torstai 16. helmikuuta 2017

Puutarhatyöt hyötyliikuntaa?

On tuo aurinko päivälläkin vielä aika alhaalla.

Kävin muutama päivä sitten terveydenhoitajan luona vuositarkastuksessa. Terkkari oli nuori ja innokkaan tuntuinen nainen, jonka kanssa käytiin läpi myös ravintoasiat ja liikuntamuodot. Kerroin liikuntani kesäaikaan käsittävän lähinnä puutarhailua. Toki myös kesällä tulee tehtyä kävelylenkkejä, mutta valtaosa liikunnasta syntyy erilaisten puutarhatouhujen parissa.

Joku saapuu illaksi kotiin

Terveydenhoitaja totesi, etteivät ne puutarhatyöt kyllä mitenkään riitä. Hänen mielestään minun tulisi ryhtyä harrastamaan kesälläkin jotain sykettä nostavaa ja hien pintaan synnyttävää liikuntaa. Jotain, joka vahvistaa lihaksia ja pitää nivelet tulevaisuudessakin liikkuvina. Mielellään siis jonkinlaista kuntosaliharjoittelua.Tätä samaa keskustelua olen joutunut käymään kerran pari aiemminkin. Ja aion käydä vastedeskin, sillä olen lujasti sitä mieltä, että puutarhatöissä voi hyötyliikunnan muodossa saada sykkeen nousemaan, hien pintaan ja niveliä tukevat lihaksetkin tulee siinä ohessa laitettua töihin. 

Epäilen, että monilla on englantilaisten kartanopuutarhasarjojen luoma utuinen mielikuva puutarhatöistä. Sellainen, jossa hento aatelisneitokainen kulkee valkoiseen pitsipukuun sonnustautuneena puutarhassaan käsivarrellaan kori, johon hän sieltä täältä leikkaa ihastuttavan ruusun nuuhkaistuaan sitä hetken ennen koriin laittamista. Sen jälkeen matka jatkuu pitsistä päivänvarjoa pään päällä pitäen kohti kartanon avoinna olevia lasiovia, joiden takana näkyy palvelijoiden juuri kattama iltapäivätee pienine leivoksineen. Palvelija ottaa ruusukorin vastaan mennäkseen keittiöön asettelemaan kukat hopeamaljaan. Neito ravistaa pitsipuvulleen pudonneen ruusunlehden pois ja istahtaa pikkurilli ojossa nauttimaan hyvin ansaittua teetään. Päivän puutarhatyöt on tehty.


Minun puutarhatyöni ovat aivan jotain muuta, kuin valkeassa pitsipuvussa ruusupensaiden lomassa käyskentelyä. Nurmikonleikkuu alkaa yleensä toukokuussa ja kesästä riippuen sitä saa tehdä vähintäänkin lokakuulle saakka. Tykkään, että nurmi on hyvin hoidetun näköinen, joten parhaimmillaan nurmikko on leikattava kaksi kertaa viikossa. Pyrin tekemään yhden homman kerrallaan alusta loppuun, jos se suinkin on mahdollista. Niinpä nurmikonleikkuu merkitsee tunnin tasaista ja reipasta askellusta, jonka päätteeksi leikkuri on vielä putsattava pahimmista ruohosilpuista. Säästä riippuen tässäkin hommassa saa kunnon hien ihonpintaan.Vaikka en yhtä ainutta uutta kukkapenkkiä rakentaisi tai vanhaa uudistaisi, lapioimista, kanttaamista ja kärräämistä riittää. Milloin on menossa multaa, kivituhkaa tai taimia, tulossa rikkaruohoja ja työvälineitä. Koska alapihallemme ei pääse autolla tai traktorilla, on tilattavat mullat ja muut maa-ainekset kipattava yläpihalle ja rahdattava lihasvoimalla alapihalle. Multa ei suinkaan ole sitä painavinta tavaraa, mutta sitäkin kärrätessä kädet venyvät viistämään maata kuin apinalla ja pohkeissa ylä-alamäkikärrääminen tuntuu vähintäänkin illalla.Syksyllä haravoitavaa riittää ja on sitä yleensä keväälläkin. Hiekkakäytäviä täytyy harata ja haravoida pitkin kesää. Muuten rikkaruohot saavat niskaotteen ja tulevaisuudessa siintää entistä enemmän kitkettävää. Eikä se homma siihen jää, että syyslehdet haravoi kasaan. Ne on myös siirrettävä pois ja tavalla tai toisella sijoitettava jonnekin. Kaikki tämä merkitsee runsaasti kävelemistä, kumartelua, kyykistymistä, venymistä ja monenlaisia erilaisia liikkeitä.Minun kesäni merkitsee puutarhatöiden kannalta usein jopa yhdeksän kuukauden aktiivista liikuntakautta. Elämä siirtyy ulos raittiiseen ilmaan ja lähes kaikkeen tekemiseen liittyy enemmän tai vähemmän jotain liikuntaa. Sääkään ei yleensä ole este, sillä ainoastaan kaatosade tai äärimmäinen helle saavat tahdin hidastumaan. 


