maanantai 6. elokuuta 2018

Laiskat daaliat kastelukannujen kohteena

Dahlia Park Princess

Esikasvatin daalioitani alkuun kellarissa, josta toukokuun alussa siirsin ne kasvariin. Talon seinustalle ne pääsivät ruukuissaan toukokuun lopulla ja silloin ne olivat jo hyvässä kasvussa. Nuppujen ilmaantuminen sen sijaan on kestänyt todella kauan ja vasta heinäkuun lopulla kukat alkoivat vihdoin avautua.

Dahlia Fascination

Ostin kevätmessuilta matalampia daalioita, jotta ne pysyisivät paremmin pystyssä ilman ylenmääräistä tukemista. Valitsin myös kuvien perusteella daalioita, joiden lehdet olisivat tavallista tummempia tai peräti punertavia. Kuviin ei näköjään ole luottamista, sillä jos tummaa väriä onkin, se on lähinnä normaalia tummanvihreää.

Dahlia Cactus White
  
Talon ulkoseinässä on kahdessakin paikassa liitännät ulkoletkua varten, vaan aika kalliiksi kunnan vesijohtovedellä kasteleminen äkkiä tulee. Kunnallistekniikan myötä saimme jättää porakaivon omaa käyttöä varten. Kaivovesi tulee 64-metrisestä porakaivosta ja on jäätävän kylmää. Kaivovettä saadakseen vesipumppu pitää käydä kellarissa käynnistämässä ja samalla keriä letku ulos. Viime viikkoina alapihalle ulottuva letku on jätetty paikalleen ja kastellessa käydään vain liittämässä siihen kellarista tuleva osuus. Kaivon hyödyntämisen kastelussa voisi tietenkin järjestää järkevämmin ja käytännöllisemmin. Kummasti se on vain vuosien aikana jäänyt ja edestakaiset kipittämiset kellariin ja takaisin letkun kanssa jatkuvat.

Tänä kesänä kastelemisesta on tullut lähes jokailtainen toimenpide. Meillä on alapihalla kasvarin nurkalla ja yläpihalla terassin kulmalla 200-litraiset tynnyrit, jotka täytämme kaivovedellä. Tynnyreiden lisäksi lasken vettä valmiiksi alapihan kolmeen ja yläpihan viiteen kastelukannuun.

Normikesänä tynnyreitä ei ole tarvinnut täyttää edes joka viikko. Nyt ne on täytetty useamman kerran viikossa ja sen lisäksi esimerkiksi kasvimaata on kasteltu suoraan letkusta. Riina Versoja Vaahteramäeltä -blogissa postasi oivallisesti kastelemisesta. Se on tärkeää joka kesä ja tällaisina kuivina hellekesinä merkitys vain korostuu.

Dahlia Lucky Number

Kastelukannuja kerta toisensa jälkeen raahatessani olen vähitellen alkanut miettiä daalioille sopivaa kesäistutuspaikkaa. Kuivinakin kausina niitä olisi helpompi kastella yhdessä paikassa suoraan letkusta. Vain yhden daalian olen istuttanut maahan, koska kunnon paikkaa ei ole ollut. 

Kasvimaan päässä on suorakaiteen muotoinen penkki, jossa nyt kasvaa mirrinminttua ja kultapiiskua. Kultapiiskun kaivamisessa on oma urakkansa, mutta sen siirtämistä olen jo pidempään harkinnut. Kyseiseen penkkiin olen muutenkin luonut arvioivia katseita ja nyt se saattaa löytää vihdoin uuden tarkoituksen. Kunhan säät viilenevät niin, että lapioiminen sujuisi ilman auringonpistosta.

Dahlia

Vaikka helteen uuvuttamassa pihassa ei paljon mitään jaksa tehdä, on lohdullista huomata, etteivät ideat ja puutarhan rakentamiseen liittyvät ajatukset ole mihinkään sammuneet. Mielessäni varaudun koko ajan kuivuuden mukanaan tuomiin tappioihin ja samalla sadetta kovasti odottaessani uskon ja luotan siihen, että iloksi tämä vielä muuttuu.

34 kommenttia:

 1. Hienoja!
  Minua on oikeastaan hieman harmittanut kun noita kukkapurkkeja ja purnukoita tuli laitettua niin paljon. On saanut kyllä kiertää kannun ja letkun kanssa. Vaan eipä sitä tiedä keleistä koskaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä kesänä purkkikukkia on saanut kastella todella paljon. Olisivatko esimerkiksi daaliat pärjänneet vähemmällä maassa, en tiedä. Eikä näitä kesäsäitä mitenkään pysty ennakoimaan, joten aina jokin menee pieleen ja toisaalta jokin myös onnistuu. Tasoissa siis ollaan, ilmeisesti.

