torstai 5. joulukuuta 2019

Sekaisin tinteistä

Clematis Purple Dream
  
Jos laittoi auringonvalo ja hennon lumipeitteen saanut maisema tintit sekaisin, niin sekaisin se sai puutarhahörhönkin. Olen ahminut valoa surutta siinä, missä pikkulinnut ovat pörränneet siemenautomaateilla sankoin joukoin. Aurinkoiset lumimaisemat saattavat muuttua piankin tasaisen harmaaksi loskasääksi, mikäli säätiedotukset pitävät paikkansa.


Naapurin kissa on kiertänyt pitkin pihaa. Usein illalla olohuoneessa ollessani huomaan liiketunnistinvalon syttyvän. Mami se siellä partioi Juuson entisiä alusmaita. Muitakin kissoja alueellamme liikkuu, mutta Mami kaikkein ahkerimmin.


Alapihalla huomioni kiinnitti muuten neitseellisessä lumitasanteessa myllätty alue. Lähempi tarkastelu osoitti Mami-kissan olleen saalistamassa. Päästäinen on päässyt hengestään, mutta pahanmakuisena ei ole kissalle syötäväksi kelvannut. Netistä tietoja päästäisestä kaivaessani luin niiden syövän erilaisia hyönteisiä ja kotiloita. Mainiota, syököön kaikki kotilot meidän puutarhasta. Päästäinen koki näin uuden arvonnousun pihapiirissäni. Tai ne muut päästäiset, jotka yhä ovat elossa. Tuon pakastuneen yksilön nostin pensaikkoon, sillä hautajaisten järjestäminen kohmeisessa maassa ei nyt onnistu.


Viikon aikana en täyttänyt siemenautomaatteja ollenkaan. Linnut tyhjensivät ne parissa päivässä ja erityisesti viherpeipot pöllyttivät siemenet maahan. Ajattelin, että syökööt ensin maassa olevat pois. Talipötköt ja -pallot kelpaavat nekin, mutta moni maassa ruokaileva lintu ei niihin käsiksi pääse.Lauantaina täytin siemenautomaatit ja sen jälkeen olikin koko päivän melkoinen vilske. Tali-, sini- ja kuusitiaisia, viherpeippoja, vihervarpusia, punatulkkuja, pikkuvarpusia, mustarastaita, närhiä. Käpytikka ja jopa harmaapäätikka ovat nyt säännöllisiä vieraita.

Ehkä minun täytyy alkaa säästämään rahaa zoomiin, sillä olisi tosi mukava saada parempia kuvia linnuista. Nykyinen objektiivi ei kovin pitkälle yllä ja rajattunakin kuvista tuppaa tulemaan tärähtäneitä ja rakeisia. Enimmäkseen tähtään tinttejä joko keittiön tai työhuoneen ikkunasta. Pihalla ollessa kovin lähelle lintuja ei millään pääse. 


Aronioita jäi pensaisiin runsaasti, koska pakastimeen ei vain kaikki mahtunut. Paljon olemme aronioita syöneet aamupuuroon ripoteltuina. Viime päivinä mustarastaat ovat pomppineet aroniapensaissa marjoja napostelemassa. Tykkäävät kaiketi nekin pakastetuista marjoista.


Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

PS. Jos haluat tietää lisää pikkulintujen talviruokinnasta, käy Yle-Areenassa kuuntelemassa Luonto-Suomi ohjelma ke 20.11.2019. Ohjelma tarjosi paljon ja hyvää tietoa. PS. Postausten ajastamisen huono puoli tässä säiden vaihtelevassa maailmassa on jutun laahaaminen menneisyydessä. Maisemat nimittäin ovat parhaillaan kaikkea muuta kuin valkeat eli mustat, märät ja lumettomat. Toivotaan ja odotetaan valoisampia hetkiä.
 

26 kommenttia:

 1. Meilläkin kauniit, talviset maisemat vaihtuivat hiukan toisen näköisiin! Ihanaa, että on ihmisiä, jotka ruokkivat lintuja ja oravia! Näin olen yrittänyt minäkin tehdä ja lintulaudalla nähty pääasiassa noita tavallisia tinttejä ym. Punatulkusta ole tosi kateellinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnut ovat tärkeitä, myös puutarhan kannalta. Ylipäätään niitä on kiva tarkkailla. Jokainen uusi laji pihapiirissä on ilon aihe. Toissapäivänä meillä oli keltasirkkuja. Moneen vuoteen ei punatulkkuja meidän pihassa näkynyt. Nyt ne ovat meillekin tiensä löytäneet.
   Jatketaan lintujen syöttämistä. Jospa punatulkut pian tulisivat teillekin, toivotaan.

