torstai 9. elokuuta 2018

Riittävästi aurinkoa ja hellettä

Leppäkerttu tiikerinlilja Sweet Surrenderissa

Tapaan merkitä monia tärkeitä asioita pihakalenteriini. Etenkin pojan kanssa tulee usein puhuttua erilaisista sääilmiöistä ja muutenkin sää kiinnostaa. Siksi kirjaan myös säätietoja kalenteriini. Eipähän tarvitse jälkikäteen kinastella, kun aina voi tarkastaa asiat muistiinpanoista. Myös puutarhan kannalta on mielenkiintoista seurata, millaisia ilmoja kunakin kesänä on pidellyt.

Kun ulkona ei helteiden vuoksi juuri mitään ole jaksanut tehdä, eikä edes pihalla istua, tein yhteenvedon touko-, kesä- ja heinäkuun säästä. En ole tilastonikkari, enkä jaksa siirtää tietoja graafiseen muotoon. Kunhan sanallisesti kerron omat huomioni.

Päivänlilja - Hemerocallis
  
Toukokuun kolme ensimmäistä päivää olivat vähän koleita ja kaksi ensimmäistä päivää sateisia. 3.5. aamupäivän paistoi aurinko, iltapäivällä satoi. Noina päivinä sade ei ollut jatkuvaa, eikä määrällisestä suurta. Toukokuun neljännestä päivästä lähtien aurinko sitten porottikin koko loppukuun eli 28 päivää. Näistä 25 päivänä oli lämpöasteita yli +20, useina yli hellerajan.

Päivänlilja - Hemerocallis

Kesäkuun neljä ensimmäistä päivää jatkui aurinkoisena, kahtena niistä mentiin kirkkaasti yli hellerajan. Sen jälkeen oli kolme viileää päivää, kunnes taas palattiin +20 -asteisiin päiviin. Kokonaan aurinkoisia päiviä kesäkuussa oli 13, muut puolipilvisiä. Varsinaisia sadepäiviä oli kokonaista kaksi; toinen 19.6. ja toinen 29.6. Muutaman kerran illansuussa tuli joitakin pisaroita, joilla ei luonnon tai puutarhan kastumisen kannalta ollut mitään merkitystä. 

Päivänlilja -  Hemerocallis

Heinäkuussa aurinko on jälleen paistanut täydeltä taivaalta 23 päivänä, joista 21 päivänä helleraja ylittyi. Kuun kolmena alkupäivänä tuli iltapäivisin hetken aikaa muutama pisara.  14.7. lähtien lämpötila on yhtä päivää lukuunottamatta kivunnut lähelle +30 astetta tai sen yli. Tuo yksi poikkeuspäivä on pe 20.7., jolloin ukkonen pyöri hetken aikaa kylän päällä ja satoikin ihan kunnolla. 

Lilium Elodie

Elokuu alkoi heinäkuiseen malliin +30:n lukemissa. Lupauksia viilenemisestä on esitetty, mutta tätä postausta (8.8.) tehdessä kovin radikaaleja muutoksia ei ole ollut. Päivisin mennään lähelle hellerajaa tai sen yli, mutta kolmikymppisten päivien jälkeen +24 astetta tuntuu suorastaan viileältä. Yölämpötilat ovat laskeneet merkittävästi ja parina yönä kasvarin mittari on näyttänyt ulkolämpötilaksi alle +10 astetta. Parina päivänä sateella uhkailtiin, mutta meillä se jäi vaatimattomaan roiskaisuun.

Sälekaihtimet ovat olleet suljettuina viikkotolkulla ja ikkunat auki öisin. Talon kiviseinät ovat imeneet kaiken lämmön ja niinpä lämpötila on sisällä sama, kuin ulkona. Viime kesänä oli koleita iltoja, jolloin oli pakko vetää villasukat jalkaan. Tämän kesän ilta-ajatukset ovat liikkuneet lähinnä siinä, miten saisi sänkynsä viilennettyä unikelpoiseksi. 

Yöperhonen liljassa

Koko maa on saanut hellettä tasapuolisesti. Sateita sen sijaan on tullut enemmän tai vähemmän paikallisesti. Leimallista tälle kesälle pitkien helteiden lisäksi on vähäisten sateiden aiheuttama merkittävä kuivuus. Keräämäni säätiedot koskevat vain näitä omia nurkkia, ja ne tuskin ovat laajemmin vertailukelpoisia. 

Suomalaiset tykkäävät puhua säästä. Tämä kesä tulee taatusti tarjoamaan muisteltavaa ja puheenaihetta vuosikausiksi eteenpäin.


