torstai 1. marraskuuta 2018

Kolmen sukan syndrooma


Pari viikkoa sitten postilaatikosta löytyi Kodin Pellervo -lehden näytenumero 10/2018. Lehdessä oli muutama mukava sukkaohje ja innostuin yhtä niistä heti kokeilemaan. Sukkaan tulee nurjista silmukoista muodostuvaa raitaa ja raitojen väliin palmikkoa. Kudoin yhden sukan ja heti perään toisen. Vaan kas kummaa, huomasin toisenkin sukan valmistuttua tehneeni siihen kuvion varren lisäksi myös kärkiosaan.


Sen sijaan, että purkaisin toisen sukan, päätin kutoa kummallekin parit. Ongelmana oli, että lanka ei riittäisi kahteen uuteen sukkaan. Niinpä kiersin lähikylän kolme kauppaa, jossa tätä lankaa on myyty. Novitan beigesävyinen Aapo on ilmeisesti kausilanka, eikä sitä tietenkään nyt löytynyt kerän kerää mistään kaupasta. 

  
Nyt minulla on kolme sukkaa, joista yksi vähän erilainen. Ensin ajattelin säilyttää sukan, jos vaikka lankaa siihen myöhemmin löytäisin. En ole vielä päätellyt ylimääräistä sukkaa ja tänään päätin sen purkaa. Kunhan ensin ikuistin erilaisen sukan filmille.

Eikö muuten ole kummaa, että kun lanka on vähissä ja uhkaa loppua, kutomisen vauhti kiihtyy. Ikäänkuin nopeammin kutomalla lanka riittäisi paremmin.  


Eräälle väreistä tykkäävälle kudoin Novitan oranssista ja kirjavasta Sateenkaari-langasta (ei enää myynnissä) pirteät villasukat talvi-iltojen lämmikkeeksi.


Siniset sävyt ovat pitkään olleet Novitan langoissa vähissä. Nyt kauppaan oli tullut uusia sinisiä sävyjä ja myös Raita-langan Ulappa, jossa harmaa, valkoinen ja sininen vuorottelevat. Yhdistin tämän Raita-langan vaaleansiniseen Novitan Juhani-lankaan, josta tein resorin ja kantapään. 


Novitan Polka-langasta pidän kovasti, mutta valitettavasti se on poistunut kokonaan valmistuksesta. Joitakin vanhoja, vajaita lankakeriä Polkaakin vielä varastostani löytyy ja tämän harmaa-valkoinen-viininpunainen -langan yhdistin kirkkaaseen viinipunaiseen, josta tein resorin ja kantapään. 


Jälleen yhdet röyhelösukat pikkulapsen koossa tein vaaleanpunaisesta 7veikasta. Varren toinen röyhelö on kudottu pörröisestä Hohde-langasta. Röyhelön ohje on Merja Ojanperän Juhannustanssi-sukasta, joka löytyy ilmaisena Ravelrystä. Alkuperäisessä ohjeessa käytetty lanka on ohuempaa ja silmukoita siksi enemmän. Olen muokannut ohjetta 7veikan vahvuiselle langalle siten, että aloituksessa on 96 silmukkaa eli 24 silmukkaa/puikko. Röyhelön kavennusten jälkeen silmukoita on 12/puikko.

Taponlehti - Asarum europaeum

Tehdessäni maanantaina tätä postausta, satoi taivaalta kevyttä pakkaslunta. Maisema muuttui utuisen valkoiseksi. Maanantaivastainen yö oli syksyn kylmin, sillä vielä aamukahdeksalta mittari näytti -6 pakkasastetta ja auton ikkunat olivat tiukassa jäässä. Vaikka loppuviikolle on luvassa huomattavasti lämpimämpää, lienee paras kantaa talvitakit vaatehuoneesta lähemmäs ulko-ovea. 

Pukekaa lämpimästi. Kuulaita marraskuun päiviä kaikille!

45 kommenttia:

 1. Tulee noita kömmähdyksiä meikäläisellekin vaikka on sukkia neulottu vaikka kuinka, nyttenkin on piirongin laatikossa eräskin pari, olen nimittäin pitänyt vähän väliä neulomisesta ettei tule ylituotantoa. Kauniita sukkia olet neulonut. Itse tykkään tehdä kirjoneuleita, en niinkään noita pitsijuttuja. Toivottavasti saat sukillesi parit :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylituotantovaara on täälläkin. Tosin naapuri vie sukkasatoani työpaikalleen myytäväksi. Siten kasa pienenee ja saan lisää rahaa uusia lankoja varten.
   Kirjoneuleesta minäkin tykkäisin, mutta en tahdo saada kädenjäljestäni tasaista ja kiristämätöntä. Ehkä pitäisi keskittyä harjoittelemiseen intensiivisemmin.
   Lanka riitti toiselle sukalle pariksi. Kolmas sukka meni purkuun, kun en mistään lankaa löytänyt.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Kauniita sukkia olet jälleen kutonut!
  Langan loppuessa vauhti kiihtyy, näin kävi minulle juuri eilen illalla:) Mietin jo minkä värin sukkien kärkiosiin valitsen, mutta nippanappa riitti.

