maanantai 8. maaliskuuta 2021

Kohti kasvihuonetta ja Hyvää Naistenpäivää!

 

Viikonloppuna aloitin tomaattien kanssa matkan kohti kasvihuonetta. Kylvin 8 eri tomaattilajiketta. Enkä uskaltanut laskea kahden siemenen varaan, vaan kylvin jokaista neljä siementä. Panostan tänäkin kesänä etupäässä kirsikkatomaatteihin, jotka ehtivät kypsyä kennokasvarissa ja satoakin ovat tähän saakka tuottaneet mukavasti.

Kirsikkatomaateista kylvin siis

 • Sungold
 • Golden Bumble Bee
 • Gardener´s Delight
 • Supersweet

sekä herkulliseksi todettua Golden Sunrisea

ja ulkonäöltäänkin kaunista Tigerellaa

Rosella tuotti viime kesänä vaatimattoman sadon, mutta annoin sille toisen mahdollisuuden. Yellow Pearshaped on myös hyvän makuinen ja kauniin muotoinen. Tuli kylvetyksi sitäkin.


Kurkkujen kylvö oli tarkoitus aloittaa vasta viikkoa myöhemmin, mutta samaan putkeen sekin pääsi multaan. Kylveteyiksi valikoituivat entuudestaan hyviksi havaitut Cordoba ja Sherpa sekä uutena F1 Baby.


Samettikukkia lupasin jo aiemmassa postauksessa hankkia lisää. Viikonloppuna multaan pääsivät Alumia Vanilla Cream, Strawberry Blond ja Favourite Red. Viime kesänä suorakylvin kääpiosammareita ja tyhjensin myös muutamia vanhoja pussinpohjia pariin penkkiin. Hyvin itivät ja ehtivät kukkia.


Purppurarevonhäntää ajattelin pariin isoon kesäkukkaruukkuun. Laatikosta löytyi myös vanha siemenpussi kirsikkaista kesäpäivänhattua, joten testataan nyt niiden itämiskyky.


Laitoinpa multaan myös muutaman koreatörmä- ja kaukasiantörmäkukan siemenen. Jälkimmäistä sain viime kesänä itämään pinkkinä. Kukkikin parilla kukalla aivan loppukesästä. Saapa nähdä, onko selvinnyt talven yli.
 

Jostain syystä olen aina kylvänyt siemenet turhan suuriin purkkeihin, jolloin kylvömultaa kuluu melko paljon. Yhtä tai kahta siementä varten riittää pienempikin purkki ja multamäärä. Harva taimi kasvattaa niin suuria juuria, että se ehtii kärsiä liian ahtaassa purkissa. Yleensä pyrin koulimaan taimet aika pian. Tällä kertaa täytin pienemmät lokerot kylvömullalla ja laitoin kuhunkin maksimissaan kaksi siementä. Yleensä vain yhden. Osan kylvöksistä peitin vermikuliitilla. Kaikkiin sitä ei enää riittänyt.
 
Kylvökset ovat nyt muutaman päivän pesuhuoneen lattialla, josta siirrän ne takkahuoneen pienelle pöydälle, kasvilampun alle. Koulimisen jälkeen taimet jatkavat kasvua kellarin "kasvattamossa".
 

Ruokakaupassa käydessäni katsoin, josko löytäisin kruunuvuokon mukuloita. Ei ollut. Sen sijaan ostin pussillisen ruostekukkaa ja toisen Arabian Night-daalia. Hyllyssä oli myös muutamia pionin juurakoita. Shirley Temple -pioneissa oli pirteät alut, joten niitä otin kokeeksi kaksi kappaletta. Istutin kaikki purkkimultaan kellarin kasvattamoon kehittymään.
 

Kruunuvuokko kertoi blogissaan lehtikaktusten aloittaneen toisen kukinnan. Huomasin nuppuja ja kukkia myös omassani. Olin suunnitellut laittaa kaktuksille vähän uutta multaa, mutta nyt saavat odottaa. Sen sijaan keltaisesta kliiviasta erotin poikasen omaan purkkiinsa ja siirsin samalla emon altakasteluruukkuun, jossa se saa rauhassa kasvaa.


