lauantai 25. tammikuuta 2014

Pakkanen lauhtuu

Naapurin salava-aita

Kahden viikon aurinkoisen ja kireän pakkasjakson jälkeen näyttää säähän tulleen selkeä muutos. Taivas on harmaan pilvimassan peittämä, eikä auringosta näy pilkahdustakaan. Eilispäivän kireä runsaan -20 asteen pakkanen on lauhtunut -7 asteeseen ja taivaalta tulee hiljakseen lunta. Maisema on edelleen valkea ja huurteinen, mutta puissa näkyy pientä tuulenvirettä. Mikäli tuuli tästä lisääntyy, ovat lumet puiden oksilta hetkessä pudonneet maahan.
Ulkoilusta Ukkokullan kanssa on tullut intervalliliikuntaa, mikä tarkoittaa sitä, että Ukkokulta kävelee omaan rauhalliseen tahtiinsa ja minä pysähdyn välillä kuvaamaan ja sitten joudun juoksemaan Ukkokullan kiinni. Joka kuvan kohdalla on tehtävä päätös, uppoudunko kameran säätämiseen ja sopivan kuvakulman tähtäilyyn vai tyydynkö räpsäyttämään yhden kuvan kustakin mielenkiintoisesta kohteesta ja pääsen hiukkasen vähemmällä juoksemisella, kun Ukkokulta ei ole ehtinyt ihan sentään kilometrin päähän minusta.


Hattivattejako?


Juuso älykkäänä ja kylmyyttä kammoksuvana kissana on nukkunut kaikki pakkasyöt häiritsemättä henkilökuntansa unta mitenkään. Tai mistä minä tiedän, mitä se on yön aikana puuhaillut, mutta ainakin minä olen saanut vetää hirsiäni tyystin rauhassa. Tänään heräsin aamulla puoli seitsemältä - mikä ei tietenkään ole enää yö - omituiseen valitukseen. Ei naukunaa, vaan paremminkin valitusta. Nousin ja avasin makkarin oven, jolloin Juuso ryntäsi makkarikäytävältä pikavauhtia keittiöön. Annoin sille ruokaa, mutta kissapa jatkoi matkaansa varaston ovelle, jota kautta tapaamme kulkea pihamaalle. Kissalla oli siis pissahätä. Ressukka ei ole vielä toipunut maalausremontista ja mammakullan muutosta toiseen makkariin. Ehkä se oli etsinyt minua vanhasta huoneesta ja kun ei ollut löytänyt etsimäänsä, jäänyt ovelle ääneen ihmettelemään. No, minäpä puin päälleni ja lähdin kissaani ulkoiluttamaan.


Juoksin Juuson flexin perässä alapihalle, jonne kissa pysähtyi tyhjentämään otsakuplaansa. Ihmettelin, miksi en palele, vaikka olinkin vetänyt yöpaidan päälle pelkän toppatakin, ei tumppuja eikä pipoa. Tuumin, että nyt on tainnut tulla melkein kesä. Asiansa hoidettuaan Juuso kipaisi pikapikaa takaisin takaovelle ja palasimme sisälle tarkistamaan lämpömittarin. Ulkona oli vaatimattomat -13 astetta. Ei siis tuntunut juuri miltään edellispäivien -20 asteen kipakoihin pakkasiin verrattuna.

Nyt ei mennä pellolle hiihtämään

Tänään Juuso teki toisenkin poikkeuksen verrattuna pariin viime viikkoon. Se nimittäin halusi jäädä päiväaikaisen ulkoilureissun jälkeen pihamaalle ihmettelemään ihan itsekseen. Pakkanen on lauhtunut -7 asteeseen, eli ilmeisesti kissankin mittapuun mukaan silloin voi jo tassunsa lumiseen maahan laskea. 

Pupujussien moottoritieristeys

Auringolla on mahtava voima. Se saa ihmisen liikkeelle ja herättää toiveita kevään saapumisesta. Lunta on edelleen todella vähän ja niitä vähiä olen koittanut käydä siirtämässä kukkapenkkeihin. Alapihalla risteilee jänöjussien moottoritiet ja iltaisin telkkua katsellessa saattaa todeta, että ilmeisesti ristihuulet seikkailevat myös yläpihalla, kun tunnistevalo syttyy ilman näkyvää syytä yhtenään.

Tilattuja siemeniä on saapunut jo kahdestakin paikasta. Ensimmäisen kerran tilasin virolaisesta Seemnemaailm'asta ja ihmettelin siemenpussien edullisuutta. Ainuttakaan siementä en ole vielä multaan piilottanut, sillä yritän pitää itseni kurissa helmikuuhun saakka. Siihenhän ei ole enää viikkoa enempää. Eikä minulla ole kylvömultaakaan, kun en koskaan muista sitä kauppareissulla mukaani ostaa. Sama pää kesät talvet -syndrooma - arvelen.

