sunnuntai 7. joulukuuta 2025

Keittiössä tapahtuu

Clematis alpina 'Purple Dream' - Tarha-alppikärhö
  

Jos sateesta ja harmaasta pimeydestä jotain hyvää pitää keksiä, niin ainakaan ei tee kovasti mieli lähteä pihahommiin tai edes ulkoilemaan. Tai ulkoilemaan kyllä haluaisin mennä, mutta kukapa viitsii itseään turhan päiten kastella. Pisaroiden ropistessa ikkunalautaan on mukava touhuta keittiössä kokaten ja leipoen. Lähes kaiken voi toki kaupastakin valmiina ostaa. Itse tehden moni jouluruoka valmistuu käden käänteessä. Oli sitten kyse perheen pitkäaikaisista perinteistä tai uusista kokeiluista. 

Olen tehnyt jouluksi sinappia monen vuoden ajan. Meillä sinappia kuluu muulloinkin kuin jouluna. Sitä on helppo ja nopea valmistaa. Samalla kun tekee omaan pöytään purkin tai pari, voi samalla purkittaa sinappia myös lahjaksi annettavaksi. Teen aika ärhäkkää sinappia ja sekaan lorautan vähän konjakkia. Myös madeira käy, jos sitä sattuu kaapista löytymään. Isoa pulloa sen enempää konjakkia kuin madeiraakaan ei sinappia varten kannata ostaa. Laivoilla reissatessa niiden myymälöissä on minikokoisia alkoholipulloja, jotka sopivat hyvin ruoan maustamiseen.

Myös oman pihan Zilga-rypäleistä tehty hyytelö on oivallinen tuote lahjaksi annettavaksi. Tein jo yhden satsin hyytelöä, josta useimmat purkit on itse tai jonkun muun toimesta tyhjennetty. Nyt valmistin uuden erän hyytelöä pakastimeen säilömästäni mehusta.

Hyytelö on hyvää vaikkapa lihan tai maksalaatikon kanssa tai juustojen kera. Voi sitä halutessaan lusikoida joulupiparienkin päälle. 

Laitan hyytelön pieniin purkkeihin, joita on kiva nostaa ruokapöytään ja jotka tyhjenevät nopeasti. Pieniä purkkeja on vaikeampi löytää. Varsinkin säilöntäkauden ulkopuolella purkit on siivottu kaupoissa ilmeisesti varastoon odottamaan seuraavaa syksyä. Olen oppinut kaukonäköiseksi ja ostan purkkeja hyvissä ajoin jo syksyllä omaan kaappiin.  


Taatelikakun olen leiponut joulun kahvipöytään iät ja ajat. Tänä vuonna olen kokeillut muutamia uusia ohjeita. Hesarissa oli joku aika sitten ohje appelsiinikuorrutteiseen taatelikakkuun. Jouduin ohjetta hieman säveltämään, kun kaapissa ei ollut appelsiineja. Koristeeksi laitoin klementiinin viipaleita. Kakusta tuli mehukas ja hyvän makuinen. Seuraavalla kerralla käytän maustamattoman tuorejuuston sijasta vaikka sitruunan makuista tuorejuustoa. Tai sitten laitan enemmän appelsiinimarmeladia. Ohjeen 1/2 dl ei oikein maistunut miltään.

Vielä pari viikkoa sitten olin varma, etten tänä jouluna leivo piparin piparia. Mediassa paljon keskustelua herättänyt Paraisten piparkakku-ohje sai minunkin makunystyräni hereille. Äidiltä perimäni pipariohje on lähes samanlainen kuin tuo paljon puhuttu Paraisten piparkakkuohje. Perjantaina tein taikinan ja itsenäisyyspäivänä leivoin sen pipareiksi. 

Kuvassa on vain osa leipomistani pipareista. Taustalla näkyvä, joitakin vuosia sitten Saaripalstan Sailan Elsan lempituoli-verkkokaupasta ostettu purnukka on nyt täynnä pipareita. Lautasen vasemmassa etureunassa on muutama pikkuisella muotilla tehty tähti- ja sydänpipari. Niillä on kiva koristaa jokin jouluinen jälkiruoka. Esimerkiksi Charlotte Russe tai luumurahka.

Olen toki tehnyt muutakin kuin seisonut keittiössä hellan ääressä. Viikolla oli kiva kipaista postilaatikolla, jossa yleensä on joko pino mainoksia tai pelkkää tyhjyyttä. Nyt postimies oli pudottanut laatikkoon kaipaamani Pihakalenterin 2026. Tämä on jo 15. Pihakalenteri käytössäni. Pikkuisen olen kalenteria jo selannut ja jälleen kerran hyväksi havainnut. Eihän tässä ole kuin pieni tovi, kunnes voin aloittaa sen aktiivisen käytön.


