| Clematis alpina 'Purple Dream' - Tarha-alppikärhö |
Jos sateesta ja harmaasta pimeydestä jotain hyvää pitää keksiä, niin ainakaan ei tee kovasti mieli lähteä pihahommiin tai edes ulkoilemaan. Tai ulkoilemaan kyllä haluaisin mennä, mutta kukapa viitsii itseään turhan päiten kastella. Pisaroiden ropistessa ikkunalautaan on mukava touhuta keittiössä kokaten ja leipoen. Lähes kaiken voi toki kaupastakin valmiina ostaa. Itse tehden moni jouluruoka valmistuu käden käänteessä. Oli sitten kyse perheen pitkäaikaisista perinteistä tai uusista kokeiluista.
Olen tehnyt jouluksi sinappia monen vuoden ajan. Meillä sinappia kuluu muulloinkin kuin jouluna. Sitä on helppo ja nopea valmistaa. Samalla kun tekee omaan pöytään purkin tai pari, voi samalla purkittaa sinappia myös lahjaksi annettavaksi. Teen aika ärhäkkää sinappia ja sekaan lorautan vähän konjakkia. Myös madeira käy, jos sitä sattuu kaapista löytymään. Isoa pulloa sen enempää konjakkia kuin madeiraakaan ei sinappia varten kannata ostaa. Laivoilla reissatessa niiden myymälöissä on minikokoisia alkoholipulloja, jotka sopivat hyvin ruoan maustamiseen.
Myös oman pihan Zilga-rypäleistä tehty hyytelö on oivallinen tuote lahjaksi annettavaksi. Tein jo yhden satsin hyytelöä, josta useimmat purkit on itse tai jonkun muun toimesta tyhjennetty. Nyt valmistin uuden erän hyytelöä pakastimeen säilömästäni mehusta.
Hyytelö on hyvää vaikkapa lihan tai maksalaatikon kanssa tai juustojen kera. Voi sitä halutessaan lusikoida joulupiparienkin päälle.
Laitan hyytelön pieniin purkkeihin, joita on kiva nostaa ruokapöytään ja jotka tyhjenevät nopeasti. Pieniä purkkeja on vaikeampi löytää. Varsinkin säilöntäkauden ulkopuolella purkit on siivottu kaupoissa ilmeisesti varastoon odottamaan seuraavaa syksyä. Olen oppinut kaukonäköiseksi ja ostan purkkeja hyvissä ajoin jo syksyllä omaan kaappiin.
Taatelikakun olen leiponut joulun kahvipöytään iät ja ajat. Tänä vuonna olen kokeillut muutamia uusia ohjeita. Hesarissa oli joku aika sitten ohje appelsiinikuorrutteiseen taatelikakkuun. Jouduin ohjetta hieman säveltämään, kun kaapissa ei ollut appelsiineja. Koristeeksi laitoin klementiinin viipaleita. Kakusta tuli mehukas ja hyvän makuinen. Seuraavalla kerralla käytän maustamattoman tuorejuuston sijasta vaikka sitruunan makuista tuorejuustoa. Tai sitten laitan enemmän appelsiinimarmeladia. Ohjeen 1/2 dl ei oikein maistunut miltään.
Vielä pari viikkoa sitten olin varma, etten tänä jouluna leivo piparin piparia. Mediassa paljon keskustelua herättänyt Paraisten piparkakku-ohje sai minunkin makunystyräni hereille. Äidiltä perimäni pipariohje on lähes samanlainen kuin tuo paljon puhuttu Paraisten piparkakkuohje. Perjantaina tein taikinan ja itsenäisyyspäivänä leivoin sen pipareiksi.
Kuvassa on vain osa leipomistani pipareista. Taustalla näkyvä, joitakin vuosia sitten Saaripalstan Sailan Elsan lempituoli-verkkokaupasta ostettu purnukka on nyt täynnä pipareita. Lautasen vasemmassa etureunassa on muutama pikkuisella muotilla tehty tähti- ja sydänpipari. Niillä on kiva koristaa jokin jouluinen jälkiruoka. Esimerkiksi Charlotte Russe tai luumurahka.
