maanantai 18. heinäkuuta 2022

Kärhöjä, kissoja ja sadekuuroja

Clematis Rouge Cardinal
 
Pionien lopettaessa kukintaansa vuoroon astuvat kärhöt. Toistuvat rankkasateet ovat hakanneet kukintoja, mutta ihmeen hyvin nämä kestävät jatkuvan terälehtiinsä ja nuppuihinsa kohdistuvan rummutuksen. 

Clematis Multi Blue

Sekä ylemmän kuvan Rouge Cardinalin että tämän Multi Bluen olen istuttanut 2013. Ilmeisesti ne ovat asuinpaikkaansa tyytyväisiä, sillä kukinta on runsasta ja kasvu rehevää. 

Minun pihassani yksikään loistokärhö ei ole ollut parhaimmillaan ensimmäisinä vuosinaan. Olen onnesta soikeana, että ylipäätään heräävät keväällä ja tekevät kukan tai kaksi. Siksipä pyörin ahkerasti Rouge Cardinalin ja Multi Bluen ympärillä taivastelemassa niiden lautasen kokoisia kukkia.

Clematis Hagley Hybrid


Toinen Hagley Hybrid heitti henkensä viime talvena. Sen sijaan tämä vuotta vanhempi, 2018 istutettu on virkeä ja kukkii kivasti.

Monet kärhöni ovat entisen Honkkarin tarjousköynnöksiä. Olen istuttanut ne kesäksi ruukkuun juuria kasvattamaan ja siirtänyt loppukesästä tai syksyllä maahan. Tarjouskärhöissä valikoima on usein rajallinen, eikä nimilappu välttämättä takaa kasvin oikeaa nimeä. Tästä syystä joitakin kärhöjä on tullut puutarhaani kaksin kappalein.

Clematis Pink Fantasy


Pikkupuutarhan Pink Fantasyn olen istuttanut 2016. Tänä kesänä se kasvaa ja kukkii innokkaasti. Sen kaikki nuput aukeavat korkeuksiin, joten kuvaaminen on vähän vaikeaa. Pitäisi raahata tikkaat Kärhöpolulle, jotta pääsisi tiirailemaan kukkia ilman zoomaamista.

Edelleen harmittelen, etten leikannut keväällä samaisen tuen molemmin puolin kasvavien alppikärhöjen versoja kokonaan pois. Jänis napsi talvella köynnökset tyvestä poikki. Pari elävää versoa jäi, mutta ylempänä olevasta ruskeasta oksasotkusta ei ottanut selvää, mikä elää, mikä ei. Kokonaisuuden kannalta olisi ollut parempi laittaa kaikki matalaksi ja antaa köynnösten kasvaa uudenuutukaisina. Kevään kukinta oli joka tapauksessa lähes kokonaan menetetty.

Clematis Aljonushka

Vuosi sitten ylös kaivettu ja uuteen paikkaan siirretty Aljonushka kukkii sekin. Myös vanhaan paikkaan vahingossa jääneestä osuudesta noussut verso on päättänyt kukkia. Aljonushka on siis varsin sitkeä kärhö, joka ei pienestä hätkähdä. Istutin Aljonushkan 2015, joten sillä on ollut aikaa kasvaa melkoiseksi pöheiköksi. Nyt se minun mielenmuutokseni vuoksi joutuu aloittamaan kasvumatkansa uudelleen.

Nimetön kärhö

Kasvihuoneen vieressä kasvavan tuijan edessä nousee vuosi toisensa jälkeen lilakukkainen kärhö, jolle minulla ei ole nimeä. Olen ostanut tämän keväällä 2015 Princess Dianana tai Katena, mikä se ei ole. Kuten kaikki huomaavat. Kuvassa on kärhön tämän kesän ensimmäinen kukka. Nyt jo kuihtumassa. Kukka ei todellakaan ole kovin suuri, vaikka kuvasta sellaisen vaikutelman saakin. Näitä pikkuisia "jalkarättejä" on kukinnan päästyä vauhtiin runsaasti. Tällä kärhöllä riittää kasvussa vauhtia ja korkeutta. Tuen korkeus on runsas kaksi metriä, mikä ei kärhölle riitä. Siellä se köynnös huitelee taas tuijan latvuksissa.

