sunnuntai 22. toukokuuta 2022

Marketanpuistossa

 
Rakas Joulupukki, nyt tiedän, mitä toivon sinulta ensi jouluna lahjaksi. Saisinko seuraavan vuoden toukokuun jokaiseen päivään tuplamäärän tunteja. Aurinkoisia, lämpimiä ja vaikka joka kolmas päivä sopivasti sadetta. Olisi niin paljon kivaa tekemistä ja sen päälle olisi hauska kiertää katsomassa oman puutarhan heräämistä. Aika vaan ei kaikkeen riitä, vaikka kuinka priorisoisi. Siis vaatimaton pyyntö sinulle Joulupukki, tuplatunteja toukokuulle!


Mennyt viikko hurahti taas ohi, vaan tulipa uurastettua normihommien lisäksi paljon myös puutarhan hyväksi. Niihin palattakoon toiste. Niin kiirettä ei saa olla, etteikö välillä ehdi virkistäytymään. Tällä kertaa nollasin aivoja espoolaisessa Marketanpuistossa, jossa oli lauantaina perinteinen puutarhapäivä, kahden vuoden tauon jälkeen. Tapahtuma oli hilkulla mennä minulta kokonaan ohi, kun en ole riittävän aktiivisesti seurannut Marketanpuiston sivuja. Onnekseni on olemassa ihania ihmisiä, jotka jakavat tietoa muillekin. Starttasin siis lauantaiaamuna Kehä III:n suuntaan.

Marketanpuiston kevätpuutarhapäivä avautui klo 10. Tein heti alkuun kierroksen kartoittaakseni, mitä kauppiailla on tarjolla. Jonkun verran myynnissä oli kesäkukkia, erilaisia pelaguita enimmäkseen. Tomaatteja, kurpitsoja, yrttejä, paprikoita ja vaikka mitä hyötykasveja oli monella myyjällä. Ei siis huolta, jos omat kylvöt eivät ole itäneet. Yhä helpommin voi hankkia tarvittavat hyötykasvit ostamalla valmiina taimina.

Aiempina vuosina Marketanpuiston kevätpuutarhapäivänä on ollut useita perennakauppiaita. Nyt heitä ei montaa ollut, minkä ymmärtää. Korona on varmasti mutkistanut yrittäjien toimintaa ja aikatauluja. Menee tovi toimintojen palaamiseen entiselleen. Tai edes lähelle sitä.

Tyhjin käsin en Marketanpuistosta lähtenyt. Ostin punaluppion, punaimikän ja pikkuisen rusohaltiankukan. Kesäkukkapuolelta mukaan tarttui kaksi heinää ja värinokkonen, jotka laitoin jo asetelmaksi sisäänkäynnin pyöreälle pöydälle.

Marketanpuiston kauppiaista en ottanut ainuttakaan kuvaa. En myöskään varsinaiselta näyttelyalueelta. Aamulla siellä olisi ollut väljyyttä kuvaamiseen, myöhemmin porukkaa oli runsaasti. Marketanpuisto on mukava kohde myös perheille, sillä alueella on väljyyttä liikkua lastenvaunujen kanssa. On siellä lapsille oma leikkipaikkansakin.

Marketanpuiston näyttelypuutarhan rakentaminen aloitettiin 1997. Siellä voi tutkia erilaisia rakenteita, pihakivimalleja, muureja ja tietenkin myös kasveja. Pihaa ja puutarhaa rakentaessa tai remontoidessa Marketanpuistosta saattaa löytyä hyödyllisiä vinkkejä.

Useimmiten Marketanpuistossa tulee käytyä nimenomaan jonkun tapahtuman puitteissa. Silloin aika kuluu myytäviä tuotteita hypistellessä ja tarjontaa kuikuillessa. Nyt suuntasin askeleeni puiston vanhemmille alueille. Askelsin hitaasti nautiskellen auringonpaisteesta ja luonnon heräämisen tuoreesta ilmeestä. Alueelle on monia kauniita rakennuksia valtaviksi kasvaneiden puiden katveessa.

