perjantai 11. elokuuta 2017

Kärhöt, kärhöt, kärhöt

Tarhakellokärhö - Clematis integrifolia Aljonushka

Moni kasvi on pitänyt tämän kesän viileydestä ja hitaudesta. Niin myös kärhöt. Sininen alppikärhö kukki alkukesästä runsaana. Sen sijaan olopihan puutarhaportin vasemmalle puolelle viime kesänä istutettu alppikärhö Purple Dream teki vain pari kukkaa. Ehkä se vaatii oman aikansa kotiutuakseen ja kukkiakseen runsaammin. Odotellaan siis. 

Tarhakellokärhö - Clematis integrifolia Aljonushka

Ruusupenkissä kasvava Aljonushka on laittanut parastaan siitä lähtien, kun se tämänkesäisen kukintansa aloitti. Olipa hyvä, etten jättänyt Aljonushkaa sen alkuperäiseen istutuspaikkaansa Vasenrinteeseen, sillä siinä se ei olisi koskaan päässyt oikeuksiinsa. Ruusupenkissä on syvämultainen maa ja keväällä laitoin vielä kärhöille annoksen kanankakkaa kullekin.

Clematis Pink Fantasy

Pikkupuutarhan köynnöstuessa kasvava Pink Fantasy aloitti kukintansa jo ajat sitten ja se on jo ehtinyt lopettaakin. Siihenkään ei montaa kukkaa tullut, mutta ne vähätkin olivat sitäkin kauniimpia. Pink Fantasylle täytyy lähiaikoina raivata vähän lisää tilaa, sillä metsäruusu uhkaa käydä vähän liikaa kärhön iholle. Ilmaa kaikki kasvit tarvitsevat, vaikka kuinka seurasta tykkäisivät.

Clematis Rouge Cardinal

Tämän kesän kärhöloistosta vastaavat täysin palkein Päivänliljapenkin Rouge Cardinal ja MultiBlue. Kaverukset ovat niin tehokkaasti kietoutuneet toisiinsa, ettei niiden nupuista pysty päättelemään, kumpi on kumpi.

Clematis Multi Blue

Köynnösten ollessa jo nupulla laitoin niille vanhojen bambutukien lisäksi metalliset puolikaaret. Tällainen jälkituenta on siinä mielessä hankalaa, että kasveja pitää varoa ja nuppuja kohdella hellästi. Tarkoitus onkin hankkia näille kahdelle vastakkain samassa penkissä kasvavalle kärhöllä paremmat tuet.


Rouge Cardinalissa on nuppuja aivan alas saakka. MultiBluen kukat sen sijaan huitelevat sellaisissa korkeuksissa, että kunnon kuvia saadakseen pitäisi olla tikkaat tai pitkälle ulottuva zoom. Niinpä enin osa kuvista koostuukin punaisista Rouge Cardinaleista.

Tarhalyhtykärhö - Clematis texensis 'Princess Diana'

Kiemurapenkin tuijan kupeessa kasvava Princess Diana on jälleen täynnä nuppuja. Dianan kukat ovat aika pieniä, mutta hienoltahan kärhö näyttää kukkien auetessa toinen toisensa perään. Viime vuonna Diana kukki todella pitkälle syksyyn.

Clematis vit. Polish Spirit

Myös olopihan Syreenipenkin Polish Spirit virittelee nuppujaan valmiuteen. Tämä kärhö on ehkä hiukan liian varjoisessa paikassa, mutta hyvin se näyttää siinä viihtyvän.

Kärhö vailla nimeä

Olopihan puutarhaportin oikealla puolella kasvaa kaksi kärhöä, joista toisen pitäisi olla Willy. Willyksi oletettu ei ole kovin paljon mittaa kasvanut, eikä siinä ole nuppuja. Reippaasti pituutta venynyt ja nuppuja pian aukaiseva kärhö kukki viime kesänä yhden kukan voimin. Ehkä tänä vuonna löydän kärhölle nimen. Tässä kohden kirjanpitoni pettää pahemman kerran, mutta pääasia, että kärhö kasvaa ja kukkii.


