perjantai 31. maaliskuuta 2023

Kukkaisat Kevätmessut

Puutarhanikkareiden somistusta

Helsingin kevätmessut on käyty ja kierretty. Koronan aikaan messuja ei järjestetty. Viime vuonna en taas saanut itseäni innostumaan lähteäkseni messuille. Tänä vuonna päätin mennä ja päätöstäni vahvisti naapurin Maritilta saatu messulippu. Eihän sitä voinut jättää käyttämättä.

Keskuspuiston istutuksia, suunnittelija Minna Harju.


Varauduin jättämään päällysvaatteet alakerran aulan säilytyslokeroihin. Nepä olikin kaikki siirretty yläkertaan, joten tungin takin reppuun. Siellä se tietenkin vei tilaa mahdollisilta ostoksilta, joita loppumetreillä roikotin käsissäni. Olin nimittäin suunnittelut vieväni niitäkin välissä lokerikkoon pitääkseni kädet vapaina. Kävelymatkaa tuli jo itse messuja tutkiessa, eikä viitseliäisyyttä riittänyt ramppaamiseen yläaulan lokerikoille. Fiksuna olisin jättänyt päällysvaatteet autoon tai maksulliseen narikkaan. Ei taas päässä raksuttanut.

Keskuspuiston istutuksia, suunnittelija Minna Harju.


Ovensuusta messualueelle mennessäni törmäsin ensimmäisenä Puutarhanikkareiden eli Taimia Oy Heiskanen & Nikkarin osastoon. Katse osui oitis komeisiin jouluruusuihin, joista oli aika hyvä tarjous. Kasviherkkuja oli tietenkin pilvin pimein ja peräti heidän toisessakin pisteessään. Ensimmäisellä kerralla pääsin tyhjin käsin ohi. Toisella juutuin vankasti, enkä ilman ostoksia pois lähtenyt.

Keskuspuiston istutuksia, suunnittelija Minna Harju.  Kuvassa: Magnolia Emperor.


Suurin osa kuvistani on messualueen keskelle sijoittuvasta keskuspuistosta, jonka on suunnitellut maisemasuunnittelija Minna Harju. Perinteisesti keskusalue on pyhitetty näyttäville rakenteille ja istutuksille. Katsojilla on aina hyvinkin erilaisia mielipiteitä ja näkemyksiä alueen tyylikkyydestä. Aamun kireän pakkasen keskeltä lämpimään ja värikkääseen messumaailmaan siirtyminen hiljensi minun päästäni mahdolliset negatiiviset näkemykset. Olin puhtaasti iloinen ja viehättynyt värien kirjosta.

Keskuspuiston istutuksia, suunnittelija Minna Harju.


Keskuspuiston istutuksia, suunnittelija Minna Harju.


Keskuspuiston istutuksia, suunnittelija Minna Harju.

Keskuspuiston istutuksia, suunnittelija Minna Harju.

Keskuspuiston istutuksia, suunnittelija Minna Harju.


Jättikokoinen mehiläinen tai joku kukkakärpänenkö kenties lymysi narsissien joukossa. Otus oli minusta metkan näköinen. Voisin ottaa sellaisen omaan puutarhaan. En löytänyt ötökän valmistajaa. Ymmärsin kuitenkin, että se on tehty erilaisista kierrätysmateriaaleista.

Keskuspuiston istutuksia, suunnittelija Minna Harju.

Keskuspuiston istutuksia, suunnittelija Minna Harju.

Keskuspuiston istutuksia, suunnittelija Minna Harju.

Keskuspuiston istutuksia, suunnittelija Minna Harju.


Tulppaanit ovat aina parhaimmillaan tällaisina isoina ryppäinä.

Keskuspuiston istutuksia, suunnittelija Minna Harju.


Joku siivekäs, vanhoista haravista tehty olento tämäkin mainio mönkijä.

Keskuspuiston istutuksia, suunnittelija Minna Harju.

Keskuspuiston istutuksia, suunnittelija Minna Harju.

Keskuspuiston istutuksia, suunnittelija Minna Harju.

Keskuspuiston istutuksia, suunnittelija Minna Harju.