Marketanpuistona nykyisin tunnettu alue on aikanaan ollut Margretebergin kartanon maita. Margretebergin nimi on vaihdellut vuosisatojen saatossa. Vanhin nimi, Bölsby, oli käytössä vähintään vuoteen 1750; vuosisadan jälkipuoliskolla käytettiin myös nimiä Eriksberg ja Smeds. Nykyinen nimi otettiin käyttöön 1800-luvun alkupuoliskolla. Lähde: Wikipedia

Alueella toimivan Axxell Överbyn puutarhakoulun opiskelijat ovat jo 60-luvulta lähtien istuttaneet ja hoitaneet kasvillisuutta. Suurin osa kasveista on varustettu nimikylteillä. Puistossa on myös näyttäviä kesäkukkaistutuksia. Marketanpuisto on siitä mukava alue, että siellä voi kävellä vapaasti katselemassa. Näkymät muuttuvat kasvien kasvaessa ja kehittyessä. Keväällä on tarjolla avaruutta, kesällä vehreää runsautta ja syksyllä ruskavärien loistoa. Alueella on myös kahvila.

Alueella on päärakennuksen lisäksi useita muita rakennuksia, jotka ovat edelleen asuinkäytössä, puutarhakoulun käytössä tai niissä on näyttelypuiston toimintoja.

Keltaisen päärakennuksen läheisyydessä oli pari isoa hyönteishotellia. Sellaista ei tarvitse kaupasta hakea, jos vain omista varastoista löytyy materiaalia.


Niinikään päärakennuksen lähelle on ilmeisesti rakentumassa potager. Uusia lavakauluksia oli jo rivissä mullalla täytettyinä. Tässä paikassa on ennenkin ollut potager tai pieni muotopuutarha. Pitänee seuraavalla kerralla poiketa katsomaan, josko olisi valmiimpaa.

Puiston kasvillisuuden lähempi tutkiminen osoitti, että samat kasvit ovat heränneet niin kotipihassa kuin Marketanpuistossa. Ja samat kasvit huutavat poissaolollaan. Puistossa kurjenpolvien ryhmissä oli ammottavia aukkoja, vanhastaan tuttu jouluruusujen upea kukinta oli muisto vain. Ehdin jo pohtia, onko jouluruusut kenties siirretty muualle. Ei oltu siirretty, ruskeiden lehtien laaja alue löytyi.


Koreanonnenpensailla on tänä vuonna komea kukinta. Auringonpaiste tuntui tuplasti kirkkaammalta, kun katseli onnenpensaiden keltaista kukintaa.


Marketanpuistossa on myös erilaisia kirsikoita ja muita kukkivia puita. Kuvan puulle en osaa nimeä antaa, mutta aivan täynnä valkoisia kukkia se oli.

Prunus nipponica var. kurilensis 'Ruby - Kuriilienkirsikka


Kuriilienkirsikan kukinta on jo ohi. Puu näytti hienolta tässäkin vaiheessa.
Rhodoalueella en tällä kertaa käynyt ollenkaan. Eräänä keväänä kuulin siellä satakielen laulavan. Rhodot jäivät sillä kertaa kirkkaasti kakkosiksi.

Sisääntulon läheisyydessä olevan lammen viereisellä kukkulalla kasvaa ainakin yksi japaninmagnolia (Magnolia kobus var. borealis 'Vanha Rouva'). Kaksi muuta, parhaillaan valkoisena kukkivaa magnoliaa ovat ehkä tähtimagnolioita. Nimilaput kummastakin puuttuivat. 

Magnolioihin vihkiytymättömänä ehdin jo innokkaasti höpöttää kolmesta vanhasta rouvasta. Kiitos kasviasiantuntijalle, joka korjasi erheeni. Kukkulalla olikin sen jälkeen vain kaksi vanhaa rouvaa; minä ja japaninmagnolia.

Puutarhakoulun lounasravintolan edessä kasvaa erikoinen puu, samettisumakki. Punertavat tötteröt ovat karvojen peittämiä marjaterttuja, jotka säilyvät talven yli kevääseen.

Marketanpuiston samettisumakilla lienee ikää jo useampi vuosi, ellei vuosikymmen. Tällainen olisi kiva omassakin pihassa. Toisaalta sen kasvattaminen saattaisi aiheuttaa ylimääräisiä sydämentykytyksiä, kun tavallisempienkin kasvien kanssa saa välillä säätää riittämiin.