Toukokuussa istutin kahteen isoon puutarharuukkuun kaksi kärhöä kumpaiseenkin. Toisessa kasvaa Jackmannii ja The President. Toisessa Dr. Ruppel ja Willy. Kas vain, minullapa on Willy kasvamassa myös ruukussa. Miten tuon huomasin vasta nyt?


Toisen ruukun kärhöt ovat kasvaneet komeiksi, mutta niissä ei ole yhtään nuppua. Toisen ruukun kärhöt ovat vähän kärsineen oloisia, mutta nuppuja löytyy runsaasti. Ota näistä nyt sitten selvää, mikä kärhö on kukkimassa. Olisiko tämä kuvan kärhö Dr. Rubbel, mutta ankeiden ruukkuolosuhteiden vuoksi kukka onkin vähän rupsahtaneen oloinen?

Ruukkukärhöjen on tarkoitus päästä maahan heti, kun ehdin olopihan kauan kunnostusta vaatineen penkin rakentamisen aloittaa. Siihen on tarkoitus istuttaa ainakin kevätmessuilta ostettu pioni Alexander Fleming ja mahdollisesti myös Kiemurapenkissä väriminttujen keskelle jääneet pari muuta pionia. 

Clematis ´Summer Snow´ (´Paul Farges´)

Viime kesäinen ihastuksen kohteeni, lumikärhö, vasta aloittelee. Nuppuja on paljon ja pian niistä poksahtelee valkoisia kukkia, joita todennäköisesti taas kierrän kameran kanssa yhtä innokkaasti, kuin viime kesänäkin. Lumikärhö on vaan niin kaunis kohti taivasta kurkottavine pikkuruisine pallonuppuineen ja tähtimäisine kukintoineen.

Clematis Multi Blue

Pikkupuutarhan kriikunassa kasvava MultiBlue on tänä vuonna vähän aneeminen, mutta muutaman kukan sekin on kehittänyt. MultiBlue tarvitsisi varmaan vähän parempaa multaa ja enemmän lannoitusta. Penkin kunnostustyö on jonotuslistalla. Kuten niin moni muukin paikka.

Pikkupuutarhan Ville de Lyonissa ei toistaiseksi näy ainuttakaan nuppua. Se on kyllä yleensäkin ollut aika myöhäinen kukkija, joten vielähän tuo ehtii. Vähän huonosti Ville de Lyon on nyt kasvanut, mutta toivottavasti ei heitä minulle hyvästejä.

  
Aikoja sitten leikkasin seinustan villiviinistä muutamia kookkaita lehtiä kesäkukkakimpun somisteeksi maljakkoon. Kukat kuihtuivat ajat sitten, mutta koska lehdet näyttivät terhakan vihreiltä, olen vain vaihtanut niille vettä ja antanut maljakon ilahduttaa keittiön ikkunalaudalla. Yllättäen vettä vaihtaessani huomasin yhteen lehteen tulleen komeat juuret ja parissa muussakin on selviä merkkejä juurien muodostumisesta.


Istutin juurellisen lehden ruukkuun ja vein sen kasvariin. Aika mukavaa, jos tuo tuosta alkaisi kasvaa, enkä sitä kovin epäilekään. Pari villiviiniä olen saanut kasvamaan pelkästään tökkäämällä leikatut versot suoraan maahan. Yksi kesä näyttää menevän juurtumiseen, mutta jo seuraavana kesänä alkaa kasvu.


Alapihan aitaa vasten olen kesän aikana istuttanut peräti neljä villiviiniä, jotka kaikki tosin ovat imukärhivilliviinejä. Kun halvalla on saanut. Juurensa maljakossa tehnyt on puolestaan säleikkövilliviini, joka on rehevyytensä ja lehtien isomman koon vuoksi on melkeinpä parempi tuohon aitaan.

Köynnöskuusama - Lonicera 'Dropmore Scarlet'

Myös toinen aitaa vasten istutetuista köynnöskuusamista on kasvanut mittaa reilusti. Kukkia siihen ei ole tullut, mutta ehtiihän tuo kukkia ensi kesänäkin. Jos vain talvesta selviytyy. Vihreä metalliverkkoaita uppoutuu ilmavana sinänsä hyvin maisemaan, mutta mielelläni näkisin aidan köynnösten verhoamana ja kukkivana seinämänä alapihan puutarhalle.

