lauantai 4. toukokuuta 2019

Hyytävän kylmä perjantai

Valkovuokot lumesta surullisina

Blogipostausten ajastaminen on näppärä ominaisuus ja käytänkin sitä aika paljon. Eilisaamuna huomasin siinä olevan myös huono puolensa. Nimittäin perjantaille ajastamassani postauksessa oli vappupäivänä eli keskiviikkona kuvattuja kukkia. Silloin meillä päin oli vielä kohtalaisen lämmintä ja aurinkoista. Torstain sitten satoikin vettä, mutta sitä en murehtinut. Ihan tarpeeseen kaikki vesi kasveille tuli. Illalla vesisade muuttui vähitellen rännäksi ja mittari laski hurjaa vauhtia.

Vinca minor - Pikkutalvio, lumisena hänkin

Perjantaiaamuna pelkäsin kurkistaa ikkunasta ulos ja luntahan siellä oli. Hui kauhistus, eikä yhtään kivaa. Puutarhuri voi aina laittaa villasukat jalkaan ja takkaan tulen, mutta mitenkä selviävät kevään lämpöön vastikään heränneet kasvit? Vielä aamukymmeneltäkin ilma oli pakkasen puolella ja tuuli taatusti pohjoisesta (en kyllä suuntaa tarkastanut).

Helmililjat ovat sinnikkäitä, mutta scillat selvästi murjottavat.

Pari kovaa kaivuprojektia odottaa pihalla, joten totesin viileän ilman olevan sopiva hikisiin hommiin. Saappaat jalkaan, takki päälle ja kädet kiinni lapion varteen. Autotallin seinustalta on tarkoitus poistaa pitkä ja kapea istutusalue, jotta muutenkin niukan levyinen kulkuväylä avartuisi. Ja siinä istutusalueellakin on kasvanut lähinnä kielojen viidakko. Nättejä kyllä, kunnes loppukesästä ovat yhtä ruskeaa ja epäsiistiä lehtimassaa.

Viikko sitten olin jo kaivuhomman aloittanut ja perjantaina vein sen loppuun. Oli aikamoinen urakka. Oletteko tutustuneet kielon juuriin? Ne ovat vahvoja, niitä on paljon ja ne menevät niin pitkälle kuin syvällekin. Kahdeksan 45 litran multasäkillistä tuli kielojen juurijätettä. Jos siis tykkäätte kielosta, kuten minäkin, älkää istuttako sitä ehdoin tahdoin ihan mihin tahansa. Se leviää, kuin Elanto. Jos muistatte sanonnan. Ja siitä eroon pääseminen on työn takana. Ainakin kaivutyön.

Tulipa 'Persian Pearl' - Tähtitulppaani kyynelehtii kylmyyttä.

Kolmen tunnin urakan jälkeen kielot, muutama vuorenkilpi ja pikkutalvio oli kaivettu pois. Ylimääräiset mullat kärrätty muualle, alue tasattu ja maanrakennuskangas viritetty. Kaivaja oli sen verran nälkäinen ja uupunut, että kivituhkan kärräys jäi toiseen kertaan. Ehkä Ukkokulta avittaa siinä tehtävässä, kunhan kerkiää. Hetken juttelin naapurin kanssa työn päätteeksi ja huomasin varpaiden palelevan saappaissa ja sormien hanskoissa. Sisälle ja suihkuun siis. Perjantain pakolliset työt saivat riittää.

Hyasinthus 'Woodstock' jäähilepuvussaan.

Hyisin kevätpäivä aikoihin on nyt koettu. Elän toivossa, ettei tämän enempää kevätpäivänä voi enää palella. Toivon kaikkien kasvien vain vähän pelästyneen ja toipuvan moisesta lumijärkytyksestä. Jos koska kaikista asioista löytyy aina myös se positiivinen puolensa, olkoon tässä se, etten rahdannut tomaattejani kasvihuoneeseen. Sellainen ajatus nimittäin viikko sitten minulla oli. Kerrankin hitaudesta ja laiskuudesta on hyötyä. Siellä ne asuvat edelleen, kellarissa kasvilampun lämmössä. 

Voikukka vappuna tienposkessa

Sulakoon siis lumet kaikkien puutarhasta ja puhaltakoon lämpimät tuulet meille jokaiselle. Kaikki kukat kukkikoon, voikukatkin.
 

