tiistai 7. toukokuuta 2024

Koska kukkii -haaste: 2. raportti

Tulipa Persian Pearl


Tähtitulppaani Persian Pearl on yksi kevään lempitulppaaneistani. Siksi olenkin istuttanut sitä useisiin paikkoihin. Tänä keväänä valitsin Persian Pearlin yhdeksi Koska kukkii -haasteen seurattavaksi. Arvioin tämän pikkutulpun kukkivan 1.5., mitä se ei tehnyt. Pieleen mennyt arvio ei sen kummemmin harmita, sillä kylmä kevät ja toistuvat takatalvet ovat laittaneet kasvit koville. Samoin puutarhurin sietokykyä on rasitettu turhan monta kertaa.


Sunnuntai-iltapäivän kuvauskierroksella yllätyin löytäessäni avautuneita Persian Pearleja useista eri paikoista. Kun ensin on päivä-, ellei viikkotolkulla koleaa, ei edes osaa ajatella kasvien noudattavan omaa rytmiään. Säistä riippumatta. Muutama aurinkoinen ja lämmin päivä sai pienet tulppaanit nostamaan kukkavartensa ja avaamaan nuppunsa. Ihmekös tuo, kun lauantaina etelärannikolla mittari kipusi yli +20 asteen.

Ennustin Tulipa Persian Pearlin kukkivan 1.5. Saattaa olla, että se oli kukassa jo lauantaina 4.5., mutta en sitä huomannut enkä kuvannut. On aiheellista hyväksyä ensimmäiseksi kukkimispäiväksi sunnuntai 5.5.

Arvaus ei sentään mennyt ihan päin prinkkalaa. En ota tästä itselleni liian suurta kunniaa. Kukintapäivän arvioimisessa auttoi kuva-arkistojen selaaminen. Ehkä mahdollisiin tuleviin haasteisiin voisi harkita jotain vaikeammin arvattavaa kasvia.

Tulipa Persian Pearl


Kolmesta haasteeseen valitsemastani kasvista etelänkevätesikon tilanteen raportoin 30.4. Seuraavaksi sitten odottelenkin ruusuherukan kukkimista, jolle olen arvioinut ajankohdaksi 10.5. Nyt jo tiedän, ettei tule toteutumaan.

Ribes rubrum - Valkoherukka
 
Persian Pearleja ilmestyy toivon mukaan myös niihin paikkoihin, joissa se ei vielä ole nupulla. Taitaa kaikki kukkiminen hyytyä niille sijoilleen, sillä pohjoinen ilmavirtaus tuo etelää myöten yöpakkasia ja räntä- tai lumisateita. Herukoissa on jo nuppuja näkyvissä. Laitan niille varoiksi harson illalla.


Pihalla on yltympäriinsä haavan norkkoja. Parina päivänä on tullut melko navakasti, jolloin norkot ovat kevyinä lentäneet kauaksikin. Yhdestä norkosta syntyy noin 2000 siementä ja täysikokoinen haapa voi tuottaa noin 50 miljoonaa siementä. Haavan sirkkataimi kehittyy heikosti ja kuolee helposti. Hyvä niin. Vaahteravauvojen kitkemisessa on puuhaa riittävästi.

Gagea minima - Pikkukäenrieska scillojen seurana.



27 kommenttia:

  1. Upeita väriyhdistelmiä nuo scilla+pystykiurunkannus+tähtitulppaani ja scilla+pikkukäenrieska!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luontoäiti on taitava somistaja. Näin keväisin siniset scillat osuvat kaikkiin pihakuviin. Lilat pystykiurunkannuksetkin ovat lisääntyneet sen verran paljon, että pian niiden kanssa on sama tilanne.

      Poista
  2. Kukat yrittävät pitää aikataulusta kiinni, kevään airuet eivät paljon kylmästä piittaa. On ihanaa kun kevätkukat leviävät matoiksi. Vaahteran kitkentä on tuttua, viime kesänä uhkailin vanhaa isoa vaahteraa polttopuuksi joutumisella, se siemensi ennätysmäärän. Nyt se ymmärsi siementää normaalisti, mutta kitkemistä riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohdullista, että kasvit eivät muutamasta hallayöstä pelästy. Niiden ihailtavassa sinnikkyydessä on esimerkkiä itselleni.
      Viime keväänä vaahtera siemensi valtavasti. Pihakierroksille piti ottaa ämpäri mukaan kitkettyjen vaahteravauvojen kuskaamiseksi. Minäkin manasin runsasta siementuotantoa ja uhkailin oman pihan valtavaa vaahteraa. Tosin sen kaataminen ei toisi paljoakaan helpotusta, kun kunnan vaahterat pudottavat siemennenänsä ja lehtensä meidän tontille. En enää muista, manasinko ääneen, mutta meilläkin näyttää taimia olevan vähemmän. Kitkemistä riittää. Vaahteran ei parane antaa kasvaa kovin pitkään. Muuten sen kitkeminen vaatii kahden käden lisäksi muita työvälineitä.

