maanantai 23. syyskuuta 2024

Ensimmäinen kuura-aamu

 
Nyt on sitten herätty ensimmäiseen kuura-aamuun. Mittari näytti aamukahdeksalta +0.5℃. Onneksi ei tarvinnut aamulla lähteä mihinkään, koska auton ikkunat olisi joutunut rapsuttamaan auki. Niin mukavalta, kuin tällainen lämmin syksy onkin, totuus ei pääse unohtumaan. Näillä leveysasteilla talvi tulee vääjäämättä. 

Lämpö on ihmisille ilo. Sen sijaan poikkeuksellisen lämmin syksy vaikeuttaa eläinten elämää. Esimerkiksi karhut eivät välttämättä ehdi tankata ravintoa talven varalle. Sama koskee horrostavia eläimiä, kuten sammakoita ja siilejä. (Lähde: Yle 19.9.)

Clematis 'Paul Farges' (Summersnow) - Lumikärhö


Viime viikolla oli useita sumuisia aamuja, eikä kaikkina päivinä päivä kirkastunut ollenkaan. Torstaina aurinko murtautui pilvien läpi ja sai sumun väistymään.

Ajoin torstaina Lohjan suuntaan. Sumu pehmensi maisemat taianomaisen näköisiksi. Päätin pysähtyä sopivaan kohtaan ottaakseni kuvia hienoista näkymistä. Niinhän siinä sitten kävi, että ennen sen sopivan kohdan löytymistä auringon säteet voittivat sumun ja taivas selkeni nopeasti täysin siniseksi.

Colchicum autumnale 'Waterilily' - Syysmyrkkylilja Syreenipenkissä

Ensimmäinen syysmyrkkylilja avautui jo aikaa sitten alapihan Kiemurapenkkiin. Odotan syksyisin myrkkyliljojen ilmestymistä, mutta aina se ensimmäinen osaa yllättää. Tein kierroksen löytääkseni nuppuja muiden istutuspaikoilta, vaan ei niitä näkynyt. Ja sitten parin päivän päästä olivatkin jo hyvässä  kasvussa. 

Millähän taikatempulla saisi myrkkyliljat seisomaan pystyssä? Minulla lähes kaikki ovat niin rentoja tyyppejä, että makaavat pitkin pituuttaan.

Colchicum autumnale 'Waterilily' - Syysmyrkkylilja Allaspenkissä


Kasveja istuttaessa kannattaisi olla huolellisempi olemassa olevien huomioimiseksi. Tätä nuokkuluppion uumenissa elävää Waterlilyä ei meinannut ensin edes huomata. Olen kyllä istuttanut nuokkuluppion mielestäni sopivalle etäisyydelle myrkkyliljasta. En vain ole ottanut riittävästi huomioon, kuinka tehokkaasti se leviää. Ja varsinkin kaatuu muiden päälle ilman tehokasta tukemista. 

Nyt harkitsen Waterlilyn kaivamista ylös ja siirtämistä johonkin parempaan paikkaan. Kukkikoon ensin, katsotaan sitten, muistanko vielä siirtämisen.


Olopihan terassin kaiteelle laitan joka kesä kesäkukkia laatikoihin. Tänä vuonna minulla on miljoonakelloa, useimmiten petunioita. Kesäkukkia nyppiessäni tapaan kuskata ämpäriä roippeiden keräämistä varten. Toisinaan käy niin, että ohi kulkiessani nypin kuihtuneen kukan, kaksikin. Tahmeita petunian roippeita ei ole kiva pitkään kädessään kantaa ja niin ne suhahtavat käsistäni kaiteen edustalla kasvavien norjanangervojen joukkoon.

Norjanangervorivistöstä on kaksi pensasta kuollut. Tyhjentynyt väli on mieluisa paikka erilaisille kasveille. Yleisin valtaajakasvi taitaa olla voikukka, jotka pyrin kitkemään pois. Nyt siellä kasvaa kaksi valkoista petuniaa. Pikkuinen orvokki sen sijaan on kasvanut käytävän kivituhkaan. Eihän tällaisia sinnittelijöitä raaski pois kitkeä.

Plox paniculata 'Bright Eyes' - Syysleimu


Syysleimu Bright Eyes aloitti kukinnan muita syysleimuja myöhemmin. Nyt sen ulkoasu on jo melko kulahtanut. Tai miten sen nyt ottaa. Kukkahan muistuttaa selvästi yksivuotista hämähäkkikukkaa. Kätevää, että perenna ei ole kovin nokonuuka persoonastaan, vaan muuntautuu loppumetreillään viettämään elämäänsä hetkeksi vielä kesäkukkana.