34 kommenttia:

 1. En muista töistä kesää, että lämpötilat olisivat pysytelleet näin pitkään kolmenkymmenen tuntumassa. Täällä Suomessa, jossa talot on suunniteltu pitämään lämpö sisällä ja kylmä ulkona, tulee olosta tukalaa... Sateet on olleet täälläkin tosi paikallisia. Meidän kohdalle osuneet kunnon sateet voi laskea yhden käden sormilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään muista näin pitkiä yhtenäisiä hellejaksoja, enkä varsinkaan tällaista kuivuutta. Ne harvat sateet ovat olleet lyhyitä ja ponnettomia, joilla ei totaalisen kuivaan maahan ole juuri mitään virkistystä.
   Tällaiset hellejaksot saavat pakostikin miettimään jonkinlaista viilennyssysteemiä taloon. Unet ovat jääneet vähäisiksi.

   Poista
 2. Juuri eilen puutarhassa kuljeksiessani mietin, että kumpi oli parempi, tämä vai viime kesä. Viime kesä oli kolea ja suuressa osassa maata erityisen sateinenkin, meilläkin oli viileää, mutta sadetta saatiin melko sopivasti. Pohdinnoissani päädyin siihen, että viime kesä oli kuitenkin siedettävämpi, kaikki kasvoi, vaikka ei niinkään kukkinut ja koska en yhtään tykkää helteestä, tämä kesä on ollut lähes sietämätön.
  Meillä on nyt viime aikoina satanut, hyvin maltillisesti toki, mutta kasvit ovat selvästi piristyneet. Ehkä tämä kesä vielä loppua kohti paranee, kun viikonlopuksikin on ennustettu taas inhimillisiä lämpötiloja.
  Ja puutarhuri on ikuinen optimisti; ensi vuonna uusi kesä ja se onkin vuorostaan ihanteellinen, sadetta ja lämpöä sopivassa suhteessa 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kyllä tykkään auringosta ja lämmöstä, mutta rajansa silläkin. Jos valita saisin, ehkä minäkin ottaisin viime kesän. Olihan silloin sateista ja koleita päiviä, mutta kyllä meillä aurinkokin paistoi ja puutarha rehotti ennennäkemättömällä tavalla. Tämä kesän kaltaiset pitkät helleputket sopivat lomailuun ja laiskotteluun, mutta mitään ei kyllä jaksa tehdä.
   Totta tuo puutarhurin optimistisuus. Se ulottuu tuleviin vuosiin, mutta kyllä sitä riittää tällekin kesälle. Koko ajan on sellainen olo, ettei tässä kannata hanskoja tiskiin heittää.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. On, melkoista äärimmäisyyteen kurkottamista niin lämmön kuin kuivuudenkin osalta.

   Poista
 4. Säästä on tänä kesänä tosiaan riittänyt puhetta. :))
  Leppäkerttu liljalla on hieno yksityiskohta, kauniita kaikki kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit, tänä kesänä leppäkerttuja on ollut todella paljon.
   Säästä on riittänyt juttua koko kesäksi ja varmasti tuleviksikin vuosiksi.

   Poista
 5. Sää on suosittu puheenaihe varmasti joka maailman kolkassa. Siitä on hyvä jutella ventovieraidenkin kanssa, jos ei muuten tiedä mistä puhuisi.
  Nyt on ollut kyllä erikoinen kesä. Tosin tuntuu, että olen omillekin asiakkailleni "selitellyt" viime vuodet kasvien erikoisia kasvutapoja tai kasvamattomuutta, juuri näillä erikoisilla talvilla tai kesillä. Tuntuu hassulta sanoa edes niin, koska mitään tavallisia kesiä tai talvia ei enää taida tullakaan. Aina on jokin poikkeustilanne.
  Itse en ole helteistä kärsinyt, eikä puutarhakaan pahemmin, paitsi nyt viime viikkoina. Heinäkuun loppuun mennessä meillä ei oikeastaan ole kärsinyt kuin nurmikko, mutta nyt alkavat monet kasvit näyttämään kovin kärsiviltä. Vettä tarvittaisiin taivaalta kipeästi, koska meidän puutarhan kokoista puutarhaa, ei kukaan ala kastelemaan. Kastelen ainoastaan kasvimaata, uusia taimia, kasvihuonetta ja ruukkukasveja. Monivuotiset kasvit ovat onneksi sitkeitä. Ne lotkottavat nyt, mutta juuret säilyvät todennäköisesti elossa, ja ensi vuonna on taas uusi yritys kasvaa ja kukoistaa.
  On mielenkiintoista seurata saadaanko me syksyn tullen vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tämän kesän säästä ei tule uusi normaali, sillä ihan tällaistakaan en kaipaa. Lämpö ja aurinko ovat tervetulleita kesäkavereita, vaan siihen väliin sopii tulla vettä. Toki tällainen kesä olisi unelma-aikaa sellaiselle, joka tykkää maata rannalla ja lomailla mitään tekemättä. Puutarhaihminen taasen lataa kesään niin valtavasti toiminnallista ohjelmaa, joka sitten hyytyy tykkänään tällaisilla helteilä.
   Kiitos Riina lohdullisista sanoistasi eli jatkan uskomista siihen, etteivät kasvini kokonaan heitä henkeään, vaan riittävästi vettä saatuaan jaksavat toipua ja kenties kasvavat taas ensi vuonna innolla. Nurmikon kuivumista en niinkään sure, sillä kokemuksesta tiedän sen elpyvän helposti.
   Yleensä en kovin sateista syksyä toivo, mutta nyt maaperä kaipaa vettä kunnolla, varmasti myös pohjavesi tarvitsee täydennystä.