Pidän puutarhatöistä, pidän ulkona olemisesta, ja viihdyn kesäaikaan erittäin hyvin omissa nurkissa ja kotipihassa. Osaan toki laiskotella, mutta kaikenlainen tekeminen on minusta mukavaa ja minulle sopiva olomuoto. Aina parempi, jos saan yhdistettyä huvin ja hyödyn eli jotain konkreettista valmistuu puutarhassa ja kroppa saa annoksen kuntoilua. Tulevana kesänä olen ajatellut ottaa vähintäänkin askelmittarin mukaani pihahommiin. Olisi hauska nähdä, miten paljon sitä tuleekaan kunnon puutarhapäivänä käveltyä. Pitäisikö kenties ryhtyä pitämään päiväkirjaa siitä, millaisia liikkeitä kunkin työrupeaman aikana on tehnyt, miten pitkään kutakin liikettä on harjoittanut ja mihin lihaksiin nuo liikkeet kohdistuvat? Siten olisi jotain konkreettista esitettävää, kun taas seuraavan kerran menee terkkariin keskustelemaan eri liikuntamuotojen hyödyllisyydestä.


Jokainen saa onneksi harrastaa itselleen mieluisinta liikuntaa ja kuntoilua. Toistaiseksi en ihan heti ole vaihtamassa puutarhakuntoilua mihinkään muuhun harrastukseen. Mikä sen ihanampi tunne, kun on kesäpäivän ahertanut omassa puutarhassa, työn päätteeksi käynyt suihkussa pesemässä mullat ja hiet pois ja puhtaat vaatteet puettuaan istahtaa katselemaan päivän aikaansaannoksia auringon vielä luodessa kesäillan lämpöisiä säteitään. Lihaksissa ja nvelissä tuntuu edelleen rankan päivän rasitukset, mutta mieli liitelee korkeuksissa.

71 kommenttia:

 1. Jep, samanmoisia liikuntareseptejä jakoi minunkin lääkäri eli puutarhatyöt eivät yksin riitä. Askelmittariin kertyy helposti 20 000 askelta per päivä, pelkästään puutarhaliikuntana. Kahvakuulana kiviä täynnä oleva kottikärry ja levytankona 60 litran multasäkit. EN mene kuntosalille. Piste. 😄
  Nättejä kuvia olet napsinut, taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kyllä minuakaan kuntosalilla tulla näkemään. Ensi kesänä saatan pitää kirjaa askelista ja vähän muutenkin laittaa "punttisalisuorituksia" ylös. Ihan vain seuraavaa terkkaritapaamista ajatellen.

   Poista
 2. Ihan mahtava kirjoitus! Voi, että kun tän saman asian kanssa saa aina vääntää!
  Meikäläinen käy talvikaudet lenkillä, jumpassakin välillä ja joskus kuntosalilla. Kevään tullen nämä kaikki jää, koska siirryn puutarhahommiin. Mutta kun ne ei riitä liikunnaksi. Tai ainakin "viisaammat" niin sanovat! Ihan sama, teen sitä mitä tykkään ja olen huono yhteiskunnan jäsen! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti monet lääkärit ja terveydenhoitajat eivät tiedä, millaista on todelliset puutarhatyöt. Ja mitenkä tietäisivätkään, elleivät ole koskaan puutarhassa mitään tehneet. Kyllä sen itse kukin kropassaan tietää, milloin on tullut töitä tehtyä.

   Poista
 3. Minä olen talvisin liian laiska liikkumaan, mutta kesäkaudella en ehdikään liikkua puutarhahommien lisäksi. Niistä saa todella tarpeeksi monipuolista liikuntaa, voisi se terkkarityttökin kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin se menee, kesällä ei vain ole aikaa lähteä jonnekin punttisalille. Oma pihamaa on paljon mieluisampi punttisali. Talvisin lumitöistä on saanut hyvää kuntoharjoitusta, mutta tänä talvena ei ole ollut sitä sorttia tarjolla.