Plox paniculata 'Bright Eyes' - Syysleimu

Tässä edellisen kuvan Bright Eyes syyskuun alun omana itsenään.

Allium tuberosum - Kiinansipuli


Muutama vuosi sitten kylvin parsan kanssa samaan lavakaulukseen kiinansipulia. Se muistuttaa ruohosipulia ja käytetäänkin samalla tavoin. Kiinansipulin maku on mausteisempi, siinä on valkosipulin aromi. Muistan kiinansipulin vuosittain vasta sitten, kun se loppukesällä innostuu kukkimaan. Myös kiinansipulin kukkia voi syödä. Täytyykin käydä keräämässä varsia ja kukkia salaattiin. Loput laitan pakkaseen.

Quercus robur - Tammi

Naapurustossa on joitakin tammia. Oravat käyvät kätkemässä terhoja milloin mihinkin paikkaan. Yksi tammi on ilmestynyt varaparkkipaikkamme viereen. Se kasvaa selvästi meidän puolellamme, mutta kerran innokas kunnan kaveri jo trimmasi puiston nurmea siistiessään tammen lyhyemmäksi. Ei sentään kuollut ja on taas hyvässä kasvussa.

Yhden tammentaimen kiskoin punaherukan tyveltä. Ei ollut ihan toivottava kasvupaikka. Alkukesästä huomasin pikkuisen tammen puskevan maasta alapihan toisen kriikunan vieressä. Tuumasin, että kasvakoon. Jos tammi viihtyy paikallaan, harkitsen kriikunan poistamista. Puiden aatelistoon kuuluva tammi on hidaskasvuinen. Ehkä se ei myöskään jaksa kilpailla kriikunan kanssa. Enpä kiirehdi päätöstä tammen suhteen suuntaan tai toiseen. Muhikoon.

Muscari - Helmililja


Helmililjat nostavat näin syksyisin lehtensä "haistelemaan" ilmapiiriä. Ei kaikki, mutta aika moni. Nuput pysyvät mullan sisässä kehittymässä ja odottamassa kevään saapumista. Jänikset saattavat käydä lyhentämässä vihreitä lehtiä. Viimeistään keväällä niitä houkuttelee kaikki vähäisetkin vihreät esiintymät. Kukkien onni, että ne nousevat vasta myöhemmin. Näin niillä on hyvä mahdollisuus päästä kukkimaan, eikä ristihuulien ravinnoksi.

Geranium Rozanne - Jalokurjenpolvi


Ostin alkukesästä kolme jalokurjenpolvi Rozannea. Istutin ne uuteen Vattupenkkiin, joka sai nimensä edesmenneistä vadelmista. Aluksi vähän kummastutti Rozannen pitkien versojen hortoilu sinne tänne. Aika pian tämä suurin sinisin kukin kukkiva kurjenpolvi on lunastanut paikkansa. Sitä ei ole haitannut kuivuus, ei rankkasateet, ei tuulet eikä vissiin mikään. Kukkii valtoimenaan monien muiden jo aikaa sitten lopettaessa. Tälle kaunottarelle löytyy varmaan muitakin paikkoja puutarhassani, kunhan päästään ensi kesään.

Sanguisorba obtusa - Nuokkuluppio

Jos kaipaat pitkään kukkivaa perennaa, nuokkuluppio voisi olla sellainen. Minulla niitä kasvaa kaksi, toinen alapihan Kiemurapenkissä ja toinen yläpihan Allaspenkissä. Istuttaessani varauduin myymälän esittelytekstin 30-50 cm:n korkeuteen. Olisi kannattanut tutustua paremmin nuokkuluppion kasvuominaisuuksiin. Sen lehdet ja erityisesti kukinnot huitelevat helposti 60-80 sentissä. Kasvi on myös levittänyt olemustaan muhkeaksi. Sitä ei todellakaan kannata istuttaa mihinkään ahtaaseen paikkaan tai matalien kasvien kumppaniksi. 

Tänä vuonna ryhdyin tukemaan kasvia jo ennen kuin lehdet olivat täysikasvuisia. Sittemmin olen joutunut parantamaan tukemista, jotta kasvi ei rötköttäisi vaakatasossa peittäen muut alleen. Nuokkuluppiota voi lisätä jakamalla. Tarpeettomasta jakamisesta ja siirtelystä se ei pidä. Sen pörröiset pinkit kukinnot ovat viehättäviä. Ja nimensä mukaisesti nuokkuvia.