   Poista
 6. Kauniisti siellä kukkii vaikka on ollut kuiva ja kuuma kesä. Liljat ovat yllättävän sitkeitä ja eivätkä pahemmin edes kuivuudesta hätkähdä. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isommat kasvit ovat selvinneet kohtalaisen hyvin tästä kuivuudesta, mutta monet pienemmät ja hennommat ovat joko kärsineet tai kadonneet kokonaan. Liljat ovat selvästi nauttineet lämmöstä.

   Poista
 7. Tämä kesä varmasti muistetaan! Ihania kuvia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan varmasti näitä helteitä muistellaan kerran jos toisenkin.

   Poista
 8. Kyllä on lämmintä riittänyt...harvoin tämmöisiä kesiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänäänkin on niin lämmintä, ettei edes ajatus kulje. Kyllä näitä säitä muistellaan pitkään ja hartaasti.

   Poista
 9. These flowers are incredible! I love the different hues of colors. They are all so unique from each other. Thanks for the share, have a fantastic rest of your week. Keep up the posts.
  World of Animals

  VastaaPoista
 10. Muistamisen arvoinen kesä, minä kun pidän lämpöisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään lämmöstä ja kesällä sitä pitää ollakin. Vähän useammin ja enemmän voisi sataa, niin homma olisi täydellistä.

   Poista
 11. Ihanat liljat Tänä kesänä on saatu riittävästi aurinkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti, riittävästi lämpöä ja aurinkoa.

   Poista
 12. Liljat ovat kauniita ja on yksi lempparikukkasista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ihme, että liljat ovat lempikukkiasi. Ne ovat kauniita ja niitä on niin monenlaisia.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 13. Upeat liljat. Varmasti on tuoksua paljon. Mulla kukkii yksi puulilja ja tuntuu kuin koko piha tuok..lemuaisi. Ei kun on hieno tuoksu :)
  On ollut erikoinen kesä. Kuivuutta ja sitten kun sataa sitä vettä tulee kaatamalla ja ukkostaa tuntikausia.
  Niin minäkin olen laittanut lämpötiloja kalenteriin. Kalenterista on tullut hyvin tärkeä, heti aamulla siihen kirjoittamaan, että minkälainen sää. Yhteenvetoa en ole tehnyt, kai niitä joskus sitten saa katsella.
  Ei ole moneen vuoteen nurmikko näin ruskea ollut. Kukatkin pärjännee, en ole kastellut kuin astioissa olevia. Yksi "rupsottaja" on ollut joka päivä valtikkanauhus. Sille ei auta mikään kastelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On Stage-lilja tuoksuu voimakkaasti ja hyvälle, mutta toukokuisen tapaturman vuoksi en nyt haista juuri mitään.
   Huomasin saman eli nauhukset ovat aivan lurpallaan. Tosin meillä alkaa olla kaikki muukin. Täällä ei ole satanut viikkoihin muutamaa pisaraa lukuunottamatta. Kerrankin odotan ja toivon sadetta kovasti.

   Poista
 14. On kyllä aika kummallinen kesä kaiken kaikkiaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista seurata, miten loppukesä sujuu ja millainen syksy tästä seuraa.

   Poista
 15. All the photos are beautiful but the first and last are spectacular.
  This summer is going to be very different all over the world.
  Have a nice weekend
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
 16. Onpa jännä nähdä, miten tämä sää muuttuu, kun tulee syksy. Tuleeko siitäkin erityisen lämmin vai sittenkin sateinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa minä olen ajatellut. Kerrankin toivon sateista syksyä, vaikka en tiedä, auttaako myöhäinen vesisade puutarhaa enæä mitenkään. Ainakin pohjavedet lisääntyisivät.

   Poista
 17. Ihanat liljat. Kuivuus on koetellut ja nää lämpötilat on miusta liikoo. Jospa nyt vähän helepottas. Pekka on kirjannu noita säitä yl neljäkymmentä vuotta ja maatallouskalenteriin laittaa mitä töitäkin on tehty minäkin päivänä. Ussiimman kerran on tänäkesänä tarkistellu menneitten kesien lämpöjä ja satteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt näyttäisi säätyyppi muuttuneen. Johan tässä on paistetta riittänyt.
   Maataloudessa säällä on vielä suurempi merkitys, kuin tällaiselle harrastelijalle. Varmasti tällaisena kummajaiskesänä vertailuja tulee tehtyä tavallista enemmän. Kaipa sitä ihminen yrittää etsiä selitystä ja toivoa paremmasta.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!