torstai 16. kesäkuuta 2022

Kukka, joka kestää


Puutarhani tulppaanikukinta on tänä keväänä ollut varsin vaisua. Osittain siihen vaikuttaa se, etten ole pariin vuoteen istuttanut entiseen tapaan isoja määriä jalostettuja tulppaaneja. Merkittävä vaikutus lienee ollut eteläisen Suomen harvinaisen vaikealla talvella. Yksittäisiä kaunottaria on sentään putkahtanut mullasta. 

Luultavasti jatkan syksyllä valitsemallani tiellä eli istutan pääasiassa Darwin-tulppaaneja. Niiden nouseminen useampana keväänä peräkkäin on varmempaa, kuin jalostettujen kaunottarien. Tosin näissä kasviasioissa en mene laittamaan päätäni lupausteni pantiksi. Aina on lupa pyörtää päätökset.

Ulkotuli liljatulppaani

Tämä kuvan liljatulppaani saattaa olla Ballade, Claudia tai tummahipiäinen Merlot kenties. Sitä ei tarvitse piilottaa syksyllä multaan. Se voi olla penkissä vaikka läpi vuoden. Tai sen voi nostaa syksyn pimeiden iltojen saavuttua ulos ja laittaa sisälle kynttilän tuomaan valoa. Tämä liljatulppaani ei katoa ankaran talven kurimuksessa. Se nousee keväällä tanakasti kukkapenkkiin, kunhan puutarhuri muistaa sen varastosta paikalle tuoda. 

120-senttinen liljatulppaanin muotoinen ulkotuli/lyhty on olemukseltaan valmiiksi ruosteinen. Näin se on kukka, joka kestää ja jota kelpaa katsella pitkään.

Ulkotuli ruusu

Liljatulppaanin kaveriksi pihaani saapui ruusu. Ei kurttulehtiruusu, eikä taida juhannusruusukaan olla. Nimestä viis. Samalla tavalla tämä ruusu kukkii vuodesta toiseen, kuten ylemmän kuvan liljatulppaanikin. 

Mistäkö näitä kestäviä kukkia sitten löytyy? Ehkä muualtakin, mutta nämä kukat ovat Mustilan puutarhasta. Ensimmäisen kerran olen näitä tainnut nähdä Lappalainen etelässä -blogin Nilan mökkipuutarhakuvissa. Ja pari viikkoa sitten Nilan luona vierailulla käydessäni ihan livenä. 

Tilasin talvella tällaisen pihalyhdyn ystävälleni syntymäpäivälahjaksi. Silloin mielessä iti idea hankkia samanlainen omallekin pihalle. Aihe tuli Nilan luona puheeksi, jolloin hän sanoi voivansa tuoda minulle haluamani, kun heillä on jokatapauksessa Mustilan puutarhan suuntaan asiaa. Aivan hyvin olisin voinut pihalyhdyn tilata netistäkin, mutta vaikea on vastustaa mukavien puutarhaytävien jaloja tarjouksia.


Muutama päivä sitten Nila palasi miehensä kanssa reissusta poiketen kotimatkalla tuomaan uudet kukkani. 

Useimmat tietävät, millaisia aarteita puutarhaystävät ovat. Ihmisiä, jotka ymmärtävät toisiaan puolesta sanasta. Ihmisiä, joiden kanssa juteltavaa riittää loputtomiin. Ihmisiä, jotka jakavat ilolla ideoitaan tietäen, ettei hyvä suinkaan vähene pois annettaessa vaan kasvaa ja laajenee.

Kiitos Nilalle ja miehellensä palveluksesta, jonka vuoksi liljatulppaani ja ruusu kukkivat nyt pihassani pitkään ja aivan varmasti paljon aiemmin, kuin tilattuna tai itse Mustilasta haettuna.   

 

18 kommenttia:

 1. Voi miten kivasti kirjoitettu tästä aiheesta kiitos sinulle ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso kiitos sinulle ja miehellesi oivallisesta avusta. Tykkään noista pihalyhdyistä päivä päivältä enemmän.

   Poista
 2. Nuo ovat todella upeita! Ihana juttu, että sait ne omin käsin valittuna ja kotiin tuotuna. Ilahduttavat vielä entistäkin enemmän.
  Ekan kuvan kaunis tulppaani on myös hieno, ihana väri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostopäätös helpottui, kun Nila ehdotti niiden tuomista omalla reissullaan. Tykkään kummastakin lyhdystä. "Kukkivat" sittenkin, kun muut jo lopettavat.
   Ekan kuvan tulppaanin terälehdissä on noita "viiruja", jotka tekevät minusta tulpuista erittäin kiehtovia. Tuo saattaa olla Purple Prince, edellisvuoden istutus.

   Poista
 3. Upeat lyhdyt!
  Tykkään tuosta rouheuden ja kukkeuden yhdistelmästä 💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin nämä lyhdyt ovat hienoja. Värinsä ja materiaalinsa puolesta sopivat hyvin istutusten joukkoon.

   Poista
 4. Ruosteiset koristeet sopivat hyvin puutarhaan. Nuo ovat kauniit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin ajattelen. Eivät pomppaa ikävästi silmiin, vaan istuvat sopivat hyvin ympäristöönsä.

   Poista
 5. Kivat kukat. Ihastellu oon Mustilan sivuilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivat ovat ja Mustilasta hankittuja. Ehkä niitä muualtakin saa, en tiedä.

   Poista
 6. Ihanat lyhdyt. Puutarhaystävät ovat mahtava juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nätit näin kesälläkin. Syksyn pimeydessä varmasti myös hienot.
   Puutarhaystävät ovat rikkaus.

   Poista
 7. Ihanat kestokukat. Noita olen monta kertaa jo vain miettinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään näistä "kestokukista" todella paljon.

   Poista
 8. Puutarhaystävät ovat kullan arvoisia 😊 Ihanat kukat ovat. Olen itseki ihastellut Nilan blogissa noita kukkia ja nyt niitä on sinullakin 🤩 En tiedä tulisiko joskus itsellekin 🤭 haaveissa on, ne tuovat sitä jotain puutarhaan 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä puutarhaystävät ovat arvokkaita ja tärkeitä. Ruosteiset puutarhalyhdyt ovat jo nyt kauniita. Jännittävää nähdä ne syksyllä, kun laitan niihin kynttilät.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!