Meinasimme hukkua omeniin.
Joka aamu keräsimme vähintään ämpärillisen omppuja puiden alta. Huvitukset, Valkeakuulaat ja Punakanelit sujahtivat pakastimeen soseena ja paloina. Syötykin omppuja on surutta. Omenapiiraita ja muita leivonnaisia olen tehnyt tarjolle ja pakastimeen. Teinpä omenavispipuuroakin.

Syysomenan alkaessa kypsymään hiipi epäilys, että joutuisimme rahtaamaan syöntikelpoisia omppuja kaatopaikalle. Kamalaa tuhlaamista. Sukulaiset, ystävät ja kylänmiehet pelastivat meidät. Vein omppuja isän hoivakotiinkin. Kun omppujen määrä ei vain näyttänyt loppuvan, laitoin ilmoituksen annettavista omenoista kylän sivuille. Aika monelle kyläläiselle omppumme kelpasivat. Perjantaina tuli vielä yhdeltä pariskunnalta kysely, olisiko omppuja yhä jäljellä. Olihan niitä ja iso korillinen sai uuden kodin. Muutama kilo jäi vielä meille. Niistä selvitään.

En kuolemaksenikaan muista syysomenan nimeä. Taimi ostettiin aikanaan espoolaisesta Tolppolan taimistosta, joka lopetti toimintansa muutama vuosi sitten. Hedelmät ovat tavallisestikin suuria, hapokkaita ja hyvän makuisia. Tänä kesänä nämä syysomenat ovat olleet suorastaan jättejä ja erittäin hyväkuntoisia.

Tästä vuodesta jää varmasti päällimmäiseksi mieleen valtava omenasato. Syön ja säilön mielelläni omenoita. Saattaa taas olla edessä useita surkeita omppuvuosia. Onpahan silloin, mitä muistella.

Näkymä  muutama päivä sitten alapihalta yläpihalle.


Hyvää syyspäiväntasausta kaikille!


10 kommenttia:

  1. Syksyiseltä alkaa tuntua, vaikka täällä ei kuura-aamuja ole vielä ollut. Viime yö olikin edellistä lämpimämpi jo.
    Harmi kuulla, että siellä on ollut sumua! Se tekee kaiken niin pimeäksi, vaikka kaunista onkin. Hetki, kun aurinko polttaa sen tiehensä, on jotenkin niin hieno valon voitto.
    Monilla myrkkyliljoilla on tuo ärsyttävä kaatuilutaipumus. Suppean kokemukseni mukaan minusta tuntuu, että se liittyy syysmyrkkyliljan perimään. 'Waterlily' on risteytetty, ja siinä varmaan on syysmyrkkyliljan "verta". Syysmyrkkyliljat kun ovat pahimpia kaatuilijoita. Tavalliset, yksinkertaiskukkaiset komea- ja loistomyrkkikset pysyvät hyvin pystyssä tanakoilla varsillaan. Luulen, että hankkimasi 'Giant' on tällainen roteva, mutta minullakaan ei ole siitä vielä kokemusta, kun itsekin hankin sen vasta tänä syksynä.
    Uh, petunian tahmeat kukat. Entisessä kesätyöpaikassa niitä piti nyppiä, niinpä en ole koskaan harkinnut niiden hankkimista omaan pihaani. No, ei minulla muutenkaan ole kesäkukkaistutuksia. Mutta onhan tuollainen kukkaylläri kyllä todella kiva.
    Tuo 'Bright Eyes' on todella kauniin värinen! Ja tuo ihana pikku tammi. Tammet ovat kyllä sitkeitä. Olen ymmärtänyt, että niiden taktiikka on kasvattaa juuria jo pienestä syvälle maahan. Minullahan kasvoi yksi taimi metrin päässä ison kuusen rungosta! Kuusi sittemmin kaadettiin, tammi sai jäädä. Ajattelin, että jos sitä on hankala poistaa juurineen, pysyköön paikoillaan. Ja se taitaa olla aika tasan tontin keskipisteessä, mikä on jotenkin tammelle sopivaa. Siitä tulee, toivottavasti, arvokas pihan keskipiste.
    Tuo 'Rozanne' on minunkin ostoslistallani. Se on tosiaan niin ansiokas.
    Ihana juttu, että omput tekivät kauppansa!
    Kauniit kuvat ja lopussa on tuo täydellinen näkymä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tämä merkillinen syksy, kun puutarha ei meinaa millään luopua kesästä. Edelleen on paikoin ihan yhtä vihreää ja vehreää kuin kesällä konsanaan. Jos vain aurinko paistaa, kuten tänään, ei t-paitaa paksumpia tamineita pihalla tarvita.
      Myrkkyliljojen kaatumisen voi antaa anteeksi, kun upean väriset kukat erottuvat kuitenkin hyvin muusta kasvustosta. Useimmiten osa varsista seisoo tanakasti pystyssä ja osa makaa pitkin pituuttaan. Veikkaan Giantin vielä nousevan, kun siinä oli jo voimakkaita alkuja. Sittenpä saamme nähdä sen rotevan olemuksen.
      Tammellasi on hieno asuinpaikka tontin keskipisteessä. Tammen kasvutapa on erityisen komea, etenkin kun se saavuttaa enemmän ikää ja kokoa. Sitä pitäisi päästä ihailemaan joka suunnalta ja kiertämään se ympäri.
      Plantsussa oli kesällä Rozannesta 3 kpl:n tarjous. Olin jo kauppaan mennessä ajatellut ostavani jonkun kurjenpolven. Kaupan oli ainoastaan Rozannea, mutta sepä olikin mieluisa ostos. Tällä hetkellä kurjenpolvista kukkii yhä Rozanne ja espanjankurjenpolvi Wargrave Pink.
      Viimeiseen kuvaan tallentui kivasti myös nuokkuluppiot, vaikka etäisyyttä onkin enemmän.

