perjantai 15. toukokuuta 2020

Hyasinttikevät


Ilmeisesti leuto ja lumeton talvi ei ole ollut kovin ankara kasveille. Ainakaan kaikille. Vaikka kenties puhun liian aikaisin vastoin parempaa tietoa. Valtaosa perennoista on vasta aluillaan ja toinen mokoma ei ole edes herännyt. Aika siis näyttää.

Hyasintit kuitenkin kukkivat tavallista runsaammin tänä keväänä. Ylös ovat nousseet niin vanhat jouluhyasintit kuin syyssipuleina istutetut. Aloituskuvan lila hyasintti on vuosia vanha joulukukka, joka on nyt erityisen terhakka.


Allaspenkissä kasvaa useampi 'Pink Surprise', jotka on istutettu 2017. Oikealla näkyy samaan aikaan istutettu 'Woodstock', joita penkissä on useampi. Näköjään ne avautuvat vähän hitaammin.


Tässä jälleen yksi vuosien takaisista jouluhyasintista. Kyllä ne kannattaa kaivaa kevään tullen multaan. Olen aina tykännyt hyasintin tuoksusta, mutta viime vuosina se on aiheuttanut sisätiloissa silmien kirvelyä ja päänsärkyä. Nykyisin en haista mitään ja siitä huolimatta silmät kirvelevät. Ulkona moista vaivaa ei tule laisinkaan, joten hyasinttejä voisi istuttaa vaikka joka paikkaan puutarhassa.


Värinsä puolesta nämä voisivat olla Woodstockeja, mutta eivät ole. Tai voivat ollakin, mutta pussissa ei lajikenimeä ollut. Ainoastaan väri lila.


Tämä hyasintti on 'Delft Blue'. Yhdessä pussissa oli kolme sipulia. Ostin kuvan sinisiä, vaaleanpunaista Pink Pearlia ja lilaa Woodstockia. Kaikki ovat nousseet ja niiden kukat avautuvat.


Ylärivin valkoinen ja keltainen sekä alarivin oikealla oleva vaaleanpunainen ovat mix-pussista vuonna 2014 istutettuja. Parina vuonna niistä on noussut pelkästään lehtiä. Nyt ne myös kukkivat. 

Pelkäsin maanantaisen lumimassan ja yöpakkasen nujertavan hyasintit. Makasivat märän lumen alla sen näköisinä, ettei tästä elämänkeväästä tule yhtään mitään. Auringon sulattaessa lumen se sulatti myös hyasinttien epätoivon. Jäätävän kylmästä tuulesta huolimatta kaikki hyasintit seisovat taas tanakasti pystyssä jatkaen kukintaansa. Viileässä säässä on puolensa, sipulien kukinta ainakin pitenee.

Erythronium 'Pagoda' - Koiranhammas

Koiranhampaatkin ovat avautuneet. Ilokseni kaikki istuttamani koiranhampaat ovat nousseet. Kyllä niitä lisääkin sopii, joten laitetaanpa taas merkintä syyssipulien vinkkilistaan. 

Hydrangea anomala subsp. petiolaris - Köynnöshortensia

Tiistaina kaivoin omasta pihasta tyttären uuden kodin pihaan kasveja. Ensin luulin, ettei näin varhain ole vielä paljon jaettavaa, vaan yllättäen kaikenlaista löytyi. Kasvun edistyessä löytyy varmasti lisää. Eräässä penkissä kotkansiipi oli päässyt liiaksi valtaamaan tilaa. Kaivaessani kotkansiipiä, maasta nousi myös köynnöshortensian tanakka taimi. Köynnöshortensia kasvaa lähellä ja sen oksa oli taipunut maahan kasvattaen omat juuret. Olen tiennyt näin voitavan lisätä köynnöshortensiaa, mutta oli ihan mukavaa, että köynnös oli tehnyt homman omin päin. 


Toivottavasti viikonlopusta tulee sään puolesta sopiva, jotta pääsemme kaikki nauttimaan puutarhoistamme ja luonnosta.

Mukavaa viikonloppua kaikille!
 

