perjantai 23. lokakuuta 2020

Erilaiset nuoret - eikun lehdet

Parthenocissus vitacea - Säleikkövilliviini

Aivan valtaisa syyslaiskotus on iskenyt tähän puutarhuriin. Enin osa kuvistakin on vähintään kolme viikkoa sitten otettuja. Vesisateessa ei tee mieli kulkea kuvaamassa. Pergolan villiviinissä ei enää ole ainuttakaan lehteä. Osa niistä on lakaistu ja haravoitu kohti kompostia ja osa lojuu pergolan lattialla. 

Heucherella 'Twilight' - Haltiankukka


Sinänsä outo juttu, että melko vilkkaana ihmisluonteena joidenkin kasvien suhteen olen herännyt tavattoman hitaasti. Vasta ihan viime vuosina olen ihastunut eri värisiin ja eri muotoisiin kasvilehtiin. Ensin hullaannuin purppuraisiin koristeomenapuihin. Seuraavana vuoronsa saivat purppuraheisiangervot. Nyt mielenkiinto näyttää kohdistuvat enenevässä määrin kirjaviin lehtiin.

Brunnera mactophylla 'Alexander's Great' - Rotkolemmikki


Haltiankukka Twilight:it viettivät kesän terassin laatikossa. Syyskylmien saapuessa kaivoin ne Pikkupuutarhan Kriikunapenkkiin. Haltiankukat saivat seurakseen rotkolemmikin ja valkotäpläimikän. Olen käynyt uusien asukkaiden hienoja lehtiä ihailemassa monen monta kertaa. Nyt toivon, että kasvit selviytyvät talvesta ja aloittavat keväällä kasvun rehevinä.


Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefeld' - Valkotäpläimikkä


Ostin syyskuussa peräti kaksi Dora Bielefeld -valkotäpläimikkää. Taimet olivat isokokoisia ja hyväkuntoisia. Ensin aioin laittaa molemmat Pikkupuutarhan Kriikunapenkkiin, mutta sitten päätinkin istuttaa toisen olopihan Syreenipolun viereen. Paikka on osoittautunut mainioksi jo senkin vuoksi, että syysmyrkkylilja Waterlily nousi imikän kupeeseen kukkimaan. Olivat oikein viehättävä kasvipari.


Phlox paniculata 'Creme de Menthe' - Syysleimu


Mustilasta tarttui elokuussa mukaan kirjavalehtinen syysleimu, jonka pitäisi kukkia vaaleanpunaisin kukin. Taimi on toistaiseksi vähän rispaantuneen näköinen, mutta jospa hän ensi keväänä nousisi mullasta entistä ehompana. Olisi varmaan kannattanut ostaa samantien kaksi tai useammankin taimen, vaan eipä siinä hötäkässä tullut mieleen.


Astilbe thunbergii 'Chokolate Shogun' - Harsojaloangervo


Niinikään Mustilasta kotiutui myös tummalehtinen harsojaloangervo Chokolate Shogun. Tämä on kyllä niin dramaattisen oloinen kasvi, että mielelläni soisin näitäkin olevan enemmän. Täytyy keväällä miettiä, mikä kasvi sopisi Chokolate Shogunille kaveriksi. Jokin sellainen, joka korostaisi tummia lehtiä ja nostaisi ne entistä paremmin esille.


Lamium maculatum - Hopeatäpläpeippi


Hopeatäpläpeippiä minulla on ollut jo iät ja ajat. Välillä hermostun koko kasviin, sillä johonkin kotiuduttuaan se leviää turhankin innokkaasti. Näin syksyllä hopeatäpläpeippi puolustaa paikkaansa, sillä sen lehdet ikäänkuin loistavat valoa.


Oikealla keijunkukka Heuchera Midnight Rose, vasemmalla Heuchera Palace Purple


Kuvassa oikealla on keijunkukka Midnight Rose, jonka lehdistä pidän valtavasti. Niihin tulee kirkkaamman värisiä täpliä sinne tänne. Keijunkukat ovat hentoisine varsineen herkän kauniita. Lehdet ovat kuitenkin se, joka minua eniten näissä kasveissa kiehtoo. Vasemmanpuoleiset lehdet kuuluvat Palace Purplelle.

Heuchera Midnight Rose
 
Keijunkukissa riittää vaihtoehtoja ja lehtien värejä joka makuun. Siirsin nämä kaksi keijunkukkaa Pikkupuutarhasta alapihan Ruusupenkkiin. Piti siirtää kolmaskin, mutta nyt tätä postausta tehdessäni huomaan, että taisi unohtua. Kolmas keijunkukka on vihreälehtinen, jonka senkin lehdissä on jännää kuviointia. Jääköön siirto kuitenkin ensi kevääseen.