   Poista
 2. Minulla daaliat lurpattavat surkeasti, niin kuin moni muukin kasvi. Kastelu on jäänyt epäsäännölliseksi, kun ollaan väillä muualla. Luotan siihen, että menetykset jäävät lopulta pieniksi. Kauniilta daalian kukkasi näyttävätkin - kuivuudesta ja kuumuudesta johtuen minulla kukinnotkin ovat melko pieniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kastellut daaliat ja muut ruukkukasvit säännöllisesti, joten ne eivät lurpata. Sen sijaan monet perennat ovat kuivuuden vuoksi hätää kärsimässä. Alkuun jaksoin niitäkin kastella, mutta se on toivoton urakka, kun taivaalta ei tule yhtään apua.

   Poista
 3. Tänä kesänä kastelu on tosiaan tuottanut työtä.
  Tuo veden hapettaminen ja lämmittäminen on mahtavaa viitseliäisyyttä ja kasvitkin varmasti tykkääväät.
  Itse tosiaan lasettelen suoraan letkusta. Onneksi vesi lämpiää matkalla jo niin hyvin, että usein se on sopivan lämmintä. Nauratti oikein, kun yksi päivä mies huuhtaisi päätään helteellä vesiletkulla ja totesi, että huih, kun on kuumaa. Luulin, että hän vitsaili, mutta oikeasti vesi oli lämmennyt näillä helteillä mustassa putkessa.
  Suosittelen tutkailemaan noita vesijohto, ja muita systeemejä. Yllättävän helposti saa todellista helpotusta jokaipäivisiin hoitotoimiin.
  Sun daaliathan näyttävät olevan ihan loistokunnossa. Mä en esikasvattanut omiani ja vasta yksi daalia on kukassa. No, ehkä tämän kevään hitaus muistuu mieleen ensi vuonna ja muistan tehdä hommat ajoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kastelemista on tosiaan riittänyt. Tynnyreissä vesi on lämmennyt ja välillä on käynyt mielessä, että voisin pulahtaa itse sinne viilenemään. Hyvin mahtuisi kaulaa myöten tynnyriin kykkimään. Letkulla kasteleminen on kuitenkin helpompaa ja nopeampaa, joten sitäkin on tullut harrastettua runsaasti.
   Olemme kyllä viime aikoina paljon pohtineet näitä vesiasioita. Toissakeväinen Marketanpuiston hule- ja sadevesiesitelmä kiinnosti ja laittoi runsaasti ajatuksia liikkeelle.
   Kävin äsken tutkimassa jälleen daalioitani ja hyvin ovat vihdoin alkaneet kukkimaan. Ehkä sitä on ajatuksissaankin lähtenyt mukaan kasvien tämän kesäiseen kiireeseen ja odottaa samaa daalioita. Vastahan ollaan elokuun alussa ja sinunkin daalioilla on hyvin aikaa kukkia.

   Poista
 4. Komeita daalioita! Minäkin kaivoin piiskun maasta, eikä se ole enää yrittänyt sieltä nousta. Juurakko oli melko pinnassa, vaikkakin tiiviinpuoleista mattoa - mutta ei se kovin vaikeaa ollut. Tsemppiä, projektisi kuulostaa hienolta! Ja ehtiihän tuon tehdä myöhemminkin syksyllä, marraskuussakin on normaalisti oikein passelit kaivuusäät ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, hyvä tietää. Mietin tänään, istutanko ylipäätään piiskua enää mihinkään. Koko meidän puutarha on niin nääntynyt kuivuudessa, että taidan tilata asfaltin tontin laidasta laitaan ja piirrellä väriliiduilla sen ensi kesänä täyteen kukkia.
   Asteet putosi +22:een ja heti jaksoi nyppiä rikkaruohoja. Tilanne vain paranee kesän kääntyessä syksyä kohti. Tykkään keväästä ja kesästä, mutta lapiohommien kannalta syksy on kyllä antoisaa aikaa.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Daaliat tuovat mukavasti väriä elokuulle.

   Poista
 6. Kauniita nuo daaliasi. Toden totta, vettä on saanut oikein urakalla kantaa. Varsinkin kasvihuoneeseen saa kahdesti päivässä olla vettä kantamassa. Mutta työ tekijäänsä kiittää : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kädet ovat venyneet kastelukannujen kantamisesta maata viistämään. Mutta kuten sanoit, työ tekijäänsä kiittää, sillä kasvari tuottaa syötävää ennätyksellisen hienosti.

   Poista
 7. Eiköhän tämä vielä iloksi muutu, kasvit ovat sinnikkäitä. En laittanut tänä vuonna yhtään daaliaa ja kesäkukkia tosi vähän, kun helteet alkoivat ja se järkyttävä kastelurumba, olin asiasta tosi tyytyväinen. Kauniitahan ne olisivat. Letkut on tosiaan saaneet maata pitkin puutarhaa rauhassa kun nurmikkoa ei ole tarvinut leikata kuin pari kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolet vähemmän kasteltavaa olisi, jos daalioita ja muita ruukkukukkia ei olisi. Vaan eipä näitä säitä koskaan etukäteen tiedä. Ja luultavasti en edes mitään tästä opi, vaan ensi kesänä ruukkuja on sama määrä ja usko siihen, että olisi vähemmän kuivaa.
   Taisi meidän naapuria tänään naurattaa, kun kuljin saksien kanssa leikkaamassa siellä täällä nurtsilla törröttäviä keltaisia kukkia. Leikkuria ei ole kovin usein tarvinnut käynnistää, mutta muutama korsi kuivalla nurmella alkoi ärsyttää.

