perjantai 7. joulukuuta 2018

Jorma Luhta - Seija Paasonen: Revontulet


Sain luettavakseni ja esiteltäväkseni hienon, valokuvaaja Jorma Luhdan ja Seija Paasosen teoksen Revontulet. 

Jorma Luhta (s. 1951 Seinäjoki) on luontokuvaukseen erikoistunut valokuvaaja ja kirjailija. Hänen valokuvanäyttelynsä ovat kiertäneet niin Yhdysvalloissa, Kanadassa kuin Euroopassakin. Hän on saanut useita palkintoja. Kahdesti myös valokuvataiteen valtionpalkinnon (1974, 1993). 

Kirjan tekstin kirjoittanut Seija Paasonen (s. 1959 Ristiina) on suomalainen luonnontieteilijä ja tietokirjailija. Monille meistä Paasonen on tullut tutuksi vuodesta 1983 Yleisradion meteorologina. Vuodesta 1995 hän on ollut Ylen päämeteorologi.

Jorma Luhdan kuvat ovat huikeita ja kertovat, kuinka monitahoisina revontulet näyttäytyvät taivaalla. Kuvat herättävät kiinnostusta ja kunnioitusta revontulia kohtaan, mutta myös niiden valokuvaamiseen. Jorma Luhta on vanginnut kuviinsa taitavasti sen tunnelman ja oman pienuutensa, jonka ihminen tuntee katsellessaan jatkuvasti muuttuvia ja liikehtiviä revontulia.

Seijo Paasonen kertoo tekstissään, mikä revontuli on ja miksi on eri värejä. Hän kertoo myös revontulten tutkimuksesta ja revontulista kuvataiteessa ja kirjallisuudessa. Revontulilla on myös vankka asema kansanperinteessä, mitä en yhtään ihmettele. Aikana, jolloin tieto ei ole ollut kaikkien saavutettavissa, luonnonilmiöillä on ollut merkittävä osa ihmisten elämässä.

Revontulet on vaikuttava ja kiehtova ilmiö. Koska maapallon asukkaista vain kaksi prosenttia asuu revontulialueilla, ei valtaosa ihmisistä ole revontulia koskaan nähnyt. Monet ovat valmiita matkaamaan vaikka maanääriin nähdäkseen kerran elämässään revontulten tanssin. Siksi on hienoa, että tämä kirja julkaistaan myös englanniksi, kiinaksi ja japaniksi. Se on siis erinomainen tuliainen ja lahja vaikkapa ulkomaalaisille ystäville, yhteistyö- ja liikekumppaneille.

Tähän pieneen Revontulet -kirjaan on onnistuneesti koottu ihmisiä kiehtovan ilmiön olemus ja tieto. Suosittelen lämpimästi tutustumaan.

Maahenki Oy on kulttuurikustantamo, joka kustantaa luontoa, ihmisyyttä, kulttuuria, taidetta ja kädentaitoja käsitteleviä kirjoja. Maahengen erikoisaloja ovat valokuvataide ja ortodoksinen kirjallisuus.

Jorma Luhta - Seija Paasonen: Revontulet. 2018. ISBN 9789523011328
Maahenki Oy. 

15 kommenttia:

 1. Voitko kuvitella, että en ole koskaan nähnyt revontulia! Paitsi siis kuvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella, sillä kunnollisia revontulia en itsekään ole nähnyt. Vuosia sitten hakiessani tytärtä hevostallilta, näin vihreät revontulet taivaalla, mutta ne olivat kalpea häivähdys valosaasteettoman taivaan tulista. Ehkä joskus näemme, sinäkin.

   Poista
 2. Me ollaan siinä mielessä onnekkaita, että Kuhmalahti on muistaakseni toinen Pirkanmaan valosaasteettomista alueista ja mekin saamme ihailla omassa pihassa aika ajoin revontulia. Joskus kovilla pakkasilla olen kuullut niiden humisevan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä onnellinen! Näkee niitä täälläkin joskus, mutta sitä valosaastetta on niin paljon, että se peittää alleen kaikki luonnonilmiöt. Kirjassa kerrotaan myös, että revontulien äänistä kiistellään ja sitä tutkitaan, mutta asia on yhä ratkaisematta.

   Poista
 3. Minä olen nähnyt revontulia vain lapsena. Olisi hienoa nähdä niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsuudenkokemuksesi on varmasti ollut mieleenpainuva. Kirjan kuvia katsellessani ajattelin, että pelkästään revontulia nähdäkseen voisi tehdä matkan pohjoiseen.

   Poista
 4. Meillä on Jorma Luhdan Vaeltajat, jonka ostin Äijälle lahjaksi seurusteluaikoina. Ihana kirja sekin. Revontuliin en ikinä kyllästy vaikka niitä tämmöinen yökyöpeli täällä Pimeänperällä melko usein näkemään pääseekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä taitaisi itsekään revontulien katselemiseen kyllästyä. Yökyöpelitoiminta revontulien merkeissä on varmasti mukavampaakin, kuin hikisissä lakanoissa pyöriminen.

   Poista
 5. Miekin oon nähny revontulia. Ovat hienot! Pittääpä kirja panna muistiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti on komeaa katseltavaa. Luonto on mestari tuottamaan upeita nähtävyyksiä.

   Poista
 6. Kirja vaikuttaa tosi hyvälle. Kiitos vinkistä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Pirjo! Kirjassa on hienot kuvat ja revontulista oivallista tietoa.

   Poista
 7. Minä olen nähnyt ihania revontulia ollessani lapissa Kirja on mielenkiintoinen
  Rauhallista viikonloppua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet päässyt ihailemaan revontulia upeassa ympäristössä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 8. Tuosta kirjasta ole kuullut Seija Paasosen mainitsevan jossain haastattelussa. Itse olen monena talvena nähnyt revontulia ihan omalta pihalta käsin, ovat todella vaikuttavia. Viime talvena viimeksi tammikuun paukkupakkasilla. Niiden kuvaam8nen ei tunnu onnistuvan ihan kotikameralla, olen yrittänyt.
  Tuo kirja olisi kyllä aika mielenkiintoiselta vaikuttava.
  Mukavaa joulun odotusta sinulle.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!