   Poista
 4. Ne työntää niitä ohjeita aina koulutuksen tai jonkin muotin mukaan niin liikunnasta kuin ruokavaliostakin. Varsinkin jos ei oo itellään mitään käsitystä isosta puutarhasta.
  Varmaan monipuolisuus on hyvästä molemmissa. Minusta se kuntosalikin on niin yksitoikkoista, en jaksa pitkään jollain veputtimella tehdä. No tietysti se syke siinä nousee ja sen näkee mittarista.
  Mut ainakin ihastuksen huokailuja ja nautintoa tulee enemmän puutarhassa, kun kauniita kukkia ja vihreyttä ihailee ja tuoksuttelee.
  Meillä riittää talvella vielä tätä "ihanaa" lumityötä. Siinä saa sykkeenkin kohoamaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yhtään väheksy kuntosaliharjoittelua, käyköön ne, jotka siitä tykkäävät. Katson sen itselleni täysin turhaksi, kun oma piha tarjoaa paljon mielekkäämmän ympäristön kohottaa kuntoa. Talvisin on tosiaan yleensä saanut hyvin kuntoiltua lumitöiden parissa, mutta nyt ei ole ollut lunta tarjolla.

   Poista
 5. Minä olen myös saanut kuulla, tosin enimmäkseen ystäviltä, että olisi hyvä käydä kuntosalilla...itselleni riittävät kävelylenkit sauvoilla tai ilman sauvoja ja kesällä pihahommat lisäksi... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sauvakävely on mukavaa ja tekee hyvää kipeille hartioille ja niskalle. Samalla sauvojen kanssa vauhti on paljon tehokkaampi, kuin ilman niitä kävellessä. On se vaan paljon mukavampi taivaltaa reippaasti ulkosalla, kuin hikoilla salilla.

   Poista
 6. Se on juuri noin kuin kuvaat. Puutarhatyöt ovat fyysisesti raskaita :) Ihan pakko on tähän kommentoida, että kun meille kesäisin tulee puutarhakoulun harjoittelijoita (nuoria tai vanhempia) saattaa heille olla suuri yllätys miten raskasta työ ja voimat ei riitä. Toki fyysistä voimaa kertyy sitä mukaa kun kesä etenee, itsekin huomaa että kuinkas paljon se kalkkisäkki painaakaan keväällä :)
  Jotenkin ihmisillä saattaa olla se mielikuva puutarhatyöstä että pehmeää multaa pikkuisella perennalapiolla kaivellaan ja kesäkukkia istutellaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, ja piti vielä lisätä, että kuntosalille minä en todellakaan lähde tekemään yksitoikkoisia liikkeita erinäisissä vempaissa, peilien edessä ja kaiken kansan töllisteltävänä :D Maan kaivelu ja kärrääminen on paljon kivempaa.

   Poista
  2. Näyttää vahvasti siltä, etteivät ihmiset oikeastaan ymmärrä, miten raskaita puutarhatyöt ovat. Ja miten monipuolisesti siinä saa laittaa lihaksensa likoon, kun tekee erilaisia hommia tasaiseen tahtiin läpi koko kesän. Keväällä tosiaan pelkästään multasäkki tuntuu tosi painavalta, mutta loppukesästä se heilahtaa leikiten. Minulla selvästi kunto nousee kesän aikana ja usein myös paino putoaa.

   Ja se kuntosaliharjoittelu näyttää vielä olevan hyvin yksinäistäkin. Kaikki puurtavat omissa laitteissaa kuulokkeet korvilla ja suoristen jälkeen pikaisesti suihkuun ja autolla pois. Puutarhassa on seurana vähintäänkin kirjava joukko kaikenlaisia elukoita.

   Poista
 7. Hyvin sanottu. Harmillista, mutta ymmärrettävää, ettei terkkari ymmärtänyt puutarhanhoitoa. Ei sitä ymmärrä, ellei itse tai joku hyvin läheinen ihminen sitä harrasta. Muistan koulussa, kun jollakin tunnilla (olikohan terveystieto) kysyttiin urheilumuotoja. Vastasin ratsastus, sillä sitä harrastin. Ope puuskahti: eihän se ole urheilua, istutaan vain hevosen selässä! Heh, jos olisi itse kokeillut, olisi ollut toista mieltä.
  Jouduin kerran osteopaatille, kun selkä oli mennyt jumiin syksyn kukkasipuli-istutuksessa (kylmää viimaa alaselkään). Hän totesi, että kyykkiminen on oikein terveellistä ihmiselle - luontaisempi asento se on kuin tuolilla istuminen. Pitäisi vaan muistaa välillä riippua apinana puun oksalta :-D Hankin sitten renkaat vintin kattoparruun, siellä on hyvä apinoida rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti monilla ihmisillä on aivan vääränlainen kuva ja käsitys puutarhatöiden luonteesta. Vaan mistäpä he tietäisivät, elleivät tosiaan itse harrasta - tai joku läheinen.
   Aika jännä, että joku pitää ratsastusta epäurheiluna. En ole itse koskaan ratsastanut, mutta tuttavapiirissä on useita ratsastajia. Myös tytär ratsasti aiemmin aktiivisesti. Nyttemmin ilmeisesti ratsastaa harvemmin, kun hevosharrastus siirtyi ravipuolelle. Ei ole tosiaankaan mitään helppoa ja kevyttä hommaa.