46 kommenttia:

 1. Ihmeellisesti kasvit ovat selvinneet. Tiistaiaamuna katselin osaa tulppaaneistani, jotka makasivat maata vasten taipuneina, mutta pian nousivat.
  Tällä erää mulla ei ole odotettavissa hyasintteja. Pääsevät nähistumaan yleensä ennen kuin maa sulaa istutuskuntoon. Kaunis koiranhammas, varsinkin vaalean keltaisena se on oikein hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime päivien sää on koitellut kasveja. Tänä aamuna maa oli jälleen valkoisena ja myös hyasintit makasivat pitkin pituuttaan. On ne vaan sinnikkäitä, sillä seisovat taas pystyssä.
   Monta vuotta minullakin vierähti ennenkuin innostuin hyasintteja istuttamaan. Onnistunut nousu ja kukinta palkitsee ja houkuttelee istuttamaan jatkossakin.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Ihania hyasintteja ja aah tuota koiranhampaan kauneutta! Täällä nuo korkeammat laadut ovatkin vasta nupulla, ruso kukki jo.
  Saman olen pannut merkille, että hyasintit ovat tänä keväänä jotenkin erityisen voimissaan. Ihana kattaus värejä sinulta löytyykin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime syksynä tuli rohmuttua hyasintteja entistä enemmän. Myös kaikki vanhat kukkivat hienosti, joten olkoon tämä hyasinttikevät.
   Rusokoiranhampaan laitoin syksyn hankintalistalle nähtyäni sen postauksessasi. Koiranhampaan kukinnassa on kadehtittavaa herkkyyttä.

   Poista
 3. Upeita hyasinttejä. Hyvää viikonloppua.❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Samoin sinulle mukavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Kauniita!!!

  Mukavaa viikonloppua!,Sinulle Between!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa!
   Vietähän sinäkin mukava viikonloppu.

   Poista
 5. Ihanat hyasintit.
  Minä en ole yhtään hyasintin sipulia ostanut, ainoastaan joulun ja pääsiäisen aikaan ostamani olen penkkeihin jemmannut ja sitten unohtanut. Onkin ihana yllätys jos sieltä joku ruipeloinen kampeaa aurinkoa katsomaan.

  Kolea tuuli on mutta onneksi aurinko kurkkii pilvien lomasta ja silloin tarkenee.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne joulu- ja pääsiäishyasintit kannattaa kevään tullen multaan kätkeä. Ainakaan minulla eivät joka vuosi kovin kummoisesti kuki, mutta tämä kevät näyttää olevan hyasinttien ilotulitusta. Kummasti mieltä lämmittää vähän ruipeloinenkin kukinta.
   Täällä tuulee kylmästi jo toista päivää. Tuulikellokin sai kyytiä ja jouduin sitä korjaamaan. Nyt taas kilkattaa tasaiseen tahtiin. Aamulla herättiin valkoiseen maisemaan, onneksi suli nopeasti pois. Ihme kevät meneillään.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 6. Oi ihanat hyasintit! Minä luulin pitkään, ettei hyasinttia voi kasvattaa maassa - että se on vain joulusesonkikukka, joka ostetaan jouluksi ja dumpataan sitten. Vaan eipä sittenkään! Jos minulla joskus on oma piha, sinne tulee hyasintteja. Parvekkeelle en viitsi, kun tuoksuvat niin voimakkaasti, että sitten siellä ei oikein itse viihtyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa hyasinttikin elää jossain muualla maailmassa ihan luonnossa. Olemme tottuneet niihin hyödettyinä joulukukkina, joten mikä ihme, ettei osaa ajatella hyasinttia omaan puutarhaan.
   Parvekkeelle en laittaisi minäkään. Tuoksu on ihana, mutta ei sitä silmien kirvelyä ja päänsärkyä kestä. Ulkona on tilaa tuoksua ilman haittoja.

   Poista
 7. Kätevää, että köynnöshortensia valmisti itse jälkeläisen tyttäresi pihalle. Sinulla on hienosti eri värisiä hyasintteja, minulla ei ole vielä yhtään (pitää ryhdistäytyä tässäkin asiassa). Myös koiranhampaat loistavat poissaolollaan, joten tämäkin pitäisi muistaa syksyllä.
  Toivon aurinkoista viikonloppua myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnöshortensian taimi oli mukava yllätys. En edes huomannut sitä kaivaessani, vaikka yritin isompaa köynnöshortensiaa varoa.
   Tällaista tämä blogielämä on; jatkuvasti toisten blogeissa näkee itselleen uusia kasveja, joita jostain kumman syystä on saatava omaankin pihaan. Päättymätön tie, mutta niin mukava. Minulla on tietokoneen vieressä vinkkivihko, johon kirjaan mielenkiintoiset kasvit ja kenen blogista olen ne bongannut.
   Kiitos, aurinkoa toivon minäkin, itselleni ja sinulle!

   Poista
 8. Hyasintit ovat toisaan selvinneet uskomattoman hyvin ja joka päivä ravistavat taas räntälumet niskoiltaan. Olisipa noin kaunsi hyasinttivalikoima! Joskus yrittää juurruttaa esimerkiksi jotakin köynnöstä siinä onnistumatta, mutta omin päin ne tekevät sen onnistuneesti salaa. Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on nostettava hattua niin hyasinteille kuin monille muillekin kasveille. Taas tänä aamuna kaikki makasi pitkin pituuttaan valkeassa lumessa. Niin vain ovat päivän mittaan nousseet lumen sulettua pois.
   Sanos muuta, köynnöksilläkin on oma persoonallinen luonteensa.