Clematis Mme Julia Correvon


Luulin Syreenipenkin Julia Correvonin menehtyneen talven aikana, mutta niin vain se nousi ja nyt jo pukkaa ensimmäisiä nuppujaan. Samoin tekevät Pikkupuutarhan Kärhöpolun Princess Kate ja Ville de Lyon. Myös alapihan Ruusupenkin Princess Diana on virkeä, mutta toistaiseksi siinä ei näy nuppuja. Dianan istutin vuosi sitten, joten ehkäpä hän keskittyy juurien vahvistamiseen.

Clematis 'Paul Farges' (Summersnow) - Lumikärhö

Keväällä 2016 istuttamani lumikärhö on myös aloittanut kukintansa. Vuosi sitten pähkäilin, voisinko leikata tämän kärhön matalaksi. Se nimittäin on kasvanut melkoiseksi risukasaksi, josta osa tietenkin kesän lähestyessä vihertyy. Yläosiin jää kuitenkin vuosi vuodelta enemmän kuivia versoja, joista muodostuu ajan mittaan kasvia rumentava pöheikkö. 

Keväällä rohkenin saksia lumikärhöä, mutta edelleenkin sieltä täältä rääppien. Leikatessa nousee aina pelko, että vahingoitan kasvia peruuttamattomasti. Lumikärhö kukkii saman vuoden versoilla. Kokemus on osoittanut, että versoja kasvaa vauhdilla takaamaan loistavan kukinnan. Pentti Alangon mukaan lumikärhön voi leikata metrin korkeudelta. Jospa ensi vuonna rohkeutta riittäisi enemmän.

Ukkonen lähestyy 14.7...


Kuten totesin, olemme saaneet vettä usein ja paljon. Käytännössä edellisen puolentoista viikon aikana lähes jokaisena päivänä on satanut, parhaimmillaan kuuro toisensa jälkeen. Eipä ole tarvinnut kastelukannuja kantaa. Vettä on tarvinnut antaa lähinnä kasvihuoneessa parille kastelujärjestelmän ulkopuolella olevalle ruukulle ja sateelta suojassa oleville kesäkukille. Kuvassa näkyy alapihan nurmikolla kiemurteleva letku, jonka voisi aivan hyvin kerätä sivuun.

...ukkosen myötä saapuu myös rankkasade.

Torstai 14.7. taitaa olla tähän saakka sateisin vuorokausi. Heräsin torstaivastaisena yönä pariinkin otteeseen melkoiseen kohinaan. Helteen jälkeen on ollut mukava nukkua ikkuna auki. Rankkasateeseen herätessä nousee mieleen, millaisia tuhoja mahdollisesti aamulla pihalla kohtaan. Mitään ihmeellisiä vahinkoja ei ole kuitenkaan tapahtunut. Maata kohti kumartuneet kasvitkin nousevat, kunhan niistä ravistaa suurimmat pisarat pois.

Sademäärät 13.-14.7.

Nappasin Ilmatieteenlaitoksen sivuilta kuvan keskiviikko-torstain sademääristä. Rännirosvot täyttivät sadevesitynnyrit hetkessä ja nyt sadevedet on pitänyt juoksuttaa salaojakaivoihin. Harmillista, ettei sadevettä voi säilöä kovin paljoa mahdollisia kuivia jaksoja varten. Kun vettä tulee taivaalta yllin kyllin, ei ilmaista kasteluvettä tarvitse sammioista kasveille kantaa.

Loki ja Nemo päivätorkuilla


Tähän saakka kesä on ollut täynnä jos jonkinlaista hässäkkää. Ikkunaremontti on hyvällä mallilla, mutta tekemistä sillä saralla edelleen riittää. Ikkunapellit odottavat vuoroaan seuraavina kohteina.Työhuoneen vanha rullaverho vaihtuu sälekaihtimeen.

