keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Kärhöjen kesä on alkanut

Clematis alpina

Nähtävästi alan hissukseen päästä yli pahimman kärhökuumeen. Näin sanoessani on kyllä koputettava puuta eli päätä, sillä monta aiempaakin kuvitelmaa olen pyörtänyt nopammin, kuin kissan sanonut. Joka tapauksessa tänä vuonna ei  ole tarkoitus hankkia yhtään uutta kärhöä. Muutama edellinen kesä kun on mennyt kärhöjä hamstratessa ja niiden selviytymistä silmä tarkkana seuratessa.

Clematis alpina Willy

Tänä vuonna kärhöt tuntuvat olevan erityisen kevätvirkkuja. 27 kärhöstä 20 on selvästi elossa ja kasvussa. Osa pukkaa jo kukkiakin. Seitsemän on edelleen kysymysmerkkejä. Kärhöjen suhteen olen oppinut olemaan odotuskannalla, sillä jotkut saattavat olla hyvinkin hitaita heräämisessään ja kasvussaan. Minulla on ihan omakohtainen kokemus kärhöstä, josta ei vuoteen näkynyt vilaustakaan ja sitten se ykskaks yllättäen päätti lopettaa murjotuksensa ja ryhtyi kasvamaan.

Clematis atragene Columnella

Tänä keväänä huomasin konkreettisesti, ettei kannata leikata kuivalta näyttäviä kärhöjä laisinkaan ennen kuin on takuuvarma, ettei niihin versoja tule. Alppikärhöissä se on jo itsestään selvää, mutta esimerkiksi molemmat Multi Blueni ja Rouge Cardinal ovat kaikki alkaneet pukkaamaan vihreää versoa täysin ruskeisiin varsiin. Vieläpä aika latvukseen, jotka nyt yleensä paleltuvat ensimmäisinä. Polish Spirit teki lehtiä jo tammikuussa, mikä ei ehkä ole kovin tavanomaista.

Clematis Multi Blue

Sinisen alppikärhön leikkasin kaksi vuotta sitten heti kevätkukinnan jälkeen matalaksi. Se oli kasvanut vuosia samassa paikassa ja oli hyvin risuisen näköinen. Kukkiminenkin taantui. Lisäksi köynnös kärsi, kun kova tuuli kaatoi köynnöstuen useamman kerran. Lopulta kiinnitin tuen maahan harjateräksellä. Sen jälkeen köynnöskaari ei ole kaatunut.

Alppikärhö alkoi viime kesänä kasvaa entiseen malliin, joskin entiseen kokoon sillä on vielä matkaa. Keväällä se ei tehnyt ainuttakaan kukkaa, syksyllä pari. Nyt siinä on kukkia jo runsaasti.

Clematis alpina Purple Dream

Joku kysyi blogissaan, mistä ja millaisina ihmiset ostavat kärhönsä. Olen ostanut osan laadukkaiksi luokitelluista puutarhamyymälöistä. Osa kärhöistä on edullisia markettiostoksia. Markettiköynnökset olen useimmiten istuttanut kesäksi ruukkuun, jossa ne ovat vahvistaneet juuriaan. Loppukesällä tai syksyllä olen siirtänyt köynnökset maahan. Yleensä kärhöt ovat viettäneet kesän isoissa ruukuissa, jolloin siirtämisen suurin ongelma on ollut saada niiden muhkeaksi kasvanut juurakko hellästi pois ruukusta. Multapaakun kasteleminen kunnolla auttaa irrottamisessa. 

Clematis atragene 'Columnella' - Tarha-alppikärhö

Viime kesänä kärhöt kukkivat runsaasti ja kauniisti. Tältä kesältä en vielä osaa sanoa mitään. Toivon vielä nukkuvien heräävän niidenkin. Tappioihin puutarhuri joutuu aina varautumaan, joten enpä ala hiuksiani repimään menetettyjen kärhöjen vuoksi. Iloitsen selviytyjistä. Yhtään sellaista kärhöharvinaisuutta minulla ei ole, etteikö sen tilalle uuttakin tarvittaessa löytyisi.

PS. Kaikki postauksen kärhökuvat ovat tuoreita eli kuluneen viikon aikana otettuja.


