torstai 1. kesäkuuta 2023

Villa Kokkokalliossa synttäreillä

 
Toukokuun viimeisenä sunnuntaina olin ystävän synttärikahvilla lohjalaisessa Villa Kokkokalliossa. Tämä vuonna 1928 valmistunut rakennus on aikanaan ollut sahanomistajan koti, sittemmin siinä on asunut useampi perhe. Kesällä 2021 Villa Kokkokallio tuli suurelle yleisölle tutuksi Lohjan asuntomessujen remonttikohteena. Rakennuksen alakerrassa toimii kahvila ja Hoitohuone Lumikello. Yrittäjäpariskunta asuu talon yläkerrassa.


Tapani mukaan olin paikalla runsaasti etuajassa. Sää oli tuulinen ja viileä. Hetken vietinkin sisällä tutkimassa talosta ja Lohjasta kertovia historiikkeja. Sen verran jäi talon sisään astuessani näkemäni puutarha järven rannassa kiinnostamaan, että palasin ulos näkymiin tutustumaan.


Villa Kokkokallio seisoo Hiidensalmen sillan tuntumassa,  korkean kallion laella. Talon pihasta on näkymät Hiidensalmen pohjukkaan. Talon toisella puolella on suuri Lohjanjärvi. Tosin tie kulkee välissä. Vuoden 2021 asuntomessualue on tien läheisyydessä, Lohjanjärven rannalla.

Rannassa on saunarakennus, uimaranta ja hauska pieni puutarha.Puutarhassa on kivoja yksityiskohtia. Saunan viereisen puupinon kukkakuviot huomasin vasta kivuttuani takaisin Villan sisäänkäynnille.


Puutarha on villi ja suurpiirteinen. Puunrankoja on jätetty lahoamaan ja käpyjäkin oli muutamassa paikassa pinottu keoiksi. Kuin luonnonmateriaaleista tehtyä tilataidetta.

Ranta-alue on ollut aiemmin villiintynyttä ryteikköä. Uudet omistajat ovat raivanneet aluetta ja rakentaneet polkuja, istutusalueita ja tilaa kahvilavieraiden istuimille.

Rannassa on Tonttupuu, jota kahvilavieraat pääsevät katsomaan.Rakennuksen sisätiloista en ottanut yhtään kuvaa. Paksut hirret ovat paikoin näkyvissä, samoin salin puolella on ainakin yksi pönttöuuni. Kahvila on viehättävä ja syömäni leivos suussa sulava. Lohjan suunnalla autoillessa kannattaa käydä Villa Kokkokalliossa kahvilla ja vilkaisemassa rannan puutarhaa. Kesän mittaan kasvit varmasti rehevöityvät. Ehkä sinne tulee jotain uuttakin.


Omassa pihassa on pitänyt kiirettä. Kameraa ei ole tullut riittävästi ulkoilutettua ja selkäkin on kaikesta aherruksesta jäykkänä. Mutta hommat etenee. Toivon mukaan myös kesä lämpenee.

Aurinkoisia ja lämpimämpiä kesäpäiviä kaikille!


14 kommenttia:

 1. Upeita näkymiä ja kekseliäitä yksityiskohtia puutarhassa. Suloiset akileijatkin olit löytänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhan yksityiskohtia oli kiva löytää ja katsella. Toivat hymyn huulille.

   Poista
 2. Kiitos esittelystä! Hauska puutarha ja niin ihanat puupinot! Täytyy painaa nimi mieleen ja poiketa ehkä kesälomalla kahvittelemassa ja puutarhaa ihailemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienestä rantapuutarhasta löytyi iloista huumoria. Ja kahvilasta herkullisia leivonnaisia. Kannattaa poiketa, jos Lohjan suunnalla kulkee.

   Poista
 3. Vaikka melkein vieressä on ei ole tullut käytyä .Kiitos esittelystä ehkä jonain päivänä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellähän se teitä odottaa. Ehkä vähän lämpimämpi ja aurinkoisempi sääkin olisi mukavampi kahvitteluhetkeä varten.

   Poista
 4. Kiitos esittelystä, upea paikka kaikin puolin. Tietysti jo itse rakennus, mutta puutarha, joka on hoidettu, mutta ei millin tarkkaan. Tähän pyrin itsekin, mutta tiedä sitten miten onnistun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Villan puutarha on hauska ja kekseliäs. Omistajat ovat vielä aika tuoreita, joten ehkä puutarhakin vielä kehittyy. Jännä nähdä, mitä sinne keksivät.

   Poista
 5. Puutarhastahan löytyi paljon mielenkiintoisia ja kekseliäitä yksityiskohtia. Tonttupuu rannassa kiinnosti erityisesti ja talletinkin muistiin pari ideaa. Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, postausta tehdessäni ajattelin, että sinulle voi löytyä muutamia kivoja ideoita. Nestorikin saattaisi tykätä.

   Poista
 6. Onpa kaunis paikka, rakennus niin ryhdikäs ja kutsuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin hieno, 95-vuotias hirsirakennus. Kiinnostaisi nähdä, miten omistajat ovat yläkerran laittaneet.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!