Nemo ja Loki olivat hoidossa vajaan kaksi viikkoa. Suojasin sohvat lakanoilla, sillä kahden  kissan loikoiluista jää karvamuistot joka paikkaan. Veljenvaimo muuttaa uuteen kotiin, joten hänen Roopensa tulee muuttoruljanssin alta meille hoitoon. Roope on arka kissa eli todennäköisesti saamme nukkua yömme kohtalaisen hyvin. Nemo halusi hellyyttä ja rapsutuksia myös yöaikaan, mikä aiheutti meille tilapäisen univajeen. Nemo ei myöskään siedä suljettuja ovia ja ikkunoita. Edes yöllä, josta syystä se kävi moneen kertaan tassuttamassa ikkunankahvaa - äänekkäästi.

Kesämalvikki

Sadekuurojen, kunnostusprojektien ja kissanhoidon lomassa puutarha on jäänyt liiaksikin oman onnensa nojaan. Muutaman pätkän olen saanut kitkettyä, mikä onkin hoitunut ilahduttavan näppärästi mullan ollessa litimärkää. Aina ohi kulkiessa tulee laitettua tuki jollekin ja nipsaistua kesäkukista kuihtuneita pois. 

Pian pitäisi ehtiä leikata omenapuiden vesiversoja. Herukoidenkin poiminta ja mehunkeitto alkaa olla käsillä. Hyvin ehtii ja valmista tulee, kunhan malttaisin lopettaa tekemättömistä töistä stressaamisen.

Kehäkukka Bronzed Beauty


Tekstin muotoilu täällä bloggerissa kiukuttelee taas kunnolla. En saa mieleistäni fontin kokoa tasaisesti joka paikkaan, vaikka kuinka tyhjennän muotoilun ja teen sen uudelleen. Myös kommenttien julkaisussa on ollut häikkää niin omassa kuin muidenkin blogiin kommentoidessa. Ehkä blogger on lomatunnelmissa. Onneksi homma pääosin toimii.

Krassi

 
Nauttikaamme näistä heinäkuun päivistä.


25 kommenttia:

 1. Kommentointiongelmia olen minäkin huomannut, kaikki eivät tule julkaisuun vaikka kuinka ja mitä tekisi. Viime talvi oli rankka kärhöille, onneksi moni näyttää kukkivan siitä huolimatta tai ainakin nousee maasta. Pink Fantasy taisi olla ainut minkä menetin, saanpahan vihdoinkin sen parempaan paikkaan kun hankin uuden taimen. Vesiversojen leikkuuta on tiedossa täälläkin. Muuten se onnistuu hyvin mutta inhoan keikkua tikkailla vaikka tukevat tikkaat onkin.
  Meillä on jääty paljon vähäisempään sademäärään, vuorokauden ennätys taitaa olla 10mm. Muutoin on tullut jopa päivittäin vettä mutta maksimissaan 5mm eikä se ole imeytynyt maahan vaan haihtunut lähes samantien. Eilen viimeksi siirsin ja istutin kasveja ja totesin, että multa vain pölisee kun mennään yli 10cm syvyyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ottanut taas käyttöön kirjoittamani kommentin kopioinnin, koska välillä kommentin julkaisuun auttaa vain uloskirjautuminen. Hidastaa touhua varsinkin silloin, kun haluaisin kommentoida useita blogeja. Kaipa tämäkin riesa taas jossain vaiheessa menee ohi.
   Vesiversojen leikkaaminen ei sinänsä ole mitenkään vaikea homma, mutta aikaa siinä saa kulumaan, kun tikkaita pitää siirrellä ja samalla varoa, ettei tökkää niitä väärään paikkaan. Investoimme muutama vuosi sitten kunnollisiin tikkaisiin, joissa on säätövaraa ja jotka pysyvät tanakasti A-asennossa pystyssä. Tikkaita tarvitaan omakotitalossa tosi paljon, kuten varmasti kokemuksesta tiedät.
   Kunnostin tänään kanttauksia, jolloin totesin sateiden kastelleen maata jo syvemmältäkin. Täällä ei todellakaan nyt pölise, kuten juhannuksen aikaan. Tänään on sateeton päivä pitkästä aikaa.