   Poista
 9. Oi, mitä hyasinttien hurmaa! <3
  Koko puutarha varmasti tuoksuu!
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna, samoin sinulle oikein mukavaa viikonloppua!
   Sen verran täällä on taas koleaa, ettei kovin pitkään malta hyasinttien tuoksuja haistella. Lapion varressa puutarhuri pysyy lämpimänä, ja tietenkin hyasinttien kauneutta katsellessa.

   Poista
 10. Minusta on kiva katella kasveja, joita esittelet ja joiden nimeä en yli puolistakaan oo ikinä ees kuullu. ;)
  Sinul täytyy olla muhkea kirjanpito kaikesta? Eihän noita voi muuten millään muistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sartsa! Kasveja on maailma pullollaan ja harva se päivä itsekin törmään outouksiin, joihin usein haluan tehdä lähempää tuttavuutta. Toisten blogeista olen löytänyt monta ihanuutta ja hankkinut niitä sitten itselleni.
   Tykkään listojen tekemisestä, joten minulla on kyllä monenlaisia luetteloita. Tavallisimmat nimet pysyvät hyvin päässä, mutta ilman muuta osan joudun tarkastamaan papereistani. Syksyyn mennessä moni erikoisuuskin on hyvin hallussa. Vaan talven aikana tuppaavat unohtumaan, kun kasvien sijasta nyhjäänkin lankojen kanssa.

   Poista
 11. Jopas niitä onkin monenvärisiä ja kauniita! Tuoksuvatko nämä yhtä voimakkaille, mitä jouluhyasintit? Itse en voi pitää niitä sisällä yhtään astman takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parina viime syksynä olen istuttanut hyasintteja enemmän ja eri värisiä. Toivottavasti viihtyvät puutarhassani ja ilahduttavat tulevinakin keväinä.
   Tuoksusta en voi sanoa mitään, sillä kahden vuoden takaisen aivovammaan johtaneen kaatumisen yhteydessä menetin hajuaistini, eikä se ole palannut. Sisällä en kuitenkaan voi hyasintteja pitää, sillä hajuaistin puuttumisesta huolimatta silmiä alkaa kirvellä ja päätä särkeä.

   Poista
 12. Onpas sinulla paljon erilaisia ja kauniita hyasintteja! ♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika! Tänä keväänä hyasintit kukkivat aivan erityisen runsaana. Olen itsekin yllättynyt.

   Poista
 13. Kauniita hyasintteja. Hyasintit ovat tänä keväänä kukkineet hyvin pitkään ja näyttävästi ja se on yllättänyt tosi positiivisesti. Jopa muutamat vahat, jouluisiin asetelmiin alkuaan ostetut, ovat ilahduttaneet kukinnallaan. Tosin kyllä aika vaatimattomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein saman huomion, paras hyasinttikevät vuosiin. Vanhat jouluhyasintitkin ovat nousseet, vaikka meilläkin hiukan rimpuloina. Ilahduttavat siinä missä syksyllä istutetutkin.

   Poista
 14. Kylläpä sulla on jo kukkia. Teillä on kevät selvästi pidemmällä kuin meillä.
  Satelee lunta, kylmä tuuli, onneksi aurinko edes näyttäytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan kevät täällä jo aika pitkällä. Kovin lämmintä ei ole auringonpaisteesta huolimatta. Tänäänkin herättiin valkoiseen maailmaan, kun aamuyöstä oli tullut kunnon lumisade.

   Poista
 15. Aika hitaasti heräilee osa perennoista, tässä saa olla jo huolissaan. Hyasintit on hauskoja harvapäitä kun nousevat uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joidenkin kasvien suhteen alan minäkin olla huolissani. Punahattu on aina vähän hidas, niistä ei näy vilaustakaan. Kuunliljat sentään alkavat hissukseen osoittaa elonmerkkejä. Koleaa on ollut, eilenkin herättiin lumiseen maisemaan. Jospa me ja kasvit saisimme lisää toivottua lämpöä.

   Poista
 16. Onpa hienoa päästä jakamaan omia kasveja tyttären pihaan. Osa perennoista ovat varmasti viisaita, kun heräävät hitaasti. Sen verran viileää on ollut. Hyasintit näyttävät meilläkin kukkivan runsaammin kuin viime vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileää on ollut ja näyttää olevan eteenpäinkin. Tällainen toukokuu tällä kertaa. Jännä, miten joka vuosi joku kasviryhmä on erityisen näyttävä. Nyt on sitten hyasinttien kevät.

