lauantai 13. toukokuuta 2023

Nyt mennään pää kolmantena jalkana

Kylän kirsikkapuut torstaina 11.5. Perjantaina kukinta oli jo hiipumassa.
 
Ensin ei tapahdu viikkoihin mitään ja sitten ykskaks puutarhaihminen menee pää kolmantena jalkana. Kesäisten lämpötilojen vuoksi pihalla ja puutarhassa tapahtuu kaikki pikakelauksella. Tyhjiä kesäkukkaruukkuja ja kellarissa yhä pidemmiksi venyviä tomaatteja katsellessa tuntuu kuin töitä olisi toisille jaettavaksi. Joudun toistamaan itselleni, että toukokuu on tänä vuonna tismalleen yhtä lyhyt tai pitkä kuin kaikkina muinakin vuosina. Hyvin ehtisi vähemmälläkin tohinalla - jos vain omalta innostukseltaan malttaisi.

Prunus Accolade - Koristekirsikka Kevätsuudelma illansuussa 11.5.

Oma kirsikkapuu kukkii runsaimmin sitten istutusvuotensa 2016. Alkaa vähitellen olla erinomaiset olosuhteet henkilökohtaiselle hanami-juhlalle. Kukkien kuvaaminen vasta onkin hankalaa, kun suurin osa niistä on ylhäällä. Harsohelmaiset kukat heiluvat iltatuulessa, eikä niiden liikettä oikein pääse sormin pysäyttämään.

Hyöriessäni torstai-iltana kirsikkapuuni ympärillä kuulin ensi kerran tänä keväänä käen kukkuvan. 

Narcissus Flower Record


Narsissit availevat nuppujaan. Niitä ei onneksi peura ole tulppaanien tapaan napsinut rujoiksi.

Tulipa Double Blue tai Tulipa Showcase - tai joku ihan muu


Tulppaaneja olen viime vuosina istuttanut vähemmän. Olen koittanut panostaa Darwin-tulppaaneihin, joiden pitäisi olla pitkäikäisempiä. Harmillisesti nekin kelpaavat peuroille, mikä vähentää istutusintoa. Se on melkein kuin tunkisi seteleitä sorkkajalkojen kitaan.

Tänä perjantai-iltana minun pitäisi tietsikan ääressä istumisen sijasta olla kiertämässä kameran kanssa puutarhaa. Päivä on jo pitkä eli ehdin tämänkin jälkeen. 

Tulppaanit avasivat iltapäivän paisteessa terälehtensä ammolleen. Kun kesäisten lämpötilojen on luvattu kestävän ensi viikon puoliväliin saakka, ei tällä menolla ole pian mitään kuvattavaa.

Fritillaria imp. - Keisarinpikarililja


Keisarinpikarililjat ovat viittä vaille paukahtamassa auki. Varmaan jo lauantaina keltaiset avautuvat. Rubrat ovat samassa tilanteessa.

Fritillaria meleagris - Kirjopikarililja


Kirjopikarililjoilla on tänä keväänä runsas kukinta. Huvituksen alle istuttaman rykelmät näyttävät viihtyvän erinomaisesti. Liljakukot tykkäävät näistä hullunlailla. Joka ikisellä puutarhakierroksella joudun listimään useita liljakukkoja. 

Minulla on jonkinsortin ötökkäkammo, jonka vuoksi en mielelläni ota niitä käteen. Liljakukkojen kohdalla kammo kaikkoaa ja punatakit pääsevät hengestään sormieni välissä. Nyt liljakukoilla on treffikausi meneillään jonka ansiosta on mahdollista poistaa kerralla kaksi kaveria yhdellä litistyksellä.Tarkkaa hommaa, jossa harjoitus tekee mestarin.

Kruunuvuokon vinkistä olen kiertänyt ruiskuttamassa valkosipulivettä liljoille sekoittaakseni liljakukkojen hajusuunnistusta. Valkosipulijauhetta ja vettä ruiskupulloon, ravistus ja kierrokselle.

