelee kevyttä lunta, mutta eiköhän sekin vielä sula.
      Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

      Poista
  8. On kyllä kauniit järvimaisemat ja nätti puro. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän lähellä on kolme järveä ja muutamia lampia. Tykkään käydä niiden rantoja säännöllisesti katsomassa. Yhtä lampea ympäri kiertämässä.
      Tuo puro on runsasvetiseen aikaan melkeinpä pieni joki. Toisesta järvestä laskee vesi puron kautta toiseen järveen.
      Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

      Poista
  9. Viisareiden vääntö on hieman turhauttavaa. Toivottavasti saadaan asiaan pian muutos.
    Täälläkin oltiin + yhden asteen lämmössä, mutta onneksi ei tuullut juuri lainkaan.
    Kauniit järvimaisemat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, toivottavasti viisareiden vääntö loppuu pian.
      Teillä olikin varmasti lämpimämpää, jos vielä aurinkokin paistoi. Viime yö oli kylmin tähän saakka. Meillä aamullakin mittarissa -6.
      Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

      Poista
  10. Viikonloppu oli kyllä hyytävän kylmä, joskin tavattoman kaunis. Sain viimeiset pihatyöt tehtyä ja puutarha alkaa olla valmis ottamaan talven vastaan. Ja uuden kevään, sillä eteenpäinhän sitä mieluummin katsoo :) Sinulla on kauniit ulkoilumaisemat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että sinunkin puutarha on nyt valmis talvea varten. Ja kevättähän näillä syyspuuhilla valmistellaan.
      Pidän kovasti kylän järvimaisemista. Jospa tänäkin talvena tulisi kunnon jää, jolloin jäälle pääsisi kävelemään. Se vasta oli hienoa viime talvena.
      Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

      Poista
  11. Oi, miten kauniita rantoja siellä päin on!
    Kyllä niitä kelpaa ihailla, jos muistaa pukeutua tarpeeksi lämpimästi näin hyisillä keleillä.
    Ja tuo sun perennatuki-vinkki on hyvä. Nyt on helpompi laittaa varjostusverkot paikoilleen, kun niiden aika on.

    Ja tuo Topeliuksen runo antaa todella ajattelemisen aihetta. Syksyllä luonto ja puutarha ei "heitä hanskoja tiskiin", vaan valmistautuu uuteen kevääseen levolla. Siinä olisi meille ihmisillekin paljon opittavaa.
    Hyvää alkanutta uutta viikkoa ja kauniita kävelyretkiä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omaa hölmöyttä, etten ottanut pipoa mukaan. Kuvittelin ilman olevan auringonpaisteessa lämpimämpi, kuin se sitten olikaan.
      Perennatukien käyttö varjostusverkkoja varten on myös oiva tapa säilyttää tukia talven ajan. Meillä ne yleensä kellahtaa kellarissa rymisten lattialle. Viime syksynä laitoin ne ensi kerran varjostusverkkoja varten ja hyvin toimi. Pyykkipojilla verkot paikalleen ja pysyivät tuulessakin.

      Tämä Topeliuksen runo on tosiaan hieno ajatusmalli myös meille ihmisille. Luonto ei kuole, vaan kerää voimia uutta kasvukautta varten. Erittäin lohdullista.

      Tänään meillä sataa kevyttä lunta. Jospa huomenna ehtisi lenkille kameran kanssa. Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!

      Poista
  12. Kauniit maisemat.
    Kylmyyteen ei ole vielä tottunut.
    Mkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmyys tarvitsee ihan oman totuttelemisensa. Osa talvitakeista on vielä vaatehuoneessa, mutta alkaa jo olla aika kantaa niitä käyttöä varten.
      Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!

      Poista
  13. Onpas siellä sinistä! Mukava lenkki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunnuntaina oli sinistä. Tänään harmaata ja sitten valkoista, kun satoi vähän lunta.

      Poista
  14. Mukavia maisemia kävelylenkin varrelta. Minä vetäydyn talven tullen kokonaan sisälle, lenkit pakkaskelissä kuulostavat hieman kamalalta ajatukselta :D Odotankin innolla keskiviikon "lämpöaaltoa" ja plussakelejä.
    Tänään oli etelärannikolla lumisadetta ja Helsingissä katuja valkoisena. Talvirenkaiden vaihto olisi nyt enemmän kuin ajankohtainen.