   Poista
 17. Tänä vuonna hyasintit ovat todellakin kukoistaneet. Olen todennut, että niiden paikka on puutarhassa ei kotonani hajun takia. Joten on kiva, että kukkivat komeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhaan mahtuu tuoksuja ilman päänsärkyä ja silmien ärsytystä. Hyasintit ovat kauniimpia useamman yksilön ryhmässä. Syksyllä siis niitä lisää.

   Poista
 18. Kauniisti hyasintit jo ovat siellä kukassa! Meillä vasta nuppuja työntäät. Monia värejä ootkin jo keränny. Mukava kun köynnöshortenssian tyttärelle sait omasta puutarhasta. Tykkeen tarinoista kasveissa ja tytär varmasti muistaa äidin puutarhasta saadun köönnöshortenssian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime syksynä osuin sellaisen sipulilaarin äärelle, jossa oli tarjolla runsaasti eri värisiä hyasintteja. Kaikki edellisten vuosien istutukset yhdistettynä uusiin on nyt sitten tällainen värikimara.
   Kasveihin liittyvät tarinat saavat ne jäämään hyvin mieleen ja suhtautumaan niihin erityisellä lämmöllä. Toivottavasti kaikki muutkin lapsen puutarhaan antamani kasvit lähtevät hyvin kasvuun.

   Poista
 19. Hyasintit ovat ihania kukkapenkissäkin, ja hyvin kauniita! Sinulla onkin monta ihanaa väriä kukkimassa. Aina kannattaa kokeilla ja pistää vanhat joulu- sekä pääsiäiskukkien sipulit maahan, jos ei kasva, niin eihän siinä mitään häviä. Mutta yksikin uudestaan kukkimaan saatu on voitto ja ilonaihe:) Mukavaa viikonloppua, taidetaan saada lumen sijasta vettä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, aina kannattaa kokeilla. Paljon enemmän vanhasta sipulista on iloa, kun se alkaakin kukkia. Sen sijaan, että sen heittäisi kompostiin, jossa se ei varmasti kuki.
   Vettä on tullut koko päivän, välillä ihan kaatamalla. Toivotaan, että tämä on käännekohta lämmölle.
   Mukavaa viikonloppua sinulle Sirkku!

   Poista
 20. Onpa siellä hyasintteja, ihania. Minulla on tupannut jouluhyasintit unohtumaan jonnekin, pitää alkaa istuttaa jokaikinen maahan. Hieno homma, että köynnöshortensia on ollut noin omatoiminen. Pitääpä käydä katsomassa, että jos ei omani ole tehnyt tuota itse, niin voisin jonkun oksan polkaista maahan kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulu- ja pääsiäishyasintit kannattaa laittaa maahan. Tänä vuonna nekin ovat kukkineet entistä kauniimmin.
   Useampi maassa luikerteleva köynnöshortensian verso on näköjään tehnyt omat juurensa. Enpä tiedä, kauanko se on vienyt aikaa, mutta toimii näköjään. Kokeile siis.

   Poista
 21. Ihania hyasinttejä! Ulkona kukkien tuoksu ei haittaa. Tuoksu on hyvä, mutta kovin voimakas sisätiloissa. Näyttävän näköisiä väriloistossaan ja kukintoineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkona mahtuu tuoksut leijailemaan ilman haittavaikutuksia. Tänä keväänä hyasintit kukkivat erityisen runsaina. Hyvä, että lisäsin niitä syksyllä, vaikka entisetkin nousivat hienosti.

   Poista
 22. Ihanat hyasintit ja niin herkullisissa väreissä! Minun hyasinttini eivät ole vieläkään saaneet kukkiaan auki. Pahus, kun on näin kylmää, niin kaikki edistyy hitaasti. Perennatkin värjöttelevät suurimmaksi osaksi maanpinnan alla ja saa arvailla, mikä on hengissä ja mikä menetetty talven jäljiltä. Voi kun saisi yhdistettyä versoille lämpöä ja kukille viileyttä. Tämän päivän vesisade tulee kyllä eilisen aherruksen jälkeen ihan tarpeeseen. Voi hyvillä mielin lueskella urakalla puutarhablogeja ja saada kenties uusia ideoita. Mukavaa sunnuntaipäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin sipulien kukinta kestää ja kestää, kun jatkuvasti on niin koleaa. Aamupäivän ehdin olla pihahommissa ja sitten alkoikin sataa ja sataa ja sataa...
   Toivottavasti löydät kivoja ideoita. Yleensä niin käy.
   Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!