Kevät on ottanut vähän takapakkia. Ulkona on pakkasta ja välillä luntakin pyryttää navakan tuulen säestämänä. Ulkoilu on pukeutumiskysymys, enkä minä ole sokerista valmistettu, joten kylmälläkin sopii käydä tekemässä happihyppelyjä. Äidin perunkirjoitukseen liittyvä paperisota nielee kyllä aikaa ja aiheuttaa välillä tulikivenkatkuisia sanoja. Olen tottunut pyörittelemään papereita ja hoitamaan asioita niin puhelimella kuin netissäkin. Vaan kuinka selviytyvät vastaavassa tilanteessa ihmiset, joilta tottumusta ja osaamista puuttuu? Sitä tässä ohessa tulee ihmeteltyä.

Mukavaa alkavaa viikkoa ja eriyisen hienoa päivää kaikille Naisille!

Nauti jokaisesta päivästä,hetkestä,
iloista elämäsi retkessä.
Tuot elämän lämpöä maailmaan,
sitä kaikkea paljon tarvitaan.


 

30 kommenttia:

 1. Onpa kiva kattaus siemeniä jo mullassa. Monta samannäköistä lajiketta täälläkin odottelee, sillä ihan oikeasti olen tänä keväänä pitänyt jääpussia otsalla ja jarrutellut kylvökäpäliäni. Tällä viikolla vihdoin annan itselleni luvan ryhtyä puuhiin.
  Oikein hyvää ja aurinkoista naistenpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö tunnukin hyvältä nakata jääpussi otsalta ja laittaa kylvökäpälät liikkeelle. Johan tässä on itseä pidätelty viikkotolkulla.
   Aurinko on suosinut naistenpäivän viettäjiä. Toivottavasti myös teillä.

   Poista
 2. Paljon olet jo kesää ajatellen tehnyt kylvöjä. Minun pitää todella osata priorisoida kylvöjen järjestys ja määrä. Kevään edistyminen ja lämpö, ne kun osaisi arvata ja sen mukaan toimia. Kun esikasvatuspaikkoja on todella rajallisesti täytyy olla ns järki päässä ja se kyllä välillä unohtuu ja sitten ollaan pulassa honteloitten kasvivauvojen kanssa.
  Tuo sinun kellarikasvattamo on loisto idea ja jos minulla olisi vielä mahdollisuus niin kokeilisin myös.
  Samettikukat olen jo monena vuonna kylvänyt suoraan kasvupaikoille.
  Ruostekukka on kaunis kukkiessaan ja kokeilin kerran sen talvehtimista ulkona, joten kuten onnistui. Kellarissa se kyllä onnistuu tosin vuosien saatossa se kyllä taantui.
  Yksi mukava kokeilu minulla täällä on eli koristeporkkana. 👍
  Hyvää Naistenpäivää ja onnistuneita kylvöjä täältä......😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikasvatuspaikkojen rajallisuus pidättelee kylvöintoa kummasti. Ennen kellarikasvattamoa minulla minulla oli hetkessä kaikki ikkunalaudat täynnä purkkeja ja potteja.
   Toivottavasti saat paljon iloa koristeporkkanasta. Sitä aion itsekin sekä suorakylvää että esikasvattaa. Taitaakin olla seuraavana vuorossa.
   Samoin sinulle vilkasta itämistä ja hyvää naistenpäivää vuoden jokaiselle päivälle!

   Poista
 3. Paljon ihania,alkuja,kasvariin...pihalle,ruukkuihin...
  Kaunis jääsydän!💛
  Kiitos,💜
  Sinulle Ihanaa Naistenpäivää, Between 🌺🌞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos Liisa! Toivottavasti aurinko on tuonut valoa sinun naistenpäivääsi.

   Poista
 4. Mahtavia tomaattilajikkeita ja muita herkkuja sekä silmille että vatsalle!
  Tuo ´Supersweet` on varma valinta. Sitä kylvän joka vuosi.
  Tilasin juuri Kirsikkatomaatti 'Artisan Golden Bumble Bee'n ja päärynätomaatin, mutta lajikkeen 'Indigo Pear Drops'in siemeniä.
  Jäinkin odottelemaan ensin niitä ja ryhdyn sitten kylvöhommiin. Muita siemeniä löytyikin jo viime vuodesta.
  Tässä kohtaa vuotta tekisi kylvää vaikka mitä. Sormet syyhyää jo niin paljon puutarhahommiin. Tähän intoon eivät edes sulkutila auta, kun netistä voi tilata vaikka mitä, vaikka ei kaupoille viitsisikään lähteä. Netissä valikoimat ovat niin mahtavan laajat ja houkutuksia oikeastaan vaan enemmän.
  Mutta sellaisiahan ne harrastukset ovat... Vievät koko käden...