Olen toki tehnyt muutakin kuin seisonut keittiössä hellan ääressä. Viikolla oli kiva kipaista postilaatikolla, jossa yleensä on joko pino mainoksia tai pelkkää tyhjyyttä. Nyt postimies oli pudottanut laatikkoon kaipaamani Pihakalenterin 2026. Tämä on jo 15. Pihakalenteri käytössäni. Pikkuisen olen kalenteria jo selannut ja jälleen kerran hyväksi havainnut. Eihän tässä ole kuin pieni tovi, kunnes voin aloittaa sen aktiivisen käytön.
Meidän perheessä on sovittu, ettemme osta toisillemme joululahjoja. Emmekä muillekaan, kun lähipiirissä on enimmäkseen aikuisia. Hyvät päätökset on tehty rikottaviksi. Tässä tapauksessa kuitenkin vain tietyissä puitteissa. Tilasin muutaman laatikollisen Huippuhyvää lakua lahjaksi annettavaksi. Tuotto menee hyvään tarkoitukseen eli tässä tapauksessa monille blogilaisille tutun Repolaisen kautta kotimaisen äitiyspakkausen kaltaisen tuotteen kokoamiseksi ja viemiseksi Ugandan vauvoille.
Kapualaiset ovat esittelemässä projektia ja keräämässä varoja myös Billnäsin joulumarkkinoilla 13.-14.12.
Kaikenlaista tapahtuu niin keittiössäni kuin huushollissani muutenkin. En ole mestarileipuri, en himokokkaaja enkä kylän kehutuin stailaaja. Innostusta moneen on sitäkin enemmän. Kuten tästäkin postauksesta taas huomasitte.
Iloisia joulukuun päiviä ihan kaikille!
Kivaa puuhastelua oletkin tehnyt. Kakun tai tortun täytteistä puheenollen; jos jossakin ohjeistetaan tuorejuustoa, niin yleensä laitan turkkilaista jogurttia. Nämä ovat näitä maku- ja tykkäämiskysymyksiä. Minun mielestä tuorejuustoista tulee tunkkainen maku ja turkkilaisesta jogurtista raikas maku.
VastaaPoistaKiitos Anna! Tunkkaisuus on osuva termi maulle, joka tuossa taatelikakun täytteessä minusta oli. Korvaankin tuorejuuston ensi kerralla turkkilaisella jogurtilla, jota meillä olisi nytkin ollut kaapissa. Appelsiinimarmeladiannoksen nostaminen saattaa tehdä täytteestä liian makean.
PoistaOlipa kiva lukea juttuasi! Varsinkin tuota viimeistä osiota. Ei kaikessa tarvitse olla huippuhyvä voidakseen tehdä asioita ja jokainen tekee omalla tyylillään. Tärkeintä on juurikin se innostus ja itse tekeminen😄Minä pidän tästä jonkun tuntemattoman sanonnasta: Metsät olisivat kovin äänettömiä, jos siellä laulaisivat vain ne linnut, jotka osaavat parhaiten. Minusta se on ihanan rohkaisevasti ja mukavasti todettu!
VastaaPoistaSitä paitsi kaikki tekemäsi näyttävät oikein hyviltä😍Ja varsinkin tuo appelsiinikuorrutteinen taatelikakku kuulostaa ja näyttää herkulliselta!
Kiitos Liisa! Perfektionistin on vaikea päästä karvoistaan, vaikka yritystä kyllä löytyy. Yritän myös löytää asioihin positiivisen vireen, sillä sellainen kaikessa on mustista hetkistä huolimatta. Yrittäminen ja tekeminen on kivaa ja opettavaista. Ilman kokeilemista ei voi tietää, mikä sujuu ja miten.
PoistaOnpa todella hieno sanonta. Laitan sen talteen itselleni ja sopivassa tilanteessa jollekin toisellekin kerrottavaksi. Eläinmaailmasta löytyy ihmisille paljon opeteltavaa.
Yleensäkin taatelikakuista saa helposti mehukkaita. Tällä ohjeella toteutettuna kakku on sekä mehukas että mausteinen. Ajattelin tehdä kakun pakastimeen siten, että täytän ja päällystän sen vasta sulatuksen jälkeen. Täytettäkin voi varioida oman makunsa mukaan.
Tuli aivan vesi kielelle tuota täytettyä taatelikakun kuvaa katsoessa. Apua, pitääkö kokeilla?
VastaaPoistaKokeile ihmeessä. Helppo ja mehukas kakku.
