tiistai 10. heinäkuuta 2012

Etana, etana, näytä sarves...

Sunnuntai-iltana satuin vain vilkaisemaan kasvimaalla ollessani sivulle ja mitä näinkään: kotiloita, etanoita, joka ikisella lehdellä ja korrella. Kyllä meni kylmät väreet selkäpiitä pitkin, kun ajattelin niiden olevan vain parin metrin päässä tontistamme. Siis kunnan puolella, mutta kuinka paljon niitä jo vaeltaakaan minun puskissani. Toki olen huomannut, että tänä vuonna etanoita on runsaasti - niin kuin kaikkia muitakin ötököitä. Jostain olen lukenut lyhyeksi leikatun nurmikon vaikuttavan estävästi tai ainakin hidastavasti etanoiden liikkumiseen. Ehkä sen vuoksi nuo limanuljaskat eivät vielä ole valloittaneet näkyvästi kukkamaitani. Pitäisikö mennä niittämään tuota kunnan pusikkoa; nokkosia, horsmia ja mitä lie heiniä? Tai ei sittenkään, jos pitkä heinikko pitää etanat ja kotilot varmemmin poissa minun maaltani.


Ja jollei etanoista synny riittävästi epämukavia väristyksiä, tässä joitakin kirvoja lisäksi. 
Oi, aurinko, kuinka kaipaankaan kuivattavaa vaikutustasi!

10 kommenttia:

 1. Hui kamala! Varsinkin nuo etanat aiheuttaa epämiellyttäviä väristyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta Emilie. Yritän olla sovussa luonnon kanssa, mutta noita etanoita en vaan puutarhaani halua.

   Poista
 2. Meilläpäin on myös ihan valtavasti lehtokotiloita. Lehdestä luin selityksenkin. Viime talvena lumi satoi nopeasti maahan, eikä maa ehtinyt olla paljaaltaan roudassa. Routaisessa maassa kuulemma etanat ja lehtokotilot tuhoutuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko tuolla ilmaston lämpenemisellä osuutensa lehtokotiloiden lisääntymiseen. Niistä on kuulemma tullut joillakin alueilla varsinainen puutarhojen riesa. Lisääntyvät hurjasti ja syövät kaiken vihreän. Harmi, ettei voi tuohon routaisuuteen juurikaan vaikuttaa.

   Poista
 3. Kovin nuo etanat on nättejä,mutta harmi vaan niin suuri riesa. Kirvakuva on kyllä ihan iljettävä. Aurinko, oi aurinko, näytä nyt itseäs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valokuvauksellisia ovat, mutta riesaa niistä tulee, jos pääsevät kovasti lisääntymään. Tarkkailen tuota etanatilannetta huolestuneena, sillä 15 kilometrin päässä on jo espanjansiruetanoita, joita tuskin kukaan haluaa omaanpuutarhaansa.

   Poista
 4. Kauniita etanoita sulla, mutta taitaapi olla silti lähtöpassien aika putarhasta veks. Mä näin saaristossa sellaisen toisenmoisen jättipitkän, kodittoman etanan. Se olikin melkoinen limanuljaska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kauniita, kunhan eivät minun pihaani tule. Tässä pätee vuorenvarmasti tuo NIMBY-juttu eli ei minun takapihalleni. Oliko näkemäsi limanuljaska ukko- tai peltoetana? Vai espanjansiruetana, joka on meidän kotoisia lajeja suurempi ja vähemmän odotettu tulokas?

   Poista
 5. Toivottavasti pysyvät tuolla rehevämmällä puolella eivätkä muuta teidän puutarhaanne.
  Onneksi kuitenkin näyttävät että poutaa olisi tulossa;)

  VastaaPoista
 6. Meillä samaa porukkaa puutarhassa ;)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!