35 kommenttia:

  1. Hienot kuvat! On tosiaan ikävä että vielä näin kylmiä ilmoja tuli:( Toivotaan että kasvit eivät niistä kärsi! Leppoisaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvien puolesta eniten huolestuttaa. Ihmiset kyllä pärjäävät. Toivotaan, ettei suurta vahinkoa puutarhassa tule ja toivotaan lämmön taas palaavan.

      Poista
  2. Huhtikuisen lämpöaallon jälkeen tämä keli hiukan harmistuttaa, mutta tosiaalta tätähän se toukokuu yleensä on. Ottaisin mielelläni kuitenkin ne lämpimät kelit ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huhtikuun lämpö tuuditti meidät erheelliseen kuvitelmaan kesän olevan jo läsnä. Tämä kylmyys lienee lähempänä normaalia, mutta ei silti tarvitsi ihan näin äärimmäisyyksiin mennä. Kyllä se tästä taas lämpenee.

      Poista
  3. Leppoisaa viikonloppua ♥ - eilen ja torstaina oli tosiaan hyytävän kylmää ja luntakin pyrytteli useamman sentin eilisen päivän aikana !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on tänään pyryttänyt lunta, mutta maahan päästyään se sulaa heti. Koleaa on. Toivotaan siis lämpimämpää.

      Poista
  4. Meilläkin on maa valkoinen ja eilen päätiet kuin tiaisen pääkallo. Kyllä sai varovasti ajella, vaikka autossani on edelleen talvirenkaat. Viisas mieheni ennakoi tämän eikä vielä vaihtanut renkaita kesäkumeihin.
    No, kyllä tämä keli jossain vaiheessa lämpenee. Elämme toivossa.
    Hyvää viikonloppua! nautitaan kuitenkin keväisestä valosta, vaikka lämmöstä on nyt puutetta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uutisissa haastateltiin taksikuskia, joka oli eilenaamulla vaihtanut talvirenkaat takaisin. Aina meillä kevät keikkuu, mutta lumisade on jo vähän liikaa.
      Valoa riittää ja myös lintujen laulua. Niistä iloitsen kovasti.

      Poista
  5. meille ei eilen satanut räntää ei lunta, mut yöllä iski hallaherra! vielä nytkin ollaan miinuksilla ja ilmassa leijailee parhaillaan kevytä lumihiutaleita. apua, sanon minä!
    samoissa puhissa ollaan eilen oltu, lapion varressa nimittäin. sinulla olikin iso urakka kasvualustan uusimisessa. kun toimeen ryhtyy, niin se kannattaa tehdä kunnolla, on hyvä motto näissä pihahommissakin;)
    tuokoon tuulet lämpimämpää ilmaa iloksemme ja erityisesti kasviemme iloksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli viime yönä pakkasta -3.5. Onneksi marjapensaat ja omenapuut evät vielä kuki. Joskus kunnon hallaa on vielä kesäkuussakin. Toivotaan, että tämä riittää luontoäidille ja jatkossa lämpiää.
      En niin kovasti lapiohommista tykkää, mutta sitäkin enemmän valmiin urakan katselemisesta.
      Eiköhän sää tästä lämpene kasvien ja ihmisten iloksi.

      Poista
  6. Eilen oli totinen lumimyrsky, joka jätti reippaan lumikerroksen. Tänään paistaa aurinko täydeltä terältään, ja lumi sulaa. Takatalven pyräys oli toivottavasti vain hetken kiusa. Toivottavasti jo pesineet linnut saivat pidettyä munat lämpiminä, ja kasvit toipuvat koettelemuksestaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vein linnuille pähkinöitä, kun kylmyyden myötä palasivat ruokintapaikoille pörräämään. En tiedä, oliko kenties karhunpalvelus, mutta näyttivät viluisilta ja nälkäisiltä. Ehkä täydellä vatsalla jaksaa paremmin hautoa munia.

      Poista
  7. Kauniita kuvia. Pakkanen nöyryytti toisia kukkia enempi.
    Nyt vaan toivotaan, että ei enään tällaista kylmyyttä, viikko sitten oli paljon mukavampaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkanen laittoi tosiaan monen kasvin painamaan päänsä. Ihmeellisesti ne päivän aikana jaksavat taas nousta. Sääennusteiden mukaan alkuviikosta pitäisi lämmetä. En nyt mitään helteitä odota. Kunhan yöt olisivat selvästi plussalla ja päivisinkin +10 asteen paremmalla puolella.