Hosta 'Gold Standard' - Kuunlilja


Kuunliljoissakin riittää variaatioita itse kullekin. Omien kuunliljojeni nimien suhteen olen ajat sitten pudonnut kelkasta. Vanhimmat varsinkin ovat nimilistassani lähinnä kuunliljoja tai jättikuunliljoja koosta riippuen. Tämä kuvan kaveri sentään on säilyttänyt nimensä istutuksen jälkeenkin. Gold Standard on hauskasti keskeltä vaaleamman vihreä. Tämän kuunliljan "kultaisuus" tulee esiin etenkin ilta-auringossa. Lehden vaalea keskusta loistaa hienosti, mutta ei onneksi ole millään tavoin räikeä ilmestys.

Malus purpurea 'Musta Rudolf' - Koristeomenapuu
 

Kirjavalehtiset perennat tuottavat iloa koko kasvukauden. Niin myös monet koristepuut ja -pensaat. Kauneimmillaan esimerkiksi purppuraomenapuut ovat syysvärityksessään. Musta Rudolfin lehdet ovat aina hyvin tummat. Syysaurinko saa sen lehdet muuttumaan punaisiksi. Mikä on hienompaa katseltavaa, kuin laskevan auringon säteissä kylpevä Musta Rudolf. Kuvassa tosin Musta Rudolf kylpee lähinnä tihkusateessa.

 Hallainen viitta heilahtaa
ja tuntuu kirpeä tuoksu.
Koivusta lehti putoaa
ja tieltä kuuluu juoksu.
Kautta kylmän nenänpääni,
se on syksyn ääni.

 
Mukavaa viikonloppua ja siirtymistä talviaikaan!

Muistakaa siirtää kellonaika tunnilla taaksepäin.36 kommenttia:

 1. Minäkin olen ihan heikkona noihin erilaisiin lehtiin. Monien perennojen ja muiden kasvien kukat kukkivat vain hetken aikaa, mutta lehden koristearvo pysyy koko kasvukauden. Joskus jopa ympärivuodenkin.
  Tuota harsojaloangervo Chokolate Shogunia en olekaan ennen nähnyt. Aivan ihana! <3

  Ja kiitos kellonsiirtomuistutuksesta! Illat pimenevät entisestään, mutta aamulla saa nukkua pidempään.
  Mukavaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, kukat ovat vain yksi elementti kasvissa, eikä kaikissa välttämättä se mielenkiintoisin. Mikä parasta, näihin erikoisia ja erilaisia lehtiä omaaviin kasveihin törmää yhä useammin. Ehkä uusi kiinnostus niihin avaa silmiä ja mieltä näkemään niitä.
   Chokolate Shogun löytyi Mustilasta. Kiitos Saaripalstan Sailan, jonka tarkka katse osui kaikkiin ihanuuksiin ja niin minäkin aloin katsella kasveja toisella tapaa.
   Saapa nähdä, muistanko itse siirtää kellonajat. Varmasti siitä tiedotetaan taas kaikissa medioissa.
   Huomiseksi on luvattu aika kivaa säätä, joten mennään pihalle - kumpikin!

   Poista
 2. Haltiakukka Twilight .. Hmmm. Mistä näitä nimiä pulppuaa? Nimimerkki Fantasiafani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvien nimessä riittää välillä ihmettelemistä. Toisaalta on ihan kiva, että haltiankukan nimi on Twilight, eikä esimerkiksi Taneli.

   Poista
 3. Mielenkiintoisia lehtikuvia! Lehdissä kyllä löytyy monenlaista....
  Minullakin tuota hopeatäpläpeippiä, pienen alun aiakanaan sain, nyt on jo levinnyt aikaaa laajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hopeatäpläpeippi leviää tehokkaasti, joskin onneksi aika hitaasti. Innokkaasta leviämisestä huolimatta tykkään sen lehdistä. Kukatkin ovat nätit, mutta jostain syystä niitä tulee vähemmän ihasteltua.

   Poista
 4. Kauniita lehtiä :-)

  Noihin kauniisiin kirjavalehtisiin lisäisin omasta pihastani kirjolaikkukanukan ja kiinanlaikkuköynnöksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät lisäykset. Kirjolaikkukanukkaa olen jonkin aikaa katsellut "sillä silmällä". Kiinanlaikkuköynnöksen sain eräältä tutulta. Aika äkkiä se osoittautui pisamakelloksi.