Helleborus - Jouluruusu


Pikkupuutarhan Kriikunapenkin vaalean jouluruusun ensimmäinen kukintarypäs on loppusuoralla. Uusia lehtisykeröitä on nousemassa mullasta lukuisia. Tämä jouluruusu on yleensä kukkinut lähes koko kesän.

Sen viereen istutin muutama päivä sitten kirjavalehtisen Anna's Redin. Kunpa kotiutuisi ja eritoten kukkisi, jotta näen sen kukan värin.

Helleborus


Vuosi sitten istutin niinikään Pikkupuutarhaan, Muuripenkkiin kolme uutta jouluruusua. Kaksi niistä on kuvan mukaisia tummia, kolmas vaaleampi. Kaikissa on nuppuja, mutta lehtiä ei vielä montaa. Tosin vaaleassa huomasin tänään lukuisia kääröjä nousemassa mullasta esiin, joten hyvin tuntuu olevan hengissä.

Helleborus

Tämä pikkuinen on Kivipenkissä paikalla, jossa aiemmin kasvoi ja kukki kolme hienoa vaaleaa jouluruusua. Ne menehtyivät vuoden takaisen jäätikkökannen alle. Olen tarkoituksella välttänyt menehtyneiden asuinpaikan suurempaa mylläämistä ajatuksella, josko sinne olisi juurentynkää jäänyt. Sepä kannatti. Nyt täytyy vaalia tätä myöhäisherännyttä suurella hellyydellä.

Corydalis solida - Pystykiurunkannus


Kuvan pystykiurunkannukset ovat sitä tavallista lilakukkaista luonnonkantaa, joka on meillä levinnyt ja lisääntynyt ilahduttavasti. Nämäkin kaverit olivat alkuun liloja, mutta näin kukintansa loppusuoralla ovat haalistuneet sinisiksi.

Anemone sylvestris - Arovuokko


Arovuokkokin lähestyy kukintaansa. Tämä on nopeakäänteinen veijari. Ensin siitä ei näy vilaustakaan. Sitten yhtäkkiä punertavia versoja tunkee porukalla mullasta ja pian ne ovat vihreät lehdet levällään kehittämässä nuppujaan. 

Olen jakanut arovuokon taimia useisiin paikkoihin nähdäkseni, missä se viihtyy. Toivon mukaan viihtyy, sillä pidän arovuokon kukinnasta. Minusta se toimii mataluutensa ja runsaskukkaisuutensa vuoksi erinomaisesti maanpeitekasvina.

Primula elatior - Etelänkevätesikko


Tämä kevät on ollut etelänkevätesikkojen juhlaa. Viime aikoina autolla ajaessani olen nähnyt pihoja, joissa levittäytyy hennonkeltainen esikkomeri. Oma esikkoni on kukkinut todella pitkään. Kuvan esikon näen keittiön ikkunasta, missä se illallakin näkyy kauniisti muun kasvuston ollessa vielä kohtuullisen matalaa. Olopihan puolella etelänkevätesikko on alkanut hissukseen levittäytyä laajemmalle, mikä ilahduttaa suuresti.

Pulsatilla vulgaris Rode Klokke - Tarhakylmänkukka


Olen istuttanut varmaan pari kolme punaista tarhakylmänkukkaa, enkä ole niitä enää seuraavana kesänä tavannut. Luultavasti paikka on ollut väärä, tai istutuksen jälkihoito huonoa. Viime kesänä törmäsin jälleen kerran puutarhamyymälässä punaiseen kylmänkukkaan. Pitihän se kantaa kotiin ja koittaa, olisiko tuuri tällä kertaa parempi. No, olihan se. Nyt pikkuinen karvatassu nousi lilakukkaisten kanssa samaan aikaan.

En tiedä, onko näissä punaisissa eri sävyjä? Vai vaikuttaako sävyyn istutuspaikka, mullan koostumus tai jokin muu? Tämän yksilön punaisuus on pinkimpi verrattuna niihin, joita olen aiemmin nähnyt. Käyn häntä katsomassa ja kuvaamassa uudemman kerran. Jos sävy vaikka muuttuu ajan myötä.