      Poista
  8. Oli kyllä kaksi päivää niin kylmää ettei tosikaan. Täällä tuli 10 cm lunta eikä ole vieläkään sulanut!!
    Toiveissa on, kun nyt paistaa aurinko on reilusti plussanpuolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meteorologi TV:ssä sanoi, että lumisade toukokuussa ei ole harvinaista, mutta nämä nyt sataneet määrät ovat. Minua voikin +4 astetta tuntua toukokuussa kylmältä, kun tammikuussa se on kovin lämmintä.

      Poista
  9. Täällä paistoi tänään tunnin verran aurinko ja hanget painuivat melkein silmissä. Riemuitsin jo, että pahin on ohi, mutta sittenpä alkoi taas sataa oikein isoja räntähiutaleita. Nyt tuiskuttaa taas ihan kunnolla ja hanget kasvavat, vaikka on pari astetta lämmintä. Minun positiivinen huomioni tässä takatalvessa on se, että saavatpahan kylmäkäsittelyssä olevat kylvökseni olla vielä hetken aikaa lumen alla. Lasten kanssa pyörittelimme kylvösten ympärille jättimäisiä lumipalloja ja lapioimme niiden välit täyteen lunta. Haluan nähdä sellaisen sään, joka sulattaa sen kasan vuorokaudessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän mennä itsekin talviunille odottamaan oikean kevään saapumista. Ei vaan, kyllä tämä taas iloksi muuttuu. Lumi sulaa ja saamme auringonpaistetta ja lämpöä.
      Sinulla on mukavan positiivinen asenne; kaikissa asioissa löytyy hyvät puolensa ja sinulla se on kylmäkäsittely. Lapsista oli varmaan hauskaa pyöritellä lunta kylvösten päälle. Oppivat samalla huolehtimaan tulevista kukkasista.

      Poista
  10. Kyllähän sitä mieluummin lämmön ja auringonpaisteen ottaisi, kuin tällaiset talvikelit, mutta emmehän me tälle tietenkään mitään voi. Täytyy vain toivoa, että suurilta vahingoilta vältytään ja aurinko alkaa taas pian lämmittää. Ja saipahan jälleen vähän sisähommia tehtyä, kun ulos ei viitsinyt mennä. Daaliat on nyt koulittu toiseen kertaan ja muutkin taimet kaikki kertaalleen. Jotain positiivista tässäkin säässä siis :) Oikein mukavaa viikonloppua sinne!

    PS. Enpä olisi uskonut, että kielon juuret ovat noin sitkeät. Se oli hyvä tietää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kylmyys ja lumisade harmittaa, mutta kun sille ei mitään voi, kannattaa energia suunnata johonkin muuhun. Sisähommat jää lämpimien säiden aikana vähän hunningolle, joten huonolla säällä voi huoletta hoitaa ne pois päiväjärjestyksestä. Tai vaikka vain levätä, jota jaksaa taas touhuta pihamaalla.
      Kielo on meille tullut läheisestä metsästä. Olisi pitänyt heti sen kasvua rajoittaa, mutta en tajunnut sen ärhäkkää levittäytymistä. Hurjan pitkät ja syvälle menevät juuret.

      Poista
  11. Perjantai oli todella hyytävä. Ja tänään olin aamulla pihalla kaivamassa, mutta keskellä päivää alkoi taas sankka lumisade. En arvosta yhtään. Onneksi maa on jo sen verran lämmin, että lunta ei oikeastaan jää lainkaan maahan, ainakaan kovin pitkäksi aikaa.
    Kielojen juuret ovat tuttua juttua, harmi kyllä. Todella mahdoton kasvi ja riesa kukkapenkeissä. Kielot ovat meillä taas kurottaneet juurensa muutamaan kukkapnekkiin, pitäisi varmaankin käydä saman tien kaivamassa ne pois, etteivät saa mitään ideoita levitä pidemmälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka lumi ei jää maahan, se kastelee ja kylmettää puutarhassa työskentelijän. Ja kuraistakin märässä touhuaminen on, vaikka en likaantumista pelkääkään.
      Niin kaunis kuin kielo onkin, en suosittele sen päästämistä istutusalueille. Kohta ei muuta penkissä kasvakaan. Ja eroon pääseminen on työn takana. Lisäksi kielo menee loppukesästä ruskeaksi, eikä ole kovin kaunista katseltavaa.