Meidän perheessä on sovittu, ettemme osta toisillemme joululahjoja. Emmekä muillekaan, kun lähipiirissä on enimmäkseen aikuisia. Hyvät päätökset on tehty rikottaviksi. Tässä tapauksessa kuitenkin vain tietyissä puitteissa. Tilasin muutaman laatikollisen Huippuhyvää lakua lahjaksi annettavaksi. Tuotto  menee hyvään tarkoitukseen eli tässä tapauksessa monille blogilaisille tutun Repolaisen kautta kotimaisen äitiyspakkausen kaltaisen tuotteen kokoamiseksi ja viemiseksi Ugandan vauvoille. 

Kapualaiset ovat esittelemässä projektia ja keräämässä varoja myös Billnäsin joulumarkkinoilla 13.-14.12. 


Kaikenlaista tapahtuu niin keittiössäni kuin huushollissani muutenkin. En ole mestarileipuri, en himokokkaaja enkä kylän kehutuin stailaaja. Innostusta moneen on sitäkin enemmän. Kuten tästäkin postauksesta taas huomasitte.

Iloisia joulukuun päiviä ihan kaikille!


25 kommenttia:

  1. Kivaa puuhastelua oletkin tehnyt. Kakun tai tortun täytteistä puheenollen; jos jossakin ohjeistetaan tuorejuustoa, niin yleensä laitan turkkilaista jogurttia. Nämä ovat näitä maku- ja tykkäämiskysymyksiä. Minun mielestä tuorejuustoista tulee tunkkainen maku ja turkkilaisesta jogurtista raikas maku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna! Tunkkaisuus on osuva termi maulle, joka tuossa taatelikakun täytteessä minusta oli. Korvaankin tuorejuuston ensi kerralla turkkilaisella jogurtilla, jota meillä olisi nytkin ollut kaapissa. Appelsiinimarmeladiannoksen nostaminen saattaa tehdä täytteestä liian makean.

      Poista
  2. Olipa kiva lukea juttuasi! Varsinkin tuota viimeistä osiota. Ei kaikessa tarvitse olla huippuhyvä voidakseen tehdä asioita ja jokainen tekee omalla tyylillään. Tärkeintä on juurikin se innostus ja itse tekeminen😄Minä pidän tästä jonkun tuntemattoman sanonnasta: Metsät olisivat kovin äänettömiä, jos siellä laulaisivat vain ne linnut, jotka osaavat parhaiten. Minusta se on ihanan rohkaisevasti ja mukavasti todettu!
    Sitä paitsi kaikki tekemäsi näyttävät oikein hyviltä😍Ja varsinkin tuo appelsiinikuorrutteinen taatelikakku kuulostaa ja näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa! Perfektionistin on vaikea päästä karvoistaan, vaikka yritystä kyllä löytyy. Yritän myös löytää asioihin positiivisen vireen, sillä sellainen kaikessa on mustista hetkistä huolimatta. Yrittäminen ja tekeminen on kivaa ja opettavaista. Ilman kokeilemista ei voi tietää, mikä sujuu ja miten.
      Onpa todella hieno sanonta. Laitan sen talteen itselleni ja sopivassa tilanteessa jollekin toisellekin kerrottavaksi. Eläinmaailmasta löytyy ihmisille paljon opeteltavaa.
      Yleensäkin taatelikakuista saa helposti mehukkaita. Tällä ohjeella toteutettuna kakku on sekä mehukas että mausteinen. Ajattelin tehdä kakun pakastimeen siten, että täytän ja päällystän sen vasta sulatuksen jälkeen. Täytettäkin voi varioida oman makunsa mukaan.

      Poista
  3. Tuli aivan vesi kielelle tuota täytettyä taatelikakun kuvaa katsoessa. Apua, pitääkö kokeilla?

    VastaaPoista
  4. Kaikenlaista kivaa ja herkullista olet loihtinut! Tosiaan, sinappia voisi tehdä itse. Nuorena kerran kokeilin ja helpoksi havaitsin. Silti siitä ei tullut tapaa, vaan ostan sinappini kaupasta. Tosi vähän sitä kyllä tässä taloudessa toisaalta kuluu. Kinkkuvoileivän päälle tykkään sitä sipaista, mutta harvoin voileipäkinkkua ostan. Vielä harvemmin syön nakkeja tai muuta makkaraa, mutta niihin sinappi on ihan ehdoton: ilman ei saa palaa kurkusta alas. Ja sinappia on oltava enemmän kuin itse makkaraa.
    Nuo minipiparit ovat tavattoman söpöjä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhakauden ulkopuolella riittää virtaa keittiössä kokkaamiseen ja moneen muuhun väsäämiseen. Itse tehty sinappi on oikeastaan niin hyvää, että voisin syödä sitä lusikalla suoraan purkista. Meillä syödään aika harvoin makkaroita, eikä kinkkuakaan ole enää ostettu jouluksi. Kalkkuna, eritoten savukalkkuna maistuu. Kuten totesit, makkara peittyköön runsaaseen sinappiin. Sinappia on tosiaan helppo valmistaa. Aineet vain sekaisin ja pannulle kuumenemaan koko ajan sekoittaen. Sitten vain puhtaisiin purkkeihin.