   Poista
 2. Kommentoontiongelmia on ollu mullaki. Ei oo kaikki omat kommentoonnit tullu näkyvihin. Ainaki osa oman plokin kommentiista heitetähän roskapostiksi.
  Kärhöt on niiiin ihania. Orotan kukintaa aina ku kuuta nousevaa ja erikoosesti tänä vuanna, avoonten takia. Onneksi kukinta on osan osalta jo alakanu, etton eres jokku kukas silloon. Jos sun tumman violetin jalakarättikärhön kasvu on voimakasta, vois olla viinikärhö 'Black Prince'. Jos kasvu on hennompaa, nii sitte vois olla perus viinikärhö???
  Meillon satanu suht sopivasti, lähes joka päivä kuitenki. Joskus o osunu muutama sateeton päivä peräkkäin. Periaattees vaan pari oikee kunnon rysäystä ja tiätenki just ku pioonit kukkii. Eileen satoo kymmenenminuutin välein, tihkusaretta, mutta valitettavasti ei tullu lannootevetenä alahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihinkähän minun kommenttini menevät, kun roskapostissa oli vain muutama vanha kommentti. Nekin muunkielisiä rahankeruu-rakkausviestejä, joita onneksi tulee varsin harvoin.
   Eiköhän kärhösi ehdi kukkaan, kun Avoimiin on vielä kolmisen viikkoa aikaa. Ainakaan eivät ehdi ohikukkia.
   Googletin viinikärhö Black Princen, joka sinulla on. Näyttää vahvasti samanlaiselta kuin oma jalkarättini. Kukat ovat aika pieniä, mutta niitä on aina paljon. Ja kasvu on todella voimakasta, rotevaa.
   Täällä vettä on tullut usein ja voimalla. Ei puhettakaan mistään tihkusateesta. Sade alkaa nyppimään silloin, kun sitä tulee päivä tolkulla peräkkäin. Oma fiilikseni alkoi olla potutuksen rajoilla, kun en sateen vuoksi saanut pihaprojekteja nytkähtämään mihinkään suuntaan. Viikonlopun aikana sateessa oli jo taukoja ja tänään on ollut kokonaan sateeton päivä. Puutarhassa on mukavan rehevää, eikä todellakaan tarvitse murehtia kuivuuden vuoksi. Potutuksen alku onkin haihtunut sen siliän tien. Sain jopa kanttausurien huollon taas käyntiin.

   Poista
 3. Kaunis ja kunnioitettava kärhökattaus!

  Toivottavasti lähipäivät tuovat katkoa saderintamaan ja viileyteen 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on ollut täysin sateeton päivä ja selvästi lämpimämpää. Heti tuntuu paremmalta, kun puutarhassa ei tarvitse kulkea tukka ja silmälasina märkinä. En kaipaa huippuhelteitä. Tällainen +20 kieppeillä pyörivä kesäsää sopii oikein hyvin.

