lauantai 18. toukokuuta 2019

Aihetta kriikunahanamiin - tai umeniin

Prunus domestica subsp. insititia - Kriikuna

Japanissa järjestetään kirsikkapuiden kukinnan aikaan hanami-juhlia. Hanami on japania ja tarkoittaa kukkien katselemista. Hanamin aikaan ihmiset lähtevät puistoihin eväskorien kera ihailemaan kirsikkapuiden kukintaa. Helsingin Roihuvuoren kirsikkapuistossa hanamia on vietetty vuodesta 2008 lähtien. Juhlan järjestävät Suomessa toimivat japanilaisen kulttuurin yhdistykset ja Roihuvuoriseura. Lisää aiheesta löydät täältä.


Tuskin hanami-sanaa on kriikunapuiden kukintaan yhdistetty, mutta nyt sille olisi kyllä aihetta. Tosin japanilaisilla on myös luumunkukkien katselemista varten umeni-sana. Kriikunahan on luumun sukulainen, joten ehkä meillä vietetään pian umeni-juhlaa.

Pihamme kolme kriikunapuuta ovat kasvaneet 20 vuoden ajan, mutta koskaan aiemmin ne eivät ole kukkineet näin runsaasti, kuin juuri nyt. Kriikunoiden kukinta ei montaa päivää kestä ja pian kukkien terälehdet leijailevat maahan valkaisten nurmikon hetkeksi untuvankeveällä peitteellä.


Kriikunoiden ympärillä kuvatessani puista kuului aikamoinen surina ja pörinä. Toivottavasti pölytykseen erikoistuneet hyönteiset olivat mukana pörinää aiheuttamassa. Silloin hyvä kriikunasato olisi syksyllä odotettavissa.

Naapurin näkökulmasta taisin itsekin muistuttaa jonkinsortin pörriäistä, kun onnellisena kauniista kukkapilvistä pyörin puiden ympärillä niitä ihastelemassa. Useammankin kerran. 

Prunus padus - Tuomi

Lämmin auringonpaiste sai myös tuomen kukat aukeamaan. Paljon on siinäkin kukkia. Talomme päädyssä kasvaa kaksi tuomea. Toinen kärsi vähän metsää kaadettaessa ja kaivureiden pörrätessä sen läheisyydessä. Itse asiassa kumpikin puista kasvaa virallisesti kunnan puolella, mutta pääosa niiden oksistosta on meidän tontillamme. Ovat siis melkein meidän puita. Tuomenkehrääjäkoi valtaa usein tuomet seiteillään, eivätkä ne ole kovin kaunista katseltavaa. Jostain syystä "meidän" tuomemme eivät ole koskaan saaneet seittipeitettä. Koputetaan nyt puuta, ettei niin kävisi nytkään.

Coccinellidae - Leppäkerttu vai olisiko tämä seitsenpistepirkko

Kuinkahan monta kertaa olen jo tämän kevään aikana täällä blogissakin sanonut, että leppäkerttuja on viime kesäiseen tapaan runsaasti. Melkeinpä voisi sanoa, että käänsipä pään minne tahansa, siellä ryömii leppäkerttu. Leppäkerttu seikkailee monissa lastenkirjoissa ja -lauluissa. Ehkä jo sieltä juontaa positiivinen suhtautuminen leppäkerttuihin. Meillä ei enää muutamaan vuoteen ole näkynyt siilejä, joten olkoot leppäkertut meidän "siilejä".


En suinkaan jokaista leppäkerttua ryhtynyt edes kuvaamaan, mutta kieltämättä niiden runsaus herättää kiinnostusta. Leppäkertut ovat minusta sympaattisia hyönteisiä ja lisäksi puutarhurin kannalta hyödyllisiä. Leppäkerttujen ravinnosta pääosan muodostaa kirvat. Poikkeuksena on neilikkapirkko, joka kasvissyöjänä käyttää ravinnokseen kukkia ja lehtiä.

 
En tunne hyönteisten elintapoja, mutta näitä pariskuntia katsellessa ajattelin niillä olevan hellyyskausi meneillään. 