  Ihanaa naistenpäivää ja tsemppiä perunkirjoituksiin! <3
  Ja toi runo on ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän noilla tomaateilla vielä mikään hoppu ole. En vain malttanut pitää näppejäni siemenistä erossa. Taidankin googlettaa tuon Indigo Pear Dropsin, sillä se ei ole entuudestaan tuttu.
   Me onnelliset, jotka voimme sulkutilasta huolimatta helpottaa elämäämme kylvöillä ja esikasvatuksilla. Ilman voisi olla raskasta.
   Aurinko on tehnyt tästä naistenpäivästä valoisan ja raikkaan. Toivottavasti taivas on teilläkin ollut sininen.

   Poista
 5. Hyvää naistenpäivää sinullekin🌹

  VastaaPoista
 6. Hyvää naistenpäivää. 🌸🌼🌺🌷

  VastaaPoista
 7. Hyvä kattaus tomaattia ja muita kukkijoota. Mulla o viälä tämän kuun kylyvökset tekemätä, mutta pian niirenki aika koittaa.
  Hyvää naistenpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdessä hujauksessa siemenet multaan menevät, joten vielä ei ole mitään hoppua niiden kanssa. En vain malttanut enää odottaa.
   Samoin sinulle, hyvää naistenpäivää!

   Poista
 8. Sinulla on nyt kylvövuorossa kivoja lajeja ja lajikkeita. Tuo kesäpäivänhattu 'Cherry Brandy' on sykähdyttävän upea väriltään. Olen ihastellut sitä jo monena vuonna, mutta ei ole tullut hankittua itselle kokeiluun. Jonain vuonna pitää ottaa sekin mukaan kokeiltavaksi. Päivänhatut taisivat olla aika helppoja kasvatettavia ja kukkivat pitkään syksyllä vai muistanko ihan väärin?
  Varmuuden vuoksi pitää aina kylvää ylimääräisiä, ettei vain jää ilman. Minulla oli viime kesänä kuusi tomaattia ja kymmenen paprikaa, ja se oli ruukkujen määrän suhteen aika sopivasti. Tänä vuonna on jo taimella kolme chiliä, kahdeksan paprikaa ja viisi tomaattia. Äidiltäni olen tilannut (=suostunut ottamaan) kolme paprikaa ja kaksi tomaattia. Lisäksi kahdeksan kylvämääni tomaatinsiementä ei ole vielä edes itänyt. Varmuuden vuoksi siis piti kylvää "muutama" siemen enemmän, mitä tarve olisi. Luulen, että pitää ostaa lisää ruukkuja, että saa kaikki taimet kasvamaan, kun eihän hyviä taimia raski poiskaan heittää.
  Jos siellä on nyt sama lumimyräkkä, mikä täällä riehui toissailtana, on pian tiedossa upeaa auringonpaistetta teillekin. Vähän kylmää kyllä meinaa olla, mutta nyt jo aurinko lämmittää sen verran, että hyvin tarkeni ulkoilla. Mukavaa naistenpäivää ja uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen kuullut kesäpäivänhattujen helppoudesta, mutta viime vuonna Cherry Brandy ei vaan suostunut itämään. Nyt siis uusi yritys.
   Varmuuden vuoksi tulee väkisinkin kylvettyä ylimääräisiä. Yhtään tomaattia ei ole vielä noussut ja sekös saa miettimään uusintakylvöjä. Sen sijaan revonhännät itivät kahdessa päivässä. En kyllä henno taimia kompostiinkaan laittaa, joten onneksi niitä voi jakaa muille ihmisille.
   Eilen oli huikean hieno aurinkopäivä, kylmyydestä huolimatta. Tänään sitten tuleekin lunta vaikka toisille jaettavaksi. Ja keli on ihan karmea.
   Naistenpäivä tuli ja meni. Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 9. Sinä olet hyvässä vauhdissa kylvöjen suhteen, toivotaan kaikille suotuisia tuulia ja onnea matkaan.
  Täällä oli melkoinen lumipyry lauantaina ja tämä viikko on kylmä. Nyt paistaa aurinko, mutta silti iltapäivän lämpimään aikaan mittari näyttää -7,3. Yölämpötilat uhkaavat laskea hyvinkin kylmiksi tällä viikolla. Mielummin kuitenkin kylmä nyt kuin huhtikuun alussa, jos valita pitäisi.
  Nuo perukirjoitusten ja pesänselvitysten paperisulkeiset ovat ihan omaa lukuaan. Tuli prosessiin tutustuttua ihan huolella miehen tädin asioissa ja ihmettelin monta kertaa, vaikka tämän tädin kohdalla lakimies oli tahtipuikoissa, niin riitti meille omaisillekin puuhaa jos jonkinlaista.
  Hyvää naistenpäivää ja voimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tätä vauhtia voisi vähän hiljentääkin, mutta nuo siemenjutut ja kesän odottaminen tuovat mukavaa sävyä tähän koronaharmauteen.
   Upeiden aurinkopäivien jälkeen tänään onkin ihan hurja lumimyräkkä. Keli ei voisi surkeampi olla. Ihan konkreettisesti olin liikenteessä kieli keskellä suuta.
   Lakimies on meilläkin perunkirjoitusta tekemässä, vaan aika paljon jää paperihommia itsellekin. Otetaan uuden oppimisen kannalta.
   Naistenpäivä meni, joten mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 10. Paljo hyvää syötävää tulossa ja totta kai myös silmänruokaa ;)
  Hyvää naistenpäivää myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin syödään silmillä, sitten popsitaan suuhun.
   Virallinen naistenpäivä meni. Olkoon muutkin päivät sinulle mukavia!