Kirjavalehtinen kasvi osoittautui begoniaksi. Pukinmäen puutarhan standilla niitä oli myynnissä. Myös tumma- ja pyöreälehtisiä begonioita oli näiden punalehtisten vieressä. Ylipäätään Pukinmäen puutarhan pisteellä oli runsaasti mielenkiintoisia kasveja niin sisälle kuin puutarhaankin.

Suomen Niittysiemen


Niittysiemenen pussukat ovat niin kauniita, että niitä ei raaskisi tyhjinä heittää pois. Vähintäänkin pusseista voisi askarrella onnittelukortteja sitten, kun sisältö on ripoteltu tuoreeseen multaan.


Monenlaista tilpehööriä oli tarjolla.

Messuilla on lukuisten eri kuntien ja kaupunkien esittelypisteitä. Lohja täyttää tänä vuonna 700 vuotta. Kaupungilla onkin synttärien kunniaksi myynnissä monenlaista pientä kivaa eri makuisista suklaista pellavaisiin laudeliinoihin.


Kekkilän osastolla esiteltiin erilaisia multa- ja kateaineksia puutarhaan.

Hyrian Suuntavalmennus


Puutarhaliiton, Messukeskuksen ja Pihailon järjestämässä näyttelyssä on mahdollisuus katsella seitsemää kivaa minipuutarhaa. Kuvien alla on kunkin minipuutarhan nimi. Mieluisinta minipuutarhaa voi myös äänestää.

Puolimatkan koulu

Huonekasviseura ry

Steinerpäiväkoti Pikkukarhu

Pukinmäen Nukkekotikerho

Aula Työkoti


Ei kevätmessuja ilman sipulibingoa. Myyjärouva tepasteli käytävällä huutamassa nipputarjouksia. Tuolta olisi saanut kukkasipuleja joka makuun. Muutaman kerran olen osallistunut tähän sipulibingoon, jonka lopputuloksesta ei voi koskaan mennä takuuseen. Lukinliljan sipulit ovat sentään kestäneet useita vuosia ja kukkineet joka kesä. Ja juuri niin valkoisena, kuin kyltissä on luvattu.

Jouluruusuja en pysty ohittamaan. En sitten millään. Niitä oli tarjolla useammalla yrityksellä. Hinnat vaihtelivat, samoin koot. Useimmat olivat hyvin muhkeita. Halpojahan nämä eivät ole.


Työvälineissä tarjolla oli kotimaista Fiskarsia ja saksalaista Gardenaa. Fiskarsin osastolla katselin pitkävartista rikkaruohovempainta, mutta jäi ostamatta. Uutuudet aina viehättävät, mutta usein ne vanhatkin toimivat oikein hyvin. Gardenan saksiin olen tykästynyt. Kestävät ja toimivat tosi pitkään. Kaipasin toisia pieniä oksasaksia, joten sellaiset lähtivät mukaan hyvään messutarjoushintaan.

Siemeniäkin oli seinätolkulla. Minun piti tutkia omat siemenvarastot ennen messuille lähtöä, mutta enpä taas muistanut. Pussukoita katsellessa olin aivan vakuuttunut, että tuota minulta puuttuu, ja tuota, ja vielä tuota. En vain luottanut omaan muistiini, kun paljouden äärellä tuppaa niitä tarpeita syntymään perusteettomasti. Löysin kuitenkin 'Alaska Salmon Orange' -krassia, jota olen jo ehtinyt kaupoista etsiä.

Puutarhanikkareiden somistusta


Moni mieluisa puutarhayrittäjä näiltä messuilta jälleen puuttui. Kaipasin mm. Mustilaa ja Tommolan tilaa. Laiturit, paljut ja metrilakut jätin suosiolla kokonaan katsomatta. Kasvihuoneetkin kiersin vähän kauempaa, kuin sellaiselle ei ole nyt tilaa eikä rahaa.

Puutarhanikkareiden somistusta


Kevätmessuilla on puutarhan lisäksi esillä myös sisustusta, remontointia, mökkijuttuja ja lähiruokaa sekä luomua. Ne tuli kierrettyä pikaisesti päältä raapaisten.


Aiempina vuosina olen tehnyt kivoja ruokaostoksia lähiruoka & luomupuolelta. Nyt ostin irtomyynnistä kreikkalaisia oliiveja, joita myivät ruotsia puhuvat nuori mies ja luultavasti hänen isänsä. Hetken pörräsin englantilaisen fudge-tiskin ääressä, mutta päädyin ostamaan lähellä olevasta puodista rasiallisen perinteisiä omenaleivoksia. Kreikkalaiset oliivit ja englantilainen fudge kumpikaan ei ollut lähiruokaa, tuskin luomuakaan. Omenaleivokset on leivottu stadissa eli Helsingissä. Leivokset voikin luokitella lähiruoaksi.

