keskiviikko 29. toukokuuta 2024

Koska kukkii -haaste: 3. raportti

Ribes sanguineum - Ruusuherukka
 

Nyt on saatettu tämän vuoden Koska kukkii -haaste päätökseen. Oli hilkulla, että sain viimeisen arvaukseni kohteen eli ruusuherukan raportoitua. Se nimittäin kukkii parhaillaankin vain yhdellä ainokaisella kukalla. Miltei jäi tämä yksikin kukka näkemättä, koska se oli lehtien takana lähes alimmaisella oksalla. Lamohietakirsikan kukkia katsellessani silmäkulmaan osui punainen pilkku, joka tarkemmalla tutkimisella osoittautui ruusuherukan kukaksi.

Arvioin ruusuherukan kukkivan 10.5. Sinä päivänä mitään ei näkynyt. Eikä seuraavallakaan viikolla. Saattaa olla, että kukka ilmaantui joskus viikon 21 alkupäivinä. Kun en asiaa aiemmin tarkastanut, on hyväksyttävä huomiopäivä eli 25.5. Kukinta myöhästyi siis kaksi viikkoa arviostani.

Minulla on kaksi ruusuherukkaa. Toinen asuu Naapuriaitakakkosessa, joka on pensaskeskittymä nimensä mukaisesti naapurin aidan vieressä. Paikka on suojainen ja hivenen puolivarjossa. Viime vuonna tämä ruusuherukka kukki muutamalla kukalla.

Toinen ruusuherukka taasen kasvaa Oikearinteen yläosassa. Sen taustalla on aronioita ja oikealla puolella jalosyreeni Moskovan kaunotar. Paikka on aurinkoinen ja hyvin vettä läpäisevä. Kukka ilmestyi tänä vuonna tähän ruusuherukkaan. Kenties nämä pensaat ovat päättäneet yhteistuumin vuorotella kukinnassa. 

Muut tämän vuoden Koska kukkii -haasteen juttuni löytyvät seuraavista linkeistä:

Koska kukkii -haaste: Aloitus 19.3.2024

Koska kukkii -haaste: 1. raportti 30.4.2024

Koska kukkii - haaste: 2. raportti 7.5.2024

Kiitos Kivipellon Sailalle haastamisesta. Kiitos Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnalle haasteen alulle laittamisesta.

Ribes sanguineum - Ruusuherukka


11 kommenttia:

 1. Olipa ihanaa, että löysit kuitenkin ruusuherukan kukassa - upean värinen! Talvi kyllä koetteli aikalailla ja menetyksiä tuli ainakin meidän pihalla. Nyt toivon, että helle hiukan hellittäisi ja armollista sadetta saataisiin! Norjalainen ystäväni kertoi, että heillä on tullut vettä oikein kunnolla ja yleensä siitä noin pari päivää niin meilläkin on satanut, sitä toivon nytkin!
  Leppoisaa toukokuun viimeistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuherukan kukka on hieno. Odotan innolla sitä kevättä, jolloin puska on täynnä kukkia. Jonkun verran menetyksiä näyttää olevan. Kuivuuden vuoksi taitaa tulla lisää. Toivotaan, että norjalainen ystäväsi lähettää osan sateista tänne meidän puutarhamme iloksi ja hyödyksi.
   Oikein ihania touko-kesäkuun vaihteen päiviä sinulle!

   Poista
 2. Hyvä, että huomasit kukinnon. Harmi vain, että kukinta on pensaillasi ollut vaisua. Toivottavasti ne petraavat jatkossa, kun kokonaan kukkiva pensas olisi niin upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytynee tyytyä kompromisseihin kasvien kukinnassa. Yksi lepää ja toinen näyttää parastaan. Onneksi mm. syreenit kukkivat aivan valtavasti. Jaksan kyllä odottaa, kunnes ruusuherukka on valmis täyttämään kaikki oksat kukillaan.

   Poista
 3. Mukava haaste. Tuntuu, että helle kukittaa nyt kaiken nopeasti. Yritetään pysyä valppaina, että ehditään kaikki näkemään. Iloista päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hiukan vaikea mutta mukava haaste. Totta totisesti helle laittaa kasvit näyttämään parastaan. Joidenkin kasvien kanssa aikamoisella pikakelauksella. On siis oltava kaiken aikaa valppaana.

   Poista
 4. Minä olen kastellut nyt pihaa ihan urakalla. Helle on kova. Mietin jo, miksiköhän meillä Itä-Suomessa kaikki menee aina liiallisuuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt saa kastella ihan uuvuuksiin saakka. Minusta tuntuu, että koko Suomessa sää seilaa äärimmäisyyksissä laidasta laitaan. Ensin on ihan hirvittävän kylmä kevät ja sitten ennätyslämmin toukokuu.

   Poista
 5. Olipa piilotteleva kukka mutta hyvä että ehdit senkin nähdä. Jospa ensi vuonna vähän runsaammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuherukkani lienee ujo kasvi. Ensi vuonna koko puska täynnä kukkia - sitä minäkin toivon.

   Poista
 6. Olet ahkera, kun olet raportoinut monta kertaa arvausten kohdilleen osumisesta. Harmi, että ruusuherukkasi eivät suostu kukkimaan runsaammin ja yhtä aikaa. Täydessä kukassa se olisi niin kaunis pensas. Mutta onneksi kumpikin kukkii edes vuorovuosin pienesti, niin pääsee joka vuosi ihastelemaan sen kukkia. Jos ehtii huomata ne ennen kuin ne lakastuvat.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!