   Poista
 4. No voi harmi, että bloggerissa on taas ongelmia. En ole itse niitä huomannut, paitsi että tuo muotoilujen poisto ei tosiaan toimi halutusti. Blogin viimevuotisen uudistuksen myötä oli pakko alkaa kirjoittaa joku lause otsikon perään, enää en voi aloittaa kuvalla, tai muuten koko homma heittää häränpyllyä. Sen ekan lauseen, jonka muotoilu on automaattisesti Paragraph, jälkeen klikkaan muotoiluvalikosta Normal ja sitten kaikki sujuu kuten pitää.
  Osa kommenteista menee tosiaan täälläkin tarkistukseen, vaikka ovat ihan tuttujen vakikommentoijien jättämiä. Toisaalta ne on helppo löytää. Kommenttien sähköposti-ilmoitus lakkasi toimimasta vuosia sitten eikä ole palannut, mutta nykyään en sitä enää kaipaakaan. On ihan kiva, ettei siitä tule koko ajan sähköposti-ilmoituksia ja voin keskittyä työhöni paremmin. Sitten, kun haluan tsekata kommentit, menen bloggeriin katsomaan ne. Näin ei blogi myöskään tavallaan orjuuta menemään heti katsomaan kommenttia.
  Ihanaa, että kärhösi ovat kestäneet rankkasateet ja muutkin kasvit! Onneksi ei ole tullut rakeita.
  Teillä on tullut näköjään reippaasti sadetta. Täällä sadepalkki ylittää aniharvoin tuota lämpötilaviivaa kesällä, mutta nyt ylitti, kun lämpöä oli vain 13 ja sadetta tuli jonkun tunnin aikana yli 2 mm. Hassua, meillä tuo millimäärämittari taulukon oikeassa reunassa on 5 mm ja teillä 10, ehkä siinä on huomioitu saariston vähäiset sademäärät.
  Täälläkin Julia Correvon nousi niin myöhään, että pelkäsin pahinta. Se asuu pahasti myyrien myyräämässä paikassa, ajattelin jo sen juurten tulleen syödyksi. Onneksi on elossa, kun on niin kaunis. Sinulla on tosi kauniita kaikki kärhöt. Ihana tuo nimetön tumma rättikukka, juuri minun mieleeni! Voisikohan se olla joku viinikärhö. En kyllä ole yhtään kärhöspesialisti. Mutta hei, Navettapiikakin näköjään veikkasi samaa, luin juuri kommentit yltä.
  Teillä on ollut puuhaa ja ikkunahomma poikii takuulla kaikkea muuta siinä samalla, kuten kuvaat. Kaikki aina poikii viereisiäkin asioita. Olisi hieno taito olla stressaamatta tekemättömiä. Yritän itse ajatella, etteivät ne tehtävät niin valtavia ole. Kun ryhtyy, niin äkkiä se tulee sitten hoidettua. Se helpottaa, jos siihen pystyy uskomaan. Ja tottahan se useimmiten on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bloggerin takkuilut ovat tavallisia, eikä niistä aina tule edes sen kummemmin mainittua. Pääasia, että kuvat saa ladattua ja tekstit luettavaan kuntoon. Vaikka tykkäisin kyllä, että myös ulkoasu olisi toiveideni mukainen. Minä aloitan blogin aina kuvalla otsikon jälkeen. En ole huomannut siinä mitään muutosta, mutta enpä ole muita tapoja kokeillutkaan.
   Silloin tällöin tulee sähköposti-ilmoitus ja tarkistuspyyntö viestistä, mutta yleensä kyse on silloin johonkin vanhempaan juttuun tulleesta kommentista. Usein ne ovat selkeästi roskapostia. Pari kaivinkone- ym. yrittäjää laittaa aika usein kommentin etunimellä, jolloin ne näyttävät ensisilmäyksellä puutarhabloggareilta. Kun sitten syventyy viestiin ja viestin lähettäjään paremmin, huomaakin kyseessä olevan markkinointi. No, ne on helppo merkitä roskapostiksi. Eikä niitä rasitteeksi saakka tule.
   Haen Ilmatieteenlaitokselta säätietoja omalta alueelta. Ilmeisesti saaristossa taulukoissa on todellakin huomioitu vähäisemmät sademäärät, mikä on ihan fiksua. Muutama milli tuntuu säätiedotuksissa aika vähäiseltä, joten kävin tsekkaamassa määritelmän: "Yhden millimetrin sademäärä tarkoittaa, että yhden neliömetrin pinta-alalle kertyy yksi litra vettä. Jos vesi leviäisi tasaisesti, niin sitä olisi yhden millimetrin paksuinen kerros."
   Navettapiian veikkaus saattoi osua oikeaan. Hänellä on viinikärhö Black Prince, jonka kuvat vastaavat aika hyvin omaa jalkarättiäni. Sen rotevassa ja nopeassa kasvutavassa on jotain sympaattista. Aluksi en oikein tykännyt siitä, mikä varmaan johtui pettymyksestä, kun ei ollutkaan Diana eikä Kate. Nyt ollaan jo hyviä kavereita.
   Onneksi tekemättömien töiden stressi haihtuu samantien, kun pääsee töihin käsiksi. Näin kävi taas tänään ja nyt mieli on hyvä. Kanttausurien huolto on lähtenyt hyvin käyntiin ja monta muutakin hommaa on siinä sivussa hoitunut. Yleensä stressi on huomattavasti suurempi, kuin kuhunkin työhön kuluva aika ja vaiva.