Acer - Vaahtera

 
Purkkishow se vain kiihtyy. Purkkeja ja potteja on viime päivinä tullut raahattua kellarista kasvariin, kasvarista ulos ja jälleen takaisin. Joitakin esikasvatettuja on jo ympäri vuorokauden patiolla. Vaikka päivät ovat ylenpalttisen lämpimiä, en oikein vielä luota yölämpötiloihin. Ensi viikolla aion kuitenkin kuskata tomaatit, kurkut ja paprikat kellarista kasvihuoneeseen. Siellä on jo harsot valmiina. Myös lämmittimen laitan varmuuden vuoksi. Kennokasvari ei lämpöä kovin hyvin pidä ja se viilenee myös nopeasti.

Kasvimaakylvötkin ovat aluillaan. Sipulit sain jo lavakaulukseen. Siemenpussit ovat valmiina, kunhan vain tulee muilta hommilta sopiva väli. Kaiken tekemisen ohessa vaahteravauvojen kitkeminen jatkuu. Että niitä voikin olla paljon.


Sunnuntaina vietän ensimmäisen kerran äitienpäivää, jolloin ei ole enää edellisen sukupolven äitejä vastaanottamassa korttia, kukkia tai muita äitienpäivälahjoja. Ei ole äitiä, jonka kanssa kahvitella kakun kera tai jonka voi viedä porukalla syömään. Tämä uusi tilanne voi toimia myös mahdollisuutena muuttaa oman perheen traditioita. Nyt mennään vanhan kaavan mukaan, mutta ehkä vuoden päästä keksitään jotain muuta.

Aurinkoista ja ihanaa äitienpäivää kaikille äideille!


28 kommenttia:

  1. Kun Sinulla on noin paljon kaikkea ihanaa, niin ymmärtää hyvin kiireisen innostuksen tunnelman. Varmasti terveellinen havainto tuo, että toukokuu on yhtä pitkä kuin ennenkin, on aikaa huilatakin välillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon on kaikkea ihanaa ja uusia kasvatettuja on tarkoitus kaivaa maahan. Myös kasvimaalle aion kylvää hyötykasvien ja kukkien siemeniä, kunhan tästä ehdin.
      Tämä viikonloppu menee kaiketi huilimisen ja kahvittelun merkeissä. Ilman muuta nautin myös tästä upeasta kesäsäästä.
      Ihanaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  2. Ihanasti kukkiva kevätsuudelma. Minä karsin viime kesänä omaa, joka suuntaan oksiaan harottavaa Accolaadeani, ja saapa nähdä tuleeko siihen nyt yhtään ainutta kukkaa. Onneksi on sentään elossa rajun karsinnan jäljiltä.
    Mukavaa viikonloppua ja hyvää äitienpäivää. 🌸🌺🌼

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joimme hetki sitten kahvit pergolassa. Sieltä katselin, kuinka kevätsuudelmassa on avautunut lisää kukkia. Jospa illansuussa kävisin sitä taas kuvaamassa. Kirsikassani ei vielä ole karsittavaa. Sinun kevätsuudelmallasi on varmasti jo ikää enemmän. Tai sitten sen olosuhteet ovat parhaat mahdolliset, kun on innostunut rehottamaan.
      Aurinkoista viikonloppua ja ihanaa äitienpäivää!

      Poista
  3. Kirsikkapuu kukassaan on niin valtavan kaunis 😍 tämä aika on niin ihanaa, kun uutta kukkaa pukkaa koko ajan, mutta samalla haikea, kun tietää ettei se kestä pitkään 🤭 mutta niinhän se elämässä menee

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsikkapuiden kukinta on lumoavan kaunista. Lyhyt, mutta sitäkin suurempi ilo myös nähdä sellainen ihanuus omassa pihassa.
      Onneksi kasvua ja kukintaa riittää vielä pitkäksi aikaa. Turha surra yksittäisen lajin ohimenevää kauneutta.