   Poista
 2. Meillä vielä maa on valakonen ja varmaan toistakymmentä senttii on lunta, tiet liukastuu kun vettä sato yöllä. Tinttejä meilläkin käyp paljon, lyhe on ja automaatissa auringonkukan siemeniä. Rasvapötkölle lankakori on kiännetty ylösalasin, ei harakat ja närhet siihen piäse. Pikkulinnut ei uskalla syömään tulla, jos isot linnut häärii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saatte pitää lumen. Täällä etelärannikolla on harmaata ja sateista. Eilen illalla mittari näytti +6.
   Harakan ilmestyminen ruokintapaikalle saa aikaan melkoisen pölähdyksen, kun pikkulinnut lähtevät pakoon. Harakka ei pääse käsiksi ruokiin, joten se lähtee ja muut linnut palaavat. Onpahan mielenkiintoista seuraamista.

   Poista
 3. Kyllä, lintujen seuraaminen, kameralla tai ilman, on parasta viihdettä. Teidän pihalla onkin monipuolisesti lintuja. Juu, suosittelen hankkimaan pidemmän objektiivin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna lajikirjo on laajentunut mukavasti. Lintuopas on ollut ahkerassa käytössä.

   Poista
 4. Kyllä minullekkin linnut ovat näin talviaikaan ihan parasta mitä ikkunasta näen. Täälläkin muutama katti kyttää miun tipusia vaikka asutaan keskellä taajamaa. On hauska katsella kun noin kymmenkunta sorsaa tulee etsimään ruokaa pihalleni talvella,asumme lähellä virtaavaa vettä joten sorsia jää talvehtimaan tänne. Linnut on niin huippuja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sorsajoukkue pihapiirissä olisikin aika hauska näkymä. Niiden ilmestyessä ruokintapaikalle taitaa syntyä melkoinen metakka ja keskustelu pikkulintujen kanssa. Teillä on aivan erityinen tinttitv.

   Poista
 5. Ihana aurinko piristi tosiaan kummasti joulukuun alkua, mutta nyt on meilläkin surkean näköistä. Kaikki lumi ei ole vielä sulanut, loskan seassa on paikoitellen petollisen liukkaita kohtia, joten lenkeillä on mielummin kahlittava metsässä. Olen todennut saman ilmiön lintulaudalla: kun mökin täyttää, on pikkulintujen kuhina melkoinen. Ei riitä viikoksi yksi pussi alkuunkaan. Kiva niille on ravintoa tarjota, jotta ilahduttavat pihapiirissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumen aikana siirryin jo nastakenkiin, mutta nyt saattaisi pärjätä pikkukengillä. Saappaat lienevät paras jalkine pihamaalla. Olehan varovainen, ettet kaadu ja loukkaa itseäsi.
   Tällä hetkellä viikon vakio-ohjelmaan kuuluu lintubuffettien täyttö.

   Poista
 6. Oletko nähnyt lintulaudalla hömötiaista?
  Teillähän oli siinä ihan lähellä pieni kuusimetsikkö ja näitkö silloin hömötinttejä lintulaudalla.
  Tänään posti toi Suomen Ladun lehden Latu ja Polku ja siinä oli hyvin puhuttava kirjoitus siitä miten hömötiainen on täällä meillä erittäin uhanalainen. Kirjoitus on mielenkiintoinen tuosta pienestä vikkelästä hyppijästä sen etsiessä ruokaansa talven lyhyessä päivässä.
  Metsä-Suomen suvereeni selvityjä on puska-Suomessa erittäin uhanalainen.
  Kirjoituksen otsikko on tällainen: Metsän muisti katoaa. Kirjoitus Pertti Koskimies.
  Edelleen harmitus on minulla suuri siksi kun täällä meidän taloyhtiössä on lintujen ruokkiminen kielletty. Tosin tuonne lähellä virtaavan ojan varteen voi tietysti viedä pusikkoon linnuille syötävää.
  Niin ja taas kaikki lumet ovat menneet ja huomiseksi on tänne luvattu vesisadetta. Se kyllä liottaa loputkin lumet mitä vielä tuolla ojien pohjilla näyttää olevan.
  Kaikesta huolimatta, Hyvää itsenäisyyspäivää meille kaikille! 🇫🇮

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole meidän pihalla nähnyt hömötiaista. Tien toisella puolella lintukirjo on erilainen. Naapuri kertoi nähneensä pihallaan usein puukiipijän. Minä en ole nähnyt meillä koskaan, mutta se on ymmärrettävää, sillä meillä ei puukiipijän tarvitsemia puita edes ole. Koskimiehellä on hyviä artikkeleita muissakin julkaisuissa.
   Ette ole yksin lintujen ruokintakiellon kanssa. Se on yleistä kaupungeissa ja taajamissa. Ihan ymmärrettävääkin jyrsijäongelman vuoksi. Ruokintapaikkoja on myös siivottava, eikä kaikki näköjään ole siihen valmiita. Sääli.
   Vesisateisessa harmaudessa näyttää tämä itsenäisyyspäivä alkavan. Tällaisia nämä joulukuut taitavat nykyisin olla järjestään. Ei kivaa sekään.
   Molley, sytytetään illalla kynttilöitä. Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle ja meille kaikille!