Kuvaaja Ukkokullan kanssa lenkillä

Kahden makkarin remontti on jo valmis, mutta kaikki tavarat eivät ole vielä paikoillaan. Odotan uuden sänkyni saapumista. Sitä ennen en aio laittaa taulun taulua seinille ja muutenkin pyrin etenemään maltillisesti. Makkariini hankkimani lipaston päällä on vain pari esinettä, sillä luultavasti tulen täyttämään sen kevätkaudeksi taimipoteilla. Onhan makkarin ikkuna eräs talon valoisimmista paikoista. Taitaisi viherturaajien kevätaika olla sisustusfanaatikkojen kauhunpaikka. Ihan liikaa tavaraa ja vieläpä täysin vääränlaista. Kenties rikkaana ihmisenä rakennuttaisin itselleni viherhuoneen, jossa olisi runsaasti tilaa laittaa keväällä siemeniä taimettumaan. Eikä tarvitsisi uhrata ihan kaikkia mahdollisia valoisia paikkoja kodista pottien valloitettavaksi.


Oletteko muuten huomanneet, miten päivä on jo pidentynyt. Tällaisena harmaana ja pilvisenä päivänäkin pärjää ilman valaistusta vielä neljän aikaan iltapäivällä. Ja aamukin valkenee jo kahdeksan jälkeen. Joulusta on kuukausi ja silloin tähän kelloaikaan kotona oli täysvalaistus. Puhumattakaan niistä sateisista päivistä, jolloin lamppuja piti polttaa aamusta iltaan taukoamatta.


Saatiin muuten vihdoin vaihdettua myös palovaroittimiin uudet patterit. Se täytyy tehdä silloin, kun Juuso on ulkona, sillä kissa järkyttyy koepiippauksista aivan täysin. Olemme odottaneet sellaista päivää, jolloin Juuso jäisi vapaaehtoisesti pihalle, ja siis tänään niin tapahtui. 

Tänään ja huomenna on pihabongaus-tapahtuma, jonka vuoksi kävin tarkistamassa ja täyttämässä kaikki lintujen ruokinta-automaatit. Jostain syystä lintulaudoilla on ollut viime päivinä kovin hiljaista. Muutama talitintti näkyy silloin tällöin siemeniä nokkimassa, mutta mihin on kadonnut se upea lintupaljous, jota vielä jokin aika sitten saattoi keittiön ikkunasta ihailla. Ei oravan oravaa eikä käpytikkojakaan nokkimassa talipötkylää.

Peräkamaripoika saapuu pian saunomaan Ukkokullan kanssa ja minä voin istahtaa sohvan nurkkaan aloittamaan uutta sukkaa. Enköhän sentään jossain välissä käy keittämässä iltapäiväkahvit, kun tuli leivottua pari herkullista omenapiirakkaa. Toisen laitan pakastimeen tai sitten vien alkuviikosta vanhemmilleni. Olen aloittanut pakastimen tyhjennysprojektin.

Mukavaa viikonvaihdetta kaikille!
 

26 kommenttia:

 1. Kyllä pakkanen ja lumi tekee kauniita luomuksia. Hyvää lauantaita

  VastaaPoista
 2. Kyllä olen huomannut että päivä on pidentynyt. Sään vaihteluvat ovat niin rivakkoja, ainaki meilä, ettei niitten perässä pysy.. Aurinko ja valo ovat mahtava juttu! Ja meillä on ihan sama, ellei se ole koira joka hermostuu niin se on mies.. :D Olen myös huomannut että jäniksiä on tänä vuonna kohtuullisen paljon, olen myös nähnyt myyrien kulkureittejä.. Kuulemma nekin ovat taas lisääntymään päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myyrät ovat kuulemma taas lisääntymässä. Toivottavasti eivät tee paljon tuhoa.

   Poista
 3. Sulla on niin ihana Valo noissa kuvissa! Jäniksiä on todella paljon tehnyt jälkiä täälläkin.
  Oon tosiaan huomannut että päivä on pidentynyt, hienoa. Toivoa on että selviän tämänkin talven yli ;)
  Onneksi pakkanen lauhtui, oli jo aika tukala olo, kun koko ajan sisällä ja ulkona kylmi.
  Ihanaa, viikon päästä onkin jo helmikuu, viikko aikaa ostaa multaa ja mulla puuttuu vieläkin ne tomaatin siemenet. Jostai syystä on Prismassakin siirretty siemenet jonnekin "piiloon" etteivät ole näkösällä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meikä muisti tänään ostaa kylvömultaa. Ja Kodinykkösestä edullisia siemeniä, 30 senttiä pussi. Valikoima oli kyllä pieni, mutta kehäkukat ja krassit lähti mukaan.

   Poista
 4. Hienoja talvikuvia!!! Kyllä on ihanaa, että pakkanen lautui ihan siedettäväksi.

