lauantai 8. maaliskuuta 2014

Faktaa kissoista Juuso-kuvien kera


Oletko koskaan tullut miettineeksi, onko kissasi oikea- vai vasenkätinen? Jopa 40 prosenttia kissoista käyttää joko vasenta tai oikeaa tassuaan huomattavasti enemmän. Sen huomaa, kummalla tassulla kissa esimerkiksi pyrkii avaamaan aina oven.


Terve täysikasvuinen kissa nukkuu noin 65 prosenttia elämästään: kissa nukkuu 50 prosenttia torkkuen tai kevyessä unessa, 15 prosenttia taas syvässä unessa. Tämä tarkoittaa sitä, että kissa on elämästään vain 35 prosenttia valveilla, mikä on noin keskimäärin seitsemää tuntia päivässä! Kissanpennut nukkuvat kolmen ensimmäisen viikon ajan peräti 90 prosenttia ajasta.

Torkkumisviehtymyksestään huolimatta kissa ei ole kuitenkaan toivoton unikeko: sen kerrotaan siirtyvän unesta täyteen virkeystilaan nopeammin kuin yksikään toinen eläin.
Ja vaikka kissat rakastavat nukkumista, ne eivät häiritse kanssasisariaan tai ihmisiä äänekkäällä kuorsaamisella: vain seitsemän prosenttia kissoista kuorsaa – koirista puolestaan peräti 21 prosenttia.


Kissaa pidetään usein itsenäisenä ja riippumattomana eläimenä. Jotkut luulevat, ettei kissa kiinny ihmisiin, vaan paikkoihin. Oikein ja reilusti kohdeltu kissa kiintyy omistajiinsa lujasti. Kaikki kissat eivät viihdy sylissä, mutta kaikki kotikissat kaipaavat ihmisen seuraa ja huolenpitoa.


Kissoja ei voi syyttää syyttä suotta herkkupepuiksi eikä niiden sokerihammasta kolota: nimittäin kissat erottavat suolaisen, happaman ja karvaan, mutta eivät makeaa. Koska kissa ei maista makeaa, se ei ole niinkään perso makealle. Näin ollen sokerituotteet eivät maita samalla lailla kissoille kuten vaikkapa koirille, jotka maistavat makean. Suklaa on myös kissalle myrkyllistä.
Silmien siristely on kissan hymy. Silmiään siristelevä kissa haluaa olla ihmisen kanssa ystävällisissä väleissä. Ihminen voi vastata kissan viestiin siristelemällä omia silmiään.


Kissan elekieltä on huomattavasti vaikeampaa tulkita, kuin esimerkiksi ihmisen tai jopa koiran. Tästä syystä kissaa pidetäänkin usein itsekkäänä, omapäisenä ja itsenäisenä eläimenä, vaikka todellisuudessa emme vain ymmärrä mitä kissa yrittää viestittää. Kissan tunnetiloja ei pysty lukemaan sen kasvoilta ja välillä myös kissan hännänheilutukset, korvien asennot, purinat ja hurinat tulkitaan väärin.

Miksi kissa puree, kun sitä on silittänyt jo pitkän aikaa?
Monia kissaihmisiä saattaa kummastuttaa, miksi ihmeessä kissa saattaa puraista yhtäkkiä omistajaansa kädestä, vaikka varsin tyytyväiseltä vaikuttanutta ja itse tykötullutta kissaa on jo silittänyt tovin aikaa.
Ylenpalttinen paijailu saattaa herättää kissan luontaiset vaistot: silittämiseen sopeutuminen on enemmän opittua kuin luontaista käyttäytymistä. Täytyykin muistaa, että pohjimmiltaan kissa on petoeläin. 

Näin ollen liialliseen silittelyyn kissa saattaa vastata vaistonvaraisesti puraisemalla tai tarraamalla. Monille kissanomistajille on myös tuttua, että kissa tuntuu itsekin säikähtävän omaa reagointiaan, olevan hämmästynyt ja pyytää ikään kuin anteeksi ja tahtookin, että "emo" hoivaisi sitä lisää. Kissa pitää tunnetusti omistajaansa ikään kuin emonaan.

Kissa luottaa sinuun, kun...
... kissa kierähtää selälleen käpälät koukussa paljastaen vatsansa. Kissa saattaa myös kiehnätä ja kieriä kyljeltä toiselle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kissa kaipaisi masurapsutuksia: kissa saattaakin tarrata ojennettuun käteen kaksin käpälin ja purra.
Jos yrität rapsuttaa selällään olevaa kissaa vatsasta, se kokee että sitä loukataan ja sen juuri osoitettua luottamuksenosoitusta ei pidetä minään. Sen sijaan silitä kissaa hellästi vaikka päästä tai rapsuta korvan takaa. Voit myös kehua kissaa.