      Poista
  3. Persian Pearl on kyllä kaunis ja sointuu hienosti scillojen kanssa. Toivottavasti ruusuherukka on kuitenkin selvinnyt talven pakkasista hyvävoimaisena, vaikka kukkisikin vähän myöhemmin. Nyt on taas niin hurjan kylmää, tänään tein ulkona töitä villaiset pitkät kalsarit ja paksut ulkohousut jalassa ja pipon lisäksi vielä huppu päässä. Piti käydä vaihtamassa nahkaiset talvirukkaset käsiin, koska sormet kohmettuivat sormikkaissa. Aikamoista. Kasvihuoneen hallaharsotelttaa en purkanut koko päivänä ja kannoin sinne öitä varmistamaan vielä pienen patterin lämpöpuhaltimen lisäksi. Onneksi harso laskee mukavasti valoa läpi kaksinkertaisenakin, joten taimilla ei ole hätää.
    Oli kiinnostavaa lukea haavan siemenmääristä, en olen ennen ajatellut, että siementuotanto on noin valtavaa. Toivottavasti ensi viikolla sää lämpenisi ja pääsisit jännittämään ruusuherukan kukintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin Persian Pearl sopii hyvin scillojen kumppaniksi. Hiukan kyllä nauratti, sillä mitä tahansa istutankin, se saa aina seurakseen scilloja. Niitä kun kasvaa joka paikassa.
      Ruusuherukat näyttävät toistaiseksi ihan hyväkuntoisilta. Vielä ei näy nuppuja, mutta viime vuodesta muistan, että niitä sai jonkun aikaa odottaa. Toivottavasti sieltä heräävät, enkä hiuksiani revi, vaikka veikkaus menisi pieleen.
      Ihan noin kylmää meillä ei ole ollut. Iltapäivällä pihakierrosta tehdessäni tuli jopa kuuma, kun päällä oli takki ja villasukat jalassa. Kasvihuoneen mittari näytti viime yölle alimmillaan -2.4. Katsoin hetki sitten sääennustetta, joka näyttää kahdelle seuraavallekin yölle pakkasta. Sitten näyttäisi onneksi lämpenevän, sekä yöllä että päivällä. Toivon siis kasvihuoneasukkaillesi sinnikkyyttä ja patterin lämpimiä puhalluksia.
      Uutta oli minullekin tieto haavan runsaasta siementuotannosta. Hyvä, ettei siemenet idä vaahteroiden lailla. Johan tässä kohta asuisi haapa-vaahterametsikössä.

      Poista
  4. Aika hyvin arvauksesi osui kohdilleen, mulla meni viikoilla pieleen;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän kevään omituiset säät huomioiden viikon myöhästyminen ei ole ollenkaan huono suoritus.

      Poista
  5. Läheltä piti, melkein nappiin! Persian Pearlin kukinto on todella kaunis! Nyt alkaa olla vaikea keksiä, mitä peittelisi ja minkä kohdalla on vaan otettava riskejä, kun puutarhassa on jo monta kukkijaa ja nuppuvaihetta! On tämä kummallinen kevät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meinasi jäädä Persian Pearlin kukkiminen kokonaan huomaamtta, kun kylmien säiden ja muiden kiireiden vuoksi puutarhakierrokset ovat jääneet vähemmälle. Totisesti kummallinen kevät. Onneksi tällaisia on harvoin. Nyt näyttäisi hissukseen lämpenevän. Ei vaan uskalla enää edes uskoa positiivisiin ennusteisiin, kun niin monta kertaa on saatu pettyä.

      Poista
  6. Ihan hyvin arvasit kukinta-ajankohdan. Nyt hurjasti edes takaisin keikkuvat kevätsäät eivät ainakaan ole suosineet arvauksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina nuo kukkimisajankohdat ovat vaikeasti pääteltävissä. Tänä vuonna tuntui erityisen vaikealta. Ihmeen hyvin kasvit kuitenkin pysyvät totutuissa aikatauluissa, vaikka kylmyyden vuoksi toisin luulisi.

      Poista
  7. Persian Pearl - ihastuin jo heti nimeen koska tykkään persian kielestä ❤️ mutta kaunis on kukkakin! Haavan norkot näyttivät ekalla silmäyksellä persialaiselta kirjoitukselta 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, haavan norkoista muodostuu lähestulkoon jokin persiankielinen sana. Sitä kieltä osaamattomalta tarvitaan aimo annos mielikuvista tulkita haapanorkkokirjoitusta.

      Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  9. Ennustaminen tänä keväänä ei todellakaan ollut helppoa, kevät on keikutellut enemmän kuin nuoren naisen mieli! Mutta kohtuuhyvin onnistuit arvauksissa ja ihanaa, että kukintaa nyt riittää ja kestää jos sää pysyy näin viileänä! Hyviä työkelejä kuitenkin, ei ole itikoita eikä tule helpolla hikikään. Oma ennustukseni oli niin suurpiirteinen ja meni tietenkin lähes nappiin, mutta se ei kai ollut ihan haasteen tarkoituskaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitsemani kasvit ovat ehkä sieltä varmimmasta ja helpoimmasta päästä. Maaliskuussa arvioita tehdessä kevät ei ollut näyttänyt vielä kaikkia "karvojaan". Kukapa olisi arvannut, että näin paljon on keikuttu.
      Eipä ole tarvinnut itikoita iholtaan lätkiä pihalla touhutessa. Raskaampia hommia on itse asiassa mukavampikin tehdä vähän viileämmässä. Mielelläni jättäisin jo villasukat kaappiin tässä vaiheessa kevättä.
      Tässä haasteessa on minusta huumorilla ja leikkimielisyydellä paikkansa.

      Poista
  10. Olet osunut ihmeen hyvin arvauksissasi kohdilleen, vaikka tämän kevään säät ovat olleet kaikkea muuta kuin normaalit. Meillä ei niin lämmintä ole vielä kertaakaan ollut kuin teillä parhaimmillaan mutta samanlainen vaihteluväli lämpötiloissa on varmaankin ollut. Nyt on parina päivänä tuullut navakasti suoraan pohjoisesta ja sen mukainen on ollut sääkin. Viime yönä mittariin oli tallentunut -4,8 astetta, eli kauempana seinästä on voinut olla jopa -6 astetta. Eipä sellaista toukokuun puolella toivoisi enää olevan. Nyt onneksi taitaa vihdoin lämmetä sellaiseksi, että ulkonakin tarkenee ilman toppavaatteita. Näin ainakin toivotaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totesin tuossa ylempänä jo Sailalle, että taisin valita arvauskasvit helpoimmasta ja varmimmasta päästä. Ihme kuitenkin, että noinkin hyvin osuivat, kun ottaa huomioon tämän kevään kummalliset säät.
      Edellisyö oli täälläkin kylmin, mutta ihan noin paljon ei sentään ollut pakkasta. Toivottavasti mikään kasveistasi ei vaurioitunut. Suomen kesä on muutenkin lyhyt, joten sen toivoisi tulevan ajallaan ja olevan lämmin. Tällainen jatkuva epävarmuus on rasittavaa. Ennusteet näyttävät nyt hieman lupaavimmilta. Uskaltaakohan niihin luottaa?

      Poista
  11. Hyvät arvaukset. Onneksi haapa on heikko itämään tuolla siemenmäärällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johan olisi nyppimistä, jos edes osa haavan siemenistä itäisi.

      Poista
  12. Aika lähelle onnistu siulla arvaus tulppaanista! Meilläkin on muutama Persian Pearl tulppaani. Ovat liian kuivassa, syreenin juurella, sitäs siirtee muualle. Toivotaan ruusuherukan kukkivan. En oo haavan norkkoihin huomioo kiinnittäny ennen ja on kyllä erikoisen näköset, söpöt norkot. Haapa on varmistanu leviämisen juurivesoista ja ei haittoo vaikka siemenet ei itäisikään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän kovasti Persian Pearlista. Täydellistä paikkaa en ole sille löytänyt. Meilläkin varmaan niiden istutuspaikat ovat liian kuivia, kun eivät kovin pitkään menesty.
      Ruusuherukat näyttävät hyvinvoivilta, mutta niiden kukkimisesta minulla ei ole mitään aavistusta. Ovat nuoria ja kukkivat viime kesänä ensimmäistä kertaa muutamin kukin.
      Haapa on varsin tehokas tekemään juurivesoja pitkällekin. Silloin tällöin niitä saa kitkeä tai pikemminkin lapiolla kaivaa puutarhan puolelta. Itse haapa seisoo kunnan puolella.

      Poista
  13. Onpas siellä ihanan vihreää. Ukkeli pääsi jo pikku pläntin haravoimaan pihaa. Hän laittoi keväällä tuhkaa hangelle ja minulla ei ollut astmaatikkona mitään asiaa pölisevään haravointihommaan. Katsoin noita norkkoja, että ovat jotain karvamatoja. Hihhiii.
    Hyvin on osunut arvauksesi kohdilleen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivä päivältä täällä viheriöi enemmän. Tänään on ollut aurinkoinen päivä, mutta tuuli on ollut kylmä.
      Kevät on muutenkin astmaatikoille hankalaa aikaa. Kiva, että ukkelisi hoitaa haravoinnin.
      Karvamadoiltahan nuo haavan norkot näyttävät. Haravoin niitä tänään pois yläpihan käytäviltä.

      Poista
  14. Mahtavan vilkkaana ja kauniina kevät on vauhdissa puutarhassasi! Meilläkin vihertää jo, mutta kukkia on luonnollisesti huomattavan paljon vähemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvinaisen hitaasti kaikki on tänä keväänä edennyt, mutta silti niin ilahduttavasti. Viime yön vähäinen sade virkisti ja vihreys senkun lisääntyi.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!