tiistai 2. huhtikuuta 2019

Pikkuinen rinsessa ja arvontamuistutus

Lumikello - Galanthus nivalis

Niin vain minunkin pihassani lumikello ilmaantui mullasta. Peräti kolmen yksilön voimalla. Siinä on toki vielä matkaa kunnon lumikellopöheiköksi, mutta iloinen olen näistäkin rinsessoista.


Yksi kolmesta rinsessasta on ujoa sorttia ja odottelee auringonpaistetta avautuakseen. Ehkä minun olisi pitänyt leiriytyä ympäri vuorokauden hänen korkeuttaan vahtimaan, mutta ikävä on vesisateessa kylmässä maassa makailla. Jos haluaa ilman yleisöä aueta, se hälle suotakoon.


Piipoissakin on hauskoja muotoja ja sävyjä. Näiden pitäisi olla Sunlover-tulppaaneita.


Kaksoset vaiko rakastavaiset? Mukavampi on multamaailmasta valoon kaverin kanssa ponnahtaa. Nojata kaveriin tukea ja rohkeutta saadakseen.


Meillä taasen on kiire kasvuun ja kukkimiseen. Siis pois tieltä jäät ja kukkien lehdet.


Aurinkoisessa rinteessä ollaan jo pidemmällä. Krookusten kukat ovat ponnahtamaisillaan auki. Ehkä ovat jo aurinkoisina hetkinä avautuneetkin. Toivottavasti pihamaalla säännöllisesti vieraileva rusakko ei popsi näitä välipalakseen. Niin on käynyt ennenkin.


Jouluruusulle voisi myöntää sinnikkyyden ja kylmäpäisyyden ansiomerkki. On siinä varmasti tekemistä tuottaa nuppuja hangen ja jään alla saadakseen ne eneimmäisinä esille. Minä kun pelkäsin nämäkin viime kesän kuivuudessa kokonaan menettäväni ja niin ne vain nousevat tänäkin keväänä minua ilahduttamaan.


Entäs tämä jouluruusu sitten! Koko talven se on saanut hangen uumenissa sietää lintujen siemenpommitusta. Siitä huolimatta sen nuput nousevat moisesta rytökasasta kevättä katselemaan. Kuvaamisen jälkeen rapsutin varovasti pahimmat siemenkeskittymät pois ja ripottelin päälle multaa. Heti on paremman näköistä.

Leppäkertut ovat heränneet. Näin niitä useita.

Varauduin syksyllä multatarpeeseen ostamalla kellariin pari multasäkkiä. Toinen niistä on jo käytetty taimien koulimiseen. Lähipäivinä aion tilata multaa suursäkissä. Sille on nimittäin pian käyttöä moneenkin tarpeeseen, mutta erityisesti tähän aikaan keväästä katemultana. Kukkapenkit ovat ilman lintujen siemeniäkin siivottoman näköiset. Kevyesti multaa penkkeihin ripottelemalla saa näkymiä kätevästi kaunistettua ja samalla kaikki lehdet ja karikkeet jatkavat maatumistaan. Piipot ja kasvien versot jaksavat hyvin ponnistaa mullan läpi, kunhan sitä ei kasapäin laita.


Muistutus Lahden pihapiirimessulippujen arvonnsta!

Kiinnostaisiko sinua Lahden Pihapiirimessut. Arvon 12.4. kaksi lippua messuille ja arvontaan pääset täältä. Onnea kaikille arvontaan!


40 kommenttia:

  1. Ihanaa, sinulla siellä jo kukitaan kovasti.<3 Jouluruusu on ihme kukka, kun hangen alla kehittelee nuppujaan.

    Rusakot on kyllä persoja krookuksille. Kokemusta on. Meillä on aidattu takapiha, niin eivät pääse sinne herkuttelemaan. Valitettavasti koira-aita oli pikkusyreeniaidan sisäpuolella suojellakseen pikkusyreenejä koirien tuhoilta. Koirilta suojeli, mutta ei pitkäkorvilta. =/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso rusakko pyörii jatkuvasti pihassa, mutta vielä se ei ole krookuksia käynyt syömässä. Yhtenä keväänä napsi kaikki ja jätti kakkakikkareet kiitokseksi. Onneksi kasvun päästessä vauhtiin jäniksetkin siirtyvät luontoon, jolloin puutarha jää rauhaan.