Vanha puunrungonpätkä on lojunut tontilla pitkään. Ukkokulta aikoi jo laittaa sen saunapuiksi, mutta keksimme tehdä siitä ötökkähotellin. Reikiä olisi voinut porata enemmänkin, mutta puuvanhuksessa on jo koloja itsessäänkin. Ukkokulta vei pökkelön rajamäntyä vasten nojaamaan. Nurkkaus on rauhallinen (pallokentän läheisyydestä huolimatta) ja kesän edistyessä pensaat ja töyhtöangervo kasvavat pökkelöäkin korkeammaksi muodostaen suojaisan paikan.


Viikonlopuksi on luvassa melkeinpä kesäisen lämmintä säätä. Nautitaan kaikki auringosta ja viikonlopusta.

 

28 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kaunista kukintaa ja bonuksena upean lämmin lauantaipäivä. Toivottavasti myös teillä.

   Poista
 2. Suloista kukintaa. Meillä on kolme luumua ja ne kukkivat myös juuri nyt täysillä ja ovat kaunein näky puutarhassa. Aurinkoisen lämmintä viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis teilläkin on aihetta umeni-juhlaan.
   Samoin sinulle aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 3. Todella, nyt on tänä keväänä kriikunat täydessä kukassa. Täälläkin kesäkodissa kriikunat ovat tulvillaan ihania kukkia, lehtiä tuskin näkyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä näy lehtiä kukkapaljouden keskeltä. Nyt jaksaa kriikunoiden kukintaa ihailla, kun on niin lämmin päiväkin.

   Poista
 4. Ihanat hellyysleppäkertut ♥
  Luumut ja kriikunat ovat tosiaan satumaisen ihania kukkiessaan! Kestäköön kukinta pitkään. Toisaalta, tämä ihana kesäinen sääkin tuntuu mukavalta viime viikkojen kylmän kauden jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt lämpö ja paiste hellii niin kroppaa kuin meltäkin. Ja puutarhaa. Soisin paisteen ja lämmön jatkuvan.

   Poista
 5. Kaunista kukintaa. On ne leppikset aika sympaattisia 🐞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunista on kriikunoissa ja tulputkin alkaa olla terälehdet selällään.

   Poista
 6. Leppäkerttujen puuhia on hauska seurata, niitä on tosiaan ollut nyt runsaasti. Luumut kukkivat meilläkin ennätyksellisesti, moni puu nyt ihan ensimmäistä kertaa. Pölyttäjiä on ollut joten pieniä satotoiveita on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin blogissa katsomassa luumupuusi kukintaa. Toivottavasti pölytys onnistuu ja pääset syksyllä maistelemaan satoa.

   Poista
 7. kriikunapuut ovat upeita kukkiessaan. puiden kukinta on ollut todella runsasta tänä keväänä jostain syystä. isäntä kaatoi tuosta etupihaltemme maaliskuussa vanhan kriikunapuumme. nyt kun katselen kuviasi, niin kaipaan sitä hieman. onneksi takapihalla on luumupuita, jotka myös kukkivat kauniisti parhaillaan. myös kaksi kirsikkapuuta on juuri aloittamassa kukintaansa.
  leppäkerttuja tosiaan näkyy paljon, ja kuviesi perusteella lisääntyminen on tattua. tämä toukokuuko saa kaikki hullaantumaan?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka vuosi joku kasvi näyttää parhaintaan ja tänä vuonna kukkivat puut ovat sen roolin ottaneet. Kaunista katseltavaa ja jos pölyttäjät onnistuvat työssään, myös hyvä sato on tiedossa.
   Olen ihmetellyt leppäkerttujen paljoutta ja aktiivisuutta. Niitä kömpi mullasta heti lumen sulamisen jälkeen.

   Poista
 8. Kauniisti kriikunat ja tuomi ovat kukassa. Kriikunoo ei meillä ookkaan vaan päärynä Olga pistelöö parastaan. Tiälläkin tuomet kukkii. Leppäkerttuja on kiva seurata ja ovat hyödyllisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomikin kukkii aivan valkoisenaan. Tuleeko sinulle päärynän kukinnasta kuvia blogiisi? Täytyy käydä kurkkaamassa. Saapa nähdä, millainen kukinta omenapuille tulee. Nuppuja on jo näkyvissä.