      Poista
  2. Kiinansipulia kokeilen- kiitos vinkistä. On jo tavallista ruohosipulia iso tuppale. Karhunlaukkakin on kotiutunut. Valkosipuleita pistelen sinne sun tänne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinansipulin kasvattaminen onnistui yhtä helposti kuin ruohosipulinkin. Karhunlaukka on vähän huonossa hapessa, mutta jospa tuo taas keväällä virkistyisi. Meillä sipulit maistuvat monessa muodossa.

      Poista
  3. Ihan valtavasti sinulla vielä kukkia! Ja koko puutarha on niin rehevä ja kaunis. Sumuisessa aamussa on oma viehätyksensä, varsinkin kun tietää auringon kohta pilkistävän esiin. Täällä Rozannet viimeisinä perennakukkijoina ja myös vielä runsas kukinta niillä. Voi olla, että kuva vääristää värin, mutta jos Rozannen kukka alkaa punertaa, saa värin pysymään sinisenä kalkkilisäyksellä.
    Hyvää syksyä!
    -.Mummopuutarhuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mummopuutarhuri! Tarkkailen Rozannen väriä. Punerrus ei sinänsä haittaisi, mutta toki toivoisin sen säilyvän sinililana.
      Vuodenaikaan nähden meillä on nyt poikkeuksellisen kukkaisaa ja rehevää. Vertailin tilannetta edellisvuosiin ja totesin olevamme ainakin kaksi viikkoa jäljessä.
      Nautihan sinäkin syksystä ja edelleen kukkivista Rozanneista!

      Poista
  4. Mukava lukea sun syyskuulumisia🌾🍂 Täällä ollu jo 2,5 astetta pakkasta, joten iso osa kesäkukista menny. Ulkona on niin syksyinen tunnelma mutta mielessä pyörii kauniit kesäpäivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Kiva, että jaksat vierailla blogissani.
      Teillä onkin jo aika hyisen kylmää. Ei mikään ihme, että kesäkukat ovat muisto vain. Toin viikonloppuna pelaguut sisälle, mutta kaikki muut kesäkukat ovat edelleen ulkona hyvinvoivina. Merkillinen syksy. Aion tankata puutarhanäkymiä, jotta talvella voi sitten ammentaa niistä energiaa.

      Poista
  5. Meillä on ollut jo -2,8 ja -0,5 asteen pakkasyöt. Niin syksy vääjäämättä etenee. Omenasato on ollut kyllä niin käsittämättömän runsas ja hyvälaatuinen. Omenat ovat paljon suurempia kooltaan kuin tavallisesti ja niin puhtaita. Viimeksi tänään keitin jälleen yhden kattilallisen sosetta, en edes muista, paljon olen jo pakasteeseen säilynyt omppuja eri tavoin. Tuotoksia voi toisaalta viedä lapsillekin tuliaisina ja sose säilyy pakastettuna yllättävän hyvin.
    Rozanne on todella suositeltava kurjenpolvi, sen kukinta-aika on todella pitkä ja se kukkii kauniisti. Tykkään siitä kovasti.
    Bright Eyes on myös kaunis leimu, jaoin sitä juuri pari viikkoa sitten.

    VastaaPoista
  6. Teilläkin hyörii oma Onerva (orava). Nättiä on.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!