      Poista
  2. Täällä ei vielä näy oikeastaan mitään mieltä sykähdyttävää mullan alta nousevaa uutta kasvua. Muutamia tulppaanin piippoja on uskaltautunut ylös ja ulos mullan suojista.
    Sinulla on jo ensihätään kivasti noussut uutta kasvua ja kyllä ne kaikki tuovat tullessaan kasvun ihmeen ja uuden kevään tervehdyksen.
    Messulippu arvontaan en ota osaa, harmitus. Viikonloppu silloin on täynnä kaikkea muuta, Lahden messuilla en ole koskaan käynyt ja se toivottavasti toteutuu ensi vuonna.
    Kaunista kevättä ja runsaasti piippoja sinne teille......👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole itsekään Lahden messuille päässyt, mutta nyt toivon sen toteutuvan. Ehkä sinäkin ensi vuonna.
      Selvästi kevät nyt etenee yöpakkasista huolimatta. Piippoja tunkee maasta voimalla. Yhtenä päivänä ei juuri mitään ja seuraavana monta senttiä. Käypä vilkaisemassa, josko aurinko olisi houkutellut esiintyjiä sinunkin puutarhassasi.

      Poista
  3. Meillä ensimmäiset krookukset vasta kurottelevat esiin maasta. Suurin osa kukkapenkeistä, kun on edelleen lumen peitossa. Meillä rusakot ovat käyneet angervopensaiden kimppuun ja katkoneet osan oksista ikävästi.
    Sain myös noita ilmaislippuja Lahden messuille, joten en osallistu nyt arvontaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on viikossa lumi sulanut melkoisesti ja päivittäin uusia alueita paljastuu. Öisin on pakkasta ja päivisinkin auringosta huolimatta koleaa, mutta ilmeisesti kasvit ovat päättäneet ryhtyä kasvuun.
      Meilläkin jänikset ja painava lumi ovat angervoja kurittaneet. Onneksi ne ei välttämättä pienestä pelästy ja toisaalta tervehtyvät säännöllisestä leikkauksesta.
      Lahden messuille on nyt lippuja monessa blogissa tarjolla. Hyvä niin.

      Poista
  4. Ihana pieni prinsessa <3 Piippojen voima on kyllä uskomaton, varmasti pienemmät kivetkin joutuvat väistymään tieltä. Ihana, että jouluruususi selvisivät viime kesästä. Syksyllä taisi tulla tarpeeksi vettä, kun ovat tehneet kukkanuppujakin. Toivottavasti rusakko jättää krookuksesi rauhaan. Olisin halunnut Lahden messuille, mutta ei vain onnistu vielä tänäkään vuonna. Harmi kun kaikki messut ovat niin kaukana. Onneksi messupostauksien välityksellä pääsee vähän tunnelmaan mukaan :) Aurinkoista huhtikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota piippojen voimaa ja tarmokkuutta täytyy joka kevät ihmetellä. Niitä katsellessa tulee väkisinkin mieleen sanonta: "pois tieltä kivet ja kannot".
      Ihan jo unohdin syyssateet. Toivottavasti ne auttoivat joutuisin ohella myös kärhöjä selviytymään. Nyt on jännät ajat edessä, kun kaiken aikaa pihalla kulkiessa tulee pohdittua, mikä nousee ja mikä ei.
      Älä sure, messupostauksia tulee varmasti runsaasti ja niiden avulla messuista saa parhaat palat sohvalla istuen. Varmasti vielä tulee sekin päivä, jolloin pääset itse messukäynnistä iloitsemaan.