23 kommenttia:

  1. Kauniisti jo kukkivat. Leuto talvi oli suosiollinen kärhöille. Meilläkin yhtä jalokärhöä lukuunottamatta kaikki näyttävät selvinneen ja aloittaneen kasvunsa. Itse leikkaan jalo- viinikärhöt aina viimeistään keväällä lyhyeksi, sillä se pitää ne pitkällä aikavälillä seurattuna mielestäni elinvoimaisempina ja kasvu pysyy tuuheana ihan alhaalta saakka. Jos leikkauksen taas näiden kärhöjen kyseessä ollessa jättää tekemättä, vuosien varrella kärhön alaosa alkaa kaljuuntua ikävästi lehdettömäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos oivallisesta vinkistä. Luotan kärhötuntemukseesi, sillä komeampia kärhöjä kuin sinulla ei usein näe. Jatkossa leikkaan kärhöt ehdottamallasi tavalla. Ei ne muutamat risuiset varret jalokärhöjä kaunista, vaikka saattavat toimia alkuvaiheessa jonkinlaisina tukina.

      Poista
  2. Ihania! Itsekin olen innostunut nimenomaan tarha-alppikärhöistä. Viimeisin ihastus ja hankinta on kellertävänvaalea Lemon Dream.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kellertävät kärhöt ovat vähemmän edustettuina, eikä minulla ole sellaista lainkaan. Pitääpä googlettaa Lemon Dream. Jo nimikin kuulostaa herkulliselta. Kiitos vinkistä!

      Poista
  3. Ihanasti sinulla jo kukkii kärhöjä! Kärhöt ovat kivoja, kun niitä mahtuu monta. Mulla kesti kauan tajuta, että kaikki eivät kasva niin hervottomasti kuin perus-alppikärhö tai viinikärhö. On sellaisiakin, jotka kasvavat vain parimetrisiksi. Niille tosiaan riittää sellainen ihan tavallinen kartio köynnöstueksi. Jos se vain pysyy pystyssä ;-)
    Toivottavasti ne loputkin nousevat! Täällä jännitetään vain yhtä, joka ei vielä ole noussut, ne muut, jotka eivät ole nousseet, eivät ole tehneet sitä muutamaan vuoteen, eli menetettyjä tapauksia varmasti. Niistä haikailen vain ihanan Miss Batemanin perään, mutta uusi sellainen löytyy helposti, klassikkolajike, jota on yleisesti myynnissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutaman vuoden takainen Kotkan puistoihin tutustuminen taisi olla minulle avaava kokemus. Siellä kärhöjä oli käytetty laajasti perennaistutuksissa. Silloin tajusin, etteivät kärhöt välttämättä maasta paljon tilaa vaadi ja ylöspäin vapaata tilaa on vaikka kuinka.
      Useimmat kärhötukeni ovat Bilteman mustia puolikaaren muotoisia metallitukia. Niiden ulkonäkö paranisi melkoisesti, jos joku vääntäisi ylimmät pystysuoraan sojottavat raudat vaikka kevyelle kaarelle. Edullinen hinta ja sopiva koko menivät tässä tapauksessa ulkonäön edelle, sillä kauniita köynnöstukia on harvassa. Ja jos onkin, budjetti ei kestä.
      Näin tänään Miss Batemanin Honkkarissa (tai siis Rustahan se nykyisin on). Miss Batemaneja oli vain kaksi ja kumpikin sen verran nääntyneitä, etten olisi ostanut. On kyllä todella kaunis - ja valkoistahan minulla ei edes ole. Paitsi lumikärhö tietenkin. Joutuukohan tässä taas pyörtämään päätöksensä.

      Poista
  4. Alppikärhöt onkin ihanan aikaisia kukkijoita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäisinä aloittavat. Mukavaa, että kärhökukintaa riittää koko kesälle, kun lumikärhö yleensä kukkii vielä muiden jo lopettaessa.

      Poista
  5. Komeasti kukkii kärhösi. Minulla alppikärhöt kärsivät vähän, joko viime kesän kuivuudesta tai talven märkyydestä. Hengissä kuitenkin ovat. Jalokärhöt ovat nousseet erittäin hitaasti, parissa ei näy vielä mitään mutta maltan odottaa, vaikka sitten vuoden tai kahden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ville Lyonia minäkin odottelen, mutta siitä ei toistaiseksi näy vilaustakaan. Oli jo viime vuonna vähän kitukasvuinen, joten saattaa olla, että se on mennyttä. Toivotaan kuitenkin, että heräävät. Niin sinun kuin minunkin kärhöni.