   Kykkimisen terveellisyydestä minäkin olen lukenut. Asiantuntijat sanovat, että jalanreikävessatkin olisivat ihmiskunnalle huomattavasti terveellisempi vaihtoehto, kuin istuminen korkealla pöntöllä.

   Tuli taas hauska mielikuva noista sinun kattoparrurenkaistasi. Siellä se Saila vipeltää apinan lailla pitkin vinttiä. Olen aina salaisissa toiveissani ajatellut, kuinka kivaa olisi kyetä liikkumaan apinoiden lailla käsien varassa puissa. Ja pitkä häntä olisi myös aika mukava.

   Poista
 8. Olipa terkka tietämätön puutarhatöiden liikunnasta. Se jos mikä on parasta hyötyliikuntaa, monipuolista ja takuulla nostaa sykettä ja saa hien pintaan eikä pelkästään lämpimän sään takia. Joskus tuntuu että joidenkin mielestä liikuntaa voi harrastaa vain oman kodin ulkopuolella jotta se olisi liikuntaa.
  Joka kevät sen huomaa miten lihakset eivät ole saanet töitä talven aikaan kun puutarhatöitä ei ole, löytyy nippu ihan uusia lihaksia.

  Tuosta alimmasta kuvasta kysyn miten olet saanut siperiankurjenmiekat noin kauniisti niputettua? Oletan siis kasvin siperiankurjenmiekaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinänsä tuntui hassulta, ettei puutarhatöitä arvosteta terveydenhuollossa sen enempää, kun kuitenkin mediassa kaiken aikaa hehkutetaan hyötyliikunnan merkitystä. Kai se hyötyliikunta voi olla muutakin, kuin työmatkaliikuntaa.

   Kyllä ne ovat siperiankurjenmiekkoja. Näin muutama kesä sitten jossain puutarhakuvan, jossa kurjenmiekat oli niputettu kuvan lailla "lyhteiksi". Loppukesästähän ne alkavat kaatuilla sinne tänne ja näkemästäni kuvasta mallia ottamalla kahmaisen sopivan kokoisen nipun kurjenmiekkoja yhteen ja sidon ne vihreällä sidontalangalla (tai mitä nyt sattuu kulloinkin käsillä olemaan). Pysyvät hyvin pystyssä, vievät vähemmän tilaa ja ovat mukavan näköisiä. Saa vapaasti lainata ideaa (joka ei edes ole minun), kokeile ensi kesänä.

   Poista
  2. Kiitos Between, taidan kopioida idean. Siperiankurjenmiekat lakoavat vähän rumasti loppukesästä, tuolla konstilla on ongelma ratkaistu.

   Poista
 9. Haha, ihana kuvaus englantilaisesta puutarhanhoidosta! :D Mutta juu, olen samaa mieltä. Äitini, joka harrastaa myös jumppaamista, sanoo aina, ettei mikään kuntosalitreeni ole yhtä rankka kuin pitkä päivä puutarhassa, etenkin jos siihen sisältyy vähän suurempikokoisten pensaiden tai puiden siirtämistä uusille kasvupaikoille, kukkapenkin tai vihannesmaan perustamista tai muuta mullan kärräämistä kottikärryillä. Parasta puutarhanhoidossa on tietysti vielä se, että saa raitista ulkoilmaa (vrt. kuntosalit tunkkaisine sisäilmoineen), ja tutkitustihan luonnossa oleskelu laskee stressihormonitasoa.

  Terveydenhoitajalta on tainnut jäädä Salainen puutarha lukematta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tullut kysyneeksi, harrastaako terkkari kenties parvekekukkia. Siltä se vähän vaikutti. Ja täytyy sinne parvekkeellekin ne multasäkit jotenkin raahata.

   Puutarhaliikunnassa bonuksena saa juurikin raittiin ilman ja miellyttävän ympäristön.