  Mukavaa alkanutta marraskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että muutkin kiristävät vauhtia langan vähetessä.
   Joskus olen tehnyt sukkien kärjet eri langalla varsinaisen värin loppuessa. Ihan nätit niinkin tulee.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Oi, miten ihania sukkia olet taas tehnyt!
  Oikein sydäntä kyllä riipaisi, kun sanoit, että purat tuon yhden sukan. Itse olen niin tumpelo tuossa sukan kudonnassa, että tuntui kamalalta kaiken vaivan jälkeen nuo purkuhommat.
  Ehkä sun olis pitänyt kutoa vaan toisen värinen sukka jollekin Robinin fanille. Eikös ne eriparitennaritkin ole muotia?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harkitsin kyllä eriväriparia sukalle, mutta riskinä on, ettei parille löydy riittävän avaramielistä ottajaa. Olisihan sukkaparin voinut lähettää vaikka Robinille itselleen. Eipä tullut mieleen. Ehkei Robin olisi tykännyt pitsimäisestä kuviosta.
   En tykkää purkamisesta, mutta välillä sitäkin joutuu tekemään. Langalle löytyy paikkansa jossain toisessa sukassa ja oppiipa näin huolellisemmin katsomaan, mitä on tekemässä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 4. Oi miten ihania sukkia olet jo kutonut . Harmi kun et sitä lankaa löytänyt . Mutta sinulla sitä syntyy vaikka välillä purkaatkin .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetken harmitti katsella omaa töppäystään, mutta niistähän oppii. Välillä joutuu purkamaankin. Se ei ole vaarallista.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Hienoja sukkia olet taas tehnyt. Joskus tein ihan tarkotuksella erivärisiä pareja, nyt on neulominen jäänyt, vaikka lankoja olisi käytettävksi. Pitäisi löytää säilytyspaikka entisillekin sukille, niitä tulvii kaapista, kun oven aukaisee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyisikö sukillesi vastaanottajia! Laita niitä joulupakettiin tai anna hyväntekeväisyyteen. Minä laitan aina asunnottomien yönä muutaman sukkaparin annettavaksi asunnottomille.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 6. Kauniita sukkia, Olet kyllä taitava♥ Voi harmi että tuo lanka ei riittänyt! Mukavaa alkanutta marraskuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Hetken harmitti katsella eriparisia sukkia, mutta virheistä oppii. Enää ei harmita, sukka on purettu ja uusi sukka on jo meneillään.
   Mukavaa viikonloppua sinulle1

   Poista
 7. Kauniita sukkia olet tehnyt. Hyvää alkanutta marraskuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Mukavaa marraskuun alkua ja hyvää viikonloppuas sinulle!

   Poista
 8. Olipa harmi kun lanka loppui kesken. Minä teen yleensä molempia sukkia rinta rinnan. Jos on sävytettyä lankaa, niin käärin ne ensin kahdelle kerälle, että kuviot/langan värit tulis kohdilleen.
  Kiinnostava malli kun joustokudosta on vain varren alussa. Pysyvät varmaan silti hyvin jalassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska hyvistä vinkeistä. Kuviolangoissa minäkin etsin saman aloituspaikan tai ainakin mahdollisimman lähelle. Tykkään symmertiasta.
   Hyvin sukat pysyvät jalassa, vaikka resoria on vain osa varresta. Kutomalla resorin oikeat silmukat takareunoistaan tulee napakkaa ja kaunista.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 9. Kauniita varpaan lämmittimiä.
  Mukavaa marraskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit, nyt varpaiden lämmittimille on aikansa ja paikkansa.
   Mukavaa marraskuun alkua ja viikonloppua sinulle1