   Poista
 7. Kiva, että lintulaudallasi on vilskettä. Aikamoinen lajivalikoima. Ihanasti aurinkokin vähän pilkistelee muutamissa kuvissa. Kuulin jostain, että marraskuussa oli Kuopiossa paistanut huimat 12 minuuttia aurinko. Varmaan samoihin lukemiin jäi meilläkin, kun samaa Pohjois-Savoa kuitenkin ollaan. Ainakin todella harmaa mielikuva jäi koko marraskuusta. Joulukuu sentään alkoi yhdellä aurinkoisella päivällä, mutta harmaalta on sen jälkeen taas näyttänyt ja mikäli ennusteet paikkansa pitävät, niin eipä aurinkoa taida näkyä seuraavankaan viikon aikana. Kunhan vain maa pysyisi valkeana, niin kyllä tämän pimeydenkin kanssa pärjää. Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lajikirjo pihallamme on viime vuosina kasvanut. Johtuisiko aktiivisesta ruokinnastani, en tiedä? Minäkin luin jostain, että marraskuu oli poikkeuksellisen pimeä. Pimeä se on normaalistikin, mutta nyt pimeyttä riitti. Nyt jouluvaloista on paljon iloa.
   Toivotaan, että sää kuivuu ja saamme luonnonvaloa seuraksemme. Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle!

   Poista
 8. Kiitos ohjelmavinkistä!

  Upeaa itsenäisyyspäivää :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Sytytetään kynttilöitä illalla ja nautitaan itsenäisyyspäivän rauhasta!

   Poista
 9. Ihana kun näkyy auringonpaistettakin. Meillä maisema on aika harmaa, ollut jo muutaman päivän. Kiitos tuosta ohjelmavinkistä, täytyy käydä kuuntelemassa. Lintujen katselu on mieluista puuhaa. Sinä olet onnistunut hyvin myös kuvaamisessa. Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama aurinkoinen päivä oli suuri nautinto. Nyt mennään taas vanhassa tutussa harmaudessa, mutta ei anneta sen lannistaa. Eiköhän tässä vielä valoisiakin päiviä saavu.
   Ikkunan läpi ilman kunnon zoomia kuvat ovat ihan kelvollisia.
   Hyvää itsenäisyyspäivää myös sinulle!

   Poista
 10. Meillä on monta tinttibaaria ja hulinaa riittää. Punatulkkuja vain ei näy, täällä asuessani olen bongannut pihasta vain pari punatulkkua ja se on vähän harmi. Varpusia ja sirkkuja on paljon ja tinttejä montaa sorttia. Hurjan mielenkiintoista niitä on seurata.

  Mainitsemasi Luontoilta oli kyllä hyvä ohjelma, yritän ne muutenkin kuunnella, oppii aina jotain uutta luonnosta.

  Hyvää ja rauhallista itsenäisyyspäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintujen seuraamisesta on muodostunut mukava vastine kesän puutarhajutuille. Uusien lajien ilmestymisestä iloitsee paljon.
   Totta, radion Luontoillat ovat mielenkiintoista ja opettavaistakin kuunneltavaa. Ohjelman tekijöiden innostus on tarttuvaa ja ohjelmaan soittajatkin ovat aina selvästi luonnosta kiinnostuneita.
   Itsenäisyyspäivä on jo eilistä, joten mukavaa joulun odotusta sinulle!

   Poista
 11. Meilläkin ruokinta-automaateilla vilskettä riittää. Lintuja on niin kiva seurata.
  Hyvää ja juhlavaa itsenäisyyspäivää sinulle Between.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei edes ihme, että lintulaudoilla on nyt vilskettä. Lyhyen valoisan aikana kaikkien lintujen täytyy ehtiä tankata itsensä täyteen energiaa.
   Itsenäisyyspäivä on jo juhlittu. Mukavaa joulunalusaikaa sinulle!

   Poista
 12. Onpa teillä paljon lintulajeja! Nyt on lintujen seuraaminen tosi rajoittunutta, kun töihin mennessä ja sieltä tullessa on pimeää. Mutta nyt viikonloppuna ehtii sentään katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi vuodelta lajikirjo on laajentunut. Ehkä se johtuu aktiivisesta ruokinnasta, en tiedä. Pimeällä ei lintuja näe, eivätkä ne taida silloin pahemmin ruokaillakaan. Onneksi on viikonloput ja onneksi pian taas mennään valoa kohden.

   Poista
 13. Kyllä lintujen ruokinta on niin antoisaa💚 Minäkin bongasin tuon harmaapäätikan ensimmäistä kertaa talipallon kimpusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että harmaapäätikka vieraili teilläkin. Huomaan olevani ihan lapsen lailla "täpinöissäni" bongatessani jonkun uuden lintulajin. Tänään meillä kävi varpushaukka. Onneksi pikkulinnut olivat juuri silloin piilossa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!