      Poista
  5. Ihania löytöjä! Mahtavia, ihanaa, että puutarhassa voi jo kierrellä tutkimassa useita kukkanuppuja.
    Lumikellosi ei muuten ole G. nivalis, sen näkee sekä kukan muodosta että lehdistä, jotka ovat vähän niin kuin sikarimaisesti rullalla toistensa ympärillä - nivaliksella ne olisivat vain litteästi vastakkain. Tuo voisi olla G. elwesii eli tähtilumikello, se on kovasti tuon näköinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa Saila, sinä ole meidän kaikkien armoitettu kasviopas. Taas opin uutta ja toivottavasti tuo lumikellotieto myös päähäni pysyvästi uppoaa. Kaivoin sipulitiedot esiin ja nivaliksena olen nuo istuttanut. 10 sipulista vain kolme nousi. Ehkä elwesiit ovat päättäneet nujertaa nivaliksien vallan. Sopii minulle.
      Suurpellon Muhevainen muuten aukeaa 18.4. onkohan siellä jotain avajaistarjouksia? Täytynee seurata aktiivisesti Länsiväylää.

      Poista
    2. Lumikellopusseista nousee melkein useammin jotakin muuta kuin sitä lajia, joka etiketissä lukee! Paitsi jos tilaa joltakulta erikoisuuksien myyjältä, silloin kokemukseni mukaan saa sitä mitä tilaa (ja mistä maksaa joskus pitkänkin pennin).
      Oi, mahtavaa! Pääsisinköhän tuolloin... ai samperi, en pääse.

      Poista
    3. Tässä tapauksessa ei haittaa yhtään, että tuli tähtilumikello muiden joukossa. Varmasti harmittaisi, jos olisi jotain tiettyä hankkinut ja muuta ilmestyisi mullan pintaan. Ylipäätään minusta on ihmeellistä, että niinkin hyvin sipulit ja siemenet pitävät paikkansa. Tuottajilla ja pakkaajilla on tietenkin keinonsa laadun takaamiseksi.
      Enpä taida itsekään Muhevaiselle parin viikon päästä ehtiä. Istuttamiseen menee vielä tovi, sillä maa on pinnan alla ihan jäässä.

      Poista
  6. Sieltä ne nousee pikku hiljaa, täällä jo krookukset kukkivat. Mukavaa huhtikuun alkua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, sinulla krookukset jo kukkivat. Meillä ensimmäiset vasta kuulla.
      Huhtikuu on alkanut lupaavan aurinkoisena. Mukavaa huhtikuuta sinullekin.

      Poista
  7. Sieltä ne nousevat, ihana lumikello, suloinen. Toivottavasti täälläkin pian, on jo malttamaton olo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pian sinunkin lumikellosi kukkivat. Kevät on selvästi lähtenyt etenemään.

      Poista
  8. Niin ne vaan piippalakit nousee routaisestakin maasta. Ihmeellinen on tuo kasvuvoima <3 Meillä näyttäisi tulppaania, hyasinttia, krookusta pukkaavan. Mutta vakava puute: ei oo yhtään lumikelloja! Pitää hommata. Iloista kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monta vuotta minäkin panostin isompiin sipulikukkiin ja lumikellot ja talventähdet jäivät pimentoon. Muiden ihania blogikuvia katseltuani olen vihdoin ymmärtänyt, että pikkuisillakin on paikkansa. Alkumetreillä silti vielä niiden kanssa olen.
      Iloista kevättä sinullekin.

      Poista
  9. Ihania kevään merkkejä! Jotenkin hurjan suloisia nuo toisiinsa nojailevat piipot <3 Meillä vielä pälvipaikkojen ilmaantumista odotellaan. Öisin on ollut sen verran pakkasta, että lumien sulaminen on selvästi hidastunut.
    Mukavaa tiistaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokaista piippoa katsellessa täytyy kyllä niille hattua nostaa. Maa on sentin pintaa lukuunottamatta umpijäässä ja niin vain sipulikukkien kärjet mullasta ponnistavat. Osa jään läpi. Oikea kevään ihme!
      Mukavaa tiistai-iltaa sinulle!