   Poista
 9. Kauniita kuvia! Onpa kriikunassakin kaunis kukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kuvakehrääjä! Kriikunan kukka on kaunis ja kun niitä on noin valtavasti, koko puu on kuin pilvi. Pian nurmikko on valkoisena pudonneista terälehdistä.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 10. Ihana kukinta kriikunassa. Minullakin pihassa isän I-vyöhykkeeltä tänne V:lle tuomia kriikunoita. Kasvavat kyllä hiljakseen, mutta kukintaa olen saanut odotella. Viime vuonna oli muutama kukka, saapa nähdä miten tänä vuonna käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kriikuna ei taida olla kovin nopeakasvuinen, mutta alkuun päästyään se pärjää hyvin. Kukinta on meilläkin vuosi vuodelta lisääntynyt. Samoin sadon määrä. Viime vuonna tuli paljon hedelmiä, mutta kuivuuden vuoksi osa oli tosi pieniä ja vähän kuiviakin.

   Poista
 11. Oi, juhlan aihetta noissa puissa jo onkin! Vielä menee ehkä jokunen vuosi ennen kuin meidän neljä luumupuutamme alkavat kukkia. Mielessäni jo näen ne isoina ja täynnä kukkia. Tuomessakaan ei vielä ole kukkia, mutta nuppuja olin jo näkevinäni. Missähän meidän leppäkertut piileskelevät? Yhden olen nähnyt tänä keväänä. Viime kesänäkään niitä ei oikein näkynyt. Positiivista sentään on se, että perhosia on vaihteeksi aika paljon. Tosin nekin lekottelevat mieluummin kuusen oksalla tai kivien päällä kuin perhosbaarissamme! Onneksi sentään pihan ilmatila kelpaa! Ihanasta lämmöstä on nautittu nyt pari päivää ja tästä päivästä taitaa tulla vieläkin lämpimämpi. Ja vihdoin sai jättää kasvit ilman harsoa yöksikin! Kyllä nyt kelpaa! Toivottavasti sielläkin. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hedelmäpuiden kukintaa ja satoa saa aina hetken odotella. Edelleen olen joka syksy ihan ihmeissäni saadessani poimia oman puun omenoita. Se oli pitkäaikainen unelma jo kauan ennen omakotitaloon muuttamista.
   Leppäkertuilla taitaa olla omat kokoontumisvuotensa. Viime kesänä niitä oli paljon ja tästä kesästä näyttää tulevan samanlainen. Sitten on kesiä, jolloin tuntuu, ettei ainuttakaan leppäkerttua ole missään näkynyt. Perhosista kannattaa olla iloinen. Keltaisia perhosia meillä on näkynyt, mutta eipä juuri muita. Usein loppukesä onkin niiden suhteen onnekkaampaa aikaa. Tuhti nokkospusikko on kasvamassa tontin yhdessä nurkkauksessa ihan perhosia ja niiden toukkia ajatellen.
   Viime yönä kävin vielä peittelemässä ulkona olevat kasvit harsoilla, mutta luultavasti tänään jätän sen tekemättä. Sen verran lämmintä on luvassa seuraaviksikin öiksi.

   Poista
 12. Tuollainen hyönteishotelli onkin näppärä ja helppo tehdä. Voisin käyttää samaa kukkapenkin reunuksena toimiville mäntypölkyille. Meillä ei vielä luumu tai kirsikka kuki (ei ole vielä kukkinut koskaan), mutta päärynäpuu kukkii ja omenapuukin aloittelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, helppo hyönteishotelli ja ellei miellytä silmää, sen voi pilkkoa saunapuiksi. Ellei ehdi lahota. Saa vapaasti ottaa idean omaan käyttöön.
   Omenapuut tosiaan aloittavat. Accolade-kirsikkani ei taida tänä keväänä kukkia laisinkaan. Ehkä sitten ensi vuonna.

   Poista
 13. Voi miten kaunis onkaan kriikunan kukka. Juhlan aihetta todellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kriikunan kukka on kaunis ja kukinta yhtä nopeaa, kuin kirsikalla. Sunnuntain tuuli lennätti terälehtiä ja hetken näytti, kuin lunta olisi satanut.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!