   Poista
 5. Vai nyt se on sitten kellojen siirron aika. Sitten ei illalla enää jää valoisaa aikaa tuskin ollenkaan☹️ No täytyy nousta sitten aamulla aikaisin, vielä ei auta luovuttaa sillä meillä on vielä lähes kaikki suojaamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suojaamista on minullakin vielä vähän. Verkot loppuivat kesken, enkä ole saanut lähdettyä rautakauppaan ostoksille. Toivottavasti ensi viikolla onnistuu.
   Jotkut tykkää kellojen siirtämisestä. Minusta siitä voitaisiin jo luopua.

   Poista
 6. Muaki aina sykähryttää erifäriset leheret ja varsinki punertavat. Tua punalehtine harsojaloangervo on mullekki uusi. Kuukletin ja taitaa siinäki olla pääasia nua punaaset leheret, kukinto ei ollu mikää häikääsevä. Keijunkukis onki palio hianoja lehtifäriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harsojaloangervon tumma lehdistö on tosi upea. Kukka on tässä tapauksessa sivuseikka. Taimi taisi olla Tommolan tilan hyllystä. Laitoin harsojaloangervolle kavereita hankintalistalle.

   Poista
 7. vau!!
  Todella upeita lehtiä.
  Kukkahan on kaunis kukan kuihduttua.
  Taitavasti olet kuvannut.
  Tykkään erimoisista lehdistä"ikivihreistä"...niinkuin Eino Gröönistä 🎵🧡
  Mukavaa alkavaa "talviaikaa" ❄⛄🕒

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtivärejä riittää moneksi, jopa tangolaulajan ohjelmistoon.
   Kesäihmisenä siirtyisin mieluummin suoraan huhtikuuhun, mutta koska se ei ole mahdollista, tankataan tässä välissä elinvoimaa talven edestä.

   Poista
 8. Oikeassa olet:kirjavat lehdet ovat näyttäviä. Noista kertomistasi hopeatäpläpeippi ja keijunkukka ovat minullakin mökkipihassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että näihin kotimaisiin taimimyymälöihinkin tulee jatkuvasti uusia houkutuksia. Keijunkukissa on runsaasti vaihtoehtoja, joihin ajattelin syventyä paremmin ensi kaudella.

   Poista
 9. Kukinta kestää monesti vain hetkisen, mutta lehtien muodot ja värit säilyvät koko kesän. Siksi niihin kannattaakain panostaa. Valkotäpäläpeippi ja keijunkukat meilläkin ilahhduttavat ja saavat levittää kasvustojaan laajemmallekin. Ja dramatiikkaa saa puutahassakin olla, tummat lehdet ovat upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, lehdet ovat koko kasvukauden esillä, joten niiden ulkomuotoon ja vaihtelevuuteen kannattaa panostaa. Saattaa olla, ettei harsojaloangervo jää viimeiseksi tummalehtiseksi perennaksi. Siinä taas ensi kasvukaudelle mielenkiintoinen haaste.

   Poista
 10. Niinpä se on taas kelloja siirrettävä tosiaan. Saapahan tunnin pitempään nukkua..se on köyhän huvitus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkäänpä, että herään sunnuntaina kellon mukaan tuntia aikaisemmin. Menee aina hetki, ennenkuin sisäistän uuden ajan.

   Poista
 11. Minäkin pidän kovasti näistä erilaisista lehtimuodoista ja -väreistä. Niillä saa sommiteltua monimuotoisia istutuksia, vaikka kasvit eivät kukkisikaan. Sinulla on monta samaa kuin minulla.
  Minuakin on alkanut puutarhatyöt laiskottaa, eipä niitä pakollisia juuri olekaan - tosin intouduin tilaamaan kolme pioninjuurakkoa, ja ne pitäisi istuttaa.
  Nyt olen siivonnut kaappeja ja vähentänyt turhaa tavaraa. On tosi helpottavaa saada kaappeja tyhjemmiksi ja tavaraa lajiteltua kiertoon. Kun on paljon tilaa, niin tulee liian herkästi säilöttyä kaapeissa asioita ”jos joskus tarvitsisi”. Pitää ajatella jälkeläisiäkin, ettei toisten tarvitse tehdä joskus näitä tyhjennyksiä..... kuolinsiivous on vissiin se oikea termi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parissakin blogissa on viime aikoina ollut erinomaiset pionin istutusohjeet. Toivottavasti olet huomannut (Hiidenkiven puutarhassa, Mama's Garden).
   Kuolinsiivous tai miten sitä sitten kutsutaankaan, sitä minäkin olen harrastanut jo jonkin aikaa. Meilläkin on paljon säilytystilaa, joilla on kumma ominaisuus täyttyä ihan huomaamatta. Nuorille ei tänä päivänä enää välttämättä kelpaa vanha tavara, kun pyrkivät omissa kodeissaan minimalismiin, tai ainakin tavaramäärän rajoittamiseen.