Salix lanata - Villapaju

Marketanpuiston keväinen puutarhapäivä oli kaikkinensa mukavan rentouttava retki kauniissa ympäristössä. Ilman turhia ostopaineita tai kiirettä minnekään. Yleensä Marketanpuiston kaltaisissa tapahtumissa törmää vähintäänkin yhteen tai kahteen puutarhatuttuun. Tällä kertaan päivän kruunasi Saaripalstan Sailan tapaaminen Marketanpuistossa.


29 kommenttia:

 1. Kiitos hienoista kuvistasi ja virtuaalikierroksesta Marketanpuistoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, että jaksoit olla mukana virtuaalikierroksella.

   Poista
 2. Oli todella kiva tapahtuma, vaikka myyjiä olikin vähemmän. Parasta oli seurasi, ihana sää ja puiston kiertely, eikä tyhjin käsin tarvinnut palata kotiin! Odottelen parhaillaan Nauvossa laivaa auto kattoon asti taimia täynnä. No, on tässä muutakin tavaraa kyllä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoin yhdestä paikasta löytää kaiken toivomansa. Taimi sieltä, toinen täältä toimii hyvin. Päivä meni joka suhteessa nappiin; kiva seura - kiitos siitä, hyvät ostokset ja upea sää kauniissa miljöössä.
   Toivottavasti sait kaiken perille hyvässä kunnossa, kissoja myöten.

   Poista
 3. Huomasin tapahtuman mutta käymättä jäi tällä kertaa. Ensi viikonloppuna olisi Turussa Ruissalossa taimipäivä, sinne tekisi mieli lähteä. Samalla tietysti Flör ja Viherlassila💚 Katsotaan saanko sitäkään aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruissalon taimipäivä kuulostaa houkuttelevalta. Pakkohan sinne suuntaan mennessä on niputtaa Flör ja Viherlassila. Säällä on kaksijakoinen vaikutus lähtöinnokkuuteen; jos on surkea sää, voi sen käyttää ajamiseen ja muualla käymiseen. Toisaalta aurinkoisella säällä on mukavampi katsella taimikauppiaiden tarjontaa.

   Poista
 4. Oli hienoa päästä tämän postauksen myötä avullasi käymään Marketanpuiston kevätmarkkinoilla. Minullakin tuo tapahtuma oli kalenterissa, mutta en sitten kuitenkaan päässyt lähtemään. Matkaan menee 2 h suuntaansa ja kaikenlaista hommaa oli kesken. Lapsenlapsi ja tytär tulivat vielä käymään, mikä oli tietysti kiva juttu. Totta on kuitenkin, ettei joulupukki ehkä tuo ylimääräisiä tunteja toukokuuhun, vaikka asiaa hartaasti toivoisikin. Sääli - olisi niin tarpeellinen juttu.
  Tuollaiset retket kyllä virkistäisivät kovasti 😊.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkä ajomatka saa varmasti harkitsemaan lähtöä kerran jos toisenkin. En usko, että jäit kovinkaan paljosta paitsi. Marketanpuisto on ja pysyy, joten sitä pääset ihailemaan muulloinkin. Katseltavaa riittää koko kaudeksi.
   Eipä taida joulupukki minun toivettani täyttää. Onneksi on pitkät valoisat illat. Kaikki tulee kyllä tehtyä. Mikä jää, on ehkä tarkoituskin jäädä.

   Poista
 5. Tosi harmillisia menetyksiä ollut monella, varsinkin jouluruusut kirpaisevat, kun niillä kestää muutenkin kauan tulla kukkiviksi. Hyvät ostokset teit ja luinkin kommenttisi blogiini. Punainen imikkä on ollut kimalaisten suosiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netin puutarharyhmissä keskustellaan harva se päivä menetyksistä. Monet kaipaavat samoja kasveja, joita meni edellisenä tappotalvena (oliko se 2016?). Jouluruusut toki harmittavat, mutta eteenpäin mennään. Tasapainottavana tekijänä aina löytyy myös iloisia onnistumisia.

   Poista
 6. Samettisumakin tötteröitä ihmettelin lauantaina, mutta lähemmäs stä en mennyt, kun sen ympärillä oli jo katselijoita. Kiitos kun sivistit :) Perennojen puutetta itsekin hämmästelin, mutta niiden kasvattaminen myyntikokoon on useamman vuoden projekti ja nämä yleisötapahtumat ovat olleet niin epävarmoja.