Kissan mielestä tuoksahdat todella oudolle, kun...
... kissa puskee esimerkiksi jalkojasi päällään, poskillaan, otsallaan ja koko kropallaan. Suloiselta näyttävä puskeminen ei kuitenkaan ole hellyydenosoitus: kissan mielestä sinusta tulee outo tuoksu ja se haluaa merkitä sinut, jotta tuoksuisit sen mielestä tutulle ja turvalliselle – eli kissalle itselleen. Kissa osoittaa omistavansa sinut merkitsemällä sinut.
Puskeminen on tällä tavoin myös tervehtimistä: "Missäs sitä on oltu, kun haiset tuollaiselle?"

Kissa tervehtii sinua, kun...
... se astelee sinua kohti häntä pystyssä, hännänpää taitettuna. Kissa tekee näin yleensä, kun saavut kotiin. Tervehdi kissaa takaisin rapsuttamalla sitä päästä.

Kissaa pelottaa, kun...
... korvat menevät luimuun, matalaksi sivuille: kissa pelkää ja se haluaa piiloutua. Kissa ei välttämättä olekaan aggressiivinen, vaan pelokas. Sen koko kroppa saattaa olla lysyssä. On tärkeää, että kissalla olisi oma piilopaikka: kissat menevät mielellään piiloon myös kiipeämällä korkealle.

Kissa nuolee huuliaan, kun...
... se on juuri syönyt ja on aikeissa pestä itseään, mutta joskus tämä voi olla merkki hämmennyksestä, stressistä tai pahoinvoinnista: kissaa kuvottaa. Jos kyse on stressistä, on tärkeää antaa kissan olla rauhassa. 

Kissa on rentoutunut, kun...
... kissa sulkee ja avaa hitaasti silmänsä kallistaen päätään. Kissa ei tunne oloaan uhatuksi ja se nauttii olostaan seurassasi.

Kissa kehrää, kun..
... se hakee huomiota, tervehtii sinua, on tyytyväinen oloonsa, mutta kehrääminen voi olla merkki myös kivuista tai stressistä. Esimerkiksi auto-onnettomuuteen joutunut kissa saattaa kehrätä.
Onnellinen, pehmeä-ääninen tervehtivä sirkutus on kissojen tapa tervehtiä töistä kotiin palaavaa omistajaa tai miellyttävää toista kissakaveria. Hurrr!Meidän Juusomme täyttää kesäkuussa 13 vuotta eli poika alkaa olla jo eläkepapparainen. Toivottavasti hän kuitenkin viettää vielä monta hyvää vuotta kanssamme.

Lähteet: AVA-Tassuklubi, Kissatieto - SEY


15 kommenttia:

 1. Juuso on vielä keski-ikäinen, kissat jäävät aika myöhään eläkkeelle :) Kun Nerolle sanoo pist viis, se nostaa aina vasemman tassunssa läppäysasentoon, voi kyllä olla opittu tapa, koska itse harjoituksissa tarjosin vasenta kättä, oikeassa oli motivaatioherkku. Nero myös kuorsaa vienosti joskus. Oman kissansa tunnetilat oppii hyvin tuntemaan, mutta silti väärintulkintoja tulee joskus molemmin puolin.

  VastaaPoista
 2. Ihana Juuso! Meidän kissa oli 18, kun se jouduttiin lopettamaan. Se oli kova paikka.

  VastaaPoista
 3. Tuota kissatietoutta on aina yhtä kiinnostava lukea. Ikätaulukko oli minulle uusi tuttavuus. Meillä ollan siis nyt 24 ja 76 ikäisiä. Ja toukokuussa tulee kaksi lisää...

  Kissakuvat on niin ihania!

  VastaaPoista
 4. Kivat kuvat Juusosta, kissat ovat minusta aina hieman salaperäisiä ja kiehtovia, lapsena meillä oli aina kissa, nyt mieheni puhuu usein kissan hankinnasta, saa nähdä toteutuuko koskaan..

  VastaaPoista
 5. Kiitos kivoista kissafaktoista:)

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoista tietoa, kiitos kun jaoit sen! Rapsutukset hienolle mallille : ))

  Meidän edellinen kissa Aatu oli vasenkätinen ja vessan oven avaus onnistui hyvin. Mutta kun asuimme puoli vuotta opiskelija-asunnossa, jonka vessan ovi avautuikin toiseen suuntaan, Aatulla oli vaikeuksia. Ellin kätisyyttä en ole vielä huomannut, mutta pientä kuorsaamista olen ollut joskus kuulevani...

  VastaaPoista
 7. Tämä oli hieno kissafaktapaketti. Vaikka olenkin kissoihin tutustunut läheisesti, en tietänyt kaikkea mitä tässä kerroit. Valokuvamalli kruunasi korkeatasoisen jutun.

  VastaaPoista
 8. Kiitos tästä tietopläjäyksestä. Hienot kuvat ihanasta Juusosta!

  VastaaPoista
 9. Upea postaus! Meidän kisut ovat sitten vielä kaikki alle viiskymppiä!
  niii ja Minttu kuorsaa ja lujaa

  VastaaPoista
 10. Ihana juttu! Kiitos vain noista tiedoista. Meidän Marja Matikainen on 48v ja Matti Matikainen 28v :)

  VastaaPoista
 11. Mielenkiintoista!
  Tuo silmien siristely onkin jännä juttu:)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!