Clematikset Rouge Cardinal ja Multi Blue sikinsokin.

 Aurinkoista ja lämmintä elokuista viikonloppua kaikille!

46 kommenttia:

 1. Onpa sinulla upea kattaus kärhöjä! Ne ovat tosi upeita, kiipeilevät korkeuksiin ja kukkivat upeasti! Itse en oikein saa noita jalokärhöjä kasvamaan, mutta metsälajikkeet ovat tarpeeksi helppoja :D Jalokärhöissäsi on tosi muhkeat kukat :D

  Oikein ihanaa viikonloppua sinullekin, toivotaan että aurinko paistaisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, aurinko paistaa nyt niin lämpimästi ja kauniisti, ettei hienompaa kesäpäivää voisi toivoakaan.
   Päivänliljapenkin Rouge Cardinal ja Multi Blue ovat viettäneet siellä jo useamman vuoden. Tänä kesänä ne kukkivat runaisimmin ja upeimmin, kuin kertaakaan aikaisemmin. Ehkä hoito ja lannoitus alkavat vihdoin tuottaa tulosta. Myös muut perennat kärhöjen tyven edustalla näyttävät suojaavan niitä. Iloitsen kovasti kärhöistäni ja kiitän myös Kruunu Vuokkoa hyvistä kärhönhoito-ohjeista.

   Poista
 2. Joo, onpa tosiaan hurjasti erilaisia lajikkeita. Multi Blue on kyllä näistä suosikkini, tosi intensiivinen väri. :) Mukavaa viikonloppua! (Toivottavasti lauantaille ennustettu rajuilma ei tee tuhoja.)

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tosiaan, ettei rajuilma tee tuhojaan. Viime viikon rankkasateet jo ovat ihan riittävästi hakanneet korkeampia kasveja maahan makaamaan.

   Poista
 3. Voi miten paljon kärhöjä ja upeita ovat..tuo Rouge Cardinal on ihanan värinen! Oikein kaunista kesäpäivää sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde! Kauniimpaa kesäpäivää ei voisi toivoa. Aiemmista lupauksista poiketen huominenkin näyttäisi ihan hienolta.

   Poista
 4. Olen jo aiemmin tänä kesänä todennut, että kärhöjä on ensi kesäksi saatava. Tämä taas vahvisti tuon:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti puutarhassa pitää jokunen kärhökin olla. Minä sain lisäinnostusta toissakesäisellä Kotkan reissulla nähdessäni siellä puistoissa, miten upeasti korkealle nousevat kärhöt koristavat perennapenkkejä.

   Poista
 5. Ihania kärhöjä sinulla! Itsekin tekisi lisätä muutama kärhö kesäpesälle, vievät kätevästi tilaa maasta vain vähän, jos järjestää hyvän kiipelymahdollisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuossa Katille edellä totesin, toissa kesänä Kotkan puistoissa kierrellessäni ihastuin siellä runsaasti perennepenkeissä käytettyihin kärhöihin. Kaksi tai useampikin kärhö saattoi kiipeillä perenneapenkin keskellä tuessaan tai puissa tai kivien päällä. Oli hienoa nähtävää.

   Poista
 6. Kauniita sinun kärhösi, ihanan värisiä. Mulla ei ole ainuttakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alppikärhöt varsinkin ovat yllättävän helppoja. Niistä minäkin aloitin ja vähitellen innostus on laajentunut muihinkin kärhöihin.

   Poista
 7. Upea kärhökokoelma! Istutin keväällä lumikärhön mökin seinustalle ja kukki jo nyt runsaasti. Ennestään löytyy mantsuurian-, -siperian ja viinikärhöt. Kärhöt ovat kyllä ehdottomia puutarhan koristuksia. -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt ovat ihastuttavia. Viime kesänä istutin lumikärhön ja se vasta sai minut hurahtamaan. Aivan ihana. Mantsuriankärhöni siirsin uuteen paikkaan alkukesästä, eikä se ole oikein kunnolla lähtenyt kasvuun. Ei ole kyllä kuollutkaan. Toivotaan, että siitä vielä tointuu.