  Olen kahden vuoden aikana luvannut itselleni käydä useammin Marketanpuistossa, mutta on jäänyt muutamaan kertaan tai kahteen vuodessa. Nämä puutarhapäivät saavat kivasti liikkeeelle, varsinkin kauniina päivänä. Ja ihanat kuvasi antoivat lisäintoa, tuolta löytää aina jotain uutta katsottavaa ja tietysti joka vuodenaika on erinäköistä kukkivineen. Yritän taas tänä kesänä taikoa itselleni retkipäivän puistoon kirjan ja eväiden kera, saa nähdä onnistunko!

  Aurinkoisia toukokuun viimeisiä päiviä, mutta toivotaan myös sadepäivien toteutumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin päätän joka vuosi, että nyt käyn Marketanpuistossa (tai kasvitieteellisessä, tai talvipuutarhassa, tai milloin missäkin) kerran jos toisenkin. Niin sitä vain jumittuu omien kasvien kanssa touhuamaan. Mikä on kyllä kivaa. Sen huomasin jälleen kerran, että jonnekin lähtiessä kannattaa mennä ilman kiireen tuntua, rauhallisin mielin. Oli todella mukava kierrellä katselemassa.
   Tänään on ollut huikean hieno päivä. Huomenna pitäisi olla samanlainen. Sadettakin on loppuviikoksi luvassa. Mukavia toukokuun lopun päiviä sinulle!

   Poista
 7. Kiitos hienoista kuvista ja matkasta Marketanpuistoon! Meiltä sinne tuleekin niin paljon matkaa, että en ole milloinkaan käynyt siellä vaikka mieli kyllä tekisi tehdä matka sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että pidit kuvista. Pitkä matka on aina pois kohteeseen käytettävästä ajasta. Suomessa on onneksi paljon hienoja paikkoja meidän jokaisen läheisyydessä. Usko pois, vaikka ajan Marketanpuistoon 20 minuuttia, en silti kovin usein siellä käy.

   Poista
 8. Kiitos kierroksesta. Viimesyksynä poikani perheen kanssa käytiin kiertelemässä Marketanpuistossa. Mukava ois siellä kesälläkin käyvä, kun kukinnat on parhaillaan. Havujuttujen myyjiä oli silloin syksyllä useampi ja hienoja juttuja olvat havuistakin tehny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marketanpuistossa on joskus ollut tapahtumia myös syksyllä. Nyt en sellaista heidän tapahtumakalenteristaan löytänyt. Puisto on siitä kiva, että siellä voi vapaasti kävellä katselemassa omaan tahtiinsa. Hiukan kutkuttaa, josko joskus pääsisi opastetulle kierrokselle.

   Poista
 9. Kiitos näistä ihanista terveisistä! Tänä vuonna jouduin pähkäilemään paikallisten tapahtumien ja perinteisen Marketanpuiston tapahtuman välillä. Päätin jäädä ihailemaan ja osallistumaan paikallisiin tapahtumiin. Viime lauantai taisi olla oikein tapahtuminen suosikki ajankohta. Joka kylässä oli jokin tapahtuma. Meidän omalla pienelllä kylällämmekin oli kevätrieha ja taimivaihtoa. En sinnekään sitten ehtinyt. Toukokuussa saisi olla tosiaan tuplamäärä tunteja. Voisin lahjoittaa vaikka tammikuun tunneista osan toukokuulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän seudulla taisi samaan aikaan olla kirsikkapuiston avajaiset. Se oli ehdottomasti osallistumisen arvoinen tilaisuus. Pitkän koronatauon jälkeen näille hienoille kevätviikonlopuille on tapahtumaruuhkaa. Pitää vain noukkia rusinat päältä.

   Poista
 10. Ja pitää vielä lisätä jouluruusu-ihmettelyjä. Mun iso jouluruusu näytti kadonneen kuin tuhka tuulee muutama viikko sitten. Ei näkynyt edes ruskeita lehtiä. Mutta yhtäkkiä se nousi uuteen kukoistukseensa ja vihreää on pukannut ihan valtavasti. Yhtään kukkaa se ei tietenkään ole tehnyt, mutta parempi tämäkin kuin sen totaalinen menetys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella mukava yllätys. Kukat tulevat sitten aikanaan omana bonuksena. Menetyksen jälkeen pelkkien lehtien näkeminen on jo iso ilo.
   Ajattelin antaa kadonneille jouluruusuilleni mahdollisuuden heräämiseen eli en mene kaivelemaan heidän asuinsijojaan. Pari jouluruusua on muualla herännyt, mikä on iloinen asia.