      Poista
  4. Ihana Accolade, toivottavasti pääsen lähikeväinä näkemään omanikin kukkimassa. Mukavaa että tarhakylmänkukaksi päätti tällä kertaa viihtyä. Puutarhassa tapahtuu nyt tosiaan hirveää vauhtia, joka päivä ilmestyy jotain uutta ihasteltavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Accolade on todellakin aivan ihana. Monta kevättä meni yhdellä tai korkeintaan muutamalla kukalla. Nyt on paljon kukkia.
      Tämä lämpö on laittanut vipinää kasvuun ja kukoistukseen. Nyt nautitaan täysillä.

      Poista
  5. Ihanan runsaasti sinulla on puutarhassa jo kaikkea kukassa! Itse jouduin tänä vuonna sairasteluni takia sallimaan puutarhani selviämisen itsekseen ilman suurempia hoitotoimia. Kasvimaata en ole laittanut ja voi olla, että jää laittamatta, jos en siihen kykene. Arovuokkojasi katsoin pitkään, koska olen luullut, että minulla kasvaa arovuokkoa myös, mutta mielestäni niillä on aivan erilaiset lehdet kuin sinun arovuokollasi.
    Hyvää, joskin ehkä erilaista äitienpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, sairastaminen on aina ikävää. Puutarhasi selviää varmaan yhden kesän ellei kahtakin vähemmillä toimilla. Kesän 2018 jouduin itsekin loukkaantumisen vuoksi ottamaan kevyemmin, mutta onneksi sain Ukkokullalta apua. Puutarha selvisi paremmin kuin puutarhuri, joka jaksoi kaiken aikaa surra tekemättömiä asioita.
      Arovuokon tunnistaa viimeistään kukkien avautuessa. Kukka muistuttaa valkovuokkoa. Toivottavasti saat omalle kasvillesi vielä nimen.
      Mukava on tämäkin äitienpäivä erilaisuudestaan huolimatta.
      Aurinkoista viikonloppua ja äitienpäivää sinulle!

      Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Upeaa kukkaloistoa taas. Piti oikein googlettaa tuo liljakukko, hyi mikä örkki! En arvaisi käteen ottaa. Meidänkin äitienpäivän viettomme alkaa käynnillä hautausmaalle viemässä kukat edellisen ja edellisten sukupolvien äideille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liljakukko on leppäkertun kokoinen. Se on aika vikkelä otus ja siksi olen oppinut hoitamaan sen päiviltä mahdollisimman nopeasti. Tänään taas löytyi yksi, vaikka mielestäni suihkutin valkosipulivettä kaikille liljakasveille.
      Sään puolesta on ollut mitä mainioin äitienpäivä.

      Poista
  8. Mahtavat kevätkuvat ja -tunnelmat!

    Oikein hyvää äitienpäivää sinullekin! 💖

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Istuin aamulla pitkään kasvimaan reunalla nauttimassa lämmöstä ja hiljaisuudesta, jonka rikkoi vain lukemattomien lintujen sirkutus.
      Kiitos, myös sinulle hyvää äitienpäivää!

      Poista
  9. Sait ihanat kuvat kukkivista rusokirsikoista!
    Nyt ei millään ehdi kaikkea, mitä pitäisi. Itsekin totean saman monta kertaa päivässä. Niin ihania kuvia ja tunnelmia tässä jutussa, sinulla on jo melkoinen kavalkadi kaikkea ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylän keskustan rusokirsikat ovat aina toukokuussa asukkaiden ihailun kohde. Arvaa vain, mikä pörriäisten konsertti kukista kuului.
      Parhaillaan on niin hienot hetket käsillä, että voi vain ihailla ja huokailla. No, toki tulee touhuttua aika ahkerasti siinä ihastelun lomassa.