      Poista
  5. Olipa mukavia ja osuvia ajatuksia! Tuollaiset ajatuksella tehdyt lahjat ovat ihania! Meilläkään ei lahjoja paljoa anneta, no Muruille tietenkin ja pariskunnille kirje. Pipareita en tee vaan inkiväärivinokkaat meillä tekee kauppansa ja niitä leivon. Minusta on tainnut tulla myös kalenteri-ihminen 🤭!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Tuttavapiirissäni on sellaisia ihmisiä, jotka eivät ehdi tai muista syistä tee paljon mitään itse. Heille on kiva antaa jotain omatekemää, kuin kyllä monille muillekin. Zilga-mehua tuli tänä vuonna niin paljon, ettemme ehdi ja jaksa sitä kaikkea itse seuraavaan satoon mennessä syödä/juoda. Minusta tällainen "oravannahkakaupan" kaltainen lahjatyyli on hyvä vaihtoehto ruuhkaisissa tavarataloissa juoksemiseen. Sinäkin varmasti annat omatekemiä lahjoina pitkin vuotta. Olethan taitava käsityöihminen ja leivot lämpimäisiä.
      Kurkkaanpa inkiväärivinokkaiden ohjetta. Kuulostaa herkullisilta.
      Kiva, olet tervetullut meidän kalenteri-ihmisten iloiseen joukkoon!

      Poista
    2. Löysin inkiväärivinokkaiden ohjeen Suvikummun blogista. Olen näköjään siellä kommentoinut kokeilevani niitä, mutta onpa jäänyt tekemättä. Nyt aion kunnostautua.

      Poista
    3. Marjan inkiväärivinokkaat ovat hyviä ja sen ohjeen mukaan teen myös 🥰

      Poista
    4. Koeannos inkiväärivinokkaita tehty ja herkullisiksi havaittu. Aion tehdä jouluksi lisää.

      Poista
  6. Minä en ole koskaan tehnyt sinappia mutta hyydykkeitä sitäkin enemmän.
    Meillä ei syödä sitä perinteistä jouluruokaa mitä useimmat syö mutta meille perinne ruokaa kuitenkin. Ja ne valmistetaan kaikki itse. Ja hyvin olen kerkinyt kaikki nämä vuodet vaikka pojat oli pieniä ja kävin tietenkin itse myös töissä.
    Ruskeita pipareita olen joskus leiponut mutta nykyään jotain muuta piparia.
    Kivoja puuhia edelleen sadepisaroiden laulaessa .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalainen ruokakulttuuri on niin laaja, että jokainen löytää varmasti omaan pöytään sopivat antimet joulunakin. Lisänä vielä muista maista tulleet ruoat. Moni lapsuuden jouluun liittyvä ruoka on jäänyt meiltä pois ja tilalle tullut uusia.
      Itse minäkin olen jouluruoat alusta asti tehnyt. Silloinkin, kun lapset olivat pieniä. Viime vuosina olen alkanut oikoa eli ostan vaikka puolivalmiina ja säädän niitä sitten omaan makuun sopiviksi.
      Sadepisarat laulavat taas niin että katto ropisee.

      Poista
  7. Meillä luultiin vuosikausia, jopa -kymmeniä, että isäni, jota tuttavallisemmin papaksi myöhemmin kutsuttiin, oli tehnyt joulusinappia. Papan sinappia. Isän sairastuttua sinappia tuli edelleen... hmmm... selvisi, että se olikin ollut koko ajan äitini tekemää. Varmaan saadaan sitä tänäkin vuonna. En ole kova syömään sinappia, mutta joskus kuitenkin. En myöskään tykkään tulisista mausteista, mutta kinkkusinappi on parasta, kun nenäkin aukeaa sitä syödessä.
    Piparit on edelleen leipomatta. Tänään tyhjentelin vähän pakastinta, mustikoita, sieniä.. ei kovin jouluista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä pappa oli kovasti hengessä mukana äitisi valmistaessa sinappia. Meillä kotona äiti teki lähes kaikki ruoat. Juhlaruokien tekemisessä isä oli aktiivisesti mukana. Kalan ystävänä hän osasi niiden valmistamisen. Samoin voileipiä isä tykkäsi tehdä vieraille tarjottavaksi.
      Sinappiohjeessani tulisuutta voi säädellä sinappijauheen määrällä. Tykkään voimakkaan makuisesta sinapista.
      Riittävästi kun siirtää piparien tekemistä, vastaan tuleekin seuraava joulu.