   Poista
 8. Jopas sinä kastelet. Tosin täällä kun on jäljellä enää vesijohtovesi niin tulee varmaankin nuukailtua enemmän. Ja eilen juuri totesin ettei vähäinen kastelu ole riittänyt ainakaan perunoille. Hyviä ovat mutta tulee todella pieni sato. Sen verran tulee kasteltua että kaikki pysyy hengissä. Daaliasi kukkivat nätisti. Minulle tuli alkukesästä vähän takapakkia niille huonon hoidon takia, joten eivät ole ehtineet kukkimaan vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaata, kasvihuonetta ja ruukkukukkia on kasteltava. Ja jonkin verran myös kärhöille olen vettä lorottanut. Muu puutarha onkin sitten rutikuiva ja kasvit surullisen näköisiä. Meillä oli kolmen viikon +30 asteen helleputki, eikä sadetta ennen eilistä. Silloinkin tuli vaatimaton kuuro, joka vain kiusasi luontoa. Kasvien tarvitsema vesimäärä olisi letkulla vaatinut tuntien lorottamista. En vaan ehdi ja jaksa, joten toivon sadetta ja edes osan kasveista elpyvän.

   Poista
 9. Upeita daalioita!

  Kuulostaa ihan samanlaiselta touhulta tuo teidän kastelu kuin meidän. Ihan nauratti! Kellarista pitää kipittää avaamaan hana, jotta saa vettä tulemaan. Letku makaa pitkin pihaa ja sitä vaan vähän siirrelllään, jotta autolla ohi mahtuu ajamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ja se meidän hana on vielä kellarin takimmaisessa nurkassa. Alkuun kerin letkut joka kastelun jälkeen pois. Jossain vaiheessa lopetin senkin ja vein jopa uusia letkuja eri suuntiin, joihin vain käyn napsauttamassa tarvittavan liitoksen. Luultavasti pystyisin pilkkopimeässä letkujen kohdalla ottamaan pidemmän askeleen, sillä niin monta kertaa niiden yli on jo tottunut harppomaan. Ehkä vielä ensi kesänäkin loikkii olemattomiin letkujen yli. Mikäli siis ei toistamiseen tule tällaista kuivuuskesää.

   Poista
 10. Minullakin pää kuhisee ideoita, joita toivon pääseväni toteuttamaan, kun ilmat suosivat kaivuuta, jakamista, siirtoa ja istuttamista. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpötila on nyt vähän inhimmillisempi ahertamisen kannalta, mutta edelleen niin kuivaa, ettei kasveja kannata siirtää tai istuttaa. Ehtivätkö edes kunnolla juurtumaan, jos vielä pitkään pitää odottaa sopivaa kosteutta?

   Poista
 11. Upeat daaliat! Tykkään daalioista, mutta ne ovat kastelun suhteen aika vaativia ja kukinta ajoittuu niin myöhään, etteivät ole oikein tälläisen mökkipihan kasveja, kun täällä ei olla koko ajan paikalla kastelemassa ja katselemassa. Meillä asteet putosivat jo alle kahdenkymmenen, vilpoiselta tuntuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kylmäksi teillä veti - suhteessa edellisiin helleviikkoihin. Meilläkin yöt ovat viilenneet, mutta päivällä päästään taas yli +25 eli hellelukemiin.
   Daaia ei tosiaan taida sopia mökkipihaan, jos mökillä ei vietetä pitkiä yhtenäisiä aikoja. Maassa se ehkä pärjää, jos sataa sopivasti. Näillä keleillä ei varmaan edes maassa.

   Poista
 12. Helteen helliessä on ollutkin hyvää aikaa lukea puutarhalehtiä riippukeinussa lekotellen. Siinäpä niitä ideoita tahtoo karttua;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tämä kesä on mahdollistanut lötköttelyn lehtien ja kirjojen kanssa. Ihan hyvä vaihtoehto tavanomaiseen puutarha-ahertamiseen.

   Poista
 13. Kauniita daalioita hyvin kukkii :)

  VastaaPoista
 14. Vastaukset
  1. Nättejä ovat. Pari on vielä nupussa ja niiden kukkien avautumista odotan.

   Poista
 15. Todella upeita daalioita! Minulla ei ole vielä yhtään. Olen arastellut niiden talvettamista, mutta varmasti jossain vaiheessa kokeilen onneani niiden kanssa. Ihanaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on vihepeukalo, joka varmasti taitaa daalioiden talvetuksen. Meidän kellari on turhan lämmin ja aina muutama tappio tulee, mutta aika hyvin talvetus on onnistunut.

   Poista
 16. Hienot daaliat. Minulla olisi vaikka mitä istutettavaa mutta sen kastamisen hoitaminen on jarruttanut asiaa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila. Tänä kesänä kastelemista on tosiaan riittänyt. Siksi itsekin olen jättänyt istutus- ja siirtotyöt odottamaan maan kostumista.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!