      Poista
  10. Vaahteravauvoja on kyllä järkyttävä määrä. Niitä ei millään pysty kaikkea edes huomaamaan, varsinkaan kun perennat ja sipulikukat nousevat.
    Minulle tuli pieni mitta täyteen jo purkkishowta. Voi olla, että joudun ostamaan uudet tomaatit, mutta ulos menivät. Satoa en niistä saa juurikaan todennäköisesti. Ostan sitten uudet taimet, jos nyt ne menetän. Tutkinj vain säätiedotetta, ja ei ollut kovin kylmiä öitä. Harsoa on. Laitoin tomaatit liian aikaisin ja ne alkoivat sisällä olla jo ihan kamala riesa.
    Harmi, että peurat syövät tulput.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vaahteroiden juurella alkaa jo olla pituutta ja varressa vahvuutta. Joidenkin kitkeminen vaatii enemmän voimaa. Hyvin osaavat piiloutua. Varmasti niitä saa nyhtää pitkin kesää.
      Kesäkukkamyymälöissä on jo kivasti myynnissä myös hyötykasvien taimia. Muutama vuosi sitten niitä sai etsimällä etsiä, jos omat eivät itäneet tai menehtyivät. Purkkishow alkaa jossain vaiheessa tympiä, eikä tilannetta helpota jatkuva pelko jonkun paleltumisesta. Jokavuotinen juttu, tuttua varmasti meille kaikille.

      Poista
  11. Onpa upeasti kukkiva rusokirsikka. Omassani on harvakseltaan kukkia mutta se on vielä nuori puu. Kauniin keltainen keisaripikarililja. Liljakukkoja on täälläkin, joka päivä on tehtävä kierros pariin kertaan ja tarkistettava kaikki kirjopikarililjat. Inhottavia otuksia.
    Minulla menee huomenna tomaatit uuteen kasvihuoneeseen, perjantaina laitoin vanhaan kasvariin runkotomaatit. Tarvittaessa saa harson suojaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo kylän keskustan rusokirsikat ovat joka vuosi aivan täynnä kukkia. Mutta sitä ennen meni vuosia, ettei niiden pelkkään vihreyteen tullut kiinnitettyä edes huomiota. Omassa Accoladessani kukinta paranee vuosi vuodelta, joten sinullakin ne upeat hetket ovat vielä edessä.
      Toissapäivänä suihkutin liljoja valkosipulivedellä. Tänään löysin vain yhden liljakukon paikasta, jonka todennäköisesti unohdin ruiskuttaa.
      Nyt yöt näyttäisi pysyvän aika lämpiminä eli tomaattisi varmaan pärjäävät jo hyvin kasvarissa. Omat on vielä kellarissa, kun tämä päivä meni kasvimaalla siemeniä kylväessä.

      Poista
  12. Upea kirsikankukinta ja näkyy omassakin puutarhassasi todellinen kukkaisjuhla jo alkaneen, kaunista!
    Tänään on upea äitienpäiväkeli, pihapuuhia täälläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saimme kaikkien äitien kunniaksi aivan upean sään. Tosin omalla kohdalla vietin päivän suurimmaksi osaksi kasvimaalla siemeniä kylvämässä. Vaan tuli siinä ohessa linnunlauluakin kuunneltua ja kakkukahvit juotua.