   Poista
 8. Kärhöt ovat minulle melko uusi tuttavuus ja vain yksi Mantsuurian kärhö kasvaa täällä kesäkodissa kuin myös rivarin pihalla.
  Jo minulla olisi paikka missä kasvattaa niin olisin jo aikaa sitten innostunut. Pitää miettiä asia uusiksi.
  Niin monta ihanaa kärhöä sinulla on kukassa.
  Tosin raja-aidan takaa Eilan naapurini kärhöt meille tuovat suloisuuttaan, nyt lumikärhö ja jokin sininen melko suurikukkainen ihanuus. Samoin Eilan pihan humala kiipeää alas meidän marjakuusen oksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin ihana naapuri, kun tarjoaa kukkien kauneutta ilman raja-aitoja.
   Ennen pidin kärhöjä tosi vaikeina, enkä niitä edes yrittänyt pihalleni istuttaa. Blogielämä on tuonut rohkeutta, intoa ja uutta tietoa ja sen myötä kokeiluhalu on kasvanut. Myös kärhöjen suhteen. Monet kärhöt ovat aika edullisia, joten epäonnistuminen ei paljon maksa, mutta onnistuminen tuottaa hurjan määrän iloa ja kauneutta.
   Aikanaan istutin kärhöjä talon seinustalle, koska kuvittelin niiden tarvitsevan lähinnä lämpimän paikan. Jokainen niistä kuoli. Jostain luin, ettei talon seinusta ole suinkaan paras mahdollinen paikka. Oikeastaan kärhö ei tilaa maassa tarvitse kovin paljon. Enemmänkin kohtisuoraan ylös. Kruunu Vuokon blogissa (linkki tuolla ylempänä oikeassa sivupalkissani) on erinomaisia kärhönkasvatus- ja hoitovinkkejä. Käy katsomassa.

   Poista
 9. Upeita kärhöjä! Usein olen epäonnistunut niiden kanssa, mutta nyt kukkii kaksi kärhöä aika mukavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monta kärhöä minäkin olen onnistunut tappamaan ja varmaan niin tulee tapahtumaan vastaisuudessakin. Sinnikkyys ja kokeilunhalu on palkinnut tässäkin tapauksessa.

   Poista
 10. Ihana määrä kärhöjä. Ja hyvä keino saada villiviiniä lisättyä. Ihan varmasti saat tuosta lisää villiviiniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan monelle ihan itsestäänselvyys, että villiviiniä voi tuolla tavoin juurruttaa. Enpä ollut tullut ajatelleeksi, mutta nytpä sekin on opittu.

   Poista
 11. Kärhöt ovat niin kauniita, joskus vähän oikukkaita. Pitäis muistaa lannoittaa, kastelu on tänä kesänä hoitunut oikeinkin hyvin. Tuo Aljonushka on todella viehättävä! Dianastakin pidän kovasti. Minulla se viihtyi vain pari vuotta ja sitten kupsahti. Mukavaa viikonloppua sinullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aljonushka onkin todella viehättävä. Minusta se on enemmänkin pensas, kuin köynnös. Toivottavasti kukkii yhtä uskollisen pitkään, kuin viime kesänä.

   Poista
 12. Kauniita kärhöjä ja montaa lajia sinulla on:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Viime vuosina on tullut rohmuttua kaikenlaisia kasveja. Myös kärhöjä. Ovat kyllä niin ihania, ettei yhtään harmita.

   Poista
 13. Mahtava kokoelma kärhöjä. Hienosti olet saanut ne menestymään, niiden kanssa kun ei koskaan tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokunen kärhö on kohdannut viimeisen taipaleensa puutarhassani, mutta vähitellen olen alkanut niiden kanssa myös pärjäämään. Sitkeydellä kaiketi.