Kuvan naurissäkit olivat ainakin kyltin mukaan luomua. Kaukaa katsottuna näytti, kuin tiskillä myytäisiin jättikokoisia pusseja donitseja. Muutama nuori pohti keskenään, "mitä nuo keltaiset pallerot oikein ovat?" Ei taida nauris olla kovin tuttu juures monellekaan.

Puutarhanikkareiden somistusta


Menin messuille enemmän uteliaisuudesta ja avoimin mielin. Jotain ostoksia ajattelin jo etukäteen siellä tekeväni. Jouluruusuja en tietenkään voinut vastustaa, vaan niitä on nyt kolme kappaletta autotallissa odottamassa isompaan purkkiin istutusta ja pääsyä myöhemmin pihamaalle. Kaksi mukavan kokoista Cafe au Lait -daaliajuurakkoakin eksyi kassiin. Samoin muutama kappale työhanskoja. Narsisseja teki mieli pääsiäiseksi, mutta niitä saa ensi viikolla omasta kukkakaupasta. Ehkei edulliseen messuhintaan, mutta ainakin ne ovat viikolla hankittuina tuoreempia kestämään pääsiäisen yli.


Yhteenvetona messureissusta sanoisin, että piristi kummasti. Kohdalleni osui todella mukavia ja iloisia messuesittelijöitä, joiden kanssa tuli jaettua samoja keväänodotuksen fiiliksiä. Törmäsin myös aiemmin tuntemattomaan oman kylän puutarhaihmiseen, jonka kanssa juteltiin suklaakosmoksista ja tuoksuherneistä. Kyllä onkin yhteisen puutarhakielen höpöttäminen piristävää.

Mukavaa viikonloppua ja siirtymistä huhtikuun puolelle!


27 kommenttia:

 1. Onpas ollutkin huippuihanat messut. Paljon on katsottavaa ja kummasteltavaa.Kivaa nähdä myös luomua tarjolla. Aika eksoottisilta näyttää muutamat kasvit. Voisi olla, ettei täällä Itä-Suomessa menestyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli paljon katseltavaa. Osa jäi kokonaan tutkimatta, kun aika ja voimat eivät vain riittäneet. Olihan siellä eksoottisiakin kasveja tarjolla. Käyvät ehkä viherhuoneisiin ja muihin lämpimiin paikkoihin.

   Poista
 2. Kiitos, että pääsin esittelysi mukana hieman fiilistelemään messutarjonta ja näkymiä siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, että tulit mukaan virtuaalikierrokselle.

   Poista
 3. Ompa upeaa ja värikylläistä katsottavaa näin kuvienkin välityksellä. Paikan päällä en ole koskaan käynyt tuolla, enkä muillakaan puutarhamessuilla. Varmasti oikea taivas teille puutarhaihmisille :)
  Nuo sammakon näköiset koristeet on mainion näköisiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värit ja kukkien kauneus on mannaa sielulle näin pakkasten ja runsaan lumen keskellä. Hesan kevätmessuilla on aika paljon muutakin kuin vain kukkia ja puutarhaihmisen houkutuksia. Minäkin tykkäsin sammakoista. Yritin löytää tietoa niiden valmistajasta/myyjästä, mutta ei osunut silmään.

   Poista
 4. Oli piristävää lukia messukuulumisia, koska menöövät multa ny ohitte. Vuasi sitte oli liävä pettymys. Koronan jäliiltä tosi laimiat ja moni yritys puuttui messuulta. Jos ens keväänä olis taas messujen vuaro. Ny oli pakkaantunu tähän aikahan taas kaikellaasta muuta menua.
  Ihania nua pikkupuutarhat :) Jouluruusujen ohitte onki paha mennä ostamatta mitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa koronan vaikutukset näkyä messuilla yhä. Monta pientä ja isompaakin yrittäjää puuttui. Pitkän tauon jälkeen messuilla oli kiva kiertää. Ehkä uutuudenviehätys johtui myös tuosta tauosta.
   Minipuutarhat olivat hauskoja. Sellaisen voisi kuka tahansa tehdä pienikokoiseen lavakaulukseen.
   Jouluruusujen taikaa ei vain voi vastustaa. Ainakaan minä.