      Poista
  13. Kyllä kukkii komeasti tuo kylän kirsikkapuu mutta eipä sille häviä kauneudessa tuo sinun 'Accoladesi'. Kauniita ovat myös jouluruususi. Tuossa vaaleassa on hienoa kirjailua terälehtien tyvellä.
    Minäpä en ole tajunnut omia liljojani tarkistaa liljakukkojen varalta. Mielestäni niitä ei ole ollut aiempina vuosina, vaan lehdet on tuhonnut joku myöhäiskevään kylmä yö, kuivuus tai märkyys. Voisi sitä silti varmuuden vuoksi jonkun kerran ohikulkiessaan tarkistaa kukkotilanteen, niin eivät ainakaan pääsisi yllättämään.
    Tarhakylmänkukkia on eri lajikkeita, joten varmasti punaisen sävyjäkin on monia. Minulle tuli saman kasvin siemenkylvöistä ainakin kahta erisävyistä liilaa. Ostin viime kesänä lomareissulta punaisen 'Rubran' mutta nytpä kyseinen yksilö kukkii valkoisena. Kyllä potuttaa ja sitäkin enemmän vielä, kun siemenkirjeessä olleet punaisen tarhakylmänkukan siemenet eivät suostuneet itämään.
    Tomaatit ja basilikat ovat saaneet ulkoilla jo parina päivänä mutta yöksi nostelen ne ulkovaraston suojiin, vaikka alin lämpötila on tainnutkin pysyä kymmenen asteen tienoilla. Basilika saattaisi siitä suuttua, vaikka tomaatin kai pitäisi sen verran kestää. Eipähän kuitenkaan tarvitse harmitella, jos ennusteet eivät pitäisikään paikkaansa, kun varmuuden vuoksi kuskaa aremmat suojaan.
    Hyvää äitienpäivän iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylän kirsikat ovat saaneet niin suuren suosion, että meille perustettiin ihan oma kirsikkapuisto. Jonkun aikaa joudumme tietenkin odottelemaan kukintaa siellä. Accolade kukkii tänä vuonna upeasti. Eilen pörräsin sen ympärillä. Tänäänkin oli tarkoitus käydä kuvaamassa, koska huomiseksi luvattu sade varmasti laittaa terälehdet putoamaan. Nyt tuulee niin voimakkaasti, ettei herkistä kukkakuvista tulee epäselvää sotkua.
      Meillä meni vuosia ilman liljakukkoja. Nyt tämä taitaa olla jo kolmas kunnon liljakukkokevät. Tämän illan kierros on vielä edessä.
      Punainen tarhakylmänkukkani on nyt täysin avoinna ja näyttää juuri sellaiselta Rode Klokkelta, jollaisena olen sen ostanutkin. Nupussa sävy oli paljon pinkimpi. Ihan varmsti harmittaa saada Rubran sijasta valkoinen. Niin kaunis kuin valkoinenkin on.
      Muutama yö on ollut mukavan lämmintä. Hetki sitten katsoin 10 vrk:n sääennusteen, jonka mukaan torstai- ja perjantaiyöt ovat kylmiä, noin +4 astetta. Taidan siirtää tomaattien kasvarimuuton viikonlopuksi. Mieluummin turhaa varovaisuutta kuin taimien menetys. Tomaattini on jo jättiläisiä ja kukkivat.
      Äitienpäivä tuli ja meni. Mukavaa toukokuun jatkoa sinulle!

      Poista
  14. Kiitos liljakukkovinkistä, laitan kauppalistalle valkosipulijauheen. Meilläkin meni todalla kauan ennenkuin löysivät tänne, nyt taitaa olla kolmas liljakukkovuosi aluillaan:(
    Kirsikkapuut ovat niin ihania, voi kumpa ne menestyisivät paremmin täälläkin! No onneksi on edes valokuvat;) Ja leikin hanamia koristeomenapuiden kanssa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että valkosipuliruiskutus toimii. Pitää varmaan uusia sateen jälkeen, mutta en ole löytänyt nyt uusia liljakukkoja. Meilläkin on ollut liljakukkoja enemmän 2-3 vuoden ajan. Sitä ennen vain satunnaisesti. En silti aio esimerkiksi kirjopikarililjoista luopua.
      Accoladen menestymisvyöhykkeiksi mainitaan I-III. Suojaisassa paikassa varmaan vyöhykeylityskin on mahdollista. Löytyisiköhän muista kirsikoista vähemmän arkoja vaihtoehtoja? Hanami koristeomppujen alla toimii kyllä lähes yhtä hyvin. Katselin tänään, että niissä on taas nuppuja runsaasti. Pian voimme tehdä retken niiden alle.

      Poista
  15. Julkisissa viheralueissa voisi enemmänkin olla noita kukkivia puita. Varmaankin silti kustannuskysymys. Vaahtera maksaa todennäköisesti paljon vähemmän kuin kirsikkapuu, kun puistoa perustaa. Olemme päättäneet laittaa koristeomenapuita mökille. Kirsikkapuut tekevät niin paljon uusia vesoja, että niitä ei voi harkita alueelle, jota ei leikata koko ajan koneella.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!