   Poista
 11. Kiva kierros hienojen kuvien kera! Olen käynyt vain kerran Marketanpuistossa ja juurikin kevättapahtuman aikaan. Silloinkin oli kovin lämmintä ja kevät taisi olla pidemmällä, koska myyjiä ja ostettavaa riitti runsaasti. Tänä keväänä olen edelleen jättänyt kaikki puutarhatapahtumat väliin, yksinkertaisesti puutarhaan ei mahdu uutta ja aika on kulunut muissa merkeissä. Kiitos siis, että järjestit virtuaaliretken! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku, että tulit mukaan virtuaalireissulle Marketanpuistoon. Minulla on sinne 20 minuutin ajomatka, joten voisin useammakin kerran kesän mittaan siellä poiketa. Omasta pihasta on vain niin vaikea lähteä minnekään parhaaseen kasvuaikaan. Kauppiaita oli sen verran vähän, ettei niiden vuoksi kovin kaukaa kannattanut lähteä Espooseen ajamaan.

   Poista
 12. Marketanpuiston on kyllä ihana paikka 🤍 Olen siellä kerran käynyt vuosia, vuosia sitten eräänä helteisenä kesäpäivänä. Mutta nyt pääsin taas kuviesi mukana nojatuolimatkalle :) Kiitos!
  Minäkin voisin muuten esittää joulupukille tuon saman toivomuksen, mutta lisäyksellä, että jos saisi kesäkuuhunkin edes muutaman tuplatuntipäivän ;)
  Kaunista toukokuun loppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marketanpuisto on kiva paikka ihan vain kävellä ja katsella. Vielä mukavampaa siellä on auringon helliessä ulkoilijaa.
   Hyvä idea, ottaisin mielelläni tuplatuntipäiviä myös kesäkuuhun. Tai sitten on vain lyhennettävä yöunia ja nukuttava talvella senkin edestä.
   Käsillä on toukokuun viimeiset päivät ja odotetun sateen merkeissä nekin.

   Poista
 13. Näyttääpä ihanalta puistolta. En ole koskaan tuolla käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marketanpuisto on kiva kohde niin aikaansa viettävälle ulkoililjalle kuin ideoita etsivälle piha- ja puutarharakentajallekin. Erilaiset tapahtumat ovat käymisen arvoisia. Sinulla on kyllä aika pitkä ajomatka, joten ei ihme, ettet ole Marketanpuistoon eksynyt.

   Poista
 14. Siinäpä taas yksi käymisen arvoinen paikka, jos tulee joskus tuollapäin liikuttua. Mukava kuulla, että siellä on myös leikkipaikka lapsille. Ehkäpä siis saisin joskus houkuteltua perheeni mukaani. (Mies voi leikittää lapsia ja minä kierrellä rauhassa puutarhaa. :D) Tuo on tosi hyvä, että monilta kasveilta löytyy kunnolliset nimikyltit. Usein puistoissa näkee aivan ihania kasveja, ja olisi kiva tietää niiden laji ja mielellään myös lajike. Valitettavasti nimitiedot puuttuvat usein täysin. Sinulla on ollut oikein mukavankuuloinen, rento päivä. Kiitos esittelykierroksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marketanpuisto on varsin hyvä ja helppo kohde koko perheelle. Lapsien kanssa sielllä on helppo liikkua ja heille on tosiaan leikkipaikka. Kahvilassa on myös mahdollisuus syödä lounasta, joten syömisen vuoksi ei tarvitse muualle lähteä. Saattaa olla, että miehesikin tykkäisi katsella erilaisia rakenteita ja tutkia pihaideoita näyttelyalueella. Jos vain aikaa on ja suunta Kehä III:n tienoille, suosittelen käymään.

   Poista
 15. Kiva, kun jaoit tunnelmia Marketanpuistosta. Vaikka ns. naapurissa asutaan, menee täältä meiltä tunnin verran julkisilla paikalle, joten se ei ihan ensimmäisenä käyntikohteena ole, vaikka puistossa olisikin kiva käydä ihan ilman markkinoitakin.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!