   Poista
 5. Jep, kommenttiongelmaa on tosiaan ilmennyt minullakin tämän vuoden aikana aina silloin tällöin. Harmillista, mutta josko se siitä.
  Sinulla on paljon ihania kärhöjä 😊 kaunista katsella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä bloggerin ongelmat hoituvat pois päiväjärjestyksestä omalla painollaan. Eikä niitä enää jälkikäteen tule pohdittua. Tällä kertaa kommentointiongelma on ollut ajoittaista, mikä helpottaa siihen suhtautumista.
   Muutama vuosi sitten iski kärhökuume. Kuten on iskenyt pensasruusukuume ja kellukkakuume ja monia muita.

   Poista
 6. Ihania kärhöjen kukintaa minulla on vielä yksi nousematta minkä syksyllä istutin toinen on jo näyttänyt elon merkkejä. Uutisissa oli että tässä mökkikulmilla olisi satanut yhtenä päivänä 53 mm ja kyllä sitä on tullut melkein joka päivä ja useita kuuroja päivä. Tänään näyttää jo paremmalta. Ikkunahommat on kyllä aikaa vievää puuhaa kuten kaikki tällainen. Puutarha hommat etenee hitaasti mutta varmasti. Siirtoja on edessä mutta pitäisi valmistella ensin niiden paikkoja ja kitkeä samalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosien aikana olen huomannut, että kärhöt ovat aika oikukkaita. Saattaa hyvinkin olla, että kärhösi nouseekin vasta ensi vuonna. Yksi kärhöistäni katosi ensimmäisen istutuskauden jälkeen ja ilmestyi seuraavan kerran kahden vuoden päästä. Kasvoi ja kukki kolme kesää, eikä ole ilmestynyt tänä kesänä.
   On sitä vettä tullut sitten teilläkin. Tänään on ollut meilläkin pitkästä aikaa täysin sateeton päivä. Kiva, kun pihallakin sai vietyä hommia eteenpäin, eikä koko ajan tarvinnut juosta pahimman kuuron ajaksi suojaan.
   Ehkä nyt on paremmat hetket siirroille ja istutuksille, kun maa on märempää. Kitkentä ainakin sujuu mukavammin. Sateiden kostuttama maa on pehmeää ja rikat nousevat helposti.

   Poista
 7. Aivan ihania kukkia sulla siellä on. Ja nuo sohvakukkasetkin :D
  Onpa myös ohjeita näissä kommenteissa. Itellä on nyt ollut taukoa, kun tuntuu olo puolikuntoiselta, eikä oikein ole mitään ajatuksia päässäkään. Jospa sitä joskus tämä menisi ohi ja haluaisi jotain kuvata ja kirjoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Kaksi sohvakukkasta on vaihtunut yhteen Roope-kissaan, joka tosin viettää enimmän osan ajasta hyllyn takana. Jospa se siitä rohkaistuisi.
   Toipuminen taitaa viedä oman aikansa. Hyvin ehdit kuvata ja kirjoittaa myöhemminkin. Nyt on tärkeintä tervehtyä.

   Poista
 8. Kesä on touhukasta aikaa :) Ja sitten vielä ensin kovat helteet ja sitten rankkasateet. Pionien kukinta jäi jälleen vähän lyhyeksi ja kaatosade huuhtoi viimeisetkin jasmikkeen kukat maahan. Mutta onneksi saatiin vettä, mutta toki liika on aina liikaa.
  Olen myös huomannut nuo bloggerin ongelmat. Monta kirjoittamaani kommenttia on hävinnyt bittiavaruuteen ja vähän siihen sitten työlästyy.
  Lisäksi saman fonttihaasteen olen huomannut, mutta sen kanssa pärjää. Hermoja tosin välillä kysyy.
  Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa sitä tulee aina ladattua kesään liikaa tekemistä ja odotuksia. Säällä on iso vaikutus moneen tekemiseen. Meillä pionit ehtivät kukkia suurimmaksi osaksi ennen sateita. Kerrankin niin, kun yleensä kuuro hakkaa juuri kauneimmat kukinnot.
   Blogger saa välillä pään höyryämään, mutta onneksi vaivat korjaantuvat ajallaan ja sitten taas vastoinkäymiset unohtuvat.
   Mukavaa heinäkuista viikkoa sinulle!