    Suloinen Nemo-kissa, oikein mukavan lötkö asento sillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpö ja plussakelit ovat minunkin mieleeni. Kun säätä ei voi valita, yritän poimia siitä positiivisimmat puolet.
      Täällä satoi tosiaan tänään kevyttä lunta sen verran, että tienoo on valkoinen. Vaihdoimme talvirenkaat viime viikolla, kun aamuisin on ollut oakkasta.
      Pari viikkoa hoidossa olevat Nemo ja veljensä Loki ovat melkoisia rötköttäjiä ja venyttelijöitä.

      Poista
  15. Sinulla on ollut kiva lenkki. Niin kauniita kuvia, ei lainkaan syksyisen harmaita. Vesi näkyy olevan todella alhaalla. Sama juttu on meillä Pielisjoessa. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesi on todella alhaalla ja pari viikkoa sitten multaa kaivaessani myös maa on pintaa syvemmältä kovin kuivaa. Viime aikoina on toki satanut, mutta ilmeisesti se ei ole riittänyt korvaamaan pitkää kuivuutta. Toivottavasti talvella tulee lunta helpottamaan tilannetta.

      Poista
  16. Ihanaa, kun on vettä lenkkimaisemissa! Meillä Kymijoki virtaa osin melko lähellä, mutta ei se ole sama, kuin kulkea järven tai lammen rantamaisemissa. Otan kopin perennatuki vinkistäsi, mahonia ja atsalea ovat niin tuulille alttiina, että ne on ehdottomasti peiteltävä kevättalvella. Meillä pakkanen kipusi yli kahdeksaan asteeseen, ja kas, unohdin terassille muraatit. Mutta kun olivat päivän sisällä, huomasin, etteivät vielä kuitenkaan paleltuneet. Aika sitkeitä! Mukavaa viikkoa, kohta taas lämpenee:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perennatuki-idea on vapaasti otettavissa. Totesin sen viime talvena hyödylliseksi. Varjostusverkot oli huomattavasti helpompi kiinnittää tukiin, kuin kietoa niitä varjostettavien pensaiden ympärille.
      Minulla on muutaman kerran muratti talvehtinut isoissa ruukuissa. Maanpäällinen osa on mennyt kyllä ruskeaksi, mutta juuresta on kevään mittaan tullut uutta kasvua. Nytkin jätin kesäkukkaistutuksista muratit paikoilleen kanervia reunustamaan.
      Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!

      Poista
  17. Minulla otti nyt ulkona ollut keijunmekko pakkasosumat. Pääsen siis tyhjentämään loput ruukut tulevilla lämpöasteilla.
    Valo loppuu taas jo viimeistään viideltä,joten ilman keinovaloa en näe enää arkisin tehdä mitään ulkona. Sinulla on puutarhahommat hyvällä mallilla, täällä riittää vielä mm haravoitavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viideltä alkaa jo olla pimeää, eikä pihalla paljon silloin näe mitään tehdä. Kun nyt on lämmintä luvassa, aion vielä pihalla touhuta. Ehkä kitkeä rikkaruohoja ja varmaan leikkaan nurmikonkin kertaalleen silputakseni sinne tuulessa tulleet lehdet.
      Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

      Poista
  18. Hienot lenkkimaisemat. Mukavaa tiistaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän kylällä on kivoja lenkkipaikkoja, eikä Nuuksioonkaan ole pitkä matka.
      Mukavaa tiistaita sinullekin!

      Poista
  19. Voi, miten tuo sinun eka kuvasi taas herätti minut. Totuuden nimissä olen vaihtanut n. puolet kelloista ja puolet on kesäaikaa. Saapa nähdä, koska astun omaan miinaan...minulla mm. herätyskello on vanhaa aikaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kellojen vekslaamisessa ei minusta ole muuta järkeä, kuin saada ne kerrankin käymään samaa aikaa. Meillä keittiön kello edistää aina muita enemmän, joten kahdesti vuodessa se muistetaan laittaa ajalleen. Herätyskellon ajan vaihdoin ensimmäisenä. Muut sitten hissukseen.

      Poista
  20. Mukavat lenkkeilykuvat :) mukavaa viikon jatkoa Sinulle !

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!