   Poista
 10. Eipä taida terkkarilla olla minkäänlaista käsitystä puutarhatöistä. Puutarhassa saa varmasti niin monipuolista liikuntaa raikkaassa ulkoilmassa, että kuntosalilla ei ikinä!
  Töissäkin välillä asiakkaat kertovat olevan kateellisia meille kun saamme vain olla päivät pitkät kauniiden kukkien keskellä.
  Heillä on se mielikuva, että puutarhalla henkilökunta vaan kuljeskelee nuuhkimassa kukkia :D
  Juu, tervetuloa vaan kantamaan asiakkaiden autoihin multasäkkejä, kaivamaan juuri kastelluista hiekkapedeistä 2-metrissä tuijia, kantamaan perennalaatikoita.....tämän päälle vielä lapiohommat ja istutus- ja kasteluhommat omassa puutarhassa. Eipä enää kuntosalia tarvita! Täytyy myöntää, että talvella "vähän" kunto rapistuu, kun ei moneen talveen ole edes lumitöihin joutunut täällä rannikolla. Keväällä sitten töiden alettua ensimmäisen viikon vaivaa raitisilmamyrkytys, 8 tunnin työpäivä ulkona vaatii aina vähän totuttelua ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taatusti ensimmäisten työpäivien jälkeen uni maistuu. Harva edes ymmärtää, miten koko päivän työskentely raittiissa ilmassa väsyttää. Kun siinä on lisänä myös kaikki "kukkien keskellä käyskentely ja niiden tuoksuttelu".
   Kuulin kerran eräässä puutarhaliikkeessä kasveja katsellessani, kuinka pari naista tuhahteli myyjien likaisuudelle. Pitäisi kuulemma asiakaspalvelussa vähän enemmän katsoa, että laittaa aamulla puhtaan työessun päälleen. Kuinkahan pitkään se essu puhtaana pysyy, kun niitä multasäkkejä sinne asiakkaiden autoon kantaa ja kasvien kanssa ulkopihoilla touhuaa.

   Poista
 11. Nii täyttä asiaa koko kirijootus :D
  Erittäin monipualisen liikunnan lisäksi, jää monet välipalat välihi, ku ei muista innostukseltansa eres syärä. Puntari kiittää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Syksyllä huomaa, kuinka kesän aikana mitat ovat muuttuneet ja vaatteet solahtaa mukavasti päälle. Sitä vain ei edes tule ajatelleeksi syömistä, kun on niin paljon mukavampaa touhua.

   Poista
 12. Ensi kerralla otat terkkarisi mukaan puutarhaasi hommiin 😊 puutarhailu on parasta liikuntaa ja saa hien otsalle, erityisesti nurmikon leikkuu ja lapion heilutus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtaisiko neito lähteä siisteistä sisähommista mullan kanssa touhuamaan? Pieni esittelytuokio olisi kyllä paikallaan.

   Poista
 13. Kunnon puutarhatöissä saa kyllä hien pintaan ja kaikenlaista liikuntamuotoa tulee käytettyä. Kaupanpäällisinä raitista ilmaa ja hyvää vastustuskykyä erilaisten mikrobien/"pöpöjen" myötä. Lisäksi mielihyvää ja iloa. Mikä voisi olla parempaa liikuntaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäi vielä sanomatta, että kesän aikana katoaa muutama kilokin kuin huomaamatta :)

   Poista
  2. Totta, kilot karisee ja muutkin, kuin vyötärömitta supistuu. Olen monta kertaa puutarhassa työskennellessäni oikein keskittynyt ajattelemaan, miten eri lihakset kulloinkin joutuvat työskentelemään. On se vaan niin monipuolista ja lisäbonuksena tulee raitis ilma ja hyvä mieli.

   Poista
 14. LOISTAVA POSTAUS allekirjoitan jokaisen tuumauksesi!
  Nyt tulee kommentti Mummukka maalta- nimellä joka kuuluu toiselle blogilleni joka sekin pitäisi päivittää. T.Annelipunneli Myttynen-Kukkaro

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mummukka! Täytyypä käydä kurkkaamassa, mitä kirjoitat toisessa blogissasi. Rouva Myttystä tuleekin jo seurattua.

   Poista
 15. No niin, just näin tää menee kuin kirjoitit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä, kun saisi kaikki pointit terkkarin tietoon.

   Poista
 16. Parasta hyötyliikuntaa puutarhatyöt:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parasta ja mieluisinta. Nyt jo kovasti odottelen, että pihalle pääsee touhuamaan.

   Poista
 17. Alussa ja jo sanoit, että nuori ja innokas....kyllä se elämä opettaa ;)

  Mutta kuule, jos blogissa olis "tykkää"-nappi olisin painanut sitä tekstiäsi lukiessa monta monituista kertaa, siis niin allekirjoitan kanssasi sen, että puutarhatyö on ihan parasta hyötyliikuntaa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuitiina. Sellainen "tykkää"-nappi olisi aika hyvä juttu täälläkin. Sillä saisi helposti ja lyhyesti kerrottua mielipiteensä. Toisaalta, kommentointi ja etenkin kommenttien lukeminen on mukavampaa.