   Poista
 11. Minä olen vasta kylvänyt ja koulinut chilit ja ikkunalaudat ovat täynnä! Aina tässä käy näin!😂
  Mukavaa naistenpäivää!💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea on näppejään mullasta ja siemenistä poissa pidellä. Eikä tarvitsekaan, vaikka ikkunalautatila kyllä tuppaa täyttymään. Minullakin, vaikka on tuo kellarikasvattamo.
   Olkoon tämäkin päivä sinulle mukava naistenpäivä!

   Poista
 12. Ihanaa naistenpäivää! <3 Sinulla on jo esikasvatukset hienosti aloitettu, omatkin sormet syyhyävät siihen puuhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naistenpäivä tuli ja meni. Olkoon jokainen päivä mukava naistenpäivä!
   Laita vain sormet multaan, niin syyhy helpottaa.

   Poista
 13. Mukava miärä siulla kylyvettäviä siemeniä. Talavi vuan jatkuu tiällä ja en tomattien ja kurkun kanssa kiirehi, loppukuusta tomatit ajattelin kylyvee. Mukava touhuta siemenien ja taimien kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelet viisaasti. Hyvin olisin ehtinyt tomaattini ja kurkkuni myöhemminkin kylvää, mutta en vain voinut vastustaa. Se on omanlaistaan kevääseen ja kesään valmistautumista.

   Poista
 14. No olet sinä jo paljon kylvänyt. Kivannäköinen keltainen samettikukka. Minä sain Hirnakan torpalta yhden samettikukan siemeniä mutta aloitan kylvökset vasta ensi viikolla. Kliivian minä toivoisin kukkivan mutta ei vielä näy mitään. Minä en ole käynyt missään joten mitään juurakoita ei ole ostettu Me annettiin ammattilaisten hoitaa isäni ja äitini perunkirjoitukset, mutta hommaa ja asioiden hoitoa silti riitti. Joten jaksamisia.

  VastaaPoista
 15. Oletpa sinä ollut ahkera - ja intohimoinen 😊.

  Jaksamista perunkirjoitusprosessiin. Meillä mies on tehnyt perunkirjoitukset itse molempien vanhempiensa osalta. Ensimmäisen kanssa minä opettelin mukana ja autoin, minkä pystyin. Toisella kerralla kaikki sujui jo helpommin. Toki mieheni oli ainoa lapsi, mikä helpotti asioiden selvittelyä huomattavasti.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!