      Poista
  12. Kyllä kylmää on. Hyvin käytit kuitenkin kylmän sään hyötyhommiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä pari päivää luvataan kylmän jatkuvan, mutta sitten pitäisi lämmetä.
      Kylmyys piti lapion liikkeessä. Ei tehnyt mieli seisoskella, kun varpaita alkoi heti palella. Vielä olisi raskaita hkihommia, mutta niidenkään vuoksi en kylmyyden toivo jatkuvan.

      Poista
  13. Meillä oli pakkasta ja peitin muutamia yksittäisiä kasveja ämpäreillä ja käytin myöskin pioneille harsoja .Otan ne pois maanantaina .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä minunkin olisi pitänyt suojata kasveja. Aika näyttää, kuinka kävi. Nyt pitäisi tulla lämpimämpää, joten odotellaan ja toivotaan parasta.

      Poista
  14. Lunta ja kylymee on meilläkin. Lunta voip vielä tännäänkin sattoo lissee. Entisetkään ei oo sulanu pois vielä.
    Kovasti on jo kukkivia pihallasi. Onko vaaleanpunanen kielokin noin kova juuristoo kasvattamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huhtikuun lämpö sai puutarhan kasvun ja kukoistuksen vauhtiin. Jos jotain hyvää tässä takatalvessa on, niin ainakin kaikki kukinta pitkittyy. Ei ole hetkessä ohi - mikäli kasvit selviytyvät kylmyydestä. Niin toivon.
      En osaa sanoa, onko vaaleanpunainen kielo yhtä kärkäs leviämään. En ole sitä kuitenkaan itselle hankkinut juuri leviämisen pelossa. Toisaalta, esimerkiksi kirjavalehtinen pikkutalvio on hyvin hidas kasvamaan ja leviämään verrattuna tavalliseen pikkutalvioon. Ehkä sama pätee muidenkin kasvien erikoisiin versioihin.

      Poista
  15. Lämmöt tulivat niin aikaisin että kaikki puhkesi kukkaan.
    Nyt ne palelee.
    Meillä ei lunta ole tullut mutta jäitä ja yö pakkaset on palelluttaneet yhden Magnolian lehset.
    No säälle emme voi mitään se on korkeimman kädessä niinkuin me kaikki.
    Lämpöä sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sinun magnolia-ressukkaasi. Huhtikuun lämpö sai puutarhan heräämään ja nyt tuli vähän takapakkia. Säälle ei mitään voi, joten odotetaan lämmön palaamista.
      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  16. Täällä meillä lunta ei ole satanut, mutta räntää tuli eilen hetken aikaa melko sakeasti sulaen tosin saman tien pois. Onneksi kasvit, etenkin perennat, ovat hyvin sopeutuneet vaihteleviin kevätsäihin.
    Kielot ovat tunnetusti hankalia poistettavia ja voin hyvin ymmärtää urakkasi suuruuden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen meilläkin tuli räntää sakeasti, mutta maahan se ei sentään jäänyt. Kylmä tuuli humisee tänääkin, joten olkoon lepopäivä.
      Kieloja on vielä talon toisessa päässä, mutta siellä saavat ollakin. Niiden leviämisen esteenä on käytävät ja onneksi kasvun edistymisen myötä muut kasvit peittävät kielojen loppukesästä ruskettamat lehdet alleen.

      Poista
  17. En tiennytkään, että kielo leviää niin. Kiitos tiedosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kukka, mutta leviää tehokkaasti ja on sen jälkeen vaikea saada pois. Vaa aikamoista kaivamista. Kannattaa olla varovainen.

      Poista
  18. Tuo kyynelehtivä tulppaani kuva ,uskomattoman kaunis!!!!!
    Kauniita ovat muutkin kuvat:)
    ja ihanat lämpöiset toivotukset tulivat tänne Oulun -seudullekin perille ;Kiitos!
    Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!