      Poista
  6. Sinulla onkin jo tosi runsas kärhövalikoima, joten ehkä polte voikin vähän laantua ;). Minulla näyttävät muut nousevan, mutta syksyllä istuttamani Rouge Cardinalit ovat visusti piilossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti Rouge Cardinalisi nousevat. Minusta se on todella kaunis kärhö. Ehkä tuoreimmilla istutuksilla menee hetki ennen kotiutumiseen.
      Eilen taas kaupassa käydessäni hypistelin kärhöjä, mutta onneksi olivat hiukan nääntyneen näköisiä. Muuten olisin saattanut sortua.

      Poista
  7. Minulla on ollut aika kompleksinen suhde kärhöihin. Itse toki niistä tykkään ja niitä ihailen, mutta kärhöt eivät yhtään ole tykänneet tarjoamistani asuinsijoista. Paitsi mantsuriankärhö joka onkin ihan eri juttu.

    Joka tapauksessa minulla odottaa istutusta neljä purkillista kärhöjä, ihan alppikärhöstä ja muista kestäviksi kehutuista kahteen jalompaan. Pääsevät kiipeilemään salavien rungoille mikäli pysyttelevät hengissä kiipeilyikään saakka. Vähän kuumottaa kyllä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttua. Minulta meni monta vuotta päästä kärhöjen kanssa yhteisymmärrykseen. Ehkä en vieläkään ole täysin sovussa niiden kanssa, mutta parempaan päin on menty. Mantsuriankärhön kanssa en tule juttuun ollenkaan. Kaksi olen ostanut ja istuttanut, eikä vain menesty. Kaikki sanovat sen olevan helppo ja rotevakasvuinen, vaan meillä on totaalisesti sukset ristissä hänen kanssaan.
      Ehkä sinun on otettava kärhöihin samanlainen maaninen ote, kuin minulla jouluruusujen kanssa. Ostin ja istutin, kunnes vihdoin aloimme olla kavereita. Jokunen jouluruusumurha tuli tehtyä ennen tähän vaiheeseen pääsyä.

      Poista
  8. Kauniisti kärhösi kukkivat ja siulla onkin niitä jo hyvä valikoima! Kärhöt on puutarhassa ihana juttu. Miullekkin on jo muutamia kerrääntyny. Meilläkin alppikärhö joka muatilalta tänne siirrettiin on kukassa. Enskeväänä on leikattava kun nyt on jo alapuol ruvennu harvenemaan. Tänäkeväänä leikattiin alas Tarha-alppikärhö 'Pink Swing' kun tuki piti korjata uusiks. Terhakasti alotti uuven kasvun. Valakosta siperiankärhöä ajattelin tuonne mehtäalle risuaijan piälle nousemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alppikärhöt ovat onneksi aika sinnikkäitä ja kestävät hyvin alasleikkauksen. Pitääkin googlettaa Pink Swing, sillä se kuulostaa aika mukavalta jo nimenä. Valkoinen siperiankärhö olisikin hieno risuaitaa kukittamassa.

      Poista
  9. Ihana kärhövalikoima! Nämä aikaiset kärhöt ovat jo hyvässä vauhdissa. Ja kuvat ovat ihastuttavia!


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Kiva, että kärhöjen kukintaa on tarjolla myös tässä vaiheessa. Aina vain paranee, kunhan saamme jalokärhöt mukaan.