   Poista
 5. Kiitos virtuaalikierroksesta! Voin kuvitella, mitä houkutuksia messuilla on joka puolella tarjolla ja jos ei pysy tiukasti päätöksessään, voi tulla yllättävän paljon niitä "tuiki tarpeellisia" hankintoja. Minipuutarhat olivat huikean ihania. Sarin puutarhat -blogista jo näinkin kuvan yhdestä ja toivoin, että sinulta löytyisi kuvia useammasta. Toiveeni toteutuikin, kiitos siitä!
  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monessa kohdin jouduin pidättelemään itseäni tiukasti, jotta kukkaronnyörit pysyivät kiinni. Perennojen ja muidenkin kasvien kohdalla tilannetta auttoi aamun -13 asteen pakkasen ja lumikinosten muistaminen. Kaikkea ei vaan voi kotona säilöä kesää odottamassa.
   Usko pois, minipuutarhoja katsellessa sinä olit mielessä. Ja Nestori. Minipuutarhan voisi rakentaa vaikka omalle parvekkeelle, ellei asu maan tasalla.
   Ulkoilua on suunnitelmassa, kun aurinkokin näyttää paistavan. Kivaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 6. Ihanan monta kuvaa puutarha-alueesta ja kauniista osastoista. Kyllähän tuo nostaa mieltä, kun muuten ulkona on vain lunta ja enemmän lunta.
  Minäkin ihastelen minipuutarhoja, onneksi otit niistäkin noin monta kuvaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierroksen alussa jaksoin räpsiä kuvia. Loppupuolella kassit haittasivat ja tuttuun tapaan kamera muutenkin nousee vähemmän käsiin.
   Kasvien parissa käyskentely oli terapiaa lumiahdistuksesta kärsivälle sielulle.
   Minipuutarhat olivat hauskoja. Idea kutkuttaa, mutta todennäköisesti jää minulta toteuttamatta.

   Poista
 7. WOW! So much to see at the Helsinki Fair. Thanks for taking me along on your outing. Now I am even more excited about the possibilities of Spring happing here. So many beautiful flowers and interesting displays. Thanks again for the posting.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you for joining us on the virtual tour.
   Spring comes and brings flowers and colors with it.

   Poista
 8. Kiitos kevätmessujen esittelykierroksesta Between.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tulit mukaan virtuaalikierrokselle. (Viestisi oli mennyt roskapostiin.)

   Poista
 9. Täällä kun kaivaa taloa lumikinoksista, kaipaa kovasti puutarhamessuille. Ja sinnehän sinä minut veit, kiitos siitä. EIkä tullut kalliiksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että virtuaalikierros ilahdutti sinua. Onneksi messut eivät tulleet minullekaan kovin kalliiksi, vaikka sinua enemmän korttia vingutin.

   Poista
 10. Kiitos kuvamatkasta puutarhamessuille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko, että tulit mukaan virtuaalimatkalle.

   Poista
 11. Upeat messut! Kävelykilometrejäkin kertyi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Askelmittari olisikin ollut mainio apuväline. Kilometrejä taisi tulla runsaasti, kun useamman tunnin kuitenkin olin koko ajan liikkeessä.

   Poista
 12. Kiitos Suvi! Keväisten asioiden katseleminen virkisti mieltä tosi paljon.

  VastaaPoista
 13. Voi ei miten ihanaa! Tuohon verrattuna Turun vastaavat messut olivat surkeat. En siis tarkoita moittia näytteilleasettajia Turussa, vaan sitä, että niitä oli niin vähän. Ensi keväänä Helsinkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus käynyt Turunkin messuilla. Silloin siellä oli aika kivasti puutarha-alan yrittäjien standeja. Tänä päivänä taitaa koronasta nouseminen viedä aikaa vähän kaikkialla. Helsingissä messut on varmaan aina laajemmat.

   Poista
 14. Messuilla oli paljon nähtävää, ihan ähkyyn saakka vaikka kaikkea en kiertänyt. Keskusaukea oli hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Loppuvaiheessa osa tuli katsottua pikakelauksella ja osa jäi kokonaan katsomatta.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!