   Poista
 18. Niin on minustakin puutarhahommat tosi hyvä liikuntamuoto. Siinäpä tulee jos jonkinmoista liikettä, alas, ylös, molemmille sivuille, kantamista....no sähän tiedät nämä kaikki.
  Mulla ei niin paljon ole kokemusta noista pihahommista, mutta isännällä on sitäkin enemmän. Kyllä se on samaa mieltä puutarhahommat ym. pihatyöt ovat hyvä liikuntamuoto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisit antaa vinkkejä, miten se ukko saadaan niitä pihahommia tekemään. Ihan vaikka oman kuntonsa hyväksi. Meillä koko urakka on minun kontollani. Mutta onneksi tykkään niistä hommista.

   Poista
 19. Hyvä kuvaus puutarhakäyskentelystä! Tuotahan puutarhanhoito EI todellakaan ole! Sais tulla terkkari sulle edes päiväksi kaveriksi puutarhahommiin, muuttuiskohan mielipide?
  Bongasin myös nuo hauskat "lyhteet" Tuo on näppärä tapa sitoa sinne tänne repsottavat lehdet. Syksyllä käy varsien leikkaaminenkin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, syksyllä lyhteet oli helppo napsaista poikki ja syöttää suoraan silppuriin.
   Taidanpa ensi vuonna ehdottaa terkkarille pientä kesäleiriä.

   Poista
 20. Puutarhassa työskentely on tosi hyvää, monipuolista ja välillä raskastakin liikuntaa ja sen tietävät kaikki jotka sitä tekevät. Kesällä kaikki liikenevä aika kuluu minullakin pitkälti puutarhatöissä, mutta puutarhakauden ollessa ohi, eli yleensä syyskuun loppupuolella aloitan myös säännölliset käynnit kuntosalilla mieheni ohella. Talvisin aloitan myös sisäsoudun. Tällä tavoin menetellen olen saanut selätettyä selkäsärkyni ja pidettyä kivut loitolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli joskus soutulaite kellarissa, mutta sen käyttö hiipui ja myimme sen pois.
   Ilman muuta ymmärrän ja hyväksyn muutkin liikuntamuodot. Se vain tuntui omituiselta, että terkkari tarjosi kuntosalia puutarhatöiden lisäksi. Minusta kertoo siitä, ettei hän ymmärrä, miten rankkaa puutarhatyöt todellisuudessa ovat.

   Poista
 21. Kyllä se terkkari ei koskaan ole ollu puutarha hommissa kun noin sinulle sanoi
  ei varmasti tiedä puutarhan töistä mitään.Kyllä puutarhassa saa hien pintaa
  monasti ja on tarpeeksi liikuntaa kasällä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että terkkari ei todellakaan ole tehnyt kunnon puutarhatöitä. Muuten tietäisi, että hiki lentää ja kunto kasvaa.

   Poista
 22. Puutarhapuuhathan ovat parasta liikuntaa, kurottele, kurkottele, työnnä, vedä, kyyki, nouse, tee vasemmalla kädellä, tee oikealla kädellä, molemmat kädet käyttöön jne.
  Ja se hyvä mieli vielä joka tulee raittiin ilman lisäksi ihan kaupanpäälliseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti meidän puutarhaharrastajien täytyy tehdä opetusvideo terkkareille. Itse ainakin koen kesäisin kunnon kohenevan.

   Poista
 23. Puutarhahommat kyllä pitäisi riittää kesäaikana kunnon kohottamiseen, eikä sitä edes jaksaisi niiden ohella mitään kuntosalilaitteita liikutella. Ja tuo ulkonaolo on mitä parhainta mielialan kohottajaakin. Mutta terkkarin puolustukseksi -enkä ole mikään terveydenhoitoalan ihminen - on sanottava, että talviaikaan lihaskuntoa ylläpitävä liikunta ei meille naisillekaan olisi pahitteeksi. En ole koskaan pitänyt kuntosaleista, mutta lihaskuntojumppa yhdessä muiden kanssa on minusta vallan mukavaa. Puhumattakaan tanssitunneista tai vesijumpasta! Mutta siis ehdottomasti vain puutarhakauden ulkopuolella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puurarhakauden ulkopuolella on ehdottomasti tehtävä jotain kuntonsa eteen, kuten sanoitkin. Etenkin tällaisina talvina, kun ei ole edes lumitöitä. Uiminen ja vesijumppa ovat kumpikin sieltä parhaasta päästä.

   Poista
 24. Repesin kyllä ihan kokonaan, kun kuvittelin kuinka puutarhapäivän jälkeen kaikki harrastajat lähtevät punttisalille ;) Kun kunnon riehumisen jälkeen tulee pihalta sisälle, juuri ja juuri jaksaa raahautua suihkuun ja sitten kaatua sänkyyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se menee. Kunnon työpäivän jälkeen ei todellakaan enää jaksa mitään tehdä tai minnekään lähteä. Harvoin edes mihinkään ehtii. Aika loppuu muutenkin puutarhahommissa ihan kesken.
   Mutta otetaan kuule lapiot, talikot ja muut vermeet mukaan, kun sinne punttisalille lähdetään. Pysyy tuntuma puutarhaan hallussa.