      Poista
  10. Jokainen päivä on nyt löytöretkeilyä omassa puutarhassa. On niin ihana tavata taas vanhat tutut voimissaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä hetkiä kannattaa koko talvi odottaa. Tein juuri puutarhakierroksen ja olen yhä kuin Liisa Ihmemaassa.

      Poista
  11. Ihana rinsessa <3 Lumikellot ovat niin söpöjä avatessaan kukan, vaikka varsi on vasta minikorkuinen :) Komppaan Sailaa, että kyseessä näyttää olevan tähtilumikello. Puistolumikelloon verrattuna erona on myös sisemmän kehälehden kaksi täplää, nivaliksella on vain yksi täplä sen kärjessä. Aivan huippu tuo yksilö muutenkin, sillä täplät ovat keltaisia eivätkä tavallisempia vihreitä. Minulla löytyi samanlainen yksilö viime syksynä istuttamieni joukosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinullekin Marietta tunnistuksesta. Nyt katson rinsessaani sitäkin iloisemmin. On tainnut ihan kurillaan piiloutua tavallisten lumikellosipuleiden joukkoon.

      Poista
  12. Mukavasti olit saanut piipot kuvattua höystettynä kivoilla teksteillä. Minä olen tehnyt samaa että olen ripotellut vähän multaa pankeille näin ne siistiytyy kummasti. Arvontaan en nyt osallistu .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Multaa ripottelemalla saa tosiaan näppärästi kukkapenkit siisteiksi. Sinne alle maatuvat kaikki syksyn lehdet ja oksanpätkät.

      Poista
  13. Noin paljon piippoja näkyvissä jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinko saa vipinää kasveihin. Juuri tein pihakierroksen ja paljon siellä on jo elämää.

      Poista
  14. Hienoa onkin seurata noiden pikkuisten kohoamista jään ja lumen alta. Niillä on ihmeellinen voima nousta. Ja kohta onkin kukkaloistoa! Toivottavasti tänä keväänä pääset intoa puhkuen puutarhahommiin.
    Mulla on "puutarha" vain purkissa. Tuoksuherneet itivät ekaksi, nyt jo 3 piippaa purkissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotan kovasti pihatöihin pääsyä. Hiukan olen jo puista pudonneita oksia kerännyt ja pihakäytäviä haravoinut - sieltä, missä ei ole jäätä.
      Sinulla jo tuoksuherneet ovat itäneet. Ajattelin laittaa niiden siemeniä viikonloppuna multaan.

      Poista
  15. Sullon krookuksekki jo pitkällä. Piippoja tääläki jo mones kohoras, muttei färiä viälä näy mihinää. Kävin kans aamulla katsastamas jouluruusun tilantehen ja siivosin vähä. Tiätysti sain yhyren nupun poikki. Nyyh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään rinteen krookukset ovat jo avautuneet kokonaan. Paikasta riippuen osa niistäkin on vielä ihan lilliputtikokoisia ja kukintaa saa odottaa tovin.
      Voi jouluruusuressukkaa. Toivottavasti nuppuja jäi ja lisääkin varmasti tulee.

      Poista
  16. Ihanat rinsessat ja leppiskin!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heränneitä leppäkerttuja löytyy joka päivä mönkimässä mullasta. Enpä ole muina keväinä huomannut, tosin en ole älynnyt katsellakaan.

      Poista
  17. Ihania kevätkukkia! Ja sinnikkäät jouluruusut. Ihanaa aikaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totisesti ihanaa aikaa ja kaiken aikaa vaan paranee.

      Poista
  18. Ihania kevään merkkejä! Tämä on kyllä mahtavaa aikaa vuodesta. Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parasta, että uutta ilmestyy näkyviin joka päivä.
      Myös sinulle aurinkoista viikonloppua!

      Poista
  19. osuva nimi lumikelloille! Vasta usemaan yrityksen jälkeen olen saanut muutaman kasvamaan pihalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla. Kannattaa siis jatkaa niiden istuttamista, vaikka tähän saakka onkin ollut varsin vaisu menestys.
      Aurinkoista sunnuntaita sinulle!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!