PoistaKaikenlaista kivaa ja herkullista olet loihtinut! Tosiaan, sinappia voisi tehdä itse. Nuorena kerran kokeilin ja helpoksi havaitsin. Silti siitä ei tullut tapaa, vaan ostan sinappini kaupasta. Tosi vähän sitä kyllä tässä taloudessa toisaalta kuluu. Kinkkuvoileivän päälle tykkään sitä sipaista, mutta harvoin voileipäkinkkua ostan. Vielä harvemmin syön nakkeja tai muuta makkaraa, mutta niihin sinappi on ihan ehdoton: ilman ei saa palaa kurkusta alas. Ja sinappia on oltava enemmän kuin itse makkaraa.
VastaaPoistaNuo minipiparit ovat tavattoman söpöjä!
Puutarhakauden ulkopuolella riittää virtaa keittiössä kokkaamiseen ja moneen muuhun väsäämiseen. Itse tehty sinappi on oikeastaan niin hyvää, että voisin syödä sitä lusikalla suoraan purkista. Meillä syödään aika harvoin makkaroita, eikä kinkkuakaan ole enää ostettu jouluksi. Kalkkuna, eritoten savukalkkuna maistuu. Kuten totesit, makkara peittyköön runsaaseen sinappiin. Sinappia on tosiaan helppo valmistaa. Aineet vain sekaisin ja pannulle kuumenemaan koko ajan sekoittaen. Sitten vain puhtaisiin purkkeihin.
PoistaOlipa mukavia ja osuvia ajatuksia! Tuollaiset ajatuksella tehdyt lahjat ovat ihania! Meilläkään ei lahjoja paljoa anneta, no Muruille tietenkin ja pariskunnille kirje. Pipareita en tee vaan inkiväärivinokkaat meillä tekee kauppansa ja niitä leivon. Minusta on tainnut tulla myös kalenteri-ihminen 🤭!
VastaaPoistaKiitos Saila! Tuttavapiirissäni on sellaisia ihmisiä, jotka eivät ehdi tai muista syistä tee paljon mitään itse. Heille on kiva antaa jotain omatekemää, kuin kyllä monille muillekin. Zilga-mehua tuli tänä vuonna niin paljon, ettemme ehdi ja jaksa sitä kaikkea itse seuraavaan satoon mennessä syödä/juoda. Minusta tällainen "oravannahkakaupan" kaltainen lahjatyyli on hyvä vaihtoehto ruuhkaisissa tavarataloissa juoksemiseen. Sinäkin varmasti annat omatekemiä lahjoina pitkin vuotta. Olethan taitava käsityöihminen ja leivot lämpimäisiä.
PoistaKurkkaanpa inkiväärivinokkaiden ohjetta. Kuulostaa herkullisilta.
Kiva, olet tervetullut meidän kalenteri-ihmisten iloiseen joukkoon!
Löysin inkiväärivinokkaiden ohjeen Suvikummun blogista. Olen näköjään siellä kommentoinut kokeilevani niitä, mutta onpa jäänyt tekemättä. Nyt aion kunnostautua.
PoistaMinä en ole koskaan tehnyt sinappia mutta hyydykkeitä sitäkin enemmän.
VastaaPoistaMeillä ei syödä sitä perinteistä jouluruokaa mitä useimmat syö mutta meille perinne ruokaa kuitenkin. Ja ne valmistetaan kaikki itse. Ja hyvin olen kerkinyt kaikki nämä vuodet vaikka pojat oli pieniä ja kävin tietenkin itse myös töissä.
Ruskeita pipareita olen joskus leiponut mutta nykyään jotain muuta piparia.
Kivoja puuhia edelleen sadepisaroiden laulaessa .
Meillä luultiin vuosikausia, jopa -kymmeniä, että isäni, jota tuttavallisemmin papaksi myöhemmin kutsuttiin, oli tehnyt joulusinappia. Papan sinappia. Isän sairastuttua sinappia tuli edelleen... hmmm... selvisi, että se olikin ollut koko ajan äitini tekemää. Varmaan saadaan sitä tänäkin vuonna. En ole kova syömään sinappia, mutta joskus kuitenkin. En myöskään tykkään tulisista mausteista, mutta kinkkusinappi on parasta, kun nenäkin aukeaa sitä syödessä.
VastaaPoistaPiparit on edelleen leipomatta. Tänään tyhjentelin vähän pakastinta, mustikoita, sieniä.. ei kovin jouluista.