   Poista
 12. Täyttä asiaa tämä postaus! :) Kiva että olet löytänyt myös yhden lempparini eli valkotäpläimikän! Juuri tänään postausta tehdessä huokailin sen keväisten kukkakuvien äärellä, mutta tälläkin hetkellä sen lehdet ilahduttavat puutarhassa (jonne suuntaan takaisin heti tämän kirjoitettuani). Tulppaanit on nimittäin istuttamatta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkotäpläimikkä on hurmannut minut oikein kunnolla. Luulenpa, että sitäkin meille tulee vielä lisää, kun nyt pääsin makuun.
   Tälle viikonlopulle on luvattu hyvää ulkoilusäätä, joten ehkä saat tulppaanit istutettua.

   Poista
 13. Hyvää viikonloppua ja tulevaa talviaikaa Sinulle :)

  VastaaPoista
 14. Kiitos muistutuksesta!
  Tihkusateessa tulee kyllä ihanan voimakkaat värit kuviin, Musta Ruudolfisi on oikea superherkku. Onneksi minullakin on se (niin ettei tarvitse kateutta potea), ja odottelen vielä sen parasta syysväriä. Se on mahtava syyskasvi. Niin on kyllä muitakin kauniita lehtiä sinulla! Ihana todella tuo Midnight Rose -Heuchera, todella kaunis! Ihanan sileät lehdet. Palace Purplessa en niin tykkää sen lehtien rosoisuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, enpä ole aiemmin älynnyt edes katsoa Palace Purplen lehtiä niin tarkkaan, että olisin huomannut rosoisuuden. Vaan nyt kyllä ymmärrän, mitä tarkoitat. Midnight Rosen lehdet ovat koko ajan vedonneet suoraan sydämeen.
   Musta Rudolf on ehdottomasti aivan ihana pikkupuu. Pari tuntia sitten ihastelin sen kirkkaan punaisiksi muuttuneita lehtiä. Herkkä kaveri tämä Rudolf, kun punastelee niin somasti.

   Poista
 15. Voi kunpa olisikin tilaa koristeomenapuulle! Olen ihastellut niitä pitkin vuotta blogeissa, vaan on pakko priorisoida. Ihanaa kuitenkin, että voin ihastella niitä täällä blogissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä toisten blogeissa onkin yksi hyvä pointti, että niissä voi käydä kuolaamassa kaikille ihanuuksille. Musta Rudolf ei taida kasvaa ihan hurjan suureksi. Muistelen sen kasvukorkeudeksi 3-6 m, mutta tottakai leveyskin pitää huomioida.

   Poista
 16. Minä olen samaa mieltä että aina ei ole pääasia kukinta, lehdet niiden muoto ja väri on myös erittäin tärkeä asia. Kiinnostuin kovasti tosta harsojaloangervosta, pitää kirjata se ylös. Voi sitten katsella josko jotain löytyisi kun ostoksille lähtee. Minulla on kahta lajia valkotäpläkimikkää ja pidän myös niistä kovasti. Kun niitä on paljon niin kukintakin on jännä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Muhevaisen listalla harsojaloangervo Chokolate Sogun on ollut. Ja Tommolan tilan myyntipisteestä omani ostin. Ajattelin itsekin olla silmä tarkkana, josko löytäisin sitä lisää.
   Valkotäpläimikkä on tuttu kasvi, mutta puutarhassani uusi. Toivottavasti kotiutuu, jotta pääsen näkemään sen kukatkin.

   Poista
 17. Tummat ja värikkäät lehdet ovat pikkuhiljaa levittyneet minunkin puutarhaan. Luovat kyllä kivaa kontrastia vihreiden kavereidensa kera:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Sen lisäksi ovat oikeita katseenvangitsijoita, joiden ohi ei ihastelematta pääse.

   Poista
 18. Kiitos taas hienoista kuvista ja kivasta postauksesta. Erilaiset lehtimuodot ja tietenkin värit viehättävät minuakin hyvin paljon. Ja näin syksyllä ruskapuku on hyvin arvostettava asia.
  Musta Rudolf olisi kyllä aivan ihana, taitaa päästä listoille täälläkin.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!