   Poista
 25. Täälläkin liputetaan saman asian puolesta, olen niin sinun sanojesi takana...vai puuhastelua! Pitäisi tulla neitokaisen päiväksi tutustumaan puutahrahommiin, josko sitten näkemys edes hiukkasen muuttuisi - raakaa työtähän tuo meidän harrastus on, voimailua, venyttelyä, maratoonia ja vaikka mitä samassa paketissa! Tämä on hyvä tapa pitää mielen ja kehon kunnosta huolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terkkarineito ei todellakaan tainnut olla oikein perillä, millaista tosiharrastajan puutarhailu on. Ehkä pitää kutsua tutustumaan ja näyttämään, miten saa hien pintaan ja sykkeen koholle lapio- ja kottarihommissa.

   Poista
 26. Naulan kantaan kirjoitit ja on se ihmeellistä kun tätä puutarhan hoitoa ei oikein mielletä hyötyliikunnaksi.
  Onkohan siinä myös se näkökohta kun tätä puutarhahommaa saa tehdä ihan ilmaiseksi ja samalla useimiten nauttia myös "koko rahan" edestä luonnon kauneudesta, raittiista ulkoilmasta ja kaikesta mielihyvästä jota puutarha meille tuo.
  Minä en käy kuntosalilla en kesällä ekä talvella, minun terveysliikunani on sauvakävely ja näin talvellä enemmin kuin kesällä.
  Hiihto olisi ihan mukavaa, mutta tällaisena talvena se ei oikein onnistu. Toki täällä on valmiit hyvät ajetut ladut,mutta sen viereen täytyy jollain konstein päästä. Täällä meidän lähellä on lumitalvilla sellaiset kivat itse tehdyt ladut ja niitä on kiva hiihdellä.
  Mitenhän se terkkari tällaiseen ajatukseen päätyi, voi sentään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella puutarhatöissä ei pääse huhkimaan, mutta silloin tuleekin liikuttua muulla tavoin. Sauvakävely on erinomainen keino saada mm. hartia- ja niskajumit kuntoon. Hiihtäminen olisi minustakin mukavaa, mutta nämä talvet eivät sitä suosi. En tykkää ajaa autolla ladun viereen, vaan mieluummin lähtisin joko pihasta tai pienen kävelymatkan päästä ladulle. Hyvinä lumitalvina se on mahdollista.

   Poista
 27. Minulle sanoi raskausaikana terkkari, että puutarhanhoito on oikein hyvä arkiliikuntamuoto, kunhan se on monipuolista ja tulee pieni hiki. Taisi mun terkkari olla puutarhaihmisiä itsekin 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa tosiaan terkkarisi olla puutarhaihmisiä, sillä kuten tästä keskustelustakin käy ilmi, puutarhaihmiset tietävät, että kuntoilusta moni pihahomma käy.

   Poista
 28. Voi olla, että tuolla terveydenhoitajalla ei ollut totuutta vastaavaa käsitystä meidän puutarhahörhöjen aherruksista puutarhan parissa;)
  Minä kyllä veikkaan, että multakuormia, hakkeita, soraa ym. lapioidessa pysyy tukielimet ja lihakset ihan yhtä hyvässä (ellei paremmassakin) kunnossa kuin salilla tankoja vetkutellessa;)
  Mutta asia riippuu kyllä tosi paljon siitä, miten ruumillisesti raskasta työtä puutarhassaan tekee. Eivät kaikki puutarhahörhötkään ole yhtä kovia puurtajia kuin toiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmastikaan kaikki terveydenhoitajat, muista ihmisistä puhumattakaan, eivät tiedä, kuinka raskaita puutarhatyöt todellisuudessa ovat. Eikä tosiaan kaikki ihmiset puutarhassakaan aherra yhtä tiukasti. Parhaimmillaan puutarhatyöt voivat kuitenkin minusta olla yhtä tehokkaita lihaskunnon kohottajia, kuin punttisalilla käynti.

   Poista
 29. Oi, ihan kuin olisit kuvannut enkelin tuossa ylimmässä kuvassa. <3

  Voin kertoa, että vuosikausien remontointikin on hyvää jumppaa...
  Kun pitää purkaa ja betonilattioita jne ja kantaa ne kaikki ulos ja uutta materiaalia sisään jne... =)

  Paranemisia sinne teille. <3

  VastaaPoista
 30. Jännä juttu, nimittäin enkeli minullekin tuli tuosta yläkuvasta mieleen.
  Remontti on tosiaan aikamoista kuntojumppaa sekin. Sitäkin on tullut tehtyä.
  Flunssa alkaa olla jo voiton puolella. Yskä enää jäljellä ja tumma ääni.