   Poista
 9. Teillä on tullut todella paljon vettä. Meillä on satanut todella paljon hillitymmin. Ja maa oli pienien sateiden jälkeen kunnolla märkä vain parin sentin syyvydeltä. Kunnolla sai istutuksia varten vettä lorotella istutuskuoppaan. Ja nyt täytyy kulkea kastelukannun kanssa. Aika moni kärhö on sinullakin vankistunut ja suureksi. Ja joitakin kärhöjä on kiva olla useampiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä sataa näköjään tänäänkin. Tosin nyt kyseessä näyttää olevan parin tunnin rintama, joka on jo siirtymässä itää kohti. Kasteleminen on aika uuvuttavaa, kun sitä on tehtävä päivästä toiseen. Minua ainakin surettaa kasvien selviytyminen, mikä lisää kastelun "raskautta". Toivottavasti vettä tulee teillekin taivaalta helpottamaan kuivuutta.
   Vankistuneet kärhöt ilahduttavat erityisen paljon. Alkuun ajattelin, etten ikinä pääse runsasta kukintaa ihailemaan. Vihdoin niin on käynyt.

   Poista
 10. Upeat kärhöt! Vettä on tullut meilläkin, mutta vähän maltillisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesisateet kuuluvat suomalaiseen kesäsäähän. Kunhan ei sada päivätolkulla putkeen. Nyt täällä näyttää paremmalta, vaikka parhaillaankin taas sataa.

   Poista
 11. Ihanat kärhöt! Niitä ei sade haittaa juurikaan, mitä nyt kukat saattavat vähän nuokutella hetken aikaa mutta eivät silti painu maata vasten niin kuin moni muu. Täällä on satanut aivan liikaa tänä kesänä. Juuri yritin etsiä jotain säätilastoa sademääristä mutta ilmatieteenlaitoksen lähimmässä mittauspisteessä ei näkynyt milliäkään vettä. Joko juuri siihen kohtaan ei ole osunut sadetta tai sitten siellä ei ole mitään mittaria sademäärien tilastoimiseen. Ehkä uskon ensimmäistä vaihtoehtoa ja totean, että kaikki sateet ovat sitten osuneet meille. Kohta varmaan kaloja polskii pitkin nurmikoita.
  Hyvä, että sait jo pari tunnistusta kärhöllesi. Isokukkaisista tunnen aika paljon lajikkeita mutta viinikärhöjen kohdalla on tiedoissani iso aukko. Nyt on sentään jo muutama kiipeilemässä puutarhassa mutta toistaiseksi eivät ole viitsineet aukoa yhtäkään nuppua toisin kuin loistokärhöt, joista osa kukkii jo ihan täyttä päätä. Vielä niillä on pari viikkoa aikaa aloitella ennen avoimia. Soisin, että silloin kukkisi mahdollisimman moni kärhö.
  Minulla ei ole toistaiseksi ollut ongelmia tekstin muotoilussa tai kommenttien kirjoittamisessa mutta huomasin, että blogger on viime aikoina viskannut aika monta kommenttia hyväksyttäväksi. Ja ihan ovat olleet asiallisia kommentteja vakikommentoijilta. Pitää vain yrittää muistaa käydä tarkistamassa päivittäin kommentit, että ei vain jää joku julkaisematta. Jospa ne ongelmat taas pian korjaantuisivat.
  Nyt odotan jo innolla, toteutuisiko sääennusteen povaama peräti kolmen päivän sateeton helleputki tai kävisikö jopa niin hyvin, että poutaa riittäisi pidemmällekin ajalle. Sormet ristissä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt eivät todellakaan ole niitä sadeherkimpiä kasveja.
   Joillakin paikkakunnilla sataa tutkitusti enemmän. Ehkä teille sattuu juuri sellainen paikka, johon saderintamat kertyvät. Toivottavasti nurmikollanne polskii vaikkapa kuhaa, jonka hinta on kivunnut kaupassa korkeaksi. Jotain hyötyä sentään runsaista sateista.
   En ole ollenkaan kärhötuntija, mutta kokemuksesta olen huomannut viinikärhöjen aloittavan kukinnan muita myöhemmin. Purpurea Plena Elegans ja Polish Spirit ovat kumpikin vasta nuppuvaiheessa. PPE:ssä sentään muutama kukka on jo avautunut. Hellejaksosta huolimatta tänä kesänä kukinta tuntuu olevan tavallista myöhäisempää. Uskon, että Avoimien aikaan puutarhasi näyttää parastaan.
   Moni on sanonut vakituisiakin kommentteja menneen roskapostiin. Sen vuoksi olen käynyt ahkerammin tsekkaamassa roskapostikansion, mutta kovin suurta ryntäystä sinne ei minulla ole. Yleensä Bloggerin ongelmat kestävät aikansa ja korjaantuvat "itsekseen".
   Täällä helleputki näyttää kutistuvan muutamaan päivään, mikä ei sinänsä haittaa. Kunhan sää muuten pysyisi kesäisenä ilman pitkiä sadeputkia. Pidän sormet ristissä sinunkin puolestasi.