   Poista
 10. Tekevälle sattuu. Hianoja sukkia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Kerran aloitin kantapään suoraan alkuresorin jälkeen. Onneksi huomasin muutaman kerroksen jälkeen, eikä tarvinnut paljon purkaa.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 11. Hauska kömmähdys. Ei tuota eroa tosin olisi edes huomannut, jos ei olisi tajunnut katsoa tarkemmin. :) Ihania sukkia! Nuo röyhelöiset on niin suloiset. Mukavaa marraskuuta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi harmitti ja sitten nauratti. Usein toinen ihminen ei edes huomaa virhettä, mutta omissa silmissä ne näkyvät liiankin helposti.
   Röyhelösukat ovat minustakin suloisia. Niitä olen kutonut nyt tutuille lapsille.
   Mukavaa alkanutta marraskuuta ja hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 12. Tosi kauniita sukkia olet tehnyt. Kyllä noilla kelpaa.
  Mukavaa marraskuuta sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Kutominen on mukavaa ja terapeuttista ajankulua syksyisiksi illoiksi.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 13. Kauniita sukkia on taasen tullut.Hyvää marraskuuta :)

  VastaaPoista
 14. Kauniita sukkia - en jaksa olla ihmettelemättä ahkeruuttasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Joissakin asioissa sisälläni taitaa asua Duracell-pupu. Onneksi ei sentään kaikissa.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 15. Ihania sukkia! Olet ollut tosi ahkerana. Säiden viiletessä villasukat ovat kyllä ainakin itselläni ihan pakolliset. Mukavaa marraskuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiua! Tykkään käsitöistä ja puutarhatöiden loputtua niihin on taas iltaisin aikaa.
   Itse kuljen kotona aina villasukat jalassa. En sentään viime kesän helteillä. Mukavan pehmeää ja lämmintä.
   Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 16. Ihania sukkia! Voi harmitus, että juuri tuota lankaa ei sitten enää ollutkaan. Todella kiva malli tuo palmikkoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukkiasi ihastellessa unohdin kokonaan sanoa, että Saaripalstalla on sinulle haaste kertoa viisi parasta puutarhamuistoa menneeltä kesältä.

   Poista
  2. Tykkäsin itsekin mallista. Sopii hyvin yksiväriseen lankaan ja helppokin se on tehdä. Hetken aikaa harmitti langan loppuminen, mutta ei enää. Näitähän sattuu ja niistä voi ottaa opikseen. Toivon mukaan.
   Kiitos haasteesta. Otan sen ilolla vastaan, sillä postausideat ovat olleet vähissä ja kaipuu kesään kova. Nytpä pääsee hyvällä syyllä selaamaan kesäkuvia.
   Mukavaa viikonloppua sinulle1

   Poista
 17. Vastaukset
  1. Kiitos Kati! Eiköhän nuokin sukkaparit löydä ottajansa.
   Hyvää viikonloppua sinulle1

   Poista
 18. Tosi kauniita sukkia! Itsellä ei onnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gitta! Sinä osaatkin sitten paljon muuta. En minäkään mikään mestarikutoja ole, mutta sinnikkyyttä löytyy.
   Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 19. Nauratti tuo vauhdin kiihtyminen, olen huomannut saman! Tosin minulta ei synny yhtään sukkaa, mutta joskus jotain kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koomista vauhdin kiihdyttäminen onkin. Ei siitä mitään apua langan riittävyydelle ole, mutta ihan tuli jostain selkärangasta.
   Hauska kuulla, että sama ominaisuus pätee muihinkin käsitöihin, ei ainoastaan sukkien kutomiseen.
   Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 20. Minusta tuntuu, että olen oikein erikoistunut erikokoisten ja erinäköisten parittomien sukkien kudontaan. En raaski purkaa ja sitten käy juuri niinkuin sinullekin, että lanka loppuu kesken tai inspiraatio ei riitäkään siihen neljänteen sukkaan:). Olet kyllä tehokas kutoja! Nyt riittää taas lämmintä ilmaa, harmi vaan, kun siellä on niin vähän aikaa valoisaa, ei ehdi työpäivinä nauttia. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että monet käsitöihinkin liittyvät oudot jutut kesstävät aikansa, kunnes vire taas löytyy. Varmaan niin käy sinunkin parittomien sukkien jaksolle.
   Lämmintä riittää, mutta valo on vähissä. Ja kun olisi sopivan valoinen hetki ulkoiluun, taivaalta tulee vettä. No, väliaikaista sekin.
   Mukavaa pyhäinpäivää sinulle!

   Poista
 21. Kauniita sukkia oot tuas neulonu. Harmi kun lanka loppu ja män purkuhommiks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Hetken harmitti, mutta siitäkin on päästy yli ja suunta jatkuu kohti parillisia sukkia.
   Mukavaa pyhäinpäivää sinulle!

   Poista
 22. Aivan mahtavan näköisiä sukkia. Niissä on kivat mallit. Nuo kirkkaat ovat raikkaan värisiä. Ihana toi kuurakuva.

  VastaaPoista
 23. This is the suitable blog for anyone who desires to find out about this topic. You realize so much its virtually onerous to argue with you (not that I really would need…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, simply nice! free online casino slots

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!