  VastaaPoista
 31. Hyvä kirjoitus. Myös jalkavaivoihin erikoistunut fyssari ei ymmärtänyt puutarhatöitä. Rautalangasta väänsin, että neljä tuntia puutarhatöitä tarkoittaa painavien kottikärryjen kanssa työntämistä, lapioimista ym.

  Hyvä kuvaus ladyjen puutarhan hoidosta tuo kukkien poimiminen. Harvassa puutarhaohjelmassa toisaalta näytetään multaista, kuraista ja likaista hikeä valuvaa puutarhuria, joka viimeisillä voimillaan raahautuu hakemaan keittiöstä jotain hätäensiapua verensokereille, kun ei ole muistanut kolmeen tuntiin pysähtyä syömään tai juomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin on aina huvittanut, kuinka puhtaita kaikki ohjelmien puutarhurit ovat. Ei edes multaa kynsien alla, vaikka paljain käsin istutetaan. Meikäläinen on välillä naamakin mullasta mustana, vaatteista puhumattakaan. Onneksi voi tulla varaston kautta suoraan suihkuun, että edes huusholli pysyy mullattomana.

   Poista
 32. No, todellakin on hyötyliikuntaa! Huomaan se hyvin omassa kunnossa, kun ei ole kausi vielä alkanut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella pääsee kunto rapistumaan, ellei siitä systemaattisesti huolehdi. Varsinkin, kun ei ole edes kunnon lumitöitä.

   Poista
 33. Mahtava postaus ja totta joka sana! Päin vastoin minusta pitäisi terveydenhoitajan neuvoa kroppaa säästäviä liikeratoja ja keinoja joiden avulla puutarhahommissa ei vain satuttaisi itseään, sen sijaan että tuputtaa jotakin tylsää kuntosaliharjoittelua!! Itse törmäsin tähän asiaan viime syksynä kun kannoin kiviä lammikkoni ympärille. Vaikka minulla oli nokkakärryt, niin jalkapohjani kipeytyivät työrupeaman jälkeen niin, että jouduin lääkekuurille. Olisi siis tosi hyvä juttu kun joku ammattilainen osaisi neuvoa oikeita työasentoja ja kohdallani ratkaisu olisi ollut hommata jo aikaisemmin kunnon tukipohjalliset ja kaivaa kaapista jo aiempina vuosina käyttämäni plantaarifaskiitti-tuki. Myös ruohonleikkuusta ja kolaamisesta olen saanut rintarankani muutaman kerran niin jäykistymään, että vain kortisonikuuri on auttanut taas saamaan henkeä kunnolla. Marmattamisen sijaan voisi terkkari seuraavalla kerralla keskittyä olennaiseen, eli tukemaan ihmiselle mieluisaa liikuntaharrastusta ja varmistamaan, että harrastusta voi jatkaa terveenä niin kauan kuin henki vain meissä pihisee!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeat työskentelyasennot ja liikeradat olisivat tärkeitä asioita. Olen pari kertaa saanut selkäni todella jumiin ja siksi yritän kiinnittää huomiota erityisesti nostoasentoihin. Pari vuotta sitten jalassani oli urheilijoille tyypillinen (enkä edes ole urheilija) akillesvamma. Lääkäri kysyi, löytyykö pihalta pientä mäkeä, jossa voisin tiettyä kulkuasentoa noudattamalla kuntouttaa jalkaani. Mäki löytyi ja jalka tuli kuntoon. Pihasta ja puutarhasta on moneen, kunhan asenne on paikallaan.

   Poista
 34. Puutarhanhoito on minustakin kunnon hikiliikuntaa. Parin tunnin nurmikonleikkuu rinnepihalla vastaa hyvää aerobista treeniä ja uusien penkkien kaivaminen, kompostin kääntäminen jne reipasta lihastreeniä. Tietysti puutarhanhoito ei kuormita kehoa tasapuolisesti, eli varmasti kuntosali olisi hyvä täydentämään treeniohjelmaa. Itse en tosin kuntosalilla viihdy..
  Talvella liikkuminen on ongelma täälläkin, en millään saa itseäni mihinkään sisäliikuntapuuhiin. Tosin talvisin on sitten remonttihommia, puiden tuomista sisälle, ison talon siivoamista jne ja usein hiki nousee pintaan näissäkin.
  Mikään ei ole tosin kivempaa liikuntaa kuin puutarhassa vietetty aktiivinen päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä olisi idea jollekin fysioterapeutille tai personal trainerille laatia kunto-ohjelma, jota voisi toteuttaa puutarhassa ja siellä käytettävin välinein.
   Parasta kai noissa puutarhatöissä on juurikin se työn tuottama mielihyvä.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!