   Poista
 12. Kärhökuume kun iskee, ei siihen oikein muuta helpotusta ole kuin uusien kärhöjen hankkiminen :) Sinulla on komea kokoelma hyvinvoivia kärhöjä. Oikutteleviahan nuo ovat ja päättävät välillä pitää taukoa koko kasvamisesta. Itsellä ei muutamaa ole ilmestynyt, mutta kun tietää niiden kasvutavan, ei heti huolestu, että kärhö olisi kokonaan menetetty. Vedetulo todellakin saisi jo riittää, vaikka kasvit varmasti viihtyvät paremmin kosteassa kuin rutikuivassa maassa. Kun ehdin niin harvoin koneelle, ihmettelein bloggerin kommenttiongelmia. Kuin lueskelin muiden kommentteja selvisikin, että ongelma taitaa taas olla yhteinen bloggerin harmi! Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahin kärhäkuumeeni on ohi, mutta silti takaraivossa liikkuu ajatus, josko sittenkin kärhön tai pari hankkisi. Nousematta jääneiden kärhöjen suhteen ei heti kannata murehtia, kun ne saattavat nousta seuraavana kesänä riittävästi mielestään levättyään.
   Meille ainakin sateet hetkeksi riittävät. Luvatut helteet eivät pitkäaikaisen ennusteen mukaan kovin kauaa kestä. Toivotaan, että saamme tavallisia suomalaisia kesäsäitä, jolloin paistaa ja sataa vuorotellen.
   Bloggerin kummallisuuksiin olen jo selvästi tottunut. Ilman muuta ne välillä harmittavat, mutta aikansa härnättyään katoavat - uusien ongelmien tieltä.
   Herukoiden keräämistä ja mehutalkoita on nyt menossa. Mukavia kesäpäiviä sinulle!

   Poista
 13. Leikkasin tänäkin keväänä lumikärhön aivan matalaksi. Siitä on kasvanut melkoinen pöheikkö, jopa niin, että harkitsen sen poistoa puutarhasta kokonaan. Se on aivan liian iso pienelle palstalle, se luikertelee joka puolelle, peittoaa perennat ja melkein luumupuunkin.

  Minulla taitaa olla jalkarättikärhösi serkku, minun kukkii enemmän sinertävänä. Se on myös aivan mahdoton pöheikkö, sille ei riitä oma obeliski, vaan se kiipeilee aidassa ja syreenipensaassa. Melkein se on menossa jo naapuriinkin.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!