  Minä tilasin viime syksynä Seemnemaailmasta siemeniä, oli paljon ihanaa ja tilaaminen oli helppoa. Pieni järkytys oli kuitenkin, kun siemenpusseissa ei yhtään länsimaista kirjainta. Kaikista muista pusseista tiedän, mitä ne sisältävät, mutta 4 pussia basilikaa. Niiden sisältö selviää vain kokeilemassa (sitruuna-, vanilja-, anis- ja kanelibasilikaa, muistaakseni)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venäjää näkyi lukevan useimmissa pusseissa. Kyrilliset kirjaimet osaan lukea, mutta sillä ei pitkälle pötkitä, jollei osaa sanoja. Onneksi sentään jokaisessa pussissa oli kasvin latinankielinen nimi.

   Poista
 5. Meillä tuuli tiputti jo kaiken lumen puista:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi. Täällä on onneksi vielä puut valkoisena.

   Poista
 6. Tykkäsin kovasta pakkasestakin, mutta kyllä tuollainen alle 10 astetta tuntuu tosi kivalta ulkoilusäältä kun juuri lenkillä olin. Melkein hävettää nyt istua koneella, kun voisi puuhastella pihallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään täällä on ollut -8 astetta ja se tuntuu suorastaan lämpimältä. Ei palellu posket eikä varpaat.

   Poista
 7. Kauniita talvisia kuvia! Meilläkin pakkanen hellittää, smanlaisia pupujussien moottoriteitä on pihassa, kävin suojaamassa kärhöä lisää, etteivät iske siihen hampaitaan. Lumesta ei ole nyt apua suojaukseen, on niin vähän. Juuso kissa on niin kuin minun Mosse-kissani, kun olin pikkutyttö.
  Ei muuten tartte meilläkään bongata lintuja, minne lienevät häipyneet...
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi ainoa talitintti. Ei tule bongauksesta mitään.

   Poista
 8. Niin kauniita lumisia kuvia taasen olet saanut kuvattua ,tuo varjo kuva on hauska
  Meillä noita oravia on liianki paljon niitä on 5 kappaletta aina saa olla täyttämässä linnun syöttö paikkoja. ja lintujakin on kohtalaisessti .Kivaa että ollaan kevättä kohti menossa ,ja taimi ruljanssi alkaa meillä Mutta maltetaan viellä hetken, Hyvää lauantai iltaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma! Linnunruokaa on mennyt paljon, vaikka muutamaan päivään ei pahemmin lintuja ole näkynytkään.

   Poista
 9. Meillä nyt -5, joten huomenna toivonmukaan ulkoilua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu muuten tosi lämpimältä tuollainen alle -10 asteen pakkanen pariin edellisviikkoon verrattuna.

   Poista
 10. Voisin juosta vaikka kaksi kilometriä jos löytäisin tuollaisia hattivatteja:) Ovat ne hauskoja!
  Kissat taitavat olla aika herkkiksiä kun olen tuota tyttären Eeviä tässä seuraillut. Olettepa te pitkä pariskunta:)
  Ihan samaa olen ihmetellyt, mihin linnut ovat kaikonneet kun niitä välillä oli vaikka kuinka. Jopa 5 harakkaa jotka vakituisesti vierailivat ( harmiksi asti ) ovat poissa.
  Mukavia tammikuun loppupuolen päivä, aurinko tekee terää. Toivottavasti se pian taas näyttäytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tavallisia keskimittaisia, minä kenties sitäkin lyhyempi. Varjot tekevät temppujaan.

   Poista
 11. Ihanat lumikuvat.
  Ei voi muuta kuin ihailla kuviasi.
  Minäkin haluaisin tänne huurretta,

  Hyvää pyhäpäivää sinne teille♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi, huurretta on parin viikon aikana riittänyt.

   Poista
 12. Meidän laudalla käy isoina parvina pikkuvarpusia ja keltasirkkuja. Nopeasti laskin eilen 25:een, enemmänkin oli kun sit taas pyrähtivät kuusiaitaan piiloon. Muutama talitintti ja sinitiainen käyvät, pari närheä sekä mustarastasta ja käpytikka. Siinäpä ne. Viime vuonna kävi jos mitäkin lintuja, pyrstötiaisetkin olivat jo tähän aikaan tuttu näky pötköllä. Nyt ei ole niitäkään näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulisipa tännekin pyrstötiaisia. Viime talvena kävi yksi parvi, mutta muutaman päivän aikana linnut ovat kadonneet kokonaan.

   Poista
 13. Kauniita talvikuvia! Meillä kisut eivät osaa päättää ovatko sisällä vai ulkona. Pakkasen lauhduttua juoksevat edestakaisin:) Mukavaa pyhää sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama päättämättömyys vaivaa Juusoa pakkasen vähän lauhduttua. Enimmäkseen se kuitenkin grillaa itseään ikkunalaudalla patterin päällä.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!