      Poista
  10. Ihanuuksia <3 'Multi Bluessakin' jo noin komeat nuput! Todennäköisesti sen kukat avautuvatkin nyt oikein muhkean kerrannaisina.
    Ensimmäistä kertaa näiden viiden vuoden aikana minulla kärhöt eivät tahdo lähteä kasvuun talven jälkeen. Yli puolet on edelleen heräämättä, myös mantsuriankärhö ja tarha-alppikärhö. Täällä talvi olikin kaikkea muuta kuin suosiollinen kasveille ja vainajia on löytynyt vähän joka kasvisuvusta. Ei riittänyt keväällä esikasvatetut kesäkukat aukkopaikkojen paikkaukseen.
    Tänään törmäsin pitkään haikailemaani 'Albina Plenaan' ja sehän piti napata ostoskoriin heti. Se on jo istutettukin. Toivottavasti viihtyy, jotta saan nauttia jatkossa kärhöjen kukinnasta jo alkukesällä. Kolme loistokärhöä olen myös ehtinyt jo hankkia, sillä tietenkin pitää varautua jo hyvissä ajoin siihen, etteivät vanhat kärhöt jaksakaan nousta. Osa oli juuri niitä halpoja markettikärhöjä, joten ovat hyvin todennäköisesti kellarissa talven yli. Pitää nyt kuitenkin katsella ainakin ensi vuoteen, jos heräävätkin vasta myöhemmin tai pitävät välivuotta. Kaikki nukkujat olivat kuitenkin jo pari-kolme vuotta olleet maassa, joten juuriston pienestä koosta talvehtiminen ei varmasti jäänyt kiinni. Pidetään peukkuja ja ihastellaan tämä kesä ainakin sinun kärhöjesi kukintaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä ihme kärhöjäsi nyt viivyttää? Ehkä pitkä koleus ja jäämassa tekivät saman vaikutuksen, kuin tappotalvi 2015/2016. Toivottavasti useimmat kärhösi vielä heräävät ja tappiot jäävät vähäisiksi.
      Albina Plena muuttaa meillekin, kunhan taas johonkin taimimyymälään menen. Ja Albina valikoimista löytyy. Mantsuriankärhökin houkuttelee, mutta ehkä minun on tyydyttävä kahteen tappioon sen kohdalla ja unohdettava asia.
      Oletko huomannut markettikärhöjen suhteen ongelmia verrattuna parempilaatuisiin kärhöihin? Markettikärhöihin pitää panostaa enemmän ja antaa juurien kasvaa vaikkapa ruukussa ennen maahan istuttamista. Näin itse koen.
      Tällaista tämä elämä kasvien kanssa on. Vähän kuin ihmislastenkin. Aina on joku huoli, joka onnistumisten tapahtuessa unohtuu hetkessä.
      Pidän täällä peukkuja sinun kärhöillesi - ja vielä nukkuville omillekin. Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
    2. Luulen, että syvälle mennyt routa ja pitkä, kylmä kevät hidastivat kärhöjeni heräämistä. En jaksa uskoa, että olisivat voineet kuolla kokonaan. Ei viime talvi kuitenkaan vielä pahin mahdollinen ollut, vaikka tuhoja saikin aikaiseksi.
      En ole huomannut mitään eroa kasvuunlähdössä markettikärhöjen tai isoissa ruukuissa myytävien taimiston kärhöjen välillä. Ne puolen litran pikkuruukuissa myytävät kärhöt olen istuttanut isompiin ruukkuihin ja talvettanut ensimmäisen talven yli kellarissa. Nyt kun muistelen, niin olen istuttanut 'The Presidentin' olosuhteiden pakosta suoraan pikkuruukusta maahan ja se on nyt 'Hagley Hybridin' kanssa kärhöistäni pisimmällä kasvussaan. Hagley on myös pikkuruukussa ostettu neljän euron halpakärhö alkujaan. Mantsuriankärhö ja viime kesänä ostamani 'Princess Kate' sen sijaan olivat jo ostettaessa isoja, hyväkuntoisia taimia ja ne nukkuvat edelleen. Aion jatkossakin ostaa halpoja markettikärhöjä, sillä nekin kasvavat aivan yhtä hyvin kuin kalliimmatkin taimet, kunhan vain saavat ensimmäisen vuoden ajan enemmän huolenpitoa. Saanpahan samalla rahalla useamman kaunottaren.

      Poista
  11. Kärhöt on upeita kasveja. Minullakin on ollu vuosien varrella muutama, mut ei ne oikein tykkää minusta. Olen jo luopunu toivosta.
    Sinun määrä tuntuu ihan käsittämättömän runsaalta ;) Varmaan upeaa kukintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä luovu toivosta. Katso vaikka Puutarhan Lumo -blogin Kruunuvuokon ohjeistukset kärhöjen kasvattamisessa. Sieltä minäkin olen monta vinkkiä ammentanut.
      Kärhöt eivät vie paljon tilaa puutarhassa, kun kasvavat lähinnä ylöspäin. Niinpä niitä on tullut hamstrattua.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!