   Poista
 14. Huikeita kärhökuvia! Nautin myös lukiessani puutarhasi osien nimiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina!
   Kasvien kirjanpidon kannalta on kätevää antaa eri penkeille ja paikoille oma nimi. Aina ne nimet eivät ole kovin onnistuneita, mutta ovat kuitenkin jääneet meille pysyviksi.

   Poista
 15. Onpa sinulla paljon kauniita kärhöjä.
  Mahtavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi! Toivottavasti kaikki uudemmatkin kärhöni viihtyvät puutarhassani ja antavat iloa tulevinakin vuosina.

   Poista
 16. Upeita kärhöjä sinulla, ja paljon. Varsinkin tuo Rouge Gardinal on hienon värinen.
  Itsekin olen lisännyt villiviiniä latvapistokkaista, samoin kärhöjä. Onnistuu helposti.
  Minulta hävisi kärhöt Jackmannii, Ville de Lyon, lumikärhö ja kaksi kiinankärhöä, ehkä joskus hankin tilalle uudet, mutta harmittaa vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rouge Cardinalista tykkään itsekin. Samoin Ville de Lyonista, joka ei toistaiseksi ole tehnyt nupun nuppua. Siitä olen vähän huolissani.
   Enpä ole tullut ajatelleeksi, että myös kärhöistä voisi ottaa latvapistokkaan. Sitä pitääkin kokeilla. Kiitos vinkistä!

   Poista
 17. Komeita kukkia vaikka minkälaisia! Viimein vähän lämpimämpää luvassa, vaikkei viileys tosiaankaan ole kasveja haitannut. Osanottoni veljesi johdosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma!
   Nyt on ollut mukavan lämmintä. Joskin eilinen ukkosmyrsky täytti puutarhan kaikenlaisella oksa- ja lehtiroskalla.

   Poista
 18. Mulla ei ole lähtenyt villiviinit, vaikka olen ensin antanut niiden muodostaa juuret maljakossa. Ei ole tosin mikään muukaan köynnös viihtynyt verkkoaidan vieressä :/ Muualla pihassa kärhöt ja villiviinit kukoistavat. Multiblue on tosin mullakin hieman aneeminen tänä vuonna kuten sullakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni Kukkaiselämää-blogin Sadulla on runsaasti köynnöksiä verkkoaidassa. Se innosti minuakin kokeilemaan. Katsotaan, miten selviytyvät talvesta ja lähtevätkö kasvuun. Toivon niin. Villiviinipistokkaan kasvuunlähtö on silkkaa bonusta. Lähtee tai ei lähde. Aika näyttää.
   Alapihan Multiblueni on erittäin elinvoimainen. Sen sijaan yläpihan kriikunan Multiblue on aneeminen. Vaan enpä ole sen kasvupaikkaan kovin paljon viime aikoina panostanutkaan.

   Poista
 19. Hieno määrä kärhöjä! Rouge Cardinalissa on upea sävy. Tarhalyhtykärhö on suloinen. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöissä on niin paljon valinnanvaraa ja minulle niitä on kertynyt lähinnä erilaisista tarjouksista. Toivottavasti viihtyvät tulevinakin vuosina.
   Kiitos, samoin sinulle mukavaa viikonloppua!

   Poista
 20. Kauhutalvi vei multa melkein kaikki kärhöt, siksi olen todella onnellinen niistä jotka nyt kukkivat. Muutama uusikin on tarttunut tänä vuonna matkaan, viinikärhöt on mun lemppareita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauhutalvi verotti minunkin kärhövalikoimaani, mutta yllätyksekseni aika moni kuolleelta näyttänyt alkoi kesän mittaan versomaan. Menetyksiä ei sitten niin paljon tullutkaan.

   Poista
 21. Ihanat Kärhöt!
  Sinulla onkin niitä paljon!
  Minulla on kaksi. Liila kukkii nyt ja valkoiseen on tullut jo nuput.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöjä tarttuu mukaan erilaisista tarjouksista. Meni monta vuotta, ettei meillä ollut kärhön kärhöä ja nyt niitä näyttää kertyvän yhä uusia.

   Poista
 22. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Vähitellen olen alkanut pärjätä myös kärhöjen kanssa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!