      Poista
  8. Minäkään en ole koskaan valmistanut sinappia. Pitäisi joskus kokeilla. Sinappi kuuluu kyllä oleellisena osana joulukinkun kanssa nautittavaksi.
    Herkullisen näköisiä pipareita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä sinapin valmistaminen on jo pitkään kuulunut joulun valmisteluihin. Tosin käytän sinappia myös joidenkin ruokien ainesosana, joten sitä tarvitaan pitkin vuotta.

      Poista
  9. Sateisessa ja pimeässä säässä ei todellakaan haluta lähteä ulkoilemaan ellei ole ihan pakko. Karoa nyt on välillä pakko lenkittää, mutta kun koiraa ei haluta kastella itseään sen enempää kuin lenkittäjääkään, niin valitettavan lyhyiksi jäävät ulkoilut kurjalla kelillä. Vanha koira alkaa olla mukavuudenhaluinen eikä toisaalta aiheuta sisälläkään tuhoja, vaikka useampanakin päivänä jäisi lenkkeilyt vähemmälle. Meille satoi eilen lunta reilu viitisen senttiä ja niinpä kävimme koko perhe ihan pitkällä kävelylenkillä. Nyt onneksi sääennusteetkin näyttävät siltä, että valkeudesta saattaa tulla vihdoinkin pysyvä olomuoto. Jo sitä on kaivattukin!
    Sanot, ettet ole mestarileipuri, mutta ihan varmasti leipomuksesi häviävät nopeasti tarjoiluastioilta. Taatelikakkukin oli varmasti todella herkullista ja piparit näyttävät täydellisiltä. Harvan tarvitsee olla mestari missään ja sinulla on kirjoittajan taito hyppysissäsi. Saat arkisetkin asiat kuulostamaan tarinan arvoisilta. Käyttökelpoinen taito se on sekin.
    Kommenteissa Anna vinkkasi käyttämään tuorejuuston tilalla turkkilaista jugurttia. Minä korvaan tuorejuustosta hyydykekakuissa, täytteissä sun muissa vähintään puolet maitorahkalla. Tulee kevyempi niin rakenteellisesti kuin kaloreissa ja makukin on minusta raikkaampi. Varmaan sama efekti kuin jugurtin kanssa. Pitää ihan testata joskus. Tuorejuuston hieman tunkkaista ominaismakua on myös hankala saada peitettyä, jos on vähänkään herkemmän makuinen mauste.
    Mukavia hetkiä arkisen puuhastelun parissa! Toivottavasti teillekin yltää edes pikkuisen lunta valaisemaan pimeitä päiviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkaa olla vaikea löytää positiivisia näkökulmia näistä jatkuvista sateista. Kiva kuulla, että saitte vähän lunta jos se vielä suostuu pysymään maassa. Katselin eilen puiston leikkipaikalle pyörällä pikkulapsen kanssa kaartanutta isää. Niin isä kuin taaperokin olivat varustautuneet kunnon sadevaatteisiin. Hiekkakakkuja syntyi ja keinukin heilahteli tasaiseen tahtiin. Koirien lailla pikkulastenkin kanssa saattaa hermo mennä, jos ulkoilu jää jatkuvasti vähiin.
      Kiitos Minna kauniista sanoistasi! Minusta on ihan hyvä tunnustaa omat puutteet ja hyveet. Kokkaaminen ja leipominen on hauskaa siitäkin huolimatta, ettei kaikki aina mene putkeen. Niin tapahtuu taatusti mestareillekin. Kirjoittamisesta olen aina tykännyt ja sitä olen opiskellutkin.
      Miten kummassa olen unohtanut jugurtin lisäksi rahkan? Se kyllä kuuluu vakio- ja lempiaineksiini. Kiitos siis muistutuksesta. Monissa ohjeissa tuorejuusto korvataan joko kokonaan tai puoliksi rahkalla, joten asiaa ei tarvitse välttämättä edes testata.
      Muutosta säähän ei näy edes 15 vrk:n ennusteissa. Sadetta, harmaata ja plussaa. Lumikola on edelleen kellarissa. Taidanpa jännätä, tarvitseeko sitä tänä talvena ulos tuodakaan.

      Poista
  10. Hyvänen aika. Tuo Hildatädin ikiaikainen keltainen peltipurkki, jossa sinapinsiemenet ovat - onkin vielä olemassa tänäkin päivänä. Ihmeellistä.
    Herkullinen tuo taatelikakku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain. Colmanin sinappijauhetta myydään edelleen tutussa keltaisessa peltipurkissa. Kansi on nykyisin muovia, muuten tuttu purkki.
      Tämän ohjeen taatelikakku on sopivan kosteaa ja täyteläistä.

      Poista
